Ο πόλεμος του μέλλοντος διεξάγεται σήμερα

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο ιός Stuxnet μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως ο κύριος παράγοντας στις νέου τύπου πολεμικές επιχειρήσεις της σύγχρονης εποχής. Όπως κάποτε θεωρήθηκε η ατομική βόμβα, το γερμανικό Blitzkrieg, και το αγγλικό τόξο. Πρόκειται για ένα θανατηφόρο «σκουλήκι», για το οποίο οι ειδικοί συμφωνούν πως σχεδιάστηκε ειδικά για να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και στο Bushehr. Το «σκουλήκι» εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρσι, και μετά το ξαναείδαμε τον Ιανουάριο του 2010, όταν επιτέθηκε σε λογισμικό στη Ρωσία, την Ινδία, και την Ινδονησία. Στο τέλος χτύπησε και το Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχει επιτευχθεί στρατιωτική κυβερνο-επίθεση σε κάποιο κράτος. Πολλές είναι οι περιπτώσεις διάφορων χάκερς που διεισδύουν σε κρατικά υπολογιστικά συστήματα. Όμως η περίπτωση του Stuxnet είναι εντελώς διαφορετική. Η φανταστική λογοτεχνία βρίθει από παρόμοια σενάρια. Τα μυθιστορήματα The Girl with the Dragon Tattoo, και Scarecrow είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο. Όμως ο Stuxnet αποτελεί μια πραγματική απειλή, την οποία κανένας δεν γνωρίζει ποιος και γιατί την σχεδίασε. Οι ενδείξεις οδηγούν στις ΗΠΑ ή και το Ισραήλ, με βάση τη πολυπλοκότητα του προγράμματος, που όπως λένε οι ειδικοί απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη και κρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ έχουν ειδικό στρατιωτικό τομέα με θέμα τον κυβερνοχώρο (Cyber Command), όπως έχει και το Ισραήλ τη μονάδα 8200, έναν από τους μεγαλύτερους τομείς της ήδη τεράστιας μυστικής υπηρεσίας του. Μερικά τμήματα του κώδικα του Stuxnet περιέχουν τη λέξη Myrtus, που είναι συνώνυμη με το όνομα Esther (Εσθήρ), και το αρχαίο «Βιβλίο της Εσθήρ» που μιλάει για το πώς οι Εβραίοι κάποτε απέκρουσαν προληπτικά μια περσική επίθεση.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνουν τίποτα, αν και όπως φαίνεται η παραπάνω ιστορία διέρρευσε επίτηδες από την Αμερική. Λέγεται επίσης πως το Ιράν μάλλον απέχει πολύ , τουλάχιστον δυο χρόνια, από το να μπορεί να κατασκευάσει λειτουργικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο ιός στόχευσε το λογισμικό της Microsoft που λειτουργεί τον υπολογιστή Simatic S-7, της Siemens, με τον οποίον ελέγχονται οι αγωγοί πετρελαίου, η ηλεκτρική ενέργεια, και οι διάφορες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Πέρσι, ένας μεγάλος αριθμός από Simatic S-7 που είχαν προορισμό το Ιράν, αναχαιτίστηκαν στο Ντουμπάϊ.

Πάντως ο ιός Stuxnet έχει πολύ μεγάλο ρίσκο και μικρό σχετικά κέρδος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας όσον αφορά στο σύγχρονο πόλεμο. Η θεωρία είναι πως πρώτα χρησιμοποιήθηκε και μετά αποκαλύφτηκε στον πρόεδρο Ομπάμα, για να τον γλιτώσει από το πρόβλημα του Ιράν, στο οποίο λειτούργησε με αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. Αυτό υποστηρίζει ο Bob Woodward σε αποκαλύψεις του για τον Λευκό Οίκο, στον οποίο θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη σύγχιση για τη διαχείριση τόσο του Ιράν όσο και του Αφγανιστάν. Τώρα λοιπόν που έφυγε η πίεση από το Ιράν, οι σοβαρές αποφάσεις μπορούν να αναβληθούν περαιτέρω.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε παρόμοιες ηλεκτρονικές επιθέσεις στις εσωτερικές τους υποδομές, τον έλεγχο της οδικής και σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, τη διαχείριση της παραγωγής και διανομής ενέργειας, των υδάτινων πόρων, και των αποχετεύσεων.

Την 27/3/2007, στην 70η επέτειο της γερμανικής επίθεσης στη Γκουέρνικα, οι Εσθονοί δέχτηκαν τη δική τους κυβερνο-επίθεση. Οι Ρώσοι οργάνωσαν μια μεγάλη άσκηση spamming, που καθήλωσε την εμπορική κίνηση της χώρας, και που ήταν μια μορφή αντίδρασης στην μετακίνηση του ρωσικού πολεμικού μνημείου στο Tallinn. Πέρσι, διεξήχθη ένας σκληρός πόλεμος (χάκινγκ) μεταξύ ακτιβιστών του κινήματος των Πρασίνων και του ιρανικού Καθεστώτος, με αφορμή τις στημένες εκλογές που έφεραν νικητή τον Ahmadinejad. Ο συγκεκριμένος πόλεμος συνεχίζεται και σήμερα.

Όλα αυτά όμως τα επεισόδια είναι μικρής κλίμακας σε σύγκριση με την απειλή που εκπροσωπεί ο Stuxnet. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Είμαστε προετοιμασμένοι για κυβερνο-πόλεμο; Αν συνεχίσει ο κόσμος να δίνει σημασία μόνο στα άρματα μάχης και στα αεροπλανοφόρα, και δεν εστιάσει σε απειλές τύπου Stuxnet, ο κίνδυνος αλλά και το κόστος θα είναι μεγάλα.

S.A. (The First Post)

http://www.antinews.gr/?p=65906


5 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2010 στις 11:53:00 π.μ. EEST  

Η μονάδα 8200 της ισραηλινής AMAN δεν είναι μονάδα κυβερνοπολέμου αλλά μονάδα τηλεπικοινωνιακών πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, το αντίστοιχο της NSA ή της GCHQ.

Πιθανόν να έχει ως τμήμα της διεύθυνση κυβερνοπολέμου.

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2010 στις 12:39:00 μ.μ. EEST  

Κι εμείς σαν χώρα πολεμάμε με την ανικανότητα που δέρνει τους πολιτικούς μας. Πάλι εμπλοκή με τα υποβρύχια;

http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=973:2010-10-12-08-39-03&catid=31:defence-greece&Itemid=54

konion 12 Οκτωβρίου 2010 στις 2:38:00 μ.μ. EEST  

Πολὺ δύσκολη ἡ ἀντιμετώπησις, διότι τὰ προγράμματα Η/Υ εἶναι ἀσταθῆ.

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2010 στις 8:34:00 μ.μ. EEST  

Εμείς έχουμε τη ΔΙΠΛΗ να 'ούμε!

konion 12 Οκτωβρίου 2010 στις 8:36:00 μ.μ. EEST  

Ξέχασα...
Ἐὰν τὰ κτίρια φτιάχνονταν ὅπως τὰ προγράμματα, τότε κάθε μέρα στὴν Ἑλλάδα θὰ ἔπεφτε κι ἀπὸ ἕνα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP