Eν Τάχει

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

• Στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε το 4ο ΤΠΚ τύπου Super Vita, το οποίο έλαβε το όνομα "Γρηγορόπουλος"(P 70). Η τελετή ύψωσης σημαίας και παραλαβής έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Το ΤΠΚ Γρηγορόπουλος καθελκύστηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2005, και θα φέρει κατευθυνόμενα βλήματα MM-40 Block3 Exocet, σημαντικά αυξημένης εμβέλειας σε σχέση με τα ΜΜ-40 Block 2 τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με το ΠΝ. Η ένταξη του θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στόλου. Το 5ο ΤΠΚ του τύπου (Ρίτσος Ρ71) αναμένεται να ακολουθήσει, ενώ ακόμα 2 ΤΠΚ του ιδίου τύπου βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

• Πέρασαν τελικά από το ΚΥΣΕΑ τα πολυαναμενόμενα προγράμματα πυρομαχικών αρμάτων 120mm και ανταλλακτικών αεροσκαφών F-16, δια περιφοράς..Το πρώτο αφορά την προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT της Reinmetall έναντι περίπου 50εκ ευρώ. Τα υπο προμήθεια βλήματα προέρχονται από τα Γερμανικά αποθέματα, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την ταχύτατη κάλυψη του κενού που έχει δημιουργήσει η απαράδεκτη αδράνεια 90 (!) μηνών από την παραγγελία των Leo2 HEL, τα οποία ακόμα περιμένουν πυρομαχικά..Η παραλαβή των πυρομαχικών θα επιτρέψει -επιτέλους- την ουσιαστική επιχειρησιακή αξιοποίηση της επένδυσης ύψους 1,7 δις του ΕΣ, που ακούει στο όνομα Le0pard-2HEL. Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ανταλλακτικών για τους κινητήρες για τα F-16, αυτό έχει συνολικό ύψος 160εκ ευρώ και η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) της αμερικανικής κυβέρνησης, γεγονός που θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου. Η παραλαβή των απαραίτητων ανταλλακτικών αναμένεται να αποκαταστήσει την διαθεσιμότητα των μαχητικών της ΠΑ η οποία βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

• Ξεκινά τις προσεχείς ημέρες η μεγάλη διακλαδική άσκηση "Παρμενίων" 2010.

• Στην αγορά 15 ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk προχωρά η Σουηδία σε ένα πακέτο ύψους 546 εκ δολαρίων που συμπεριλαμβάνει ανταλλακτικά,λογιστική και τεχνική υποστήριξη. Η σκανδιναβική χώρα προχώρησε σε αυτή την λύση για να αντιμετωπίσει το κενό που δημιούργησε στον αμυντικό της σχεδιασμό η σημαντικότατη καθυστέρηση παράδοσης των 25 ελικοπτέρων ΝΗ-90 που παρήγγειλε το 2001...Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς -μα εντελώς- τυχαία.

6 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Οκτωβρίου 2010 στις 1:26:00 π.μ. EEST  

@ ἐν κρυπτῷ

Ἔχω μία ἀπορία. Μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ ἀφελής. Ἡ Σουηδία ἀπὸ ποιοὺς κινδυνεύει;

enkripto 2 Οκτωβρίου 2010 στις 10:52:00 π.μ. EEST  

εύλογο το ερώτημα..

Ανώνυμος 2 Οκτωβρίου 2010 στις 12:04:00 μ.μ. EEST  

Από την ουδετερότητα της.

enkripto 2 Οκτωβρίου 2010 στις 12:06:00 μ.μ. EEST  

ένα ωραίο βίντεο με εκτοξευση Εξοσέτ απο Super Vita, του TheEvian100

http://www.youtube.com/watch?v=TBT9JU1EVJI&feature=player_embedded#!

Ανώνυμος 2 Οκτωβρίου 2010 στις 1:18:00 μ.μ. EEST  

αγαπητό enkripto μπορεί η σουηδία(κράτος πρότυπο για μένα) να μην κινδυνεύει από κανένα αλλά οι σουηδοί γνωρίζουν το εξής απλό:οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας ευαίσθητος οργανισμός και ως εκ τούτου είναι σχετικά εύκολο να "διαλυθούν" και εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να καταστούν αξιόμαχες.

ΥΓ.ίσως αξίζει τον κόπο να γράψετε ένα άρθρο για την αμυντική πολιτική των Σουηδών κατα την διάρκεια του ψυχρού πολέμου...
νομίζω ότι υπάρχουν αρκετάκοινά με εμάς και έχουμε αρκετά να διδαχθούμε.

Ανώνυμος 2 Οκτωβρίου 2010 στις 9:00:00 μ.μ. EEST  

Το είδα το βίντεο, πολύ ωραίο.

ZeuS-X-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP