Ελληνική σφήνα για Σκαραμαγκά

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Το χρονοδιάγραμμα του σίριαλ για την τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θέλει την ιδιοκτήτρια Thyssenkrupp να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα προς αξιολόγηση στον ειδικό σύμβουλο της κυβέρνησης Lazard το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την συνεργαζόμενη με τον γερμανικό όμιλο αλλά αραβικών συμφερόντων Αμπού Ντάμπι Μαρ.

Ωστόσο, μία ελληνική σφήνα ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην υπόθεση που ταλαιπωρεί την ιστορικότερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της χώρας. Ο λόγος για το come back του ομίλου Νεωρίου Σύρου, το οποίο εμφανίζεται να ανανεώνει το ενδιαφέρον του για τον Σκαραμαγκά, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τωνΓερμανών με τους Άραβες δεν φέρουν αποτέλεσμα το οποίο θα εξασφαλίζει την συναίνεση του ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι απαραίτητη για την πώληση της βιομηχανίας, με βάση την προ 7ετίας σύμβαση πώλησης στους Γερμανούς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, παρουσία του υφυπουργού Πάνου Μπεγλίτη με τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα, Christophe Farnaud, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλου της DCNS Patrick Boissier και τον πρόεδρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ιδιοκτήτη του ομίλου Νεωρίου Σύρου κ. Νίκο Ταβουλάρη.

Οι Γάλλοι έχουν προφανές ενδιαφέρον για την υπόθεση, καθώς η γαλλική εταιρεία DCNS έχει υποχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την προοπτική εκτέλεσης του εξοπλιστικού προγράμματος για τις 6 νέες φρεγάτες τύπου FREMM, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 3 δισ. ευρώ.

Για τις φρεγάτες FREMM βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ενώ η πρόταση Ταβουλάρη προφανώς μπορεί να εξυπηρετήσει και την λογική της κατανομής των ναυπηγικών εργασιών και στις τρεις μονάδες της χώρας, με προφανή τα οφέλη στην απασχόληση συνολικά για τον κλάδο.

Καλά πληροφορημένες πηγές φέρουν την ελληνική κυβέρνηση σαφώς προβληματισμένη από τους όρους που έχουν θέσει οι Γερμανοί για μεταβίβαση στους Άραβες και οι οποίοι προβλέπουν :

  • καταβολή 300 εκατ. ευρώ που θεωρούνται ως οφειλές του Δημοσίου προς την γερμανική πλευρά από το πρόγραμμα των υποβρυχίων,
  • την αποπληρωμή από το Δημόσιο του άνω των 200 εκατ. ευρώ προστίμου που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού, μέσω συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων
  • καθώς και την ανάληψη από τον Σκαραμαγκά της πλειοψηφίας των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.
Το ζήτημα της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς και της διασφάλισης της ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματος για το Πολεμικό Ναυτικό (υποβρύχια, φρεγάτες) επισημάνθηκε ως πρώτη προτεραιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

www.axiaplus.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP