Αγωγή για τα Sabra κατέθεσε τουρκική εταιρία

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μετάφραση από την εφημερίδα Hürriyet

Η τουρκική εταιρεία Yılmazlar, με πολλά συμφέροντα στο Ισραήλ, προσφεύγει στα δικαστήρια κατά της Ισραηλινής κρατικής εταιρείας IMI, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με συμβόλαιο εκσυγχρονισμού αρμάτων που της ανατέθηκε το 2002. Ο Ahmet Arık, στέλεχος της Yilmazlar, υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των 800 τούρκων εργαζομένων που προσελήφθησαν για εργασία μέχρι το 2015 καταπατήθηκαν, και θα ακολουθήσουν κι άλλες αγωγές που σχετίζονται με τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Η τουρκική Yılmazlar Κατασκευαστική, της οποίας τα συμφέροντα στο Ισραήλ απειλούνται μετά την ισραηλινή έφοδο σε τουρκικό πλοίο στις 31 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε μηνύσεις σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων M-60 στην Τουρκία και το Ισραήλ. Η εταιρεία αντιμετωπίζει τεράστιες απώλειες εξ αιτίας της ισραηλινής πολιτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Yilmazlar.

Η έφοδος της 31ης Μαΐου είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ τούρκων κι ενός αμερικανού πολίτη τουρκικής καταγωγής. Σε μία ανακοίνωση τύπου της 15 Μαΐου ο Ahmet Reyiz Yılmaz, πρόεδρος της Yılmazlar Holding, ανέφερε ότι ισραηλινό δικαστήριο πάγωσε παράνομα απαιτήσεις και λογαριασμούς της εταιρείας, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, η δικαστική αυτή απόφαση αργότερα ανετράπη.

Σε γραπτή δήλωση τη Δευτέρα, ο Ahmet Arık, γενικός διευθυντής υπεύθυνος για τις συναλλαγές της Yılmazlar Holding με το Ισραήλ, είπε ότι η εταιρεία προσφεύγει κατά της κρατικής ισραηλινής εταιρείας IMI στα δικαστήρια για αθέτηση της συμφωνίας εκσυγχρονισμού του στόλου των Μ-60. Σύμφωνα με τη δήλωση, η Yılmazlar προτίθεται να απαιτήσει 200 εκ. δολάρια από την ισραηλινή εταιρεία.

Ο Arik δήλωσε ότι θα προσφύγουν επίσης στο δικαστήριο για το πρόγραμμα-ορόσημο εκσυγχρονισμού αρμάτων της Τουρκίας. “Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο Ισραήλ τα τελευταία 16 έτη”, αναφέρει η ανακοίνωση. “Το Τουρκικό κράτος έχει αντιμετωπίσει διάφορες απώλειες σε συμβάσεις που κερδήθηκαν στο Ισραήλ, καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε να προστατεύσει επαρκώς τα συμφέροντά της.

Το πρόγραμμα των Μ-60 θεωρείται “σκανδαλώδης” συμφωνία, καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η ΙΜΙ δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Συμφωνίες Αντισταθμιστικών Οφελημάτων

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας το 2002, η Yilmazlar “παρενέβη” στη διαδικασία, “μεταβάλλοντας την υλοποίηση των αντισταθμιστικών οφελημάτων επ' ωφελεία του Τουρκικού έθνους”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Έχουμε υλοποιήσει τα πλέον επιτυχή και κερδοφόρα αντισταθμιστικά ωφελήματα στην ιστορία του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας”, είπε ο Arik.

Οι συμφωνίες αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που συναντώνται κυρίως σε αμυντικές συμβάσεις, αναφέρονται σε αντισταθμιστικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο μερών. Τα εμπορικά ανταλλάγματα περιλαμβάνουν την από κοινού παραγωγή, ή άλλους διακανονισμούς που στοχεύουν στον να “αντισταθμίσουν” μέρος του κόστους ενός οπλικού συστήματος.
“Η IMI βλάπτει τους τούρκους εργαζομένους και την περίοδο απασχόλησής τους σε αυτό το πρόγραμμα, εις βάρος των συμφερόντων της εταιρείας μας και της Τουρκίας”, αναφέρει ο Arik. “Παραβιάζει και χρησιμοποιεί δόλια τους όρους του συμβολαίου με το Τουρκικό Υφυπουργείο Άμυνας”.

Η αγωγή που κατατίθεται στο Ισραήλ αφορά τα δικαιώματα των 800 τούρκων εργατών που προσελήφθησαν για να απασχοληθούν μέχρι το 2015. “Απαιτούμε 200 εκ δολ. Σε αποζημίωση”, γράφει η ανακοίνωση. “Είναι μια πρωτιά στην ιστορία του τουρκικού εξωτερικού εμπορίου και αποτελεί την απαίτηση για δικαιοσύνη σε προγράμματα που έχουν προκαλέσει ζημία στο Τουρκικό έθνος.”

Η Yılmazlar σκοπεύει να καταθέσει μία δεύτερη αγωγή εναντίον του “κράτους του Ισραήλ”, που θα αφορά την επιστροφή φόρων που επεβλήθησαν σε τούρκους και τουρκικές εταιρείες κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
“Έχουμε αποφασίσει να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για τα προγράμματα που έχουν ανατεθεί στο Ισραήλ τα τελευταία 15 έτη κι είχαν σαν αποτέλεσμα απώλειες για την τουρκική οικονομία, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα”, αναφέρει ο Arik στην ανακοίνωση.

“Περαιτέρω, το Τουρκικό Υφυπουργείο Άμυνας, το οικείο Υπουργείο και τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τις ζημίες στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων M-60 θα καταγγελθούν στη δικαιοσύνη στην Άγκυρα”. Η τελευταία αυτή αγωγή θα κατατεθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg στις 23 Ιουνίου, ο Yılmaz είπε ότι η “αντι-ισραηλινή ρητορική” της τουρκικής κυβέρνησης μετά τη σφαγή της 31ης Μαΐου θέτει σε κίνδυνο επιχειρήσεις της Yimazlar στο Ισραήλ ύψους 100 εκ. δολ.

Ο Yimaz δήλωσε τότε ότι η εταιρεία σκοπεύει να μηνύσει την κυβέρνηση για ζημία στις επιχειρήσεις που προκαλείται από την αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Οκτωβρίου 2010 στις 6:25:00 μ.μ. EEST  

Άπατη την βλέπω να πηγαίνει την αγωγή, και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και για νομικούς.

Βέβαια, δεν θα εκπλαγώ αν δεν έχει κατατεθεί καμία αγωγή, και όλα αυτά είναι δημοσιοσχετίστικα κολπάκια, κατά ανάλογο δημοσίευμα στο παρελθόν περί προσφυγής οικογένειας τούρκου πιλότου κατά της Ελλάδας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP