Η Τουρκία διαφωνεί με την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ που στοχεύει το Ιράν

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

του Damien McElroy από την εφημερίδα Telegraph .
Μετάφραση: Εν Κρυπτώ, φωτογραφία: Reuters

Η Τουρκία έθεσε εμπόδια στη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ζητώντας αποδείξεις ότι το σύστημα δεν θα στοχεύει αποκλειστικά το Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέες ανησυχίες ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική κινείται εκτός της σφαίρας της δυτικής συμμαχίας, τείνοντας να ευθυγραμμιστεί με τον ανατολικό της γείτονα. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ξεκίνησε "διαπραγματεύσεις" σχετικά με τη στόχευση των πυραύλων σε μια προκαταρκτική συνάντηση στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

"Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ευνοούμε την ιδέα να οριστούν χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και η Ρωσία ως απειλές," δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. "Ο υπουργός διατύπωσε τη θέση μας επί του θέματος αυτού."

Λόγω της πολιτικής της ομοφωνίας που ακολουθείται στις ΝΑΤΟϊκές διαδικασίες, μια επίσημη διαφωνία από πλευράς Τουρκίας θα εμπόδιζε το σχέδιο των ΗΠΑ για εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία και την Τσεχία.

Το ισλαμικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει καταστήσει τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ακόμα και την ώρα που το Ιράν βρ΄'ισκεται σε σκληρή αντιπαράθεση με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το πρόγραμμά του για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η φιλοπόλεμη εξωτερική πολιτική του Ιράν και το γεγονός ότι αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν το Ισραήλ και τμήματα της νότιας Ευρώπης έχει ανησυχήσει τους σχεδιαστές της δυτικής αμυντικής πολιτικής.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, έχει απαιτήσει από τα μέλη να λάβουν την απόφαση της δημιουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας, σε μια συνάντηση της συμμαχίας που θα γίνει το Νοέμβριο στη Λισσαβώνα.

Σημειώνεται ότι το Μάιο η Τουρκία αψήφησε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ψηφίζοντας εναντίον μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP