ΤF-2000 : Μια πρώτη ματιά

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Με προχθεσινή έκδοση Αίτησης για Πληροφορίες (RFI-Request for information) , η Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη του φιλόδοξου προγράμματος ΤF-2000 μέσω του οποίου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να αποκτήσουν 4 (+2 οption) φρεγάτες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες καλούνται να παρέχουν πληροφορίες για μια σειρά συστημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την νέα σχεδίαση, όπως : Κύριο σύστημα πρόωσης,σύστημα κλιματισμού, κύριο πυροβόλο, σύστημα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ,διευθυντικά αντίμετρα υπερύθρων και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σκάφους.

Εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για πρόθεση ναυπήγησης σκάφους εκτοπίσματος ~7.000 τόνων , κάτι που θα κατέτασσε την νέα σχεδίαση στην κατηγορία των καταδρομικών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μουράντ Μπαγιάρ , Γενικού γραμματέα του SSM, για το νέο σκαρί φαβορί δείχνει να είναι ο συνδυασμός του ραντάρ SPY-1B/D της Lockheed Martin και του πυραύλου Standard SM-2 Block IV της Raytheon ο οποίος προσφέρει ακτίνα άνω των 100 ναυτικών μιλίων. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο Μπαγιάρ είχε συνομιλίες με αντιπροσωπίες των εταιριών Konsberg και Saab για την εξέταση της δυνατότητας εγχώριας παραγωγής των πυραύλων NSM και RBS-15 αντίστοιχα, για τις ανάγκες των Μilgem και TF-2000. Αναμένεται να ενσωματωθούν συστήματα εγχώριας ανάπτυξης στα οποία η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και χρόνο, σε βαθμό που θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιτυχία του εγχειρήματος των Μilgem. Ενδεικτικά ορισμένα από αυτά είναι :


Σύστημα διαχείρισης μάχης Genesis το οποίο αναπτύχθηκε από σύμπραξη αριθμού αμυντικών εταιριών υπό την Havelsan, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί σε 6 φρεγάτες Oliver Hazard Perry απο τις 8 στις οποίες εφαρμόζεται το ομώνυμο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Τροποποιημένες εκδόσεις του του Genesis αναπτύχθηκαν για το πρόγραμμα Milgem (τοποθετείται ήδη στις υπό ναυπήγηση κορβέτες) και για συστήματα C4I ξηράς. Τον περασμένο Απρίλιο η Ηavelsan υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική Raytheon για την εμπορική προώθηση του συστήματος σε ξένους πελάτες.

Σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης ARES-2N της Aselsan το οποίο έχει τοποθετηθεί στην δεύτερη παρτίδα των πυραυλακάτων κλάσης Dogan FPB57 ή οποία μετά την αναβάθμιση κωδικοποιήθηκε ώς "Ruzgar", έχει επιλεγεί για της κορβέτες Milgem. Τροποποιημένη έκδοση του με υψηλότερη ευαισθησία αισθητήρα ( ARES-2NS ), παρουσίαση της οποίας έγινε στην τελευταία έκθεση IDEF, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στα υπο απόκτηση υποβρύχια U214 του τουρκικού ναυτικού. Το σύστημα λειτουργεί στις συχνότητες 2-18 GHz. Στην μακριά λίστα συμπεριλαμβάνονται αισθητήρες ραντάρ, σοναρ, συστήματα επικοινωνιών κτλ ,εγχώριας προέλευσης.

Tην ίδια στιγμή που οι τουρκικές προσπάθειες των τελευταίων 2 δεκαετιών αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς , η ελληνική αμυντική βιομηχανία πνέει τα λοίσθια καθώς ο ερίτιμος κ.Βασιλάκος μετά από μία θητεία μακάριας απραξίας και ανικανότητας διαχείρισης , κρίθηκε ώς άξιος να παραμείνει στην θέση του επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ απο την νέα ηγεσία του υπουργείου Αμύνης, προφανώς για να αποτελειώσει το θεάρεστο έργο του και μαζί με αυτό κάθε ελπίδα ανατροπής της θλιβερής αυτής κατάστασης.

βλέπε επίσης: Ελληνική Άμυνα 2009 : Τα καταστροφικά αποτελέσματα του διδύμου Μεϊμαράκη/Βασιλάκου

1 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2010 στις 5:05:00 μ.μ. EET  

Ας τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας, και ας αναρωτηθούν τι ρόλο παίζουν. Ο Βασιλακος της ΓΔΑΕΕ π.χ. Αντιλήφθηκε άραγε ποτέ αυτός ο άνθρωπος που τον τοποθέτησαν; και τι ρόλο του ανέθεσαν; Ή αρκέσθηκε στον παχυλό μισθό του και τις κοινωνικές εκδηλώσεις του ΥΠΕΘΑ , όπου παρουσιάζεται ως γνώστης της αγγλικής και μόνον.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP