Αναβάλλεται η παραλαβή του Παπανικολής

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου ύψωση της σημαίας του υποβρυχίου Παπανικολής.

Όπως δήλωσε στο defence-point καλά πληροφορημένη πηγή, κύριο αίτιο της αναβολής του «closing» είναι η γνωστοποίηση της ADM στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι πριν την εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί οριστικά τα εξής δύο ζητήματα:α. Να έχει εκδοθεί η γνωμοδότηση του υπουργείου Οικονομικών για το γερμανικό αίτημα να μην καταβληθούν φόροι περίπου 6 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τον φορολογικό έλεγχο των ΕΝΑΕ, διαδικασία τυπική πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας. Εξυπακούεται ότι το ζήτημα δεν είναι η μη καταβολή των φόρων αλλά ποιος θα τους καταβάλει καθότι σε περίπτωση μη οριστικής διευθέτησης του ζητήματος η ADM θα αναγκαστεί να αναλάβει φορολογικές υποχρεώσεις που βαρύνουν την προηγούμενη ιδιοκτησία.
β. Η άρση του προστίμου των 230 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προ του 2000 παράνομες επιχορηγήσεις και η διαδικασία μεταβίβασης των εγκαταστάσεων και γαιών του 25% των ΕΝΑΕ που έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτικό ναυπηγείο. Ήδη, έχει αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχέδιο της συμφωνίας για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, όμως οι περίτεχνες ελληνικές διατυπώσεις είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια ανταλλαγή αλληλογραφίας για την αποσαφήνισή τους.

Εναλλακτικά, η ADM γνωστοποίησε ότι διατίθεται να αναλάβει την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ μέσω συνεργαζόμενης με αυτήν εταιρείας (όχι θυγατρική της) μεθόδευση όμως που αντιβαίνει στις προβλέψεις του πρόσφατα κυρωθέντος από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου.

Σύμφωνα με ίδια καλά πληροφορημένη πηγή, για τις ανωτέρω εξελίξεις ενημερώθηκε και η γερμανική πλευρά στην οποία μάλιστα επισημάνθηκε ότι τυχόν πραγματοποίηση του closing και αποδέσμευση της πρώτης δόσης των 250 εκατ. ευρώ τα οποία βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα σε χρηματικό ένταλμα πληρωμής (ΧΕΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος συνεπάγεται την αυτόματη ακύρωση της συμφωνίας μεταβίβασης.

Είναι προφανές ότι τόσο τα ΕΝΑΕ όσο και το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ υφίσταται γι άλλη μία φορά τα «απόνερα» της χαλαρής διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού καθώς και τα δύο θέματα θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί εν παραλλήλω, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, εάν οι ελληνικές κυβερνητικές υπηρεσίες κινούνταν με πιο ταχείς ρυθμούς.

Δημοσιεύτηκε στο www.defencepoint.gr στις 12/10/2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2010 στις 8:30:00 μ.μ. EEST  

Εγώ νομίζω ότι με τον έναν ή τον αλλο τρόπο κάποιοι δε θέλουν τα U214 του ΠΝ στο Αιγαίο (δηλ οι Τούρκοι και οι χορευτές τους). Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις πίσω απ' τις οποίες δεν μπορεί πια να κρυφτεί ο λιαν εύσωμος ΥΠΕΘΑ.

enkripto 12 Οκτωβρίου 2010 στις 9:07:00 μ.μ. EEST  

Σε απάντηση δημοσιογραφικών ερωτήσεων σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



«Σε εκτέλεση του πρόσφατου Ν. 3885/2010 οι κ.κ. Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν την οριστική σύμβαση για το μέλλον των ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Το περιεχόμενο της σύμβασης είναι και νόμος του κράτους. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι ενέργειες που προηγούνται της έναρξης εφαρμογής της πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 22 Οκτωβρίου 2010.

Αρχική επιθυμία των συμβαλλομένων πλευρών ήταν η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 14 Οκτωβρίου 2010 και η παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2010 στο Κίελο. Αυτό όμως δεν καθίσταται εκ των πραγμάτων δυνατό και άρα η τελετή παραλαβής θα προσδιοριστεί για χρόνο μεταγενέστερο της ενεργοποίησης της σύμβασης για την οποία υπάρχει συμβατικό περιθώριο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που το αφορούν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής» που έχει ελεγχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και να αρχίσει να καταβάλει τις δόσεις του εναπομένοντος τιμήματος των υποβρυχίων, στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος πληρωμών. Τα σχετικά ποσά έχουν ήδη μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΘΑ.

Αυτό που αναμένεται από την άλλη πλευρά είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems/HDW στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του ν.3885/2010».

Ανώνυμος 13 Οκτωβρίου 2010 στις 1:28:00 π.μ. EEST  

Τσακίστε τους Γερμανούς στα πρόστιμα! Τολμάτε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP