Πυρηνική συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Με διπλωματικές ενέργειες για σεμινάριο και με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μισή ημέρα «έβαλε στην τσέπη του» το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, άναψε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του, προσκάλεσε τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, ενώ συμφώνησε να καταργηθεί η βίζα για τους Ρώσους, από την προσεχή άνοιξη, που επισκέπτονται την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε, βάσει πρωτοκόλλου, πρώτα με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα, με τον κ. Ερντογάν να δηλώνει πως η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτόν είναι υποδειγματική, συμπληρώνοντας πως οι δυνατότητες είναι πολλές όχι «μόνο» στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και σε εκείνο του πετρελαίου και στα παράγωγα προϊόντα του. Με την άποψη αυτή συμφώνησε απόλυτα ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε πως η επίσκεψη Ερντογάν είναι μια καλή ευκαιρία για να εδραιωθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Ρώσο ομόλογό του. Ο κ. Πούτιν, αφού εξήρε το ρόλο του ομολόγου του στη μεταμόρφωση των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως, παρά τη μείωση που σημειώθηκε στον όγκο των διμερών συναλλαγών, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ο οποίος ξεπερνά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, η Τουρκία έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ρωσίας για την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας Ρωσίας - Τουρκίας - Ιταλίας για τον αγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν, ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν υπέγραψε κοινή διακήρυξη με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.

Η Τουρκία επίσης δεσμεύτηκε πως έως τις 10/11/2010 θα μπορεί να δώσει άδεια για την κατασκευή του South Stream στα χωρικά της ύδατα. Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις των τουρκικών εταιρειών ενέργειας, σημειώνοντας πως ήδη η ρωσική Στροϊντρανσγκάζ συνομιλεί με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Κωνσταντινούπολης.

www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2010 στις 8:36:00 μ.μ. EET  

αν βαζεις υπεξ την μπακογιαννη με τον γιο της τι περιμενεις?
μπραβο στον ερντογαν καλη κινηση
μακαρι να ειχαμε εναν τετοιο ηγετη

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2010 στις 11:07:00 μ.μ. EET  

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν 3 πυρηνικά εργοστάσια και μετά από λίγα χρόνια θα μπορούν να κατασκευάσουν και πυρηνικά όπλα.
Εμείς συζητάμε γιά ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, ανεμόμυλους και πράσινα άλογα.
Ας αφήσουν οι πολιτικοί μας τις οικολογικές σαχλαμάρες και φοβίες και ας προχωρήσουμε και εμείς την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανώνυμος 15 Ιανουαρίου 2010 στις 1:10:00 π.μ. EET  

που ειναι οι δικοι μας οι μπουχεσες
γιαυτο φαγαναι τον Καραμανλη.Μην ξεχναμαι οτι ο συζυγος της ψηλης
εχει εξεχουσα θεσει σε Τουρκικη τραπεζα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP