Υπουργείο Άμυνας,οικονομίες και περιοδικά

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Του Κώστα Φράγκου

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό άκουσαν οι παροικούντες το Στρατόπεδο Παπάγου ΥΕΘΑ ότι τώρα,κάτω από τις τραγικές οικονομικές συνθήκες, δρομολογείται η επανέκδοση του περιοδικού "Η ΘΗΤΕΙΑ".

Η στρατιωτική αυτή έκδοση έχει μακρά,ερεβώδη ιστορία. Όταν το πρώτο εκδόθηκε το περιοδικό εξυπηρετούσε απλώς και μόνο επικοινωνιακούς του υπουργείου, απασχολούσε ελάχιστο προσωπικό και κυκλοφορούσε ακανόνιστα. Το 1996 με την ίδρυση του θρυλικού ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας) έγινε αντιληπτό με το πνεύμα που κυριαρχούσε οτι το περιοδικό θα μπορούσε να γίνει φορέας προσωπικής προβολής του υπουργού και παράλληλα αφαίμαξης χρημάτων από το ΠΥ του υπουργείου. Τα έξοδα έκδοσης του περιοδικού υπήχθησαν στον Γενικό τίτλο : Bιβλία-εκδόσεις (ΚΑ 1131) και αξίζει να τα παρακολουθήσουμε στον πίνακα :

1997 24 εκατ. δρχ
1998 91 εκατ δρχ
1999 194 εκατ δρχ
2001 94 εκατ δρχ
2004 140.000 ευρώ
2005 170.000 ευρώ
Αν είχε κανείς την περιέργεια να ψάξει πώς διετίθετο όλος αυτός ο πακτωλός θα πάθαινε εγκεφαλικό! Η ΘΗΤΕΙΑ άρχισε χρόνο με τον χρόνο να απασχολεί ή μάλλον να μισθοδοτεί δεκάδες "δημοσιογράφους"ή δημοσιογράφους με χοντρούς μισθούς και με περιεχόμενο λίαν αμφιλεγόμενο για στρατευμένους. Κάπου το 2007 σταμάτησε να κυκλοφορεί γιατί δημιουργήθηκε θέμα για κάποιο ρεπορτάζ σεξιστικού περιεχομένου, αν θυμάμαι καλά. Από το περιοδικό λάμβαναν αντίδωρο όλα τα παπαγαλάκια που λιβάνιζαν τον υπουργό. Η εκτύπωση του καίτοι το ΓΕΣ διαθέτει εντελώς σύγχρονα τυπογραφεία, είχε ανατεθεί εκτός για να εξυπηρετούνται και άλλοι.

Γράφει η Ελευθεροτυπία : " Στην ΘΗΤΕΙΑ έγραφαν δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στο υπουργείο για να ...ελέγχουν τον υπουργό...Έφτασε εποχή που οι δημοσιογράφοι ξεπερνούσαν τις σελίδες του περιοδικού. Ήταν τόσοι πολλοί που δεν έφθαναν οι σελίδες για να γράψουν όλοι.."

Τώρα λένε από το υπουργείο, ότι θα ασχολείται με τον πολιτισμό. Θα κλείσω με μια φαιδρά ιστοριούλα σχετικά με το περιοδικό : Στις 25/5/7 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ.Ματζαπετάκης υποβάλλει ερώτηση στον κ Μειμαράκη ζητώντας να πληροφορηθεί τους εργαζόμενους και τις αποδοχές τους κατ' έτος από το 2000 εώς το 2006. Ο κ υπουργός προθυμότατα απαντά Φ 900α/5483/9157 δίνοντας τη λίστα των εργαζομένων τον συγκεκριμένο χρόνο. Ο βουλευτής πείσμων επανέρχεται με την 9576/21/6/7 ερώτηση απαιτώντας όλα τα στοιχεία. Ιδού η υψηλού κοινοβουλευτικοί ήθους απάντηση του κ Μειμαράκη (Φ900α/552θ/9207/6/7/7) "Σας δηλώσαμε ότι είχαμε..Ο λόγος που δεν κατατίθενται στοιχεία από το 2000 εώς το 2004 είναι ότι δεν παρελήφθησαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και δεν υπάρχουν στα σχετικά αρχεία.."

Αν ήμαστε στην Σικελία θα μιλούσαμε για ομερτά συντεχνιών "Χάθηκαν τα χαρτιά" ή καήκανε τα χαρτιά" έλεγαν παλιά για να δικαιολογήσουν τις ατασθαλίες. Να ευχηθούμε καλή επανέκδοση.

Το Παρόν

Στο θέμα είχαμε αναφερθεί παλαιότερα (βλέπε Ορφανοτροφείο "Η Θητεία" )

1 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:42:00 π.μ. EET  

Είναι γνωστό ότι στην ΘΗΤΕΙΑ έγραφαν κάποιοι δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στο ΥΠΕΘΑ, βγάζοντας ένα δεύτερο κομμάτι ψωμί. Το εξοργιστικό όμως ήταν τα λαμόγια που τρούπωσαν εκεί και έπαιρναν τριπλάσια και πενταπλάσια, ακόμη και χωρίς να γράφουν λέξη. Εννοείται ότι τα λαμόγια αυτά ήταν ΠΡΑΣΙΝΑ και ΜΠΛΕ, αναλόγως της κυβέρνησης που ήταν στην εξουσία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP