Bell-212 του ΠΝ και 7,62

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Το παρακάτω κείμενο μας απέστειλε ο αναγνώστης "Eυάν" τον οποίο και ευχαριστούμε

Τα BELL 212 του Π.Ν, πέραν του ανθυποβρυχιακου εξοπλισμού δεν διέθεταν αμυντικό όπλο μέχρι το 1998. Λίγες μέρες μετά τα Ίμια, μας κάλεσαν στη Διοίκηση Ε/Π του πολεμικού Ναυτικού και μας ζήτησαν να εξοπλίσουμε τα Ε/Π με πολυβόλα 7.62 χιλ. Χωρίς περιττές διαδικασίες και διατυπώσεις, όπως μόνον οι ναύτες ξέρουν να κάνουν. Αινσθανθήκαμε ανασφάλεια. Η εμπειρία της ΕΒΟ σε αεροπορικό υλικό, περιορίζετο στην κατασκευή εξωτερικών δεξαμενών για τα MIRAGE και τα F16, με ξένη τεχνογνωσία.
H εξ’ αρχής σχεδίαση και κατασκευή εξωτερικής βάσης/φορέα όπλου, ήταν μεγάλη πρόκληση. Αλλά και η εμπιστοσύνη του Πολεμικού Ναυτικού συγκινητική.
Βάζουμε μπρος λοιπόν αρχές ‘97 την σχεδίαση, από ομάδα μηχανικών του εργοστασίου Αιγίου. Αποφασιστικής σημασίας η βοήθεια που λάβαμε από το 2ο ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού. Προδιαγραφές, κανονισμοί και βεβαίως εμπειρία από τα στελέχη, μας προσφέρθηκαν με ενθουσιασμό μόλις ζητήσαμε τα φώτα τους.
Ένα χρόνο αργότερα τα πρωτότυπα πέρασαν τις δοκιμές εδάφους και ακολούθησαν οι επιχειρησιακές δοκιμές με πυρά σε στόχους στην ξηρά και τη θάλασσα. Αεροδυναμική συμπεριφορά, ασφάλεια απο περιορισμό τομέων βολής και απόρριψη καλύκων, εργονομία και ασφάλεια πυροβολητού, αντοχή υλικών κλπ, τρείς μέρες εξαντλητικών δοκιμών.Πλήρης αποδοχή πρωτοτύπου χωρίς παρατηρήσεις.
Τις μέρες εκείνες που δουλεύαμε στην βάση του ΠΝ (Ιανουάριος ’98) προγειώθηκε ένα CHINOOK του 4ου ΤΕΑΣ. Ο διοικητής και οι αξιωματικοί ήρθαν για να καταθέσουν στεφάνι στην μνήμη αυτών που έπεσαν ένα χρόνο πρίν. Απίστευτες,συγκινητικές σκηνές.
Έναρξη παραγωγής και παράδοση όλου του υλικού σε έξη μήνες. Κόστος υλικού (βάσεις και πολυβόλα MG3) τριάντα φορές χαμηλότερο από από αντίστοιχες χρεώσεις ξένων εταιρειών! Τις λίγες φορές που άφησαν την πολεμική βιομηχανία να δουλέψει μαζί με τις ΕΕΔ γίναν θαύματα.

Το σύστημα στήριξης πολυβόλου για Ε/Π 212 ονομάστηκε από την ΕΒΟ “KVG-96” και έτσι κωδικοποιήθηκε διεθνώς. Στην μνήμη των ηρώων Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού.

8 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:37:00 μ.μ. EET  

Αλήθεια τι τον θέλει τον αμυντικό οπλισμό ένα ελικόπτερο όπως το ΑΒ212ASW; ποια εμπειρία κατέδειξε στους επιτελείς του ναυτικού, την ανάγκη για τοποθέτηση αμυντικού οπλισμού στα ελικόπτερα αυτά;

Τα S-70B έχουν ανάλογο οπλισμό;

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 10:16:00 μ.μ. EET  

Άντε μετά να μας πουν οτι το ελικόπτερο... έπεσε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Τότε το MG3 το θέλουν για να σκορπίσουν τα σύνεφα; Τον κακό σας τον καιρό... εφιάλτες.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:29:00 π.μ. EET  

Τον αμυντικό εξοπλισμό καλώς τον ζήτησαν οι ναύτες. Επειδή τους ανέθεσαν αποστολή η οποία ήταν ασύμβατη με τον επιχειρησιακό φάκελο του Ε/Π. Δεν έμειναν σ' αυτό και προς τιμήν τους είπαν ότι την επόμενη φορά δεν θα κάτσουν να τρώνε σφαίρες σαν καθιστή κότα γιατι κάτι "πλατυποδίες" έτσι αποφάσισαν από το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού. Εύγε και στα παιδιά της ΕΒΟ που είδαν έτσι τα πράγματα. Εκείνο τον καιρό υπηρχαν και ίσως υπάρχουν ακόμα μερικά καλά παλικάρια στην πολεμική βιομηχανία.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:33:00 π.μ. EET  

Τα S70 έχουν στη βασική τους σύνθεση πλευρικό πολυβόλο

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 8:18:00 π.μ. EET  

Ωραία η ιστορία αλλά έχω μία ερώτηση επειδή έχω μάθει να σκέφτομαι... "κακά". Το ΠΝ χρησιμοποίησε ποτέ το συγκεκριμένο σύστημα με το πολυβόλο στα ΑΒ-212; Μπορώ να έχω μία αξιόπιστη απάντηση;

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 10:34:00 π.μ. EET  

Πόσα κομμάτια έχουν πωληθεί και πόσο στοίχισε η ανάπτυξη;

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 10:58:00 π.μ. EET  

Ενδιαφέρουσα πληροφορία.
Ειναι ομως πολύ στενάχωρω αν γίνεται τέτοιο θέμα για την κατασκευή (και σχεδίαση και δοκιμεσ κτλ κτλ) μιας βάσης πολυβόλου την στιγμή που οι μογγόλοι κατασκαυάζουν αυτόματες βάσιες πυροβόλων!

Χτές "γνωστός" τελείωσε ρομποτική βελόνα βιοπσιών με έναν φοιτητή, χρόνος 5 1/2 μήνες (+ δοκιμές, πατέντες κτλ κτλ). η διαφο΄ρα ήτνα ότι β΄ρισκονατι στην άλλοδαπή, και ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι ...

Που φτάσαμε, πρωτοσέλιδο μιά βάση πολυβόλου!

Αρκας

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:23:00 μ.μ. EET  

-ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ MG3, ΤΟ ΑΒ212ASW ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ.

-ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΤΣΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΑΕΡΟΣ-ΑΕΡΟΣ STINGER.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ ΠΝ21;
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕς;

ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP