Πανάκριβη και καταστροφική η μείωση της θητείας

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Του Μ.Ηλιάδη,απο τον ΚτΕ

12 σχόλια:

Ανώνυμος 31 Ιανουαρίου 2010 στις 4:41:00 μ.μ. EET  

...με αυτή την λογική να γυρίσουμε την θητεία στα 2-3 χρόνια να λυθεί το οικονομικό.Αλλα για κάτσε να υπολογίσεις ειδικά σε αυτή την οικονομική κατάσταση που είναι η χώρα πόσο κοστίζουν τόσοι φαντάροι στην κοινωνία τόσους μήνες που δεν παράγουν απολύτως τίποτα άλλα και στις οικογένειες τους που πρέπει να τους συντηρούν τόσους μήνες.Αυτό το κόστος πραγματικά είναι πολύ πιο δυσβάστακτο.
Οι μεγάλες οροφές δεν δείχνουν πραγματική δύναμη αποτροπής.
Αυτό που στερείται το στράτευμα είναι ποιότητα εκπαίδευσης.
Και ο Ξέρξης στης Θερμοπύλες είχε εκατομμύρια αλλά ο Λεωνίδας με τους 300 είχε ΠΟΙΟΤΗΤΑ και του άλλαξε τα φώτα.

Ανώνυμος 31 Ιανουαρίου 2010 στις 9:31:00 μ.μ. EET  

Φιλε @4:41:00

Δεν συμφωνω οτι "δεν παραγουν απολυτως τιποτα" -- ο στρατος παρεχει και πολυ σοβαρες υπηρεσιες και υπαρχει για πολυ σοβαρο σκοπο. Δεν νομιζω οτι εισαι σε διαφορετικο στρατοπεδο (μιας και το θεμα ειναι το στρατιωτικο), και η αναφορα που κανεις στον Λεωνιδα δειχνει οτι εχεις καποια προτυπα σωστα.

Το κειμενο απλα εξηγει πως οι μειωσεις της θητειας που εχουν γινει χωρις ιχνος λογικης, χωρις ιχνος μελετης και χωρις ιχνος συζητησης , εχουν καταστρεπτικο αποτελεσμα ΚΑΙ στην αμυντικη ικανοτητα ΚΑΙ στα οικονομικα της χωρας. Αυτο με την προυποθεση οτι θελουμε την χωρα να επιβιωσει.

Αν βεβαια καποιοι (οχι εσυ, αλλα αλλοι που δυστυχως υπαρχουν) συμμεριζονται την αποψη οτι δεν υπαρχει λογος να επιβιωσει η Ελλαδα (επειδη οι Ελληνες δημιουργουν ...ανταγωνισμο για τους λαθρομεταναστες, επειδη δυσκολευουν τα σχεδια της Τουρκιας να ισλαμοποιησουν και τουρκεψουν ολο τον χωρο της Ελλαδας, και ουτω καθ'εξης) τοτε νομοσχεδια σαν αυτα αποτελουν "προοδο". Ομως αυτοι ειναι ανθρωποι που δεν θα εχουν ποτε δικαιωμα ουτε να γραφουν ουτε να προφερουν το ονομα του Λεωνιδα επειδη ο Λεωνιδας ηταν Ελληνας και θυσιαστηκε για αλλα ιδανικα.

Τωρα αν ο Μειμαρακης εννοουσε οτι ηταν μερος των μειωσεων αυτων η αντικατασταση των οπλιτων απο Σπαρτιατες της σειρας του Λεωνιδα, δεν το ειδα δημοσιευμενο πουθενα. Ισως να το κραταει μυστικο μαζι με τον Παπαντωνιου και να μην το ξερουμε.

Το οτι οι περισσοτερες ελληνικες οικογενειες εχουν οικονομικο προβλημα ειναι σωστο και το προβλημα πρεπει να λυθει. Αλλα οι λυσεις δεν εχουν σχεση με την οροφη του στρατευματος. Λυσεις πρεπει να αναζητουνται στην 30% φοροδιαφυγη (80 δισεκκατομυρια ευρω το χρονο!!!), στις δημοσιες σπαταλες σε τομεις οπως η υγεια, και στην γενικη διαφθορα. Ο προυπολογισμος της Βουλης ειναι 220 εκκατομυρια ευρω τον χρονο, αυξανομενος λενε συνεχως για τα τελευταια 35 χρονια, και αυτο για 300 βουλευτες μαζι με τους βολεμενους οικογενειακους φιλους 16-μισθωτους - χωρις να υπολογιζουμε τα "bonus" που εχουν φουσκωσει τις τσεπες τους.

Φετος λενε μειωνουν τον προυπολογισμο της Βουλης κατα 1,75% (!) για να δωσουν "καλο παραδειγμα"... Με τοσο σταχτη που ριχνουν στα ματια του λαου, νομιζω γι'αυτο χρειαστηκε να καψουν την Πελοποννησο και την Αττικη τα τελευταια χρονια.

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2010 στις 12:06:00 π.μ. EET  

το αρθρο του δημοσιογραφου δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε. Έχει τελείως λάθος στον τρόπο με τον οποίο κάνει τους υπολογισμούς.
Για παράδειγμα οι στρατίωτες θητείας δεν κοστίζουν μόνο το μισθό τους αλλά τι θα φάνε, κόστος στέγασης, νοσήλεια κλπ αυτά εως ένα βαθμό βαρύνουν το φορολογούμενο. Το πιο βασικό όμως είναι οτι χάνει το κράτος απο το εισόδημα, τους φόρους και την παραγωγικότητα όλων που κάνουν θητεία αντί να δουλεύουν. 9 μήνες είναι υπεραρκετοί -εδώ εκπαίδευση ΟΥΚ ειναι 6 μήνες άρα κουραφεξαλα ότ' ''δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν''. Ο στρατος χρειάζεται μείωση αριθμού κ αύξηση ποιοτητας κ εκπαιδευσης. Και ένας φοιτητής ΑΣΟΕΕ θα τα υπολογιζε πιο σωστά...

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:04:00 π.μ. EET  

"Και ο Ξέρξης στης Θερμοπύλες είχε εκατομμύρια αλλά ο Λεωνίδας με τους 300 είχε ΠΟΙΟΤΗΤΑ και του άλλαξε τα φώτα."


Δεν θέλω να σε σοκάρω αλλά να ξέρεις ότι ο Λεωνίδας και οι υπολοιποι χίλιοιτόσοι σκοτώθηκαν. Ο Ξέρξης πέρασε.

enkripto 1 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:10:00 π.μ. EET  

Για παράδειγμα οι στρατίωτες θητείας δεν κοστίζουν μόνο το μισθό τους αλλά τι θα φάνε, κόστος στέγασης, νοσήλεια κλπ αυτά εως ένα βαθμό βαρύνουν το φορολογούμενο.

τα ίδια ισχύουν και για τους ΕΠΟΠ

9 μήνες είναι υπεραρκετοί -εδώ εκπαίδευση ΟΥΚ ειναι 6 μήνες άρα κουραφεξαλα ότ' ''δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν''.

αυτό το ξέρεις απο την πολυετή εμπειρία σου ως εκπαιδευτής να φανταστώ;

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2010 στις 2:11:00 π.μ. EET  

"Έχει τελείως λάθος στον τρόπο με τον οποίο κάνει τους υπολογισμούς.
Για παράδειγμα οι στρατίωτες θητείας δεν κοστίζουν μόνο το μισθό τους αλλά τι θα φάνε, κόστος στέγασης, νοσήλεια κλπ αυτά εως ένα βαθμό βαρύνουν το φορολογούμενο. "

Το ιδιοι ισχυει και για τους ΕΠΟΠ οπως ειπε και ο ενκρυπτω.

"Το πιο βασικό όμως είναι οτι χάνει το κράτος απο το εισόδημα, τους φόρους και την παραγωγικότητα όλων που κάνουν θητεία αντί να δουλεύουν. "

Ο στρατος μπορει να μην δινει φορους αλλα συντελει στην παραγωγικοτητα γιατι παρεχει υπηρεσιες. Και για ορισμενες υπηρεσιες που παρεχει ειναι αναντικαταστατος - κανενας αλλος δεν μπορει να παρεχει ασφαλεια στην χωρα. Οπως τα σχολεια, δεν συνεισφερουν φορους αλλα παρεχουν υπηρεσιες που συντελουν στην παραγωγικοτητα.

"9 μήνες είναι υπεραρκετοί -εδώ εκπαίδευση ΟΥΚ ειναι 6 μήνες άρα κουραφεξαλα ότ' ''δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν''. Ο στρατος χρειάζεται μείωση αριθμού κ αύξηση ποιοτητας κ εκπαιδευσης."

Φιλε δεν μιλαμε για στρατιωτικες σχολες μονο, μιλαμε για στρατιωτικη υπηρεσια. Δεν αρκει μονο να εκπαιδευτει καποιος σε κατι, πρεπει να υπαρχει προσωπικο αρκετο για να γινεται η δουλεια που πρεπει να γινει. Και οι 6 μηνες ειναι μονο βασικη εκπαιδευση στα ΟΥΚ, οι ανθρωποι συνεχιζουν να μαθαινουν για χρονια - συν το οτι μενουν για χρονια προκειμενου να κανουν την δουλεια τους.

"Και ένας φοιτητής ΑΣΟΕΕ θα τα υπολογιζε πιο σωστά..."

Ελπιζω να τα υπολογιζε σωστα, αλλα σιγουρα οχι οπως τα εγραψες.

Nick 1 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:02:00 π.μ. EET  

Όταν υπηρετούσα έμαθα ότι οι στρατεύσιμοι "κοστίζουν" 300 Ευρώ το μήνα και τα 8,62 είναι ό,τι περισσεύουν.


----
9 μήνες είναι υπεραρκετοί -εδώ εκπαίδευση ΟΥΚ ειναι 6 μήνες άρα κουραφεξαλα ότ' ''δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν''.
-----------------------

Έχεις πάει ΟΥΚ; Εκτός και αν ένας Υποβρύχιος Καταστροφέας είναι απλός τυφεκιοφόρος.

http://www.hellenicnavy.gr/dyk_training.asp

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:30:00 μ.μ. EET  

η εκπαιδευση των βρεττανων κομμαντος διαρκει 9 μηνες,και μετα απο λιγο πανε σε πολεμο και οχι σε παρελασεις.

Nick 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:53:00 π.μ. EET  

Σε λίγο θα μου πείς ότι σε 9 μήνες μπορείς να μάθεις άλματα ελευθέρας και CQB και οδήγηση και αντιμετώπιση εκρηκτικών και πρώτες βοήθειες μάχης κλπ.

Απλά να σου αναφέρω ότι οι Ορεινοι SAS κάνουν εκπαίδευση τουλάχιστον 2 χρόνια πάνω στο αντικείμενο τους.

Για να μάθεις κάτι σε σχεδόν άριστο επίπεδο θέλεις τουλάχιστον 24 μήνες.

Όσο για τα περί πολέμων και παρελάσεων, ναι τι κρίμα που δεν μπορούμε να στείλουμε μερικούς δικόυς μας εφέδρους ή μονίμους σε εμπόλεμες καταστάσεις, έστω και αν οι Αμερικανοί παρακάλαγαν πριν κάποια χρόνια να πάνε ΟΥΚ στο Αφγανιστάν.

enkripto 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 12:13:00 μ.μ. EET  

ρε παιδιά τι συζητάμε; αντε και τον εκπαιδευσες σε 9 μήνες,πότε θα αποδώσει στην μονάδα;;;;

αφού μετα την εκπαίδευση...θα απολυθεί απο το στράτευμα. Και η εφεδρεία όπως ξέρετε -δυστυχώς- δεν υφίσταται στην Ελλάδα (εννοώ η οργανωμένη απο το κράτος)

είναι σοβαρά πράγματα αυτά; ο φίλος προφανώς ή δεν γνωρίζει καθόλου το θέμα ή αναπαράγει τα κλισε των αρνητών στράτευσης για "ιδεολογικούς" λόγους

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 2:14:00 μ.μ. EET  

πολλά πράγματα πέφτουν στην αντίληψη σου όταν έχεις μάλιστα υπηρετήσει. Όμως, παρά την πικρία και την αγανάκτηση σου, αισθάνεσαι ότι δεν πρέπει να γράφεις τίποτα γιατί αυτά διαβαζονται από τους Τούρκους. Το άρθρο 120 του Συντάγματος γράφει ότι 'η τήρηση του συντάγματος αφιερούται στον πατριωτισμό των Ελλήνων'. Παραφράζοντας θα έλεγα 'η εμπιστευτικότητα αφιερώνεται στον πατριωτισμό μας'.Ας μην τους διευκολύνουμε τόσο! Θυμάμαι εκείνα τα δημοσιεύματα ότι μας λείπουν συγκεκριμένοι αριθμοί πυρομαχικών. Γιατί να το πούμε? Η Άμυνα της χώρας δεν είναι ασφαλιστικό που όλοι μιλάνε, όλοι αποκαλύπτουν- γιατί όλοι διεκδικούνε κάτι. Η σιωπή είναι χρυσός- αλλά πολλοί δημοσιογράφοι αμυντικών Θεμάτων αποδεικνύονται 'πάμπτωχοι.'

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 6:54:00 μ.μ. EET  

Η μείωση της θητείας έγινε λόγω των πιέσεων που ασκούσε η κοινωνία προκειμένου οι νέοι να υπηρετούν όσο πιο λίγο γινόταν. Αυτή την πίεση οι πολιτικοί την αφομίωσαν για ίδιον βεβαίως όφελος αφ΄ενός ψηφοθηρικά αφέτέρου γιατί τόσο τα παιδιά τους όσο και των επωνύμων θα υπηρετούσαν λιγώτερο. Από την άλλη μεριά οι στρατιωτικοί είχαν και έχουν δημιουργήσει την ανάγκη ύπαρξης μεγάλου στρατού. Επίσης υπάρχει και η παράμετρος της υπογεννητικότητας που άμεσα επιρρέαζει και τους τρεις παραπάνω παράγοντες. Στην προσπάθεια να είναι ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη εφευρέθη ο θεσμός των ΕΠΟΠ οπότε το κόστος του φαντάρου από μερικά ευρώ έγινε χιλιάδες ευρώ όπως πολύ σωστά γράφεται στο δημοσίευμα. Έτσι φεύγουν τα εκατομύρια επιτείνοντας τα οικονομικά του κράτους. Παράλληλα δημιουργείται άλλη μία στρατιά stagers καθ΄όσον οι ΕΠΟΠ προσλαμβάνονται για περιορισμένο χρόνο και βεβαίως η πρόσληψή τους βοηθάει στο να εμφανίζεται μειωμένη η ανεργία. Όλα τα παραπάνω δεν είναι μία ακόμη μορφή διαφθοράς από το πολιτικό μας σύστημα; Τι θα μπορούσε να γίνει και οι νέοι να υπηρετούν λιγώτερο και να μην ξοδεύονται τόσα χρήματα; Η λύση είναι στην στράτευση των γυναικών. Εδώ και έξι χρόνια στις παραγωγικές σχολές επιτρέπεται η είσοδος των γυναικών και μάλιστα για διάφορους λόγους οι σπουδάστριες σε κάποιες σχολές των υπαξιωματικών είναι περισσότερες από του άνδρες σπουδαστές. Εφ΄ όσον οι γυναίκες γίνονται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί γιατί δεν επιτρέπεται να γίνονται και στρατεύσιμοι; Ο λόγος είναι απλός: Οι πολιτικοί δεν το επιτρέπουν λόγω του πολιτικού κόστους. Ανώνυμος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP