Τουρκία: Επίσημες κατηγορίες εναντίον οκτώ στρατιωτικών για συνωμοσία

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Aπαγγελία κατηγοριών σε 8 υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Συνάντηση Μπασμπούγ-Ερντογάν/Γκιούλ

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον οκτώ αξιωματικών του στρατού που φέρονται να εμπλέκονται στη συνωμοσία με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» και στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, μετέδωσαν το πρακτορείο Ανατολή και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι οκτώ ύποπτοι, πέντε εν ενεργεία αξιωματικοί και τρεις απόστρατοι, ανάμεσά τους και δύο πρώην στρατηγοί, ανακρίθηκαν για πολλές ώρες από τους εισαγγελείς πριν μεταφερθούν σε φυλακές της πόλης, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Χθες, το ίδιο δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον παράνομης οργάνωσης και αποφάσισε τη φυλάκιση δώδεκα στρατιωτικών, ανάμεσά τους δύο εν ενεργεία ναύαρχοι, δύο απόστρατοι και ένας στρατηγός, καθώς και άλλων ανώτατων αξιωματικών. Το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση περίπου δέκα άλλων υπόπτων.

Περίπου πενήντα στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση αυτή.

Συνάντηση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Εν τω μεταξύ, σε κλίμα έντασης αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα Πέμπτη η συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντώνται με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγό Ίλκερ Μπασμπούγ, στις 11:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]· ωστόσο τα περιθώρια συμβιβασμού για την αποφυγή ενδεχόμενης κλιμάκωσης της έντασης χαρακτηρίζονται περιορισμένα.

Παράλληλα, ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν πρόσφατα δυο βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), χωρίς όμως να έχει φθάσει στο σημείο να αρχίσει επίσημη έρευνα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Σε περίπτωση που προχωρήσει στην έναρξη τέτοιας έρευνας, αυτό ίσως οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το AK, που είχε γλιτώσει από μια προηγούμενη προσπάθεια του ίδιου εισαγγελέα να το κηρύξει έκνομο για δραστηριότητες εναντίον του "κοσμικού χαρακτήρα" του τουρκικού κράτους το 2008. Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP