Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 18 ετών από την ίδρυση των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ΛΑΕΔ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Με λαμπρότητα τελέστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2010 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων η εκδήλωση εορτασμού της επετείου των 18 ετών από την ίδρυση των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η 28η Ιανουαρίου 1992 ήταν η μέρα που ο τότε Υπουργός Αμύνης Βασκέν Σαρκισσιάν ίδρυσε τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις (Ζινβάτζ Ουζέρ, Στρατός, Χωροφυλακή, Πολεμική Αεροπορία) υπό την απειλή των Αζερικών δυνάμεων. Σε μια σεμνή τελετή ο Ακόλουθος Αμύνης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Συνταγματάρχης Σαμουέλ Ραμαζιάν ανέλυσε το ιστορικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αρμενία. Με την εθνική ανεξαρτησία στα έτη 1918-1921 δημιουργήθηκε Αρμενικός εθνικός στρατός με τη βοήθεια Αγγλό-γάλλων και της Αμερικανικής Στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αντισταθούν στην Οθωμανική επεκτατική πολιτική. Το 1922 μετά την επανασύσταση του Αρμενικού κράτους αλλά αυτή την φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας με τη σύσταση του 3 ξεχωριστών Στρατιωτικών ομάδων Αρμενίων Εθελοντών, για δεύτερη φορά εναντίον των Οθωμανών τούρκων.

Κατά τη διάρκεια του Β’Π.Π, οι άνδες της 89ης Μεραρχίας (Αρμενίων Εθελοντών) “Ταμανιάν” του Σοβιετικού Στρατού, υπό τη Διοίκηση του Στρατάρχη Χοβανές Κρισνταπορί Μπαγραμιάν, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στο περικυκλωμένο Βερολίνο και εισήλθαν στο Ραίχσταγκ τον Απρίλιο του 1945. Η συμβολή της μικρής Αρμενίας στο Σοβιετικό στράτευμα αριθμούσε συνολικά έξι εθνικές μεραρχίες ενώ η μια από αυτες βρισκόνταν μονίμως στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς υπήρχε σε οργανωμένο σχέδιο του Σοβιετικού Γ.Ε.Ε.Θ.Α και με την ομόφωνη γνώμη του Στάλιν η κατάληψη των Αρμενικών εδαφών από την Τουρκία σε περίπτωση που αυτή εισερχόταν στον Β’Π.Π. με το μέρος του Άξονα. Κατά τον Β’Π.Π. η συμβολή αυτή συμπληρώθηκε από έναν ακόμη Στρατάρχη τον (τεθωρακισμένων) Χαμαζάσπ Μπαμπατζανιάν τον Πτέραρχο Διοικητή Αεράμυνας Αρμενάκ Χαμπεριάντς (Χουντιάκοβ) και από τον Ναύαρχο Χοβανές Ισαάκοβ.

Στην Ελλάδα κατά τον Β’Π.Π. 300 περίπου Αρμένιοι συμμετείχαν σε ομάδες ανταρτών ενάντια του κατακτητή. Η δημιουργία του Εθνικού Στρατού στη σημερινή εποχή είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την γένεση του Αρμενικού κράτους καθώς αυτή η ανάγκη έγινε επιτακτική κατά τη διάρκεια της σύρραξης με την πρώην Δημοκρατία του Αζερμπαιτζάν ένεκα της προσάρτησης του θύλακα του Γαραπάγ (1989-1994). Η διαμόρφωση του Αρμενικού Στρατού χωρίστηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι από τον Φεβρουάριο του 1988 έως τον Μάιο του 1992, όπου λόγω της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας Αζερμπαιτζάν συγκροτήθηκε πολιτοφυλακή για την ασφάλεια του πληθυσμού του ορεινού Γαραπάγ. Μεταξύ Ιουνίου 1992 και Μαίου 1994 όταν η νεοσύστατη Δημοκρατία της Αρμενίας συγκρότησε Εθνικές Αρμενικές Ένόπλες Δυνάμεις (σύσταση Εθνικού Στρατού) προκειμένου να αντιμετωπίσει το Αζερμπαιτζάν σε έναν ακύρηχτο πόλεμο. Από τον Ιούνιο του 1994 μέχρι σήμερα, που θεωρείται η τελική φάση διαμόρφωσης του αμυντικού δόγματος, προετοιμασίας και εκπαίδευσης αξιωματικών και τον σχηματισμό ξεχωριστών όπλων όπως και εισαγωγή νέων συστημάτων. Στην φάση που διανύεται δημιουργήθηκε η Σχολή Ικάρων, Εκπαιδευτήριο Ανωτάτων Αξιωματικών, και εισήχθη στο στράτευμα ο κλάδος της Στρατιωτικής Ιατρικής στο κρατικό πανεπιστήμιο στο Γιερεβάν.

Αρμένιοι στο Κόσοβο: H ελληνική "lizzard" με τα εθνόσημα του φίλου και συμμαχου Αρμενικού λαού..

Σε αυτή την περίοδο εδραιώθηκε η δυνατή σχέση μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας στον αμυντικό τομέα. Ορίστηκε το “στάτους” των Ρωσικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Αρμενία (Ρωσικός Στρατός, Πολεμική Αεροπορία). Μέχρι τώρα και σε ένα χρονικό διάστημα 13 ετών έχουν υπογραφεί 40 μνημόνια συνεργασίας για τον στρατιωτικό τομέα, ενώ ανά έτος λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Αρμενίας. Πέρα από αυτήν τη συνεργασία η άλλη χώρα που διατηρεί άρρηκτη σχέση στον στρατιωτικό τομέα είναι η Ελλαδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 με την υπογραφή του τότε Υπουργού Αμύνης Άκη Τσοχατσόπουλου εδραιώθηκε η αμυντική συνεργασία με την Διμερή Αμυντική Συμφωνία. Η Συμφωνία έχει υπογραφεί για την στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδος με την Αρμενία, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και του βορείου Καυκάσου. Εν τέλει έχουν υπογραφεί συνολικά 10 μνημόνια αμυντικών συνεργασιών.

Η Ελλάδα ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί τον πιό ισχυρό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας. Από το έτος 2001 και μετά έχει συμβάλει δυναμικά στη δημιουργία μιας Αρμενικής Μεραρχίας με κύρια αποστολή την ειρηνευτική δύναμη, έχοντας αποστείλει αυτή τη Μεραρχία με Ελληνικά C–130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών στο Κόσοβο, όπου τελεί υπό Ελληνική Διοίκηση της K.FOR. Αντίστοιχα ενισχυμένος λόχος έχει αποσταλεί στο Ιράκ ως δύναμη ασφαλείας στην χώρα αυτή. Ένα άλλο παράδειγμα της Αμυντικής συμφωνίας έχει να κάνει με τον τομέα της εκπαίδευσης. Άξιο αναφοράς είναι ότι από το 1995 Αρμένιοι Ευέλπιδες φοιτούν στη ΣΣΕ και στη ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει 130 Αρμένιοι Ευέλπιδες. Όλοι οι νέοι Αρμένιοι Αξιωματικοί προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές του Ελληνικού και Ρωσικού Στρατού εκτός των παλαιότερων που προέρχονται από το Σοβιετικό Στρατό με προ-υπηρεσία κυρίως στα μέτωπα του Αφγανιστάν και του Ναγκόρνο–Γαραπάγ. Οι Αρμένιοι Ευέλπιδες φορούν την ίδια στολή με τους Έλληνες Ευέλπιδες με μόνη διαφορά το επίγραμμα “ARMENIA” στην στολή τους.

O Αντιπτέραρχος(Ι) Θωμαίδης παραλαμβάνει το μετάλλιο Μαρσαλ Μπαγραμιάν

Με διαταγή του Αρμένιου Υπουργού Άμυνας Σειράν Οχανιάν η εκδήλωση έλαβε τέλος με την επίδοση του Μεταλλίου Μαρσαλ Μπαγραμιάν στους:

Υποστράτηγο (ε.α) Χρήστο Λευτεριώτη που διατέλεσε ως ο πρώτος ΑΚΑΜ της Ελλάδος στην νεοσύστατη Αρμενική Δημοκρατία το 1992.
Αντιστράτηγο Θεόκλητο Ρουσσάκη Διευθυντή-Διοικητή της ΔΕΔ
Αντιπτεράρχο (Ι) Αδάμ Θωμαίδη, Διευθυντή Εκπαίδευσης ΓΕΕΘΑ,
Με το Μετάλλιο Ναύαρχος Ισαάκοβ ο Πλωτάρχης (ΠΝ) Γεώργιος Ρηγανάκος Διοικητής της ΣΔΑΜ.
Επίσης παρασημοφορήθηκε ο Συνταγματάρχης Λεωνίδας Παπαγεωργίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, και οι Ακόλουθοι Άμυνας των ΗΠΑ, Γαλλίας, Αυστρίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Κίνας, Ολλανδίας, Ουκρανίας, Ιταλίας, Κίνας, Αιγύπτου, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας και για πρώτη φορά της Τουρκίας. Παρόμοιες εκδηλώσεις τελέστηκαν σε απανταχού παροικίες ανά τον κόσμο και στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γιερεβάν πραγματοποιήθηκε παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP