«Οργώνουν» Αιγαίο και Θράκη οι Ειδικές Δυνάμεις

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

«Οργώνουν» την Θράκη τα παιδιά των Ειδικών Δυνάμεων, στο πλαίσιο της ασκήσεως ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010, θυμίζοντας κυνηγόσκυλα που ξεχύθηκαν για το πρώτο φθινοπωρινό κυνήγι. Τέτοιες ημέρες, πριν 70 χρόνια, οι Έλληνες ετοιμάζονταν να γράψουν ιστορία στα βουνά της Πίνδου, περνώντας στην αθανασία. Σήμερα, τα στρατευμένα παιδιά της χώρας, μοχθούν κι εκπαιδεύονται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διακλαδικής ασκήσεως.

Η δραστηριότητα από πλευράς Ειδικών Δυνάμεων, προβλέπει αφενός αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων στο Αιγαίο, με την Ζ΄ ΜΑΚ και τα άλλα ΕΤΕΘ εξασκούμενα ως επί το πλείστον σε σενάρια ανακαταλήψεως βραχονησίδων, αφετέρου αντικείμενα ανορθοδόξου πολέμου και αναγνωρίσεων στον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ιδιαίτερα στην τελευταία, η συγκέντρωση και παρουσία μονάδων Ειδικών Δυνάμεων είναι αυξημένη, καθώς έχει αναπτυχθεί το ΕΤΑ όπως και οι δύο Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.

Στις 5 Οκτωβρίου
είχε προβλεφθεί η διείσδυση των αλεξιπτωτιστών με άλμα, αλλά μόνο η 2α ΜΑΛ στάθηκε τυχερή, καθώς ο καιρός έκλεισε και η 1η ΜΑΛ έχασε την ευκαιρία για εκτέλεση άλματος σε άγνωστη ΖΡ. Οι διοικήσεις θα επιχειρήσουν να καλύψουν το «κενό» με την συνεργασία της ΠΑ, προκειμένου οι αλεξιπτωτιστές να επιστρέψουν στις έδρες τους την επομένη εβδομάδα, επίσης με την εκτέλεση άλματος, στις ΖΡ Μεγάρων και Τυμπακίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συμμετοχή στην άσκηση και ιδίως στην συγκεκριμένη περιοχή, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς προσωπικού όσο και την εξύψωση του ηθικού σε συνδυασμό με την καλλιέργεια πνεύματος μονάδος.

Παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων παραμένουν στην ύπαιθρο, διαβιώντας κάτω από αντίξοες συνθήκες στα θρακικά βουνά, αναγνωρίζοντας στόχους, μελετώντας την περιοχή και ακονίζοντας τις δεξιότητές τους. Οι βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας υποβάλουν το προσωπικό σε έντονη δοκιμασία και η καταπόνηση είναι αυξημένη. Το υψηλό ηθικό όμως και η γνώση ότι στην συγκεκριμένη περιοχή έχει στρέψει το βλέμμα της η Τουρκία, ερεθίζουν το προσωπικό που δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Ιδίως στα πομακοχώρια, η παρουσία των Ειδικών Δυνάμεων αποτελεί την καλύτερη «επίδειξη σημαίας» και ίσως την καλύτερη εκπροσώπηση του κράτους που, δυστυχώς, κατά τα άλλα δείχνει να απουσιάζει.

Μπράβο παιδιά, συνεχίστε!

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 12:35:00 π.μ. EEST  

Τελικά έγινε ή δεν έγινε το άλμα της 1ης ΜΑΛ; Ποιος παραπληροφορεί τον κόσμο;

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 12:35:00 π.μ. EEST  

το ρωτάς σοβαρά τωρα αυτο;

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 12:36:00 π.μ. EEST  

Όπως θέλεις πάρτο, ούτε να σε εμποδίσω μπορώ, ούτε με απασχολεί. Απλά διαβάζοντας και τα δύο άρθρα έχω αυτή την απορία. Μπορεί κανείς να ξεκαθαρίσει σοβαρά το θέμα, πέρα από εξυπνάδες και ειρωνείες;

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 12:36:00 π.μ. EEST  

νοημων ανθρωπος εισαι, δεν ειναι πυρηνικη φυσική

AegeanHawk 8 Οκτωβρίου 2010 στις 12:45:00 π.μ. EEST  

Τμήμα του Τμήματος Ειδήσεων του "ακατανόμαστου" ιστότοπου ήταν στο δεξί-πάνω C130,
όπως κοιτάς απο πίσω και πήδηξε με την 1η ΜΑΛ...."Αποκλειστική
πληροφορία".

Και λίγη πλάκα δεν βλάπτει!!!!

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 8:18:00 π.μ. EEST  

πριν 70 χρόνια νομίζω..

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 10:00:00 π.μ. EEST  

Προφανώς ο γνωστός ιστότοπος είχε πληροφορίες για το τι είχε προγραμματιστεί να γίνει, όχι για το τι έγινε τελικά...

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 10:29:00 π.μ. EEST  

"Προφανώς ο γνωστός ιστότοπος είχε πληροφορίες για το τι είχε προγραμματιστεί να γίνει, όχι για το τι έγινε τελικά..."

Αυτά συμβαίνουν, όταν κάνεις "ρεπορτάζ" από το γραφείο

enkripto 8 Οκτωβρίου 2010 στις 11:14:00 π.μ. EEST  

θα παρακαλέσω να επικεντρωθούμε στην ουσία του θέματος, το οποίο είναι η συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων στην άσκηση Παρμενίων

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 1:28:00 μ.μ. EEST  

αυτο για τον πρώτο σχολιαστη


Ολοκληρώνεται σήμερα ο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ - Το σφάλμα με την 1η ΜΑΛ

Ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010, η οποία άφησε γενικά άριστες εντυπώσεις για την ετοιμότητα των Ε.Δ.. Όλες οι φάσεις πήγαν βάσει του προγράμματοε και κυρίως οι φάσεις που ήταν εκτός προγράμματος και αφέθηκαν τα στελέχη να αυτοσχεδιάσουν. Ειδικά η χθεσινή ημέρα στον Αετό του Έβρου, με την άσκηση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στους ακρίτες και όλοι οι επίστρατοι συμμετέχοντες συμμετείχαν με πραγματικό ... πάθος.

Μέσα σε όλα βέβαια, είχαμε και μια ατυχία: Τελικά η 1η ΜΑΛ από το Μάλεμε δεν εκτέλεσε την ρίψη που είχε προγραμματιστεί για την 5η Οκτωβρίου. Η ρίψη ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ τα αεροσκάφη είχαν φτάσει επάνω από τον στόχο, λόγω ισχυρών ανέμων. Σε μία άτυχη στιγμή του του γραφείο Τύπου του ΓΕΣ (που γενικά «δίνει μαθήματα επικοινωνίας») διαβεβαίωσε ότι η ρίψη έγινε κάτι που μετέδωσε και το defencenet.gr.

Μόλις χθες αντιλήφθηκαν ότι είχαν μεταδώσει λάθος πληροφορίες και έσπευσαν αργά το βράδυ να την ανακαλέσουν ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για το λάθος.

Το σημαντικό δεν είναι βέβαια αυτό αλλά το όλο εγχείρημα της "γεφύρωσης" που ούτως ή άλλως εκτελέστηκε, όπως έχουμε ήδη γράψει από την 2η ΜΑΛ (Ασπρόπυργος), με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η 1η ΜΑΛ μετατράπηκε και πάλι σε μάχιμη μονάδα από είχε μεταπέσει σε εκπαιδευτική Μοίρα. Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο όλων είναι ότι τέτοιες αποστολές μπήκαν στον σχεδιασμό του ΓΕΣ. Η χρησιμότητα και η κρισιμότητα της απόφασης αυτής, ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ να αποδειχθεί...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP