BMP-3 : "Ναι" σε μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική συμμετοχή

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

«ΝΑΙ» - αν και με δυσκολία- λέει η Μόσχα στην απαίτηση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών βιομηχανιών στην κατασκευή των 450 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που αγοράζει η Ελλάδα από τη Ρωσία, έναντι περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του τεθωρακισμένου ΒΜΡ-3Μ είχαν εξασφαλίσει έργα αξίας περίπου 200- 230 εκατ ευρώ - ποσοστό που οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης θεώρησαν «μη επαρκές» για μια διακρατική συμφωνία.

Επίσης κρίθηκε μικρή η συμμετοχή της ημικρατικής ΕΛΒΟ που αποτελεί, από πλευράς τεχνολογίας, το ελληνικό κέντρο κατασκευής τεθωρακισμένων και οχημάτων διαφόρων τύπων. Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ήδη αρμόδιες πηγές λένε ότι έχει αυξηθεί η αξία των εργασιών που θα γίνουν στην Ελλάδα σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκε και η εμπλοκή της ΕΛΒΟ στην κατασκευή και συναρμολόγηση του τεθωρακισμένου. Οι συζητήσεις πάντως συνεχίζονται.

Στην κάμψη της αρχικά σκληρής στάσης της ρωσικής πλευράς όσον αφορά το ποσοστό συμπαραγωγής συνετέλεσε η δύσκολη οικονομική κατάσταση διεθνώς, αλλά και η προοπτική ανάπτυξης των διμερών σχέσεων που αναμένεται να καταγραφεί- όπως λένε διπλωματικές πηγές- κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στη Μόσχα στις 16 Φεβρουαρίου. Το θετικό κλίμα και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον νέο κύκλο συζητήσεων αποτυπώθηκαν στη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα κ. Βλαντ. Τσχικβισβίλι.

Τα Νέα

4 σχόλια:

deepred001 27 Ιανουαρίου 2010 στις 8:17:00 μ.μ. EET  

Δυστυχώς η Μόσχα λέει ΝΑΙ, αλλά με μεγάλο τίμημα για τις ΕΕΔ και πάλι, και την αμυντική ικανότητα αυτών, όπως φυσικά και για τον φορολογούμενο πολίτη.

Οπως μέχρι σήμερα δείχνουν αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότηας, η ελληνική πλευρά δεν θα πάρει 40 έως 50 ολοκαίνουρια αμφίβια ρωσικά οχήματα ως μέρος των αντισταθμικών.

Αντί αυτού, η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται να προμηθευτεί 100 περίπου πανάρχαία αμερικανικά οχήματα, από τα οποία τα μισά θα πάνε για ανταλλακτικά και τα υπόλοιπα μισά θα κοστίσουν χρήματα για να είναι επειχειρησιακά... με άλλα λόγια θα μας αρμέξουν από δύο πλευρές για το ίδιο ζήτημα.

Κουκός και αηδόνι θα καταλήξει και πάλι το ζήτημα, για να πάρουν μεγαλύτερο έργο οι ελλ.βιομηχανίες στο πρότζεκτ BMP-3. Οτι και να κάνουν, έξω από το κύριο πρότζεκτ της παραγωγής θα μείνουν, αλλά καταφέρνοντας και παίρνοντας μερίδιο στη συναρμολόγηση-Lego, ζητούν χρυσάφι για αυτό.

Τα γράφω τα παραπάνω, διότι μέχρι σήμερα οι ελλ. αμυντικές βιομηχανίες σταθήκαν βόθρος στην όποια οικονομική θετική εξέλιξη στην Ελλάδα, πνιγμένες σε συντεχνίες και κομματικούς ιδεολογισμούς-βολεμένο καρεκλάκι, έχουν καταφέρει και να βρίσκονται ουραγοί στις τεχνολογικές εξελίξεις σε σύγκριση ακόμη και με πρωην χώρες της Αν.Ευρώπης, αλλά και να ζητάνε παράλογα ποσά επειδή εφεύραν ξανα τον τροχό μετά από χιλιάδες χρόνια.

Εχω μια ακόμη αρνητική προαίσθηση και για αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει χθες, για να τελειώσει σε 7 με 10 χρόνια από σήμερα. Εως να μας έρθει το πρώτο όχημα, θα εχουν γίνει χαλαρά 2 με 3 βουλευτικές εκλογές επιπλέον.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

deepred001

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2010 στις 8:53:00 μ.μ. EET  

ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΜΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΚΡΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ,ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΘΟΥΜΕ...ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙ...

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2010 στις 10:02:00 μ.μ. EET  

καλός ή κακός δεν τα αγοράζουμε αυτά γιατί πραγματικά τα χρειαζόμαστε (υπάρχει και η πρόταση των γερμανών με τα μεταχειρισμένα Μαλντερ-1 Α3) αλλά για να μας βοηθήσουν σε πολιτικό επίπεδο κυρίως πάνω στα εθνικά μας θέματα.

Ανώνυμος 28 Ιανουαρίου 2010 στις 10:40:00 π.μ. EET  

Βέβαια η Ρωσία έχει άλλα καλά και ενδιαφέροντα οπλικά συστήματα, αλλά πήγαμε και πέσαμε με τα μούτρα στο ΒΜΡ3. Για την αμυντική βιομηχανία τι ψάχνουμε; Αν θέλαμε κάτι αξιόλογο θα έπρεπε να πάμε σε κάποιο πολύ πιο εξελιγμένο τεχνολογικά ΤΟΜΑ, για να μην πω να μπαίναμε σε κάποια από τις υπό ανάπτυξη σχεδιάσεις. Οι Σουηδοί έψαχναν συμπαραγωγό για το νέο τους ΤΟΜΑ...κι εμείς ψάχναμε πως θα δικαιολογήσουμε την προμήθεια του ΒΜΡ3. Ό,τι να 'ναι δηλαδή. Όσο για την πολιτική στήριξη είναι πολύ σχετικό. Μέχρι στιγμής με το φυσικό αέριο, τους αγωγούς (όταν με το καλό γίνουν κι αυτοί) και με τα οπλικά συστήματα που αγοράζουμε, μόνο εμείς τους στηρίζουμε. Δυσανάλογες οι παροχές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP