Γλαῦξ ἵπταται !

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010


Κατά την αρχαιότητα η παρουσία της γλαύκας εθεωρείτο καλός οιωνός, εξ ου και το ρητό «γλαυξ ίπταται», σαν προάγγελος νίκης και ευτυχίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το έμβλημα του 2ου ΤΕΕΠ, στο οποίο έγινε σήμερα το πρωί η τελετή ένταξης 12 επιθετικών ελικοπτέρων APACHE ΑΗ 64 D ΗΑ στον Στρατό Ξηράς. Την σημερινή τελετή στην βάση της Πάχης Μεγάρων,έδρας του νέου Τάγματος επιθετικών ελικοπτέρων του ΕΣ τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ο κ. Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, ακόλουθοι άμυνας ξένων χωρών, αντιπροσωπεία αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η νεοϊδρυθείσα μονάδα εγκαταστάθηκε εδώ και αρκετούς μήνες στο αεροδρόμιο Μεγάρων, βάση του προγράμματος αναδιοργάνωσης της ΑΣ, το οποίο προβλέπει (σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΥΕΘΑ) την μεταφορά του 4ου ΤΕΑΣ απο την Πάχη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Με την σημερινή τελετή μπαίνει και ο επίλογος στο σήριαλ της παραλαβής των ελικοπτέρων της Boeing, το οποίο διήρκησε πάνω απο 3 χρόνια.

Η σύμβαση αγοράς που υπεγράφη το 2003 αφορούσε 12 ε/π ΑΗ-64D , 3 ραντάρ APG-78 Longbow καθώς και υλικά υποστήριξης. Σε κάθε τετράδα ΑΗ-64, ένα εκ των νέων ε/π θα φέρει το ραντάρ Longbow παρέχοντας δεδομένα στοχοποίησης στα υπόλοιπα, με βάση το αμερικανικό δόγμα χρήσης. To χιλιοστομετρικό ραντάρ AGP-78 Longbow επιτρέπει
την ιχνηλάτηση μέχρι 128 στόχων και δίνει αυτομάτως προτεραιότητα στους 16 πιο επικίνδυνους Με ακτίνα της τάξης των 10χμ, επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση της εμβέλειας 8χμ των βλημάτων AGM-114L Hellfire. Μέσω του μόντεμ IDM το οποίο φέρουν όλα τα -D είναι δυνατή η μετάδοση δεδομένων στοχοποίησης και στα υπόλοιπα ελικόπτερα, σε ένα ιδιόμορφο πακέτο "hunter-killer. Επίσης είναι εφικτή η κατανομή στόχων από τον πυροβολητή του Apache που εκτελεί χρέη αρχηγού, στα υπόλοιπα ελικόπτερα με ένα απλό "drag and drop" αποτρέποντας την προσβολή του ίδιου στόχου από 2 διαφορετικά ε/π.

Έτσι με την περιορισμένη έκθεση ενός και μόνο ελικοπτέρου (καθώς το ραντάρ βρίσκεται επάνω στο στροφείο) και εντός ολίγων δευτερολέπτων, θα μπορούν να ανιχνεύονται, να κατηγοριοποιούνται βάση επικινδυνότητας σταθεροί και κινούμενοι στόχοι, με μετάδοση των δεδομένων στοχοποίησης στα υπόλοιπα ε/π τα οποία παραμένουν υπό κάλυψη, επιτρέποντας την ξαφνική εμπλοκή των ανυποψίαστων στόχων από μεγάλες αποστάσεις, ημέρα και νύχτα και υπο οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες...

Πρακτικά -για να έρθουμε και στα δικά μας- αυτό σημαίνει ότι μια τετράδα ΑΗ-64D θα έχει την δυνατότητα να μετατρέψει έναν αποβατικό στολίσκο LCT που πλησιάζει της ακτές ελληνικής νήσου σε πυροτέχνημα, από απόσταση ασφαλείας και με ελάχιστη έκθεση των επιθετικών ελικοπτέρων.

Να ευχηθούμε στους θηρευτές του 2ου ΤΕΕΠ καλές προσγειώσεις! (και καλό κυνήγι..)

Περισσότερες φωτογραφίες :







6 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:28:00 μ.μ. EET  

Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ ΚΑΙ ΑΣΚΟΠΗ.
Η ΙΔΙΑ ΦΩΤΟ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ Γ.Ε.Σ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ.

enkripto 11 Φεβρουαρίου 2010 στις 10:00:00 μ.μ. EET  

κατα την γνώμη μου είναι σκόπιμη και απαραίτητη, το πως έχει ανέβει στο site του ΓΕΣ δεν λέει απολύτως τίποτα..

tzikisXL 11 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:39:00 μ.μ. EET  

Καλά κάνεις και παραμορφώνεις το πρόσωπό του, αφού μπορεί να μην είναι μέλος Ειδικών Δυνάμεων (ΟΥΚ, ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΔΕΕ), αλλά είναι χειριστής του πιο προηγμένου ελικοπτέρου στον κόσμο....

Είναι επίλεκτο μέλος όπως και οι υπόλοιποι, επομένως ας μην τους εκθέτουμε και εμείς....

Πάντως πιο ωραίο φωτογραφικό συνδυασμό, με τον Παρθενώνα, το ελικόπτερο και την Γλαύξ (μήπως είναι η Θεά Αθηνά) δεν έχω ξαναδεί....

Ανώνυμος 12 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:41:00 π.μ. EET  

Ωραίο κείμενο!

Όσο για την απόκρυψη του προσώπου, θα συμφωνήσω και εγώ ότι είναι προτιμότερη.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2010 στις 1:37:00 π.μ. EET  

Κάντε μια βόλτα από το facebook.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2010 στις 3:53:00 μ.μ. EET  

Η λύση δεν είναι να βλέπουμε το χειρότερο και να το επαναλαμβάνουμε με την δικαιολογία "έτσι κάνουν όλοι", αλλά να κάνουμε αυτό που νομίζουμε σωστό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP