Ο Ταλάτ διεκδικεί και εδάφη της Βρετανικής Βάσης της Δεκέλειας

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου

ΜΕΡΙΔΙΟ από τα «κυρίαρχα εδάφη» της Βρετανικής Βάσης της Δεκέλειας στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου (μεταξύ Λάρνακας και Αμμοχώστου) απαιτεί τώρα ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από το Λονδίνο. Και την αξίωσή του τη διατύπωσε, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, την περασμένη εβδομάδα, όταν ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του «για να τον ενθαρρύνει να προχωρήσει ταχύτερα» με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τελική λύση.
Να σημειωθεί ότι και κατά την επικοινωνία του με τον κύπριο Πρόεδρο ο βρετανός πρωθυπουργός θεώρησε καλό να επαναφέρει ως δέλεαρ την προσφορά της χώρας του για παραχώρηση μεγάλου μέρους των εδαφών που ελέγχει, ώστε τα μέρη να ενθαρρυνθούν για συμβιβασμό. Συγκεκριμένα, η Βρετανία προτίθεται, αν υπάρξει πρόοδος για τελική συμφωνία (αυτό είναι όρος), να εκχωρήσει στους Κυπρίους έκταση 45 περίπου τετραγωνικών μιλίων. Τα εδάφη αυτά βρίσκονται:

• Αφενός στην εκτεταμένη Βάση του Ακρωτηρίου και στην Επισταθμία Επισκοπής (όπου βρίσκεται το Αρχηγείο των Βρετανικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής) μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, σε μεγάλης έκτασης ακτογραμμή.
• Και αφετέρου στη Βάση της Δεκέλειας, ανατολικά της Λάρνακας και στην περίμετρο της οποίας εφάπτεται η γραμμή «Αττίλα», με αποτέλεσμα τα σύνορα της βάσης να είναι και τα φυλάκια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Δηλαδή, σε περίπτωση διαλύσεως της βάσης αυτομάτως οι τουρκικές δυνάμεις αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής αυτής περιοχής, αποκόπτοντας ουσιαστικά όλες τις ελεύθερες περιοχές της Αμμοχώστου, δεδομένου ότι οι θέσεις τους απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Με τους Άγγλους να μην αντιδρούν όλα αυτά τα χρόνια για το γεγονός ότι τα όρια «των δικών τους εδαφών» (!) είναι η γραμμή «Αττίλα», χωρίς έστω και μια για το θεαθήναι ζώνη που να τα διαχωρίζει.
Η θέση που ο Ταλάτ διεβίβασε στον βρετανό πρωθυπουργό δεν είναι νέα, καθώς ο Ραούφ Ντενκτάς την είχε ήδη διατυπώσει από το 1975, θεωρώντας ότι τα εδάφη της μεγάλης Βάσης του Ακρωτηρίου (που βρίσκονται στον νότο) πάνε στους Ελληνοκυπρίους και αυτά της μικρότερης (της Δεκέλειας δηλαδή) πηγαίνουν «κατ' αναλογίαν» στους Τουρκοκυπρίους.

To Παρόν

4 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 3:56:00 μ.μ. EET  

Σίγα που δεν θα διεκδικούσε ο "σύντροφος" Ταλάτ. Και να μην τα πάρει στο τέλος, θα πάρει κάτι άλλο ως αντάλλαγμα για την "παραχώρηση" του.

flanker7 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 6:38:00 μ.μ. EET  

Θα χρησιμοποιήσω μια προσφιλή φράση του Γ. Σέρτη.
"Ω, τι ευτυχία να σφετερίζεσαι ότι δεν σου ανήκει..."
Κατά παράφραση(που όμως αποτυπώνει το πραγματικό μήνυμα) του λεκέ του Πενταδακτύλου, "Νe multu Turkou diyene"

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 8:48:00 μ.μ. EET  

ΧΑ ΧΑ ΧΑ...ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ!...

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2010 στις 10:41:00 π.μ. EEST  

ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ ΟΝΥΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΡΑΜΙ ΜΑΖΙ ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΥΝΑΓΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP