Ο Μπουτάρης, ο Κεμάλ και ο βιασμός της ιστορικής συνείδησης του Έλληνα

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

του Σάββα Καλεντερίδη

Είδαμε σήμερα το πρωί, στη ΝΕΤ, τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, να απαντά σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το θέμα του Κεμάλ.
Ο κ. Μπουτάρης, αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της δωρεάς του νεοκλασικού που φέρεται να έζησε για ένα διάστημα ο φασίστας-σφαγέας του Ελληνισμού από το ελληνικό στο τουρκικό δημόσιο και της αλλαγής του ονόματος της οδού Αποστόλου Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ, τη δεκαετία του '30, είπε και τα παρακάτω.
Επιβεβαίωσε ότι πριν λίγα χρόνια, όταν οι Τούρκοι ανακαίνισαν την οικία του βραβευμένου με Νόμπελ Ποίησης, Γιώργου Σεφέρη, στη Σκάλα Βουρλών, δίνοντας ταυτόχρονα το όνομά του στη διερχόμενη οδό, ο ίδιος, ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, στη διάρκεια επαφών με Τούρκους επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που κατέβαλλαν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζέμ (που ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα αναλάμβανε τα ηνία της εξουσίας, με βάση σχέδιο πραξικοπήματος της φασιστικής-τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ) για σύσφιγξη των Ε-Τ σχέσεων, πρότεινε να ξαναδοθεί το όνομα του φασίστα-σφαγέα του Ελληνισμού, Μουσταφά Κεμάλ, στην οδό Αποστόλου Παύλου, εξομοιώνοντας στην ουσία το ήθος και το βεληνεκές του Σεφέρη με τον σφαγέα εκατοντάδων χιλιάδων αόπλων και γυναικοπαίδων, τον Μουσταφά Κεμάλ.

O κ.Γ. Μπουτάρης κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλόγες (7/11), υποστηριζόμενος απο το ΠΑΣΟΚ.


Δείχνοντας μάλιστα το ποιόν του, ανέφερε ότι στόχος του είναι αν εκλεγεί, να μετατρέψει την Θεσσαλονίκη τόπο λατρείας των Τούρκων (μίλησε για 300 χιλιάδες το χρόνο), οι οποίοι θα έρχονται στη Θεσσαλονίκη, θα αφήνουν τα λεφτά τους και ας προσκυνούν όποιον και ό,τι θέλουν.
Άλλα σχόλια δεν κάνουμε. Αφήνουμε τους αναγνώστες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Απλά, θα δηλώσουμε ότι για μας, η παρουσία τέτοιων προσώπων στην πολιτική σκηνή και η δημόσια έκφραση τέτοιων θέσεων και μάλιστα από δημόσιο μέσο ενημέρωσης, σε μια πόλη της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι θύμα των -στην κυριολεξία- θανατηφόρων εντολών του Κεμάλ και σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός υπέστη Γενοκτονία από τον Κεμάλ και από τον Κεμαλισμό, αποτελεί δείγμα της ηθικής και της πολιτικής παρακμής και χρεωκοπίας αυτού του τόπου.
Ο Θεός να φυλάει αυτή τη χώρα.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_9124.html

12 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 23 Οκτωβρίου 2010 στις 4:56:00 μ.μ. EEST  

Ο Θεος να φυλαει αυτη τη χωρα...
Ε,λοιπον παιδες,ουτε ο Θεος ο ιδιος δεν θα μπορεσει να μας σωσει απο τον κακο εαυτο μας.

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2010 στις 12:28:00 π.μ. EEST  

Μόνο στο χρήμα πιστεύουν αυτοί...ας έρθουν μωρέ οι τούρκοι με τα λεφτά τους ε? και τι έγινε? γελοίοι έχοντες και κατέχοντες αριστεροί

Tommygun 24 Οκτωβρίου 2010 στις 12:45:00 μ.μ. EEST  

Πιστευω οτι ο Μπουταρης αδικει τον εαυτο του προχωροντας σε σχολια μηδενικης ευθυνης, ενω ο ιδιος ειναι αρκετα εξυπνος ως ανθρωπος. Δεν ξερω αν φταιει το επιτελειο του η αν πιεζει καταστασεις για να ανεβασει νουμερα, αλλα νομιζω αυτη η δηλωση ηταν φαουλ, της ιδιας περιπου κατηγοριας με την δηλωση περι ζωνης πορνο στον Τv 100. Υπαρχει και το ιντερνετ, ξερεις κυρ Γιαννη.

Παντως τον Καλεντεριδη που τον επιασε ο καημος περι "ηθικής και της πολιτικής παρακμής και χρεωκοπίας αυτού του τόπου" να κοιταξει λιγο και το διπολο Παπαγεωργοπουλου-Ψωμιαδη που εχει παει την πολη 40 χρονια πισω και εχει φαει εναν σκασμο κρατικα λεφτα. Αυτοι δηλαδη ειναι τα απαυγασματα της πολιτικης ζωης και ο Μπουταρης το προβλημα?

Οπως ελεγε και η θεια μου: "κουτσαινει ο γαιδαρος, μας φταιει το καπιστρι".

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2010 στις 1:16:00 π.μ. EEST  

Γειά κάτσε ρε μεγάλε,ποιός φταίει περισσότερο ο Κεμάλ που μας πετσόκοψε ή εμείς που επιτεθήκαμε τότε σ'ένα ξένο κράτος για να το εξαφανίσουμε απ'το χάρτη ?
Τι περίμενες δηλαδή οι Τούρκοι να μας πούνε ορίστε,περάστε να μας σφάξετε και να μας εξαφανίσετε?

ΑΝΩΝΥΜΟΣ 26 Οκτωβρίου 2010 στις 3:25:00 μ.μ. EEST  

Όπως λέει ο προηγούμενος οι Έλληνες φταίνε που πήγαν να πάρουν πίσω τα δικά τους εδάφη. Λάθος των αγωνιστών του '21 που εξεγέρθηκαν, λάθος των μακεδονομάχων που αγωνίσθηκαν, λάθος όλων των Ελλήνων που πάλεψαν για να υπάρχει η Ελλάδα.
Μήπως η άποψη του προλαλήσαντα είναι να έρθουν πάλι οι Τούρκοι και να τους δώσουμε ότι τους "πήραμε" από το '21 όπως θέλει ο Γιωργάκης.
Νά κάνουμε τεμενάδες, να τους ζητήσουμε συγνώμη που αγωνίστηκαν οι πρόγονοι μας για ελευθερία και να τους προσκυνήσουμε.
Τέτοιους "Έλληνες" βρίσκει ο Γιωργάκης και κάνει ότι κάνει....

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2010 στις 7:16:00 μ.μ. EEST  

Ο σχολιασμοί του αρθρογράφου,είναι αυθαίρετοι και "μονόπατοι". "Πατούνε" σε συγκεκριμένο μονόπλευρο μοτίβο σκέψης, καθοδηγούμενο από στενά πλαίσια συγκεκριμένης πολιτικής σκέψης.Λυπάμαι...δεν θα πάρω.
Μακάρι να εκλεγεί Δήμαρχος ο κ.Μπουτάρης, μήπως και αλλάξει κάτι στα δημοτικά του Δήμου Θεσσαλονίκης.

enkripto 26 Οκτωβρίου 2010 στις 7:56:00 μ.μ. EEST  

Δεν πειράζει αδελφέ, καλή καρδια πανω απ'όλα.

Άσε μας εμας να πιστευουμε "αυθαίρετα" ότι ο Κεμάλ υπήρξε αιμοσταγής γενοκτόνος.

Ο κ.Μπουτάρης και οι ιδέες του θα ζυγισθούν προσεχώς, ας δούμε τι γνώμη έχει ο λαός της Θεσσαλονίκης.

konion 26 Οκτωβρίου 2010 στις 8:57:00 μ.μ. EEST  

Ἢ στραβὸς εἶναι ὁ γιαλός, ἢ στραβὰ ἁρμενίζουμε.

kimon 26 Οκτωβρίου 2010 στις 9:21:00 μ.μ. EEST  

ΑΜΕΤΡΑ... ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΕΜΑΛ Ο ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ "φασίστας και σφαγέας των Ελλήνων"
ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΟΥΤΕ ΣΦΑΓΕΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΗΡΞΕ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΟΙΚΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ "χρυσής αυγής"
Και λίγη αντικειμενικότητα δεν βλάπτει!!!

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2010 στις 9:57:00 μ.μ. EEST  

26 Οκτωβρίου 2010 1:16:00 π.μ. "Γειά κάτσε ρε μεγάλε,ποιός φταίει περισσότερο ο Κεμάλ που μας πετσόκοψε ή εμείς που επιτεθήκαμε τότε σ'ένα ξένο κράτος για να το εξαφανίσουμε απ'το χάρτη ?"
Γειά πες μου εσύ "ρε μεγάλε" θα έρθεις να μου τα εξηγήσεις αυτά από κοντά? Ξέρεις έχω αίμα από αυτό "το ξένο κράτος" και έχω αφήσει κάποιους από τη σόι εκεί (ξέρεις στο "συνοστισμό")και ενδιαφέρομαι να μάθω.

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2010 στις 10:52:00 μ.μ. EEST  

"Ο σχολιασμοί του αρθρογράφου,είναι αυθαίρετοι και "μονόπατοι". "Πατούνε" σε συγκεκριμένο μονόπλευρο μοτίβο σκέψης, καθοδηγούμενο από στενά πλαίσια συγκεκριμένης πολιτικής σκέψης."

Φιλαράκο οι γενοκτονίες, τα τάγματα θανάτου και οι σφαγές στο γόνατο δεν είναι "μοτίβο σκέψης"!

Η άρνηση τη ιστορίας όμως είναι όλο και πιο συχνό "μοτίβο" τελευταία, είτε από ηλήθιους είτε από πληρωμένους πρακτορίσκους.

"Λυπάμαι...δεν θα πάρω."

Τί μου λες! Στεναχωρηθήκαμε! Από που κατάγεσαι για να έχουμε καλό ρώτημα;

"Μακάρι να εκλεγεί Δήμαρχος ο κ.Μπουτάρης, μήπως και αλλάξει κάτι στα δημοτικά του Δήμου Θεσσαλονίκης."

Μακάρι! Υπάρχουν και πήλινα κεσεδάκια με γιαούρτι Α ποιότητας!

Tommygun 29 Οκτωβρίου 2010 στις 9:48:00 π.μ. EEST  

Νομιζω ειναι γνωστο σε ολους οτι η Μικρασιατικη Εκστρατεια πολεμηθηκε εκ των εσω (ειδικα απο την τοτε αριστερα, αλλα και απο πιο συντηρητικα πνευματα), εγινε με ενα στρατο καταπονημενο απο συνεχεις πολεμους και οταν καταψηφιστηκε και ο Βενιζελος, οδηγηθηκαμε εκει που οδηγηθηκαμε.

Ουτε επεκτακτικος πολεμος ηταν η Μικρασιατικη Εκστρατεια, ουτε σκοπος ηταν η διαλυση της Τουρκιας. Απλως οταν μια αυτοκρατορια του μεγεθους της οθωμανικης καταρρεει, ειναι λογικο να υπαρξει και ενας συνδυασμος του τερπνου (ανυψωση φρονηματος των Ελληνων της Μικρασιας) μετα του ωφελιμου (προσαρτηση νεων εδαφων).

Ο Κεμαλ μπορει να ηταν απανθρωπος σφαγεας, αλλα καποτε πρεπει να μελετηθει σοβαρα και να εκτιμηθει η προσωπικοτητα του, προκειμενου να δουμε εμεις ως Ελληνες, που εγιναν τα λαθη, ποια κενα μας εκμεταλλευτηκε, που πετυχε και που απετυχε.

Δεν τρεφω αυταπατες οτι καποτε θα γινει αυτο σ' αυτην την χωρα, μια και η δαιμονοποιηση ειναι σαφως ευκολοτερος δρομος. Σταματωντας ομως εκει, ανοιγουμε τον δρομο για νεους Κεμαλ.

Οσον αφορα τον Μπουταρη, ενα του προσαπτω: για να ξεφυγει απο τις νορμες της δεξιας, περασε στο αντιθετο ακρο και απωθησε μια αρκετα μεγαλη μεριδα κοσμου που τον ειχε αρχικα εκτιμησει. Και εγω εχω τον Ανθιμο σαν τις αμαρτιες μου, αλλα το να κοντραρεις τον αρχηγο της σφηκοφωλιας στα ισια, χωρις να εισαι εξασφαλισμενος αποτελει ατοπημα. Και στην περιπτωση του Μπουταρη αυτο το ατοπημα, πιθανως να του κοστισει τις εκλογες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP