Κοινοβουλευτικοί συζητούν την αντικατάσταση της ΔΕΕ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Του Julian Hale

Βρυξέλες – Ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων έχουν κυκλοφορήσει αρκετές προτάσεις για την αντικατάσταση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), της οποίας η λειτουργία παύει στο μέσον του 2011.

Ο Denis Ducarme, μέλος της Βελγικής Ομοσπονδιακής Συμβουλευτικής Επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα, πρότεινε μία μόνιμη διακοινοβουλευτική σύνοδο από βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων από όλες τς 27 χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και αντιπροσώπους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σύνοδος θα καλύπτει θεματικές περιοχές που θα περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις και την απόκτηση εξοπλισμού, και θα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μία άλλη εναλλακτική λύση, την οποία περιέγραψε ώς “μινιμαλιστική” είναι να έχει η Συνδιάσκεψη Κονοβουλευτικών Επιτροπών της ΕΕ για Ευρωπαϊκά Θέματα έξι μηνιαίες συναντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας και την Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας.

Ο Robert Walter, βρετανός Βουλευτής και πρόεδρος της ΔΕΕ, περιέγραψε την λύση της Συνδιάσκεψης των Επιτροπών ως “παθητική λύση”, με τους συμμετέχοντες να ενημερώνονται για τα συμβαίνοντα, αλλά “όχι κατ΄ανάγκην και να ασκούν εποπτεία”. Προέκρινε ένα μοντέλο μόνιμου οργάνου ως διάδοχο της ΔΕΕ.

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Elmar Brok είναι υπέρ ενός φόρουμ στο οποίο η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων των κρατών-μελών θα μπορούσαν να έχουν τακτικές ανταλλαγές απόψεων στις Βρυξέλλες. Τάχθηκε εναντίον των “μεγάλων προετοιμασμένων ομιλιών” και προέκρινε την εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα όπως η Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία και η βελτίωση της προμήθειας εξοπλισμού. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος στην αποστολή στρατευμάτων.

“Συνεπώς, δε θα έχουμε άμεσα έναν Ευρωπαϊκό Στρατό, καθώς θα συνδεόταν με έλεγχο προ της αποστολής. Ίσως σε 20 ή 30 χρόνια μπορούμε να συζητήσουμε για κάτι τέτοιο”, είπε.

Δημοσιεύτηκε στο www.defensenews.com, μεταφραση για το Εν Κρυπτώ : Βελισάριος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP