"'Ηταν επόμενο να έρθω πρώτα στην Κύπρο"

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Λευκωσία : Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Επίσημη "πρώτη" Σαμαρά στην Κύπρο. Εκτός προγράμματος επίσκεψη στο σπίτι του αείμνηστου Τάσσου.

Στις πρώτες του δηλώσεις επί κυπριακού εδάφους, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν επόμενο ότι θα γινόταν στην Κύπρο. «Είναι πολύ βαθιά η συγκίνησή μας που επισκεπτόμαστε τη μεγαλόνησο τη μαρτυρική, το χρυσοπράσινο φύλο που αναζητάει λύση και που η λύση δεν μπορεί παρά να είναι βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση σύμφωνη και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ξεκαθαρίζοντας την απορριπτική του στάση σε λύσεις τύπου Ανάν.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας υποδέχτηκε τον Α.Σαμαρά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης,καθότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησής του. Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για την υποδοχή, προσθέτοντας ότι «θα έχουμε επαφές με όλους τους συναδέλφους μου με όλα τα κόμματα και βεβαίως πρώτα απ’ όλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Χαρακτήρισε τις επαφές που θα έχει «χρήσιμες», προσθέτοντας πως αυτές «αποσκοπούν στο να μπορέσουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι σε ένα κοινό αγώνα, ένα κοινό μέτωπο προκειμένου να βρεθεί αυτή η βιώσιμη λύση».

Ακολούθησαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής,και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν , τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώ επισκέυτηκε -εκτός προγράμματος- και το σπίτι του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, όπου συνάντησε την χήρα του εκλιπόντος ηγέτη.

Στην συνάντηση διάρκειας 1 ώρας στο Προεδρικό Μέγαρο σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ενημερώθηκαν «λεπτομερώς, διεξοδικά, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα». «Αυτή τη στιγμή η φάση των διαπραγματεύσεων διέρχεται μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Κατά την άποψή μας απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που όλοι ζητούμε, μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με σεβασμό ταυτόχρονα, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του «παρακολουθήσαμε πλήρως το χρονικό των εξελίξεων όπως μας το εξέθεσε, μπορέσαμε και εμείς και συμβάλαμε με συγκεκριμένες απόψεις, θέσεις, παρατηρήσεις, και νομίζω ότι είναι χρήσιμο αυτό που κάνουμε σήμερα, δηλαδή να ερχόμαστε σε επαφή με όλη την πολιτική ηγεσία της μεγαλονήσου προκειμένου να έχουμε και γνώση αλλά να δίνουμε και τη δική μας γνώμη για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι ζητήματα που ακουμπάνε τη φλέβα του προβλήματος για τον ελληνισμό που σήμερα είναι το μαρτύριο που περνάει η μεγαλόνησος».

Κληθείς να δώσει την άποψή του για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα έκανε καλό αυτή τη στιγμή.

Εκτός προγράμματος επισκέφθηκε το σπίτι του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου στη Λακατάμια και συναντήθηκε με τη χήρα του. Η Φωτεινή Παπαδοπούλου δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή της και είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η επίσκεψή του αποτελεί τιμή για την ίδια.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται στην Κύπρο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, Τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και τον Σταύρο Παπασταύρου, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων.

2 σχόλια:

flanker7 24 Φεβρουαρίου 2010 στις 6:50:00 μ.μ. EET  

Κρίμα που ο νυν Πρόεδρος της όσης απόμεινε Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασπάστηκε την ίδια άποψη και επέλεξε την Βρετανία για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη...

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2010 στις 8:56:00 μ.μ. EET  

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=10408982

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP