Τουρκική πρόκληση στο Πεδίο βολής Άνδρου

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Επανάληψη παλαιότερου σκηνικού είχαμε σήμερα στο Πεδίο Βολής Άνδρου, κατα την διάρκεια ασκήσεως με πραγματικά πυρά του Πολεμικού Ναυτικού. Πιο συγκεκριμένα στις 11:09, 2 ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στην δεσμευμένη και ενεργοποιημένη περιοχή του πεδίου βολής παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα σκάφη του ΠΝ ,μεταξύ των οποίων η φρεγάτα Αιγαίο, εκτελούσαν πυρά κατα ανεμουρίου. Τα δύο ζεύγη εισήλθαν στο πεδίο βολής πετώντας σε ύψος 10.000 και 2.300 ποδών αντίστοιχα.

Ένα εκ των μαχητικών παρα τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από την φρεγάτα η οποία -δυστυχώς..- διέκοψε τις βολές για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η λεγόμενη γραμμή άμεσης επικοινωνίας Λάρισας- Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), με τα γνωστά μηδενικά αποτελέσματα αφού προφανώς ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι η παροχή άλλοθι στις προκλήσεις των γειτόνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα παρόμοιο περιστατικό στο πεδίο βολής Άνδρου : Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 οκτώ τουρκικά μαχητικά (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4E) εισέβαλαν σε δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής την ώρα που ασκούντο σκάφη του ΠΝ. Το ίδιο σκηνικό είχαμε και σε παλαιότερη πρόκληση τον Δεκέμβρη του 2008 όταν σημειώθηκε διπλή διέλευση 2 τουρκικών F-16 μέσα και στα όρια του πεδίου βολής την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις πυρών 16 ελληνικά πολεμικά πλοία

Είναι γνωστή η πρεμούρα της Άγκυρας να ακυρώσει τα μόνιμα πεδία βολής στο Αιγαίο, πρεμούρα που χρονολογείται -επισήμως- από το 2000 όταν η τουρκική πλευρά έθεσε αίτημα κατάργησης τους με το αιτιολογικό ότι τα πεδία βολής είναι "παράνομα", σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας ICAO που καθορίζει ότι χρειάζεται περιοχική συμφωνία για πεδία βολής πάνω από την ανοιχτή θάλασσα. Η τότε Ελληνική κυβέρνηση είχε αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία κατάργηση τέτοιων πεδίων βολής στο Αιγαίο και συγκεκριμένα του τουρκικού πεδίου βολής στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, προκαλώντας την υπαναχώρηση των Τούρκων.

Στις 4.12.2008 για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης (Μπακογιάννη/Μειμαράκης) συναποφάσισαν να επιτρέψουν στην Τουρκία να διενεργήσει αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά σε 6 συνολικά περιοχές στο Αιγαίο, μια εκ των όποιων περιελάμβανε και μέρος του ΠΒ Άνδρου (LDG-68) . Με τις συχνές παράνομες τουρκικές ανακοινώσεις για ασκήσεις με πραγματικά πυρά η Άγκυρα προσπαθεί να δεσμεύσει τα μόνιμα πεδία βολής των Ελληνικών ΕΔ στο Αιγαίο,ουσιαστικά ακυρώνοντας τα , και να νομιμοποιήσει παράνομα τουρκικά πεδία βολής, μέσα στο FIR Αθηνών, που πολλές φορές επικαλύπτουν και εθνικό εναέριο χώρο.

10 σχόλια:

Νήμα 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 4:55:00 μ.μ. EET  

Kill η μόνη λύση.'Ολα τα άλλα είναι να έχουμε να λέμε εμείς και οι πολιτικάντηδες.

Νήμα

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 5:08:00 μ.μ. EET  

Περισσότερο για γκάφα των μπουνταλάδων πρόκειται, όπως φαίνεται, παρά για πρόκληση. Άλλωστε, ποιος νοήμων χειριστής θα έμπαινε ποτέ σε ενεργοποιημένο πεδίο βολής ;...

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 6:08:00 μ.μ. EET  

Μπαίνω στό πεδίο βολής σου χαλάω τήν άσκηση δέν σέ υπολογίζω .
Ξεκάθαρο γιά άλλη μιά φορά τό μύνημα τών μογγόλων.

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 6:15:00 μ.μ. EET  

Έχουν μπει δεκάδες άλλοι στο παρελθόν. Οργανωμένο σχέδιο ναι, γκάφα όχι:


Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν και την Παρασκευή σε χαμηλό ύψος, αυτή τη φορά πάνω από το πεδίο βολής της Ανδρου και πάνω από ελληνικά μαχητικά πλοία που εκτελούσαν ασκήσεις βολής, ενώ τουρκική ακτοφυλακίδα, παραβίασε τα χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια και παρέμεινε κοντά στις βραχονησίδες για δεκαπέντε λεπτά.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 15:15 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής έξι σχηματισμοί 12 αεροσκαφών F-16,της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 14 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στην περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου.

Ένας από τους Σχηματισμούς πέταξε περί την 11:40 στην περιοχή του Πεδίου Βολής Ανδρου όπου πραγματοποιείτο βολή από δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε απόσταση 200 μέτρων πίσω από αυτά και σε υψόμετρο 200 ποδών. Σημειώνεται ότι το Πεδίο Βολής Ανδρου ευρίσκεται στα Διεθνή Ύδατα και ήταν ενεργοποιημένο.

Τρεις σχηματισμοί από τα παραπάνω έφεραν όπλα και σε τρείς περιπτώσεις ενεπλάκησαν με τα Ελληνικά μαχητικά.

http://www.hri.org/news/greek/mpegrb/2004/04-10-22.mpegrb.html#07

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4494370

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=304757&dt=14/12/2009


Περισσότερα εδώ:
http://www.enkripto.com/2008/12/blog-post_17.html


http://www.diplomatia.gr/article/846/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-casus-belli.html

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 6:47:00 μ.μ. EET  

Αν μιλάμε καθαρά αεροπορικά, πρόκειται για ξεκάθαρη γκάφα. Τα υπόλοιπα είναι για δημιουργία εντυπώσεων και για να γεμίζουν οι σελίδες των εφημερίδων και των blogs...

enkripto 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

βεβαίως και πρόκειται περι γκάφας ανώνυμε φίλε, άλλωστε για ποιον αλλο λόγο να κάνουν κάτι τέτοιο οι τούρκοι αεροπόροι..

άσκηση πίεσης μέσω παραβιάσεων,οι Τούρκοι; απαπα ,αν είναι δυνατόν..

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 8:00:00 μ.μ. EET  

Μα νομίζω ότι δεν μιλάμε για παραβιάσεις και υπερπτήσεις, ούτε για τις τουρκικές αξιώσεις γενικά, αλλά για το συγκεκριμένο συμβάν. Κατά τα άλλα-και επειδή διακρίνω μια δόση καχυποψίας-όσο ανώνυμος είμαι εγώ άλλο τόσο είσαι και εσύ ενκρυπτώ...

Axilleas Skordofoutsoglou 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 8:39:00 μ.μ. EET  

Το λαθος ειναι οτι δεν κατεχουμε αεροσκάφη εναεριου ανεφοδιασμού. Οι φιλοι και συμμαχοι τουρκοι θα ανεφοδιαστουν απο το ελληνικο αεροσκαφος, η φρεγατα θα απονηώσει το ελικοπτερο της, στην συνεχεια θα επανελθουν κανοντας υπερπτηση πάνω απο το πλοίο ενω το Ε/Π θα τους φωτογραφίζει. Οι φωτο θα πουληθουν σε οσους αμφισβητουν την ελληνοτουρκική φιλία ενω θα αποτελέσουν απόδειξη οτι ο βαθμός συνεργασιας μεταξυ των ενοπλων δυναμεων 2 χωρων του ΝΑΤΟ ειναι ιδιαιτερα αυξημένος. Ακολουθως η φρεγατα θα αγκυροβολήσει στην Σμυρνη οπου ο κυβενρητης θα δεξιωθει τους τουρκους πιλότους και θα τους συγχαρεί για τον επαγγελματισμό με τον οποιο εξετελεσαν την συμερινη τους συνεργασια. Απο την πλευρα των φιλων και συμμάχων θα διατεθουν λατζες για την εξοδο του πληρωματος στο παζαρι της σμυρνης για να αγορασουν σε ιδιαιτερα προνομιακες τιμες λογω της πληρους υποταγης τους στις διαταγες που αποτρεπουν μια φρεγατα να πραξει τα δεοντα δερματινα, λουκουμια και...cay.
Tης εξόδου απο το πλοιο θα εξαιρεθούν οσοι δεν κουναγαν ζωηρα το μαντηλι στους τουρκους πιλότους καθως και οσοι ζητησαν απο τον Α/Α εντολές για εγκλωβισμό και ακολουθως αποδεσμευση κανονων εμπλοκής.
Οι τελευταιοι εαν δεν αποταχθουν απο το σώμα θα τους προσφερθεί νεα ταυτοτητα, ονομα και διευθυνση κατοικιας για να γλιτωσουν απο το μανιασμενο πληθος που ζητα να τους λιντζάρει επειδη τολμησαν να εμπλέξουν την χωρα τους σε πόλεμο.

Νομιζει κανείς οτι κάνω πλάκα;

enkripto 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:23:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμε 8.00

σαφώς, μόνο που εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι οι μεμέτηδες βγαίνουν στο Αιγαίο..κατα λάθος.

τα συγχαρητήρια μου στο μεταφραστικό,η αναβάθμιση είναι εντυπωσιακή

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:18:00 π.μ. EET  

Εν κρυπτώ είναι μεταφραστικό είσαι σίγουρος; όντως αν είναι έτσι τεράστια αναβάθμιση! Η είναι κανένα ντόπιο που χαρτζιλικώνουν

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP