Περί ξένων ΑΚΑΜ..

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Του Μ.Ηλιάδη*

Αν η εικόνα που προβάλλεται προς τα έξω στο πλαίσιο της πολιτικής αποτροπής που ακολουθεί μια χώρα, έχει κάποια σημασία, αυτή περιττόν να τονισθεί ότι πρέπει να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα ή εν πάση περιπτώσει , η όποια ανακρίβεια και υπερβολή να μην είναι εύκολα εξακριβώσιμες. Στην χώρα μας η προφανής αλήθεια αυτής της θέσεως έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ από τους πολιτικούς και έχει γίνει τόσο συχνή η κακοποίηση της που -εκόντες ακόντες- άρχισαν να μαθαίνουν την τέχνη και οι στρατιωτικοί.

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να προβάλλονται προς τα έξω εικόνες και θέσεις που συχνά προκαλούν γέλωτα, με συνέπεια -αν το δούμε θεωρητικά- να υπονομεύεται η αξιοπιστία της πολιτικής αποτροπής που υποτίθεται ακολουθεί η χώρα. Ο λόγος για την ενημέρωση Ακολούθων Άμυνας (ΑΚΑΜ) που έγινε την περασμένη εβδομάδα (19 Φεβρουαρίου) στο Πεντάγωνο, από την οποία πήραμε πληροφόρηση από κάποιον ξένο ΑΚΑΜ.

Η αναφορά του Αμερικανού ΑΚΑΜ στην αναδιοργάνωση, τις μικρές αλλά ταχυκίνητες και ευέλικτες μονάδες πολλαπλών αποστολών και ρόλων κτλ ηχηρά, κατέληξε στην ερώτηση : "Πέστε μας ποιοι είναι οι πέντε πρώτοι εξοπλιστικοί σας στόχοι". Απάντηση : "Ξέρετε αυτό δεν είναι δική μας δουλειά , οι πολιτικοί μας αποφασίζουν" και άλλα τέτοια ανάλογης σοβαρότητας, στην ίδια κατεύθυνση.

Ερώτηση του Άγγλου ΑΚΑΜ σχετικά με την επιστράτευση εφέδρων σε ασκήσεις, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί πόσους εφέδρους επιστρατεύουμε για αυτό τον σκοπό κάθε χρόνο και ποιο είναι το κόστος για αυτή την δραστηριότητα. Απάντηση: "Επιστρατεύουμε 40.000 ! εφέδρους τον χρόνο , με κόστος 5 εκ ευρώ". Η αλήθεια; Είναι ζήτημα αν επιστρατεύουμε 5.000 εφέδρους τον χρόνο. Αφήστε που αν επιστρατεύαμε 40.000 εφέδρους, αυτό θα συνιστούσε μια μείζονα στρατιωτική ενέργεια την οποία θα έπρεπε και να αναγγείλουμε , σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την γνωστή συνθήκη περί περιορισμού των συμβατικών δυνάμενων στην Ευρώπη (γνωστή ως CFE) . Όσο για το κόστος επιστρατεύσεως 40.00 εφέδρων στους οποίους καταβάλλονται φύλλα πορείας,εκτός έδρας και τμήμα των ημερομισθίων που χάνουν, τροφοδοσία κτλ ζήτημα ήταν αν θα μας έφταναν τα 4πλάσια του ποσού που δήλωσε ο ημέτερος αρμόδιος.

Ο πανέξυπνος και άριστος γνώστης της ελληνικής Βούλγαρος ΑΚΑΜ ενδιαφέρθηκε για την δομή και την διάταξη των μονάδων μας , ερωτώντας ευθέως, αφού υπάρχει η συνοριοφυλακή γιατί ο στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται διεσπαρμένος στα σύνορα; Επηρεάζει αυτό την ετοιμότητα και το κόστος;

Μήπως χρειάζονται περισσότερα, για να καταλαβαίνουν ορισμένοι ότι οι ξένοι δεν τρώνε κουτόχορτο;

*Από την σαββατιάτικη στήλη στον ΚτΕ.


1 σχόλια:

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:51:00 μ.μ. EET  

Είναι άλλο να ωραιοποιείς μια κατάσταση και να την παρουσιάζεις με αντίστοιχο εξιδανικευμένο τρόπο και άλλο να ψεύδεσαι και να λες πράγματα κόντρα στη λογική.

ΠΚΠ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP