Ελληνοισραηλινή άσκηση στην Πελοπόννησο

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Κοινή άσκηση εντοπισµού και διάσωσης πιλότων τα αεροσκάφη των οποίων έχουν «καταρριφθεί» και έχουν πέσει πίσω από τις γραµµές του εχθρού σε συνθήκες «µάχης» διεξάγουν µε ελικόπτερα ΜπλακΧοκ και Απάτσι την επόµενη εβδοµάδα Ελλάδα και Ισραήλ σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Από σήµερα πραγµατοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα για εξειδίκευση του νέου πλαισίου στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών ο διευθυντής του γραφείου του ισραηλινού υπουργού Αµυνας στρατηγός ε.α. Αµος Γκιλάτ.

Τις συναντήσεις αξιωµατούχων των διαφόρων υπουργείων συµφώνησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα και τις συνοµιλίες που είχε µε τον κ. Γ. Παπανδρέου. Στον τοµέα της άµυνας και ασφάλειας επιδιώκεται και από τις δυο πλευρές ευρεία στρατηγική συνεργασία, αλλά και συνεργασία των αµυντικών βιοµηχανιών – και αυτό το πλαίσιο θα αρχίσει να εξειδικεύεται στις ανοιχτής ατζέντας συζητήσεις που θα έχει ο διευθυντής του κ. Εχουντ Μπαράκ µε µέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.

Εκτός από την αύξηση του αριθµού των ασκήσεων και της εκπαίδευσης της ισραηλινής αεροπορίας στην Ελλάδα, το Τελ Αβίβ επιδιώκει µεγαλύτερη συνεργασία στον τοµέα των εξοπλισµών µε την ελληνική πλευρά και δίνει βαρύτητα σε συµπαραγωγές και µεταφορά τεχνογνωσίας. Ηδη τρέχουν συζητήσεις ενόψει της προµήθειας από την Πολεµική Αεροπορία ειδικών κιτ αναβάθµισης παλαιότερων βληµάτων (SΡΙCΕ), ενώ ισραηλινή εταιρεία διεκδικεί, µαζί µε εταιρείες από Γερµανία, ΗΠΑ και Γαλλία, συµµετοχή στον διαγωνισµό για τη δεύτερη παρτίδα περίπου 80.000 βληµάτων για τα τανκς Leopard 2 ΗΕLL που θα γίνουν σε συµπαραγωγή µε τα ΕΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό ενηµέρωσε πρόσφατα το υπουργείο Αµυνας ότι διαθέτει τύπους πυροµαχικών ανάλογους µε αυτούς (12.000) που τελικά αποφάσισε να αγοράσει η Ελλάδα από τη γερµανική κυβέρνηση τις προάλλες. Η ισραηλινή εταιρεία αναµένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για είσοδο στα ΕΑΣ ως στρατηγικός επενδυτής, ιδίως αν έχει να προσφέρει πρόσθετο φόρτο παραγγελιών από το εξωτερικό, όπως επιδιώκει η Αθήνα.

«Μάχες» στην Πελοπόννησο

Οσον αφορά την κοινή εκπαιδευτική άσκηση στην Πελοπόννησο που θα γίνει από 11 έως και 14 Οκτωβρίου µε κέντρο εξόρµησης το αεροδρόµιο Ανδραβίδας, αποτελεί το δεύτερο σκέλος της άσκησης «Μίνωας» που έγινε στο Αιγαίο µε µαχητικά και διεκόπη λόγω της αιµατηρής επίθεσης ισραηλινών κοµάντος σε πλοία που µετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Κατά το πρώτο σκέλος εκτελέστηκαν σενάρια που κάλυπταν απόλυτα, σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Αµυνας, τις εθνικές θέσεις όσον άφορα το Ανατολικό Αιγαίο. Στην άκρως ρεαλιστική από πλευράς δυσκολίας άσκηση, που σε κάποιους σινεφίλ ίσως θυµίσει την ταινία «Βlack Ηawk Down», ρόλο συντονιστή θα παίζει το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) Ανδραβίδας.

Από ισραηλινής πλευράς θα πάρουν µέρος 6 ελικόπτερα (3 Βlack Ηawk UΗ-60 και 3 Απάτσι ΑΗ-64D) και 2 εφεδρικά που θα φθάσουν στην Ανδραβίδα µέσω Κρήτης, Κυθήρων και Καλαµάτας. Από ελληνικής πλευράς δε συµµετέχουν 1 Σούπερ Πούµα της Πολεµικής Αεροπορίας και 2 Απάτσι του Στρατού, καθώς και 6 µαχητικά διαφόρων τύπων. Τα σενάρια της άσκησης προβλέπουν αποστολές έρευνας - διάσωσης πιλότων από κοµάντος σε ηπειρωτικές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Δυτικής Πελοποννήσου «µέσα ουσιαστικά από πεδία µάχης», όπως είπε στρατιωτική πηγή.

Εντός του Οκτωβρίου ισραηλινά αεροσκάφη θα κάνουν άσκηση ανεφοδιασµού εν πτήσει µέσα στο FΙR Αθηνών.

Toυ Λουκά Δημάκα, δημοσιεύτηκε στο www.tanea.gr (7/10/2010)

8 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 7 Οκτωβρίου 2010 στις 2:55:00 μ.μ. EEST  

ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΕΝΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΕΣ Ε.Δ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ,ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ . Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ -ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ.

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2010 στις 3:07:00 μ.μ. EEST  

Με συγχωρείτε για το άσχετο του σχολίου, αλλά πρόσφατα η Συρία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Σιγήν ιχθύος από τα ΜΜΕ, αλλά δεν έπρεπε κάτι να γράψει το ενκρυπτώ? Το παιχνίδι φαίνεται χαμένο και προσωπικά, ως κάτοικος Θεσ/νίκης, σκέφτομαι να αρχίσω να μαθαίνω βουλγάρικα, ή πιο σωστά Macedonski γιατί έτσι όπως πάμε... οι ασκήσεις με το Ισραήλ μόνο ως ειρωνεία της τύχης μπορούν να εκληφθούν. Οι εκ προοιμίου προσκυνημένοι με τους διδάξαντες την επιμονή και την προσήλωση μέχρις εσχάτων.

enkripto 7 Οκτωβρίου 2010 στις 3:28:00 μ.μ. EEST  

Εχεις δίκιο στο ότι επρεπε να ανεβει κατι, εστω και σαν συντομη ειδηση. Πάντως την είδηση την δημοσιευσαν σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Η κίνηση αυτή της Συρίας εντάσεται στο γενικότερο πλαίσιο των διπλωματικών εξελίξεων στην ΝΑ Μεσόγειο και στην στροφή της Ελλάδος προς Ισραήλ.Και ως τετοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται κατα την γνώμη μου, όχι αποσπασματικά ως μερος του κλεφτοπολεμου Αθηνας-Σκοπιων.

Σε επιπεδο ουσίας δεν αλλαζει κατι στο Σκοπιανο,με την αναγνώριση των Σκοπιων ως "Μακεδονια" απο τους Συρους. Η προσεγγιση με το Τελ αβιβ πιθανότατα θα προκαλέσει και άλλες παρενέργειες όπως η ενεργοποιηση της ακτοπλοική σύνδεση Λατακειας-κατεχομένων (για αρχη..). Επιφυλασόμεθα για κάποιο αναλυτικό άρθρο για το θέμα.

ΥΓ Μην απελπίζεσαι, τα πράγματα θα γυρίσουν προς το καλύτερο. Τον τελικό λόγο τον έχουμε πάντα εμείς.

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2010 στις 3:40:00 μ.μ. EEST  

Γιατί δεν κάνουμε και μιά Ιρανοελληνική άσκηση για δείξουμε το βαθμό ανεξαρτησίας μας;

ΒΗΣΣΟΣ 7 Οκτωβρίου 2010 στις 6:00:00 μ.μ. EEST  

Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΤΙ ΝΑ ΠΩ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΗΣΙΑ;

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2010 στις 10:29:00 μ.μ. EEST  

Προτιμώ καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ και ας υπάρξει επίπτωση στις σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο. Δηλαδή τόσα χρόνια τι κερδίσαμε? Και οι σχέσεις μας με τους Άραβες είναι τόσο βαθιές άραγε? Οι Σύριοι δεν φάνηκε να προβληματίζονται καθόλου, τόσο φίλοι λοιπόν. Γιατί θα πρέπει να είμαστε με όσους υποστηρίζουν ως λύση στο πρόβλημά τους την ολοκληρωτική εξαφάνιση του αντίπαλου κυρίαρχου κράτους, δηλαδή του Ισραήλ.

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2010 στις 12:43:00 π.μ. EEST  

Με ασκήσεις και ξεασκήσεις δεν αλλάζει κάτι άλλα είναι τα κρίσιμα θέματα.

ΕΥΜΕΝΗΣ 8 Οκτωβρίου 2010 στις 6:51:00 μ.μ. EEST  

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ (ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΩΝ ΕΧΘΡΩΝ) ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP