Με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται για τα Ίμια
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010
Από το βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη "Παράδοση Οτζαλάν - Η ώρα της αλήθειας", το κεφάλαιο "Τα Ίμια και ο Οτζαλάν":
"Απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, όταν άρχισε να ανεβαίνει η ένταση στα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν συσκεφθεί στο τουρκικό επιτελείο και είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, οι ίδιοι ήσαν εντελώς ανέτοιμοι να χειριστούν στρατιωτικά μια κρίση και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να διεξάγουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή γι' αυτούς. Από την άλλη πλευρά, αν ήθελαν να θέσουν θέμα αμφισβητούμενων νησιών, είχαν μια σειρά από άλλα νησιά να το κάνουν. Τα Ίμια ήσαν τα πλέον ακατάλληλα, αφού η Τουρκία τα είχε παραχωρήσει με συμφωνία στην Ιταλία και αυτή με τη σειρά της, τα παραχώρησε πάλι με συμφωνία στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που λίγες μέρες μετά ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ισμαήλ Χακκί Καράνταϊ, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων, δήλωνε: "Ήταν ένα στρατηγικό λάθος".
Ο Σημίτης, πρωθυπουργός δύο ημερών, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατάφερε να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και στην ουσία κρεμόταν από τις διαθέσεις των Αμερικανών. Από τη μια μεριά η Τουρκία, η οποία παρόλο που ήταν σε μειονεκτική θέση από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, έθετε προκλητικά τελεσίγραφα προς την Ελλάδα με την απειλή βίας, και από την άλλη ένας άπειρος πρωθυπουργός, που δεν είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας δούμε όμως την κατάσταση.
Στα Ίμια ήμασταν σαφώς σε πλεονεκτική θέση, αφού, αφ' ενός μεν είχαμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και αφ' ετέρου ο συσχετισμός των ναυτικών δυνάμεων που είχαν καταπλεύσει στην περιοχή ήταν υπέρ ημών. Στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε. Στον Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε σαφώς πλεονεκτική θέση, αφού γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν καταστήσει όλα τα δρομολόγια των αρμάτων αδιάβατα. Την ίδια στιγμή όλες οι μονάδες του ελληνικού Δ΄ Σώματος Στρατού είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και βρίσκονταν έγκαιρα στις θέσεις που προβλέπουν τα σχέδια, σε ποσοστό 100%.Σε επίπεδο προετοιμασίας και κινητοποίησης κρατικών μηχανισμών, ήμασταν μερικές μέρες μπροστά από τους Τούρκους, λόγω της διακλαδικής άσκησης "Αλέξανδρος - 99", που ήταν σε εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, τα δύο από τα τέσσερα αρματαγωγά των Τούρκων ήσαν εκτός ενεργείας για διάφορους λόγους, άρα οι Τούρκοι δε μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Δεν μπορούσαν να κάνουν πόλεμο δηλαδή.
Και ενώ η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα σε επίπεδο στρατιωτικής δύναμης, δεχόταν από την Τουρκία προκλητικά τελεσίγραφα με την απειλή χρήσης βίας. Και αντί να διαπραγματευτεί πολιτικά την υπεροχή που είχε σε στρατιωτικό επίπεδο, τελικά, υποχώρησε. Τι να πεις! Κανείς δε θέλει πόλεμο, αλλά και κανείς δεν μπορεί να ακυρώνει την υπόσταση και τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός κράτους. Και όταν ένα άλλο κράτος προσπαθεί να σου αποσπάσει πολιτικά οφέλη με απειλή χρήσης βίας, δεν υποχωρείς άτακτα, τη στιγμή μάλιστα που έχεις και το πλεονέκτημα στον τομέα αυτό.
Ανεξάρτητα με το ποιος και γιατί προκάλεσε την κρίση, τα Ίμια ήταν μια ευκαιρία να πάρουν οι Τούρκοι ένα ιστορικό μάθημα και να συμμορφωθούν με αυτά που επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα και ο πολιτισμένος κόσμος. Και δεν υπονοώ φυσικά τον πόλεμο, αλλά τη σωστή διαχείριση της κρίσης, που θα ξεγύμνωνε τις αδυναμίες της Άγκυρας, που ήταν πολλές. Όλα αυτά όμως δεν μπορούσε να τα δει και να τα αξιολογήσει η νεοσύστατη κυβέρνηση και ο άπειρος, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, πρωθυπουργός. Δεν μπόρεσε να δει την Ελλάδα και την ιστορία της και εξέλαβε τα γεγονότα ως μια συνωμοσία εναντίον του. Είδε το δένδρο και δεν είδε το δάσος."
Το βιβλίο "Παράδοση Οτσαλάν: Η ώρα της αλήθειας" είναι των εκδόσεων ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_1869.html
7 σχόλια:
Από το σχολιασμό της στρατιωτικής ισορροπίας της περιόδου, ο συγγραφέας αφήνει προσεκτικά απ΄έξω την κατάσταση στον αεροπορικό τομέα, που άλλαζε τη διαμορφούμενη κατάσταση. Και ο οποίος, εν όψει θερμού επεισοδίου κι όχι πλήρους πολέμου, ήταν και ο πλέον κρίσιμος, μαζί με το ναυτικό.
Την κρίσιμη νύχτα πετούσαν σε CAP F-4E της 337ΜΠΚ και Μιράζ-2000 από 114ΠΜ ενώ κανένα Τουρκικό ιπτάμενο μέσο δεν πετούσε. Αυτά σε επίπεδο θερμού επεισοδίου.
Όσον αφορά στον πλήρη πόλεμο, η ΠΑ μπορούσε να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις επιτυχώς, οι Τούρκοι μόλις είχαν αρχίσει να εκπαιδεύονται στο LANTIRN, οι AMRAAM μόλις είχαν παραγγελθεί ενώ είχαμε Super-530 επιχειρησιακούς και 1 μήνα πριν είχε καταρριφθεί Τουρκικό F-4E στην Λέσβο.
Καλησπέρα σε όλους.
Καλή Χρονιά να έχετε και προπαντώς με υγεία.
Φίλοι του ιστολογίου, εγώ το ανάρτησα στο δικό μου ιστολόγιο το συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου και το έκανα και με χαρά.
Καταρχήν και σέβομαι αλλά και πιστεύω τα όσα λέει ο Κος Καλεντερίδης. Ωστόσο το πρόβλημα είναι η ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ που έχω να θυμάμαι, από εκείνη τη νύχτα.
Τι θα πω στα παιδιά μου αύριο; Ότι αν γινόταν έτσι θα είχαμε το άλλο και το αποτέλεσμα θα ήταν εκείνο;
Θα μου απαντήσουν, καλά τι μας λες; η ιστορία τι έγραψε;
Οι περισσότεροι από εμάς τους Έλληνες πολίτες θα τολμήσω να πω, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων αξιωματικών ΔΕΝ αξίζουν τέτοιες πολιτικές ηγεσίες.
Το πρόβλημα ξεκινά από αυτούς - τους πολιτικούς εννοώ. ΜΗΝ το ξεχνάμε όμως πως ΕΜΕΙΣ και μόνο ΕΜΕΙΣ έχουμε τη δυνατότητα, ακόμα και τώρα, στη δυσμενή θέση που είμαστε, να τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει.
Ο κ. σχολιαστής αφήνει προσεκτικά εκτός την κατάσταση των υποδομών. Γνωρίζει οτι οι επικοινωνίες του ΠΝ διεξήγοντο με...κινητά μέσω Turkcell αφού οι ημέτερες εταιρείες ΔΕΝ εκάλυπταν επαρκώς τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο ? Πάψτε να εξαντλείτε την ισσοροπία ισχύος σε παραθέσεις τύπων και αριθμών αεροσκαφών και Κ βλημάτων που εξάπτουν την φαντασία των αδαών...
Ο προηγούμενος σχολιαστής (10.26.00) γνωρίζει μήπως ότι υπάρχουν ΠΑΓΙΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ που απαγορεύουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων εν υπηρεσία και ιδίως σε τέτοιες συνθήκες;
Επομένως τι σημασία έχει αν κάλυπταν οι ελληνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας την περιοχή ή η TURKCELL; Καμία εταιρία, ελληνική η ξένη, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται. Οι μονάδες του ΠΝ έχουν δικά τους μέσα επικοινωνιών, και αυτά είναι τα μόνα που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται, εάν, εφ' όσον και όσο το επέτρεπε η τακτική κατάσταση.
ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑΥΑΡΧΟ Η ΑΛΛΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΝ...ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΡΑΚΙ;; ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ...ΕΧΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣςΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ...''ΑΛΛΟΤΡΙΑ''..Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;;..ΦΤΑΙΝΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!
Οπως τα λές...Χάλια ! Ενα απο τα δίκτυα τηις ημέρες εκείνες ητο εκτός λόγω παρεμβολής (επί μήνες)απο εκπομπή γνωστού "μουσικού" τηελοπτικού διάυλου, ο οποίος εκπέμπει με το ετσι θέλω σε κανάλι προοριζόμενο για την καλωδιακή τηλεόραση και βεβαίως παρεμβάλλει τους νόμιμους χρήστες. Ποιός ασχολήθηκε ? Ποιός ασχολήθηκε με τα δίκτυα VHF του ΠΝ που εχρησιμοποιούντο απο ...ψαράδες - Τούρκους και ημεδαπούς απο πολλών ετών ?
Δημοσίευση σχολίου