Έστησε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για χάρη του..Χατζηοσμάν

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ένα τέταρτο έστησε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό ο Έλληνας ομόλογός του και ήταν γρίφος που οφειλόταν η καθυστέρηση, αφού η συνεννόηση των δεκάδων διπλωματικών και άλλων υπαλλήλων των δύο πλευρών ήταν διαρκής.
Τι συνέβη και μέσα στο κρύο ο Μπόικο Μπορίσοφ ντυμένος με το παλτό του τον ανέμενε μπροστά από το σημείο όπου θα έκοβαν την κορδέλα, ενώ η ανησυχία υπήρχε και στους 150 περίπου δημοσιογράφους που έσπευσαν στο σημείο των εγκαινίων από τις δύο χώρες. Η αμηχανία του ήταν εμφανής. Η εξήγηση δόθηκε με την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού μια και ήθελε να τον συναντήσει αντιπροσωπεία κατοίκων των Θερμών για να του θέσει αιτήματά της.
Πράγματι ανεβαίνοντας αφού έφθασε με στρατιωτικό ελικόπτερο γλυτώνοντας την μισή και πλέον οδική διαδρομή –μαρτύριο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφυγε για λίγο από το δρόμο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινότητας Θερμών, τους μουσουλμάνους βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν, Τσετίν Μάντατζη αλλά και την νομαρχιακή σύμβουλο Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν αλλά και κατοίκους της περιοχής, ενώ αμέσως μετά συνέχισε για το σημείο όπου είχε οριστεί να γίνει η σχετική τελετή.
Στην ελληνική πλευρά σχεδόν δεν έγινε τίποτα απολύτως, χρησίμευε ο χώρος σαν παρκινγκ των οχημάτων, λεωφορείων και των ειδικών βαν της ΕΡΤ για την απ’ ευθείας μετάδοση δορυφορικά της όλης τελετής.
Όλα συνέβησαν επί βουλγαρικού εδάφους, όπου υπήρχε σχετική εξέδρα με την μικροφωνική από όπου έγινε ο αγιασμός, οι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, για να οδεύσουν όλοι ανεξαιρέτως στο Ζλάτογκρατ την όμορφη συνοριακή παραδοσιακή πόλη. Οι Βούλγαροι παρά την πιο άθλια εικόνα οικονομική και πολιτική κατάφεραν να κερδίσουν κι εδώ τις εντυπώσεις.

www.xronos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2010 στις 4:04:00 μ.μ. EET  

Παρά τα διπλωματικά πρωτόκολλα και τις μικρές επιπτώσεις που ακολουθούν συνήθως την παραβίασή τους, δε νομίζω ότι έγινε ουσιαστική ζημιά για την 15λεπτη καθυστέρηση του πρωθυπουργού. Δεν πιστεύω ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, ιδίως αφού ο Γ. Παπανδρέου εξηγήθηκε για την αργοπορία του. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τη συνάντησή του με τοπικούς παράγοντες των Μουσουλμάνων της Θράκης πιο υποτιμητικά απ' ότι μια επίσκεψη σε αντίστοιχους της υπόλοιπης Ελλάδας. Όσο για την παράλληλη συνάντηση με τους δυο Μουσουλμάνους βουλευτές, ίσως θα μπορούσε να γίνει κάποια άλλη ώρα αλλά δεν είναι πράξη κατακριτέα. Το άρθρο γιατί δεν αναφέρει τον σκοπό της εκδήλωσης κλπ.;

(*Δεν είναι άσχετο με το άρθρο το σχόλιο για τους μετανάστες; γιατί δημοσιεύθηκε;)

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2010 στις 7:51:00 μ.μ. EET  

Η συνάντηση με τους τοπικούς παράγοντες θα μπορούσε να γινόταν και μετά την τελετή των εγκαινίων.

Το ότι δεν έγινε "ουσιαστική ζημιά" (αν δεχτούμε ότι πράγματι δεν έγινε) από την καθυστέρηση, δεν είναι δικαιολογία. Σε διπλωματικά θέματα, η τήρηση του πρωτοκόλου είναι και ένδειξη σεβασμού της άλλης πλευράς, όχι τόσο ως πρόσωπο, όσο και ως το κράτος και την κοινωνία που αντιπροσωπεύει.
Η καθυστέρηση (και το συνεπακόλουθο "στήσιμο" του Βούλγαρου πρωθυπουργού) λόγω "συνάντησης με αντιπροσωπεία κατοίκων" δείχνει ακριβώς ότι θεωρήθηκε σημαντικότερη η τοπική κοινωνία από το κράτος, εκπρόσωπο του οποίου "στήσαμε".

Να μην παραξενευτούμε, αν στο μέλλον ζητήσουμε την διπλωματική στήριξη της Βουλγαρίας (π.χ. στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ) και μας το αρνηθεί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP