Yπουργείο Eξω(φρε)νικών

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

• Τραγική η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την απαράδεκτη έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία, με αντικείμενο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

• Και τι δεν ακούσαμε: Ότι η Ελλάδα «δεν φοβάται» – επομένως μπορεί η Τουρκία να θέτει στο τραπέζι και να συζητά μαζί της η Ελλάδα κάθε διεκδίκηση και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ακούσαμε ότι δεν υπήρξαν μυστικές διαπραγματεύσεις, γιατί είχε ειπωθεί ότι θα βρίσκονταν οι κ. Ζέππος και Σινιριόγλου – χωρίς φυσικά ποτέ να ανακοινωθεί ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν αεροναυτιλιακά θέματα...

• Ο κ. Ζέππος διαπραγματεύτηκε το έτερο σκέλος των διερευνητικών επαφών, σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο του Αιγαίου (απλώς οι Τούρκοι φρόντισαν να έχουν τον ίδιο συνομιλητή, τον κ. Σινιρλίογλου και στις δύο διαδικασίες). Όταν είδαν τον κίνδυνο της αποκάλυψης, από την τουρκική πλευρά, της μυστικής διαπραγμάτευσης, προσπάθησαν να την «κάψουν».

• Εξάλλου, εάν πράγματι επρόκειτο περί μη σχεδιασμένης διαρροής, θα ήταν πανεύκολη υπόθεση να εντοπιστεί ο «ένοχος». Τα τηλεγραφήματα αυτά έχουν έως τρεις (3) αποδέκτες. Ο νοών νοείτω. Για παράδειγμα, να σας πούμε ότι στην αρμόδια διεύθυνση έψαχναν την εφημερίδα για να ενημερωθούν...

• Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι το δημοσίευμα (στα «ΝΕΑ») περιλάμβανε στο τέλος και το «ηθικό δίδαγμα»: Ο κ. Παπανδρέου, όταν αντιλήφθηκε ότι οι Τούρκοι θέλουν να στρέψουν τη συζήτηση σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, έδωσε εντολή για «πάγωμα επ' αόριστον» των συζητήσεων αυτών.

• Προσπάθησαν να εμφανίσουν τον κ. Παπανδρέου ως τον ηγέτη που απέτρεψε την «εθνική υποχώρηση», παραβλέποντας το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αποδεχτεί την πρόταση Ερντογάν για μυστικές διαβουλεύσεις με θέμα τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

• Η οποιαδήποτε συζήτηση περί δήθεν μείωσης της έντασης στο Αιγαίο εκ προοιμίου οδηγεί σε διαπραγμάτευση επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς τα μεν τουρκικά αεροσκάφη ίπτανται ελληνικού εναέριου χώρου για να περάσουν σε διεθνή εναέριο χώρο, ο έλεγχος του οποίου έχει παραχωρηθεί στις ελληνικές αρχές, ενώ αντίθετα τα ελληνικά κινούνται από ελληνικό σε ελληνικό εναέριο χώρο, με διαστήματα πτήσης σε διεθνή εναέριο χώρο του ελληνικού FIR.

• Πολύ απλά: Η Τουρκία επιδιώκει και κατοχυρώνει με τέτοιου είδους συνομιλίες το δικαίωμα να συναποφασίζει με την Ελλάδα για τους όρους «χρήσης» του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, στα θεμέλια μιας μορφής συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

• Η σκοπιανή κυβέρνηση έχει πάρει υπέρ το δεόν σοβαρά τον ρόλο της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έτσι ο κ. Μιλόσοσκι πρωτοστατούσε στη λήψη απόφασης για το θέμα των απελάσεων Ρομά, κάτι που αφορά, όπως καταλάβατε, τη Γαλλία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Σαρκοζί και η κυβέρνησή του μάλλον δεν θα εκτιμήσουν αυτό το ενδιαφέρον του κ. Μιλόσοσκι στο να καταδικασθεί ουσιαστικά η Γαλλία από το ΣΤΕ, αν κρίνουμε από τα όσα άκουσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν επιχείρησε να στραφεί εναντίον της Γαλλίας…

• Το συνήθως λαλίστατο υπουργείο Εξωτερικών λησμόνησε προφανώς να εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση για την πολύ σημαντική απόφαση της Νομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτήρισε ουσιαστικά παράνομο τον Κανονισμό της Επιτροπής για απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα. Έκτος εάν δεν ήθελε να προκαλέσει τον κ. Ερντογάν παραμονές επίσκεψής του στην Αθήνα.

• Δεν γνωρίζουμε πότε δόθηκε η συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον ΣΚΑΪ, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ήταν γνωστό στους παροικούντες τη Β. Σοφίας ότι ο κ. Νετανιάχου δεν επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα, τέθηκε από τον έλληνα δημοσιογράφο το ερώτημα στον κ. Ερντογάν εάν ήταν διατεθειμένος να τον συναντήσει στη Βουλιαγμένη. Και εκ του ασφαλούς ο κ. Ερντογάν έκανε την υπερήφανη εξωτερική πολιτική του, δηλώνοντας ότι αν πάει στην Αθήνα ο Νετανιάχου, δεν θα πάει ο ίδιος στο συνέδριο του Γιώργου (και ολίγον της Τίνας).

• Εκτός εάν φυσικά ατόνησε η προσπάθεια της Αθήνας να πείσει τον κ. Νετανιάχου να έρθει στο συνέδριο, λόγω του βέτο που είχε θέσει ο κ. Ερντογάν…

• Γιατί άραγε ο κ. Ερντογάν δεν επέλεξε να μείνει στον τόσο ωραίο και ασφαλή χώρο του Αστέρα της Βουλιαγμένης; Πάντως ο μοναδικός λόγος που επέλεξε τη Μ. Βρεταννία δεν ήταν η θέα της στην πλατεία Συντάγματος, αλλά μάλλον το πλεονέκτημα που προσέφερε για ραντεβού μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των δημοσιογράφων και όλων των άλλων που είχαν μαζευτεί στη Βουλιαγμένη.

• Ενδιαφέροντα στοιχεία πληροφορηθήκαμε από την ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για το βιογραφικό του φον Δημητρίου Α’.

• Ο κ. Δρούτσας γεννήθηκε στη Λευκωσία –εν μέσω δικτατορίας στην Ελλάδα– αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι το βιογραφικό, έξυπνα γραμμένο, αναφέρει ότι «μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ξεκίνησε, το 1994, την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως βοηθός καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης», χωρίς να διευκρινίζει πώς εξελίχθηκε η ακαδημαϊκή καριέρα ενός «βοηθού καθηγητή».

• Ο κ. Δρούτσας φρόντισε ο ίδιος, πάντως, να απομυθοποιήσει και την περίφημη σχέση του με την αυστριακή... καγκελαρία, καθώς λίγο-πολύ είχαμε όλοι θεωρήσει ότι ουσιαστικά χάρασσε επί έτη την αυστριακή διπλωματία. Αναφέρει λοιπόν στο πιο προσγειωμένο βιογραφικό του:

«Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος στο επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schessel.

Toν Σεπτέμβριο 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Α. Παπανδρέου…» Σε απλά ελληνικά: έκανε ένα πέρασμα στο διάστημα 1998-1999 (το οποίο μπορεί να είναι απλώς μερικοί μήνες) από το νομικό γραφείο του τότε αυστριακού υπουργού Εξωτερικών.

Και μετά βρέθηκε στην άκρη της σκάλας που τον οδήγησε στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας…

• Πράγματι λαμπρή πορεία, εάν υπολογίσεις ότι από εκεί πέρασαν πραγματικές φυσιογνωμίες της ελληνικής πολιτικής και πνευματικής ζωής.

Αλλά από την Ελλάδα του Μνημονίου, τι απαιτήσεις να έχεις….

Απο την στήλη "Yπουργείο Eξω(φρε)νικών" της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής.

Διαβάστε περισσότερα...

"H Mπακογιάννη σφυγμομέτρησε.."

Εφ. Μπιρλίκ 27-10-2010 ,

"Τουρκικός Αέρας φύσηξε στην γιορτή της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Η 87η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας γιορτάστηκε στην Αθήνα με μια λαμπρή τελετή. Τα χίλια περίπου άτομα που μετείχαν στη τελετή, πέρασαν μια ωραία βραδιά με συναυλίες, προβολή βίντεο και εκπλήξεις. Η τελετή της πρεσβείας στην Αθήνα για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στον πιο γνωστό χώρο εκθέσεων της Αθήνας, στο Ζάππειο. Στην βραδιά που φύσηξε τουρκικός αέρας, μετείχαν προσωπικό της πρεσβείας, μονάδες σχετιζόμενες με την πρεσβεία, επικεφαλή ξένων αποστολών στη χώρα, πολιτικοί, βουλευτές, ονόματα της τέχνης, Έλληνες καλεσμένοι και Τούρκοι. Και ενώ μετείχαν περίπου 1000 άτομα, αναγκαστικά λόγω έλλειψης χώρου δόθηκε αρνητική απάντηση σε άλλα 2.000 άτομα. Το κατασκευασμένο το 1888 νεοκλασικής αρχιτεκτονικής Ζάππειο μέγαρο, είναι πιο γνωστό ως χώρος όπου μετά τις εκλογές κάνουνε ανακοινώσεις οι αρχηγοί των κομμάτων παρά ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μεχμέτ Χασάν Γκιογούς, η Ζερίν Γκιογούς και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην είσοδο του Ζάππειου μεγάρου δέχτηκαν τις ευχές των καλεσμένων. Το ζεύγος Γκιογούς ήταν πολύ κεφάτο, ενδιαφερόταν για τους καλεσμένους κα αργότερα συζήτησαν μαζί τους.

Η Μπακογιάννη σφυγμομέτρησε

Το πιο δημοφιλές όνομα της δεξίωσης για την Δημοκρατία, ήταν η τέως ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετά την αποχώρηση της από την Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε πως στις 21 Νοεμβρίου θα ιδρύσει νέο κόμμα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείων, βουλευτές κομμάτων, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής και Ξάνθης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη. Στην πρόσκληση μετείχαν σχεδόν όλοι οι πρέσβεις, ενώ την προσοχή τράβηξε και η παρουσία του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα. "

http://tourkikanea.wordpress.com/

Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση βανδάλων στο ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Στόχος πρωτοφανών βανδαλισμών έγινε το ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου. Άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας, στη χώρα του νησιού. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που σημειώνεται τέτοιας έκτασης επίθεση με στόχο την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου.

Οι καταστροφές σημειώθηκαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία για την επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το 1923.

Οι τουρκικές Αρχές διενήργησαν αυτοψία στο χώρο του νεκροταφείου προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών.

Την οργή και αγανάκτησή τους εκφράζουν μέσω του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών οι απόδημοι Ίμβριοι, δηλώνουν συγκλονισμένοι και ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε περισσότερα...

Αποκομμένο ακτοπλοϊκά το Καστελλόριζο

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτο κι όμως αληθινό... Ουσιαστικά αποκομμένο από θαλάσσης είναι το Καστελλόριζο από τις 16 Οκτωβρίου, καθώς η ναυτιλιακή εταιρεία Σύμης αναγκάστηκε να αποσύρει από την επιδοτούμενη γραμμή το ΕΓ/ΟΓ "Πρωτεύς" που εξυπηρετούσε το νησί. Η σύμβαση του 2007 μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (τότε δεν είχε καταργηθεί ακόμα για να ξανασυσταθεί ένα χρόνο αργότερα ως "Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας"...) έληξε, και για την ανανέωσή της το υπουργείο απαίτησε από την εταιρεία να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 1.500.000 Ευρώ..

Το έγγραφο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας προς τη ναυτιλιακή εταιρεία

Καθώς η εταιρεία αδυνατεί να καταθέσει τόσο "βαριά" εγγυητική επιστολή, το υπουργείο δεν της πληρώνει τα δεδουλευμένα μισθώματα από 1ης Σεπτεμβρίου ως 15 Οκτωβρίου, ύψους περίπου 375.000 Ευρώ. Έτσι η εταιρεία διακόπτει τα δρομολόγια και το Καστελλόριζο μένει με ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο ("Διαγόρας"), και τα δρομολόγια των μικρών Ντορνιέ, που το χειμώνα συχνά ματαιώνονται λόγω καιρού...

Η πιο ρεαλιστική δυνατότητα των κατοίκων για να ταξιδέψουν στη Ρόδο όλη την υπόλοιπη εβδομάδα είναι να περάσουν απέναντι, να πάνε στην Φετιγέ και από κει να πάρουν πλοίο για την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων...

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ηµερών ένα ζευγάρι τουριστών από τη Σουηδία που περνούσε τις διακοπές του στο Καστελλόριζο, επειδή δεν µπορούσε να πάει στη Ρόδο ελλείψει συγκοινωνιακού µέσου, αναγκάστηκε να ναυλώσει ταχύπλοο σκάφος για να πάει στην απέναντι τουρκική πόλη (Αντίφελλο, τουρκικά Κας) κι από εκεί έφτασε στο αεροδρόµιο του Ντάλαµαν προκειµένου να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει. Ακόμα και για βασικά είδη, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Κας.

Μετά από όλα αυτά, τίθενται ορισμένα ερωτήματα:

1. Όποιοι πήραν αυτή την απόφαση, έχουν την παραμικρή ιδέα τι θα πει να είσαι ακρίτας νησιώτης; Έχουν ποτέ ταξιδέψει με το καραβάκι της γραμμής για Καστελλόριζο; Ο γράφων έχει ταξιδέψει - είναι μακριά και το νιώθεις.

2. Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων, Αλιείας και λοιπά μεγαλόσχημα, θεωρεί εύλογο να ζητάει από μια μικρή ναυτιλιακή εταιρεία της Σύμης εγγυητική επιστολή 1.500.000 Ευρώ για ένα δρομολόγιο που αποφέρει 200.000 Ευρώ το μήνα; Μήπως είχε κάποια άλλη σκοπιμότητα ο όλος χειρισμός;

3. Εν πάση περιπτώσει, εφ' όσον το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων κλπ. κλπ. είχε επιλέξει να διακόψει τη συνεργασία με τη συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία, γιατί δεν έψαξε εγκαίρως να βρει κάποια άλλη λύση για να καλύψει την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του Καστελλόριζου; Ήταν πολύ απασχολημένο να αλλάζει όνομα;

4. Οι μεταφορές για τις ανάγκες της ΔΑΝ Καστελλορίζου πώς καλύπτονται;

5. Όχι ότι ένα νησί πρέπει να τυγχάνει ειδικής φροντίδας σε σχέση με άλλα, αλλά η στρατηγική σημασία του Καστελλόριζου για τη διαμόρφωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε σχέση με την τουρκική, δεν θα έπρεπε να παίζει κάποιο ρόλο στις σκέψεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας;

6. Ειδικότερα, δεν θα έπρεπε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μη νιώθουν οι Καστελλοριζιοί "αφημένοι" στον τουρκικό εναγκαλισμό; Δεν θα έπρεπε να εμποδιστεί η εξάρτηση του καστελλορίζου από την Τουρκία; Και, αντί να ψάχνει η ΕΥΠ τι επαφές έχει ο κάθε κάτοικος "απέναντι", δε θα ήταν προτιμότερο να μην τους αναγκάζει το ελληνικό κράτος να τρέχουν απέναντι ακόμα και για ζαρζαβατικά;

7. Ο κύριος πρωθυπουργός που διάλεξε το Καστελλόριζο ως ντεκόρ για να μας ανακοινώσει την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει τους κατοίκους πόση απομόνωση νιώθει κανείς στο Καστελλόριζο μετά από λίγες μέρες;
8. Έχει χαθεί πια κάθε αίσθηση εθνικού συμφέροντος σε όσους μας κυβερνούν ή είναι τέτοια η βλακεία και η ανικανότητά τους;

Κι επειδή κάποτε πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους:

Για αυτή την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους απέναντι σε ακρίτες νησιώτες, υπάρχουν αρμόδιοι. Υπάρχει υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων, Αλιείας και λέγεται Ιωάννης Διαμαντίδης. Υπάρχει αρμόδια υφυπουργός και λέγεται Ελπίδα Τσουρή. Να διορθώσουν την κατάσταση αμέσως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όχι σε ένα μήνα. Αμέσως. Αλλιώς να παραιτηθούν..

Διαβάστε περισσότερα...

Υπόθεση κατασκοπείας - με αναφορές και στην Ελλάδα - συγκλονίζει την Τουρκία

Πολεμικά σχέδια για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου φέρεται να βρίσκονται μεταξύ σχεδίων που εκλάπησαν από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο υπόθεσης κατασκοπείας.

Οι σχετικές αναφορές του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για «Ελληνίδα κατάσκοπο», η οποία καταζητείται. Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό το κύκλωμα φέρεται να είχε στοχοποιήσει ένα ινστιτούτο ερευνών και αμυντικές βιομηχανίες.

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί επτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και ο ένας διαθέτει το βαθμό συνταγματάρχη. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εκβίασης.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί συνολικά 12 άτομα, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει ο ίδιος εισαγγελέας που επιφορτίστηκε με τις έρευνες για το δίκτυο Εργκένεκον, Φικρέτ Σετσέν.

Δύο εκ των υπόπτων εργάζονται στην TUBITAK, το ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Τουρκίας.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με εκδιδόμενες γυναίκες που προσέγγιζαν στρατιωτικούς εκβιάζοντάς τους για την απόσπαση πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Star, έγγραφα διέρρευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικού Πολέμου. Μεταξύ αυτών είναι σχέδια για ασκήσεις και επιχειρήσεις, θέσεις φυλακίων μονάδων, σημεία όπου υπάρχουν κάμερες σε στρατόπεδα και σχέδια προσομοίωσης πολέμου -μεταξύ αυτών και ο πόλεμος με την Ελλάδα.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι η τουρκική αστυνομία αναζητά τα ίχνη «Ελληνίδας κατασκόπου», η οποία υποτίθεται πως μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα (τα συγκεκριμένα στοιχεία εκλάπησαν από τη ναυτική βάση στη Μαρμαρίδα και το Γενικό Επιτελείο Πολεμικού Ναυτικού).


Η όλη υπόθεση ήλθε στο φως από τον δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Kanal D το βράδυ της Πέμπτης.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες. Στις έρευνες που έγιναν σε διάφορα σημεία σε εννέα πόλεις της Τουρκίας βρέθηκε υλικό, το οποίο περιλαμβάνει και διάφορα βίντεο, η εγγραφή των οποίων έγινε με κρυφές κάμερες.

Μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών που στοχοποιήθηκαν βρίσκονται η ASELSAN (στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα) και η HAVELSAN (ηλεκτρονικά μαχητικών αεροσκαφών).

Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"

Σχόλιο Εν Κρυπτώ: Κάποιοι Έλληνες "δημόσιοι υπάλληλοι" φαίνεται πως κάνουν καλά τη δουλειά τους, κκ. της κυβέρνησης...

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα περάσουν…

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Στην Κηφισιά, σ’ ένα σταυροδρόμι ισκιωμένο από μεγάλα πεύκα που γέρνουν πάνω σε ροδοδάφνες, γωνία Κεφαλληνίας και Δαγκλή, βρίσκεται μια βίλλα διώροφη, σταχτιά, με παράθυρα βυζαντινού ρυθμού, μέσα σε κήπο. Η όψη της παλλαϊκή, δεν έχει τίποτε το αξιοπρόσεκτο· τίποτε άλλο από μιαν αρχοντιά λιγάκι κουρασμένη. Η πόρτα του κήπου, σιδερένια δίφυλλη, βρίσκεται σε κοφτή γωνία και βγάζει στο σταυροδρόμι.

Εκεί στις τρεις παρά δέκα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, μέσα στη νύχτα, ήρθε και σταμάτησε ένα αυτοκίνητο του Διπλωματικού Σώματος. Ο σκοπός χωροφύλακας ξέκρινε μέσα τρεις άντρες. Ο ένας τους βγήκε, του μίλησε ελληνικά, εξήγησε πως ο πρεσβευτής της Ιταλίας ζητάει να ιδεί τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως. Έχει να του κάνει, λέει, μιαν υπερεπείγουσα ανακοίνωση. Ο σκοπός χτύπησε το ηλεκτρικό κουδούνι της σκοπιάς του, να ειδοποιήσει το σπίτι. Κοιμόνταν όλοι. Στη βαθειά γαλήνη της νύχτας, μακριά κάπου, ακουγότανε να γαυγίζει ένα σκυλί.

Ο ακόλουθος που ξύπνησε πρώτος και πήγε να ειδοποιήσει τον Ιωάννη Μεταξά δεν είχε ξεχωρίσει στο σκοτάδι τα χρώματα της σημαίας του αυτοκινήτου. Είχε κι’ αυτή λουρίδες κάθετες, λοιπόν τη νόμισε γαλλική. Είπε στον πρωθυπουργό πως τον ζητάει ο πρεσβευτής τα Γαλλίας. Απορημένος ο Μεταξάς για το ασυνήθιστο της ώρας, πέρασε πάνω στο βαμβακερό νυχτικό του ένα βέστονι σκούρο, κατέβηκε στον κήπο και πήγε να κοιτάξει από την πλαϊνή πόρτα, της οδού Κεφαλληνίας. Τότε αναγνώρισε τον Γκράτσι. Κατάλαβε. Η ώρα είχε σημάνει το ρολόι της Ιστορίας…

Ο Μεταξάς έδωσε το χέρι του στον Γκράτσι και είπε στο χωροφύλακα ν’ αφήσει ελεύθερη τη διάβαση. Μπήκαν σε ένα σαλονάκι με πολύ απλή διακόσμηση, στο πρώτο πάτωμα. Κάθισαν. Δίχως άλλο προοίμιο, ο Γκράτσι δήλωσε, μιλώντας γαλλικά, πως η κυβέρνησή του τον είχε επιφορτίσει να επιδώσει μιαν επείγουσα ανακοίνωση. Έδωσε το τελεσίγραφο Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Το κείμενο ήταν μακρύ. Αναμασούσε τις γνωστές, ασύστατες ιταλικές αιτιάσεις. Απαιτούσε να μπούνε στην Ελλάδα τα ιταλικά στρατεύματα και να καταλάβουν στρατηγικά της σημεία για να διασφαλίσουν την ουδετερότητα. Αν συναντήσουν αντίσταση, αυτή «θα καμφθεί δια των όπλων».

Όταν αποδιάβασε το κείμενο, σήκωσε τα μάτια τoυ, κοίταξε καλά τον πρεσβευτή και με φωνή συγκινημένη αλλά στέρεα είπε:

«Alors, c’ est la guerre…»



Στην Ήπειρο οι χειμώνες έρχονται νωρίς, ανυπόμονοι. Είναι τραχειά η όψη τους, καθώς γύρω τα βουνά της γύρω περιοχής. Το απόγευμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου ο καιρός είχε βαρύνει πολύ, μύριζε ο τόπος γη νοτισμένη. Με το σούρουπο, ξέσπασε βροχή, βαρειά βροχή, και το γοργό σκοτάδι της νύχτας έφερε αστραπές, βροντές απανωτές, αστροπελέκια. Τα βουνά μούγκριζαν, τα ρουμάνια κ’ οι λαγκαδιές αντιλαλούσαν. Αλάλαζε πέρα ως πέρα το κυματερό, φαρδύστερνο τοπίο της Ηπείρου.

Στα Γιάννινα, στη Μεραρχία, ο Διοικητής της υποστράτηγος Κατσιμήτρος συνεργαζόταν με τον Επιτελάρχη του αντισυνταγματάρχη Δρίβα και με το Διευθυντή του ΙΙΙ Γραφείου Πετρουτσόπουλο. Δύο μέρες πριν, είχε έρθει μήνυμα από το συνταγματάρχη Δαβάκη, ψηλά από την Πίνδο. Έλεγε πως εκεί, αντίκρυ στα φυλάκια, τα ιταλικά τμήματα έχουν πάρει κιόλας διάταξη επιθετική.

Ξάφνου ανοίγει η πόρτα του γραφείου και μπαίνει μέσα ένας άντρας ηλικιωμένος, μεγαλόσωμος, βαρύς κοκκινωπός. Έφερνε μαζί του μυρωδιά νύχτας, υπαίθρου, θύελλας. Στις επωμίδες του είχε τα διάσημα του συνταγματάρχη, τη φλογοφόρο ροιά και το χρώμα του όπλου του: Μαύρο – Πυροβολικό. Με το έμπα του, φάνηκε σάμπως ο πόλεμος να είχε ζυγώσει ένα ακόμα βήμα. Ήταν ο αρχηγός του Πυροβολικού της Μεραρχίας συνταγματάρχης Μαυρογιάννης. Ερχόταν από τα σύνορα απ’ τα προχωρημένα φυλάκια. Απόψε, όσα είπε στο γραφείο του Μεράρχου έδειχναν πως η νύχτα τούτη πρέπει να είναι η οριστική.

Ο μέραρχος με τους επιτελείς του έβγαλε γρήγορα το συμπέρασμα. Το ανακοίνωσε ο ίδιος από το τηλέφωνο στο Γενικό Επιτελείο στον αντισυνταγματάρχη Κορόζη, το αυτί και το μάτι του Παπάγου.

«Αναφέρατε παρακαλώ εις τον κ. Αρχηγόν του Γ.Ε.Σ. ότι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αύριον την πρωίαν, ίσως δε και κατά την διάρκειαν της νυκτός 27 με 28 Οκτωβρίου, θα έχωμεν ιταλικήν επίθεσιν. Η Μεραρχία θα ε­πιτελέση το καθήκον της προς την πατρίδα συμφώνως προς διαταγάς και οδηγίας του Γ.Ε.Σ. Δύνο­μαι να βεβαιώσω υπευθύνως τον κ. Αρχηγόν του Γ.Ε.Σ. και τονίζω τούτο ιδιαιτέρως ότι δεν θα περάσουν Ιταλοί από το Καλπάκι. Μπορεί να μην έχω το ανάστημα του στρατάρχου Πεταίν, όστις κατά το 1916 αμυνόμενος σθεναρώς του Βερντέν, είπε ότι δεν θα περάσουν οι Γερμανοί -όπως και δεν επέρασαν-, αλλά δύναμαι να βεβαιώσω εν πλήρει πεποιθήσει ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί από το Καλπάκι…».

Και δεν πέρασαν…

Αποσπάσματα από το βιβλίου του Α. Τερζάκη «Ελληνική Εποποιία 1940-41
Δια την αντιγραφήν…Γιάννης Φαίλτωρ@ www.antinews.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οδυσσέας Ελύτης: Η πορεία προς το μέτωπο (από το "Άξιον Εστί").

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!
Η Πατρίδα γιορτάζει σήμερα μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας της.
Ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά και ας μεταφερθούμε νοερά στο 1940:

Διαβάστε περισσότερα...

Η μάχη της Μόροβας – Ιβάν (14 - 22 Νοεμβρίου 1940)

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γράφει ο Αρματιστής

"Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται"


Γιορτάζουμε αύριο την επέτειο του ΟΧΙ, την μεγάλη εθνική μας γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, την επική μάχη των παιδιών της Ελλάδας για την προστασία της εθνικής της ακεραιότητας εναντίον της Ιταλικής εισβολής και είναι βέβαιο ότι λίγοι θα είναι οι αυτοί που θα αναλογιστούν ότι οι παππούδες μας (ηγεσία και απλοί πολίτες), όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ιστορία και το δίλημμα «ελευθερία ή πόλεμος, εθνική ανεξαρτησία ή εθελοδουλία», προτίμησαν ομοθυμαδόν και χωρίς δεύτερη σκέψη τον πόλεμο, τον άνισο αγώνα με μια υπερδύναμη, τη θυσία και το θάνατο. Ελάχιστοι επίσης θα είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να φέρουν στη σκέψη τους, να συναισθανθούν και να κατανοήσουν τις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η εξάμηνη επική μάχη για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στα δυσπρόσιτα και χιονοσκεπή βουνά της Πίνδου και της βορείου Ηπείρου, τις δυσκολίες στις μετακινήσεις στους ανεφοδιασμούς και στις διακομιδές, το αφάνταστο κρύο, τη πείνα, τη ψείρα, τους 60.000 κρυοπαγημένους ακρωτηριασμένους σακατεμένους, το θανατικό, αλλά παράλληλα και τη πίστη στο δίκαιο του αγώνα και στο χρέος τιμής προς τη πατρίδα, τη καρτερία, την ψυχική δύναμη, την υπομονή, το θάρρος και τον ηρωισμό των παιδιών της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι που εκφέρουν δημόσιο λόγο, θα αναλωθούν στην εκφώνηση «χιλιοειπωμένων πανηγυρικών», τα κρατικά κανάλια θα αφιερώσουν κάποια φτωχά και εν πολλοίς ανιστόρητα αφιερώματα, τα ιδιωτικά ΜΜΕ θα αγνοήσουν την επέτειο διότι τέτοια θέματα δεν πουλάνε, οι δημοσιογραφίσκοι της πλάκας θα αναλωθούν σε ερωτήσεις προς τους μαθητές του τύπου «τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου 1940», οι διάφοροι ανόητοι θα ασχοληθούν με το αν πρέπει να γίνονται μαθητικές παρελάσεις και αν το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς ή ο λαός, θα συζητηθούν ακόμη οι λόγοι για τους οποίους δεν θα παρελάσουν μηχανοκίνητα και η επέτειος θα περάσει με πολλά και αδιάφορα ανόητα.

Το αφάνταστα λυπηρό όμως είναι, ότι και η σημερινή ηγεσία, όπως και οι προηγούμενες, δε θα απολογηθεί και δε θα ζητήσει συγνώμη από το έθνος που ακόμη δεν έχουν τιμηθεί οι 7.500 (1) αντρειωμένοι, που συνάντησαν το χάρο στα «μαρμαρένια αλώνια» της βορείου Ηπείρου, δίνοντας τον αγώνα του χρέους και της τιμής «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Δυστυχώς το αχάριστο Ελληνικό κράτος, παρά την παρέλευση 70 χρόνων από τη μάχη της Ελλάδας, δεν έχει ενδιαφερθεί να βρεθούν οι τόποι ταφής των νεκρών, να συγκεντρωθούν και να αναγνωριστούν τα λείψανά τους και να ταφούν με τις τιμές που αρμόζουν σε ήρωες. Ακόμη δεν έχουν στηθεί τα οφειλόμενα τρόπαια τιμής και αιώνιας ευγνωμοσύνης τους έθνους, στους τόπους της θυσίας.


Επίσης κανένας δεν θα κάνει τους αναγκαίους συνειρμούς και συγκρίσεις ανάμεσα στη στάση των προγόνων μας στο κάλεσμα της ιστορίας στις 28 Οκτωβρίου 1940 και στη συμπεριφορά τη δική μας σήμερα, που αφ’ ενός διαπραγματευόμαστε με τη Τουρκία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αφ’ ετέρου για να σώσουμε δήθεν τους μισθούς τις συντάξεις τις καταθέσεις και τα ομόλογά μας, δεχθήκαμε ασυζητητί τη παραίτηση μας από την ασυλία που απολαμβάνουμε σαν κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και την εκχώρηση μέρους της διακυβέρνησης της χώρας στους γκαουλάιτερ του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ. Ή ακόμη χειρότερα, να ακούμε το πρωθυπουργό να ισχυρίζεται ότι είμαστε χώρα μειωμένης κυριαρχίας και να μη διαμαρτύρεται κανείς.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρώ ότι οι πανηγυρικοί αποτελούν «ύβρη» στη μνήμη των μαχητών του ΟΧΙ. Θέλοντας όμως να εισφέρω κάτι το ελάχιστο στη θύμηση της αυριανής επετείου, θέλησα να γράψω λίγα λόγια για μια άγνωστη στους πολλούς μάχη, που διεξήχθη από τις Μονάδες του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) από τις 14 - 22 Νοεμβρίου 1940, για την κατάληψη και την ευρεία εξασφάλιση του υψιπέδου της Κορυτσάς και τον έλεγχο της εγκάρσιας οδού Κορυτσά – Ερσέκα - Λεσκοβίκι – Κόνιτσα, προκειμένου να απωθηθούν οι Ιταλοί, να διευκολυνθούν οι συγκοινωνίες και ο ανεφοδιασμός των μαχόμενων τμημάτων και να εξυπηρετηθεί ο ελιγμός του Αρχιστρατήγου.

Η περίοδος από την έναρξη των επιχειρήσεων στις 28 Οκτωβρίου μέχρι και την 13η Νοεμβρίου 1940, διήλθε για την απόκρουση της Ιταλικής εισβολής στη τοποθεσία «Ελαία - Καλαμάς» (δηλαδή στη περιοχή του χωριού Καλπάκι Ιωαννίνων) από την VIIIη Μεραρχία, την ανάσχεση της βαθιάς διεισδύσεως της Μεραρχίας Αλπινιστών «Τζούλια» στη κεντρική Πίνδο, αρχικά από το απόσπασμα Δαβάκη και στη συνέχεια από την Ιη Μεραρχία τη Μεραρχία Ιππικού και την Ταξιαρχία Ιππικού, την επιστράτευση των Μεραρχιών και λοιπών μονάδων και τη στρατηγική συγκέντρωση του Ελληνικού στρατού στις προβλεπόμενες από τα σχέδια θέσεις.

Στους υπόψη αγώνες έλαβαν μέρος εκτός από τις λίγες Μονάδες του στρατού που είχαν προεπιστρατευθεί (VIIIη Μεραρχία, Απόσπασμα Πίνδου, IXη Μεραρχία, IVη Ταξιαρχία) και πολλές άλλες μονάδες που επιστρατεύθηκαν μετά τη κήρυξη του πολέμου και μεταφέρθηκαν επειγόντως στο μέτωπο ύστερα από σύντονες πορείες 250 και 400 χλμ.


Στις 13 Νοεμβρίου έχουν προσανατολιστεί προς το Αλβανικό θέατρο επιχειρήσεων 11 Μεραρχίες Πεζικού (I, II, III, IV, VIII, IX, X, XI, XIII, XV, XVII), 1 Μεραρχία Ιππικού, 1 Ταξιαρχία Ιππικού και 2 Ταξιαρχίες Πεζικού, η δύναμη των οποίων ανερχόταν σε 232.000 άνδρες, 556 πυροβόλα και 100.000 κτήνη. Συγχρόνως είχαν επιστρατευθεί και είχαν μεταφερθεί στις θέσεις τους στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι V, VI, VII, XII, XIV Μεραρχίες και οι φρουρές των οχυρών της γραμμής ΜΠΕΛΕΣ – ΜΕΣΤΟΣ (γραμμή Μεταξά). Μέχρι το τέλος του πολέμου η «μικρή και φτωχή» Ελλάδα, ξύνοντας το πάτο του βαρελιού, θα συγκροτήσει και θα επιστρατεύσει 4 ακόμη Μεραρχίες (XVI, XVIII, IXX, XX).


Όταν άρχισα να γράφω το παρόν κείμενο, η αρχική μου σκέψη ήταν να αναφερθώ με καθαρά στρατιωτικούς όρους στη περιγραφή των επιχειρήσεων για την εκπόρθηση της «φύσει οχυράς» τοποθεσίας «Μόροβα - Ιβάν», που φράσσει τον άξονα επίθεσης από τη δυτική Μακεδονία προς το υψίπεδο της Κορυτσάς. Απώτερος όμως στόχος μου, ήταν να παρουσιάσω το πώς η τότε Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 1939 (2), είχε οργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις του έθνους για την αντιμετώπιση επίθεσης από τη Βουλγαρία, κατόρθωσε μέσα σε 18 μήνες να σχεδιάσει την άμυνα του θεάτρου επιχειρήσεων προς την Αλβανία, να οχυρώσει τις τοποθεσίες άμυνας που φράσσουν τους άξονες επίθεσης από την Αλβανία, να οργανώσει τις απαιτούμενες δυνάμεις για την άμυνα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας και το κυριότερο να σχεδιάσει επιθετικές επιχειρήσεις εντός της Αλβανίας αμέσως σχεδόν με την έναρξη του πολέμου, προσανατολίζοντας τις απαραίτητες δυνάμεις προς τη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.

Στη πορεία όμως αντιλήφτηκα ότι η ψυχρή περιγραφή των πολεμικών γεγονότων με τη δική μου πένα, απολύτως τίποτε δεν θα προσέφερε στη κατανόηση της επικής μάχης που διεξήχθη στην άγρια Μόροβα και στο καστρόπυργο του Ιβάν, αλλά μάλλον θα αφαιρούσε από το μεγαλείο του αγώνα των παιδιών της Ελλάδας. Άλλωστε για τα έπη μόνο ύμνοι και τραγούδια αρμόζουν. Έτσι αποφάσισα να περιοριστώ στο παρακάτω κείμενο, που δεν είναι δικό μου, το δε όνομα του συγγραφέα θα το διαβάσετε στο τέλος. Για όσους το γνωρίζουν, η επανάληψη πιστεύω ότι ωφελεί. Η δική μου συνεισφορά περιορίζεται στην επισύναψη των φωτογραφιών και των σχεδιαγραμμάτων της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού.

Περιγραφή του πεδίου της μάχης

Στο βόρειο τμήμα του μετώπου, αυτό που αρχίζει από τη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας και κατεβαίνει στο Γράμμο, οι Ιταλοί είχαν κρατήσει εφεκτική στάση, για να συγκεντρώσουν την προσπάθειά τους στο κέντρο, σύμφωνα με το σχέδιο του Πράσκα. Στο βόρειο λοιπόν τμήμα του μετώπου, το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο αποφάσιζε ν' αναπτύξει πρωτοβουλία, να χτυπήσει, για να ελαφρώσει την πίεση του εχθρού στους άλλους τομείς.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Το βόρειο αυτό τμήμα, λίγο πιο μέσα από τα σύνορα, προς την Αλβανία, έχει ένα φυσικό φρούριο: τη Μοράβα. Είναι βουνό τραχύ, όλο νεύρο, έρημο από κατοικίες ανθρώπων. Κατεβαίνει λοξά από βοριά στα νοτιοδυτικά και κρύβει πίσω του την Κορυτσά με τον πρόσχαρο κάμπο της. Ρυτιδωμένη η Μοράβα από χαράδρες βαθιές και απότομες, παρουσιάζεται εχθρική στον οδοιπόρο, δεν αφήνει να χαράξει πάνω της ούτε φτενό χαμόγελο, κάποιο μονοπάτι.


Στη βορεινή της άκρη ορθώνεται, κάστρο ξεμοναχιασμένο, φαλακρό, το όρος Ιβάν, προβάλλει μέσ' από τουφωτά πεύκα και κέδρα. Ανάμεσα Μοράβα και Ιβάν, στη στενή λουρίδα της, το Τσαγκόνι, κυλάει τα νερά του ο Δεβόλης. Τα φυσικά τούτα οχυρά, και ιδιαίτερα τις ανατολικές πλαγιές της Μοράβας και το Ιβάν, οι Ιταλοί τα είχαν ενισχύσει με έργα εκστρατείας τέτοια που να τα κάνουν απροσπέλαστα.


Εκεί, αντικρίζοντας την Αλβανία, ήταν παρατεταγμένες το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου δύο ελληνικές μονάδες : Η IV Ταξιαρχία πεζικού και η ΙΧ Μεραρχία. Ανήκαν και οι δύο στο Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) που το διοικούσε ο αντιστράτηγος Ι. Πιτσίκας: η πρώτη στο Γ' Σώμα Στρατού, η δεύτερη στο Β'. Τα διοικούσαν αντιστοίχως ο αντιστράτηγος Γ. Τσολάκογλου και ο υποστράτηγος Δημ. Παπαδόπουλος.
Αγνάντια τους, η ιταλική παράταξη απαρτιζόταν από τρεις μεραρχίες : τη Βενέτσια, την Πάρμα και την Πιεμόντε. Η Βενέτσια βρισκόταν στην περιοχή που πιάνει από το
Ελμπασάν ως την λίμνη Aχρίδα, η Πάρμα στις ανατολικές πλαγιές της Μοράβας, η Πιεμόντε πιο πίσω, δυτικά της Κορυτσάς. Την ηγεσία του βόρειου ιταλικού μετώπου είχε ο στρατηγός Γκαμπριέλε Νάσσι.

Την ημέρα της εισβολής, οι Ιταλοί είχαν περιοριστεί εδώ σε βολές πυροβολικού. Την άλλη μέρα χτύπησαν ένα ελληνικό φυλάκιο. Ήταν φανερά πως δεν έχουν σκοπό να δράσουν. Αλλά το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο ήθελε να δημιουργήσει επιθετική δραστηριότητα στην απάνω κοιλάδα του Δεβόλη, αυτήν που απλώνεται ανάμεσα στα σύνορα και τις βορειοανατολικές πλαγιές της Μοράβας. Θα απειλούσε έτσι το Τσαγκόνι, (είναι η στενωπός ανάμεσα στα όρη Μόροβα και Ιβάν, στην οποία ρέει ο Δεβόλης και διέρχεται η οδός Κρυσταλοπηγή – Κορυτσά), θέση στρατηγική σπουδαιότατη, για να προετοιμάσει μιαν εξόρμηση προς την Κορυτσά. Η πολιτεία αυτή — συγκοινωνιακός κόμβος σπουδαίος - είναι ελληνική. Είχε δύο φορές παρθεί παλαιότερα από τον ελληνικό στρατό και δύο φορές χάθηκε γιατί έτσι το ήθελαν οι Συνθήκες ειρήνης. Η νέα κατάληψη της τώρα, θα επηρέαζε ευεργετικά το ηθικό των μαχόμενων και του λαού που δέχτηκε την απρόκλητη Ιταλική επίθεση.

Διάταξη Ελληνικών Δυνάμεων ΤΣΔΜ

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αρχίζουν να προσανατολίζονται προς το τμήμα αυτό του μετώπου ισχυρές ελληνικές δυνάμεις. Υπάγεται στο ΤΣΔΜ και η ΧΙ Μεραρχία, (διοικητής συν/χης Γ. Κώτσαλος), ενώ η X (διοικητής υποστράτηγος Χρ. Κίτσος) συγκεντρώνεται στην περιοχή Αμυνταίου - Πτολεμαΐδος. Η XVII (υποστράτηγος Π. Μπασακίδης) που προοριζόταν αρχικά για το βουλγαρικό μέτωπο, προωθείται στη Βέροια.

Η IV Ταξιαρχία (υποστράτηγος Αγαμ Μεταξάς), άρχισε, από την 1η Νοεμβρίου, επιθετικές ενέργειες πέρα από τα σύνορα, μέσα στο αλβανικό έδαφος. Ύστερα από άγρια Ιταλική αντίσταση, παίρνονται τα ύμώματα Γκολίνα, Λόκβατ και 1327, στη χερσόνησο του Πυξού, ανάμεσα στη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα, καθώς και νοτιότερα, το χωριό Βέρνικ και το ύψωμα Λιζιτσίνα. Η επίθεση γίνεται με τη λόγχη. Οι Ιταλοί αντιστέκονται με πείσμα, άλλα τα ελληνικά τμήματα τους απωθούν, παίρνουν και άλλα υψώματα, πολεμούν ως αργά τη νύχτα. Το Νότιο Συγκρότημα προχωρεί και αυτό, φτάνει ανάμεσα Καπέτιστα καί Μπίγλιστα.


Από τις 4 Νοεμβρίου, η IV Ταξιαρχία θ' αναπτυχθεί, θα γίνει ΧV Μεραρχία. Η επίθεση θα ξαναρχίσει στις 5 Νοεμβρίου, στον τομέα της Μεραρχίας Βενέτσια, όπου η αντίσταση των Ιταλών είναι τόση ώστε όλοι οι αξιωματικοί και οι οπλίτες των πυροβόλων συνοδείας πέφτουν γύρω από τα κανόνια τους. Εδώ ωστόσο, καθώς και στον τομέα της Μεραρχίας Πάρμα, παίρνονται από τους Έλληνες και αλλά υψώματα. Ηττημένοι οι Ιταλοί, έχουν απωθηθεί κιόλας στις πλαγιές της Μοράβας, πιάνουν τη γραμμή που σχηματίζεται από τα χωριά Τσαγκόνι, Βράνεστε, Μπαμπάν, Χότσιστε, βρίσκονται δηλαδή στην ανάγκη να καλύψουν την κύρια οχυρωματική τους γραμμή.

Στις 5 Νοεμβρίου το Γενικό Στρατηγείο διατάσσει το ΤΣΔΜ να αρχίσει με το Γ' Σώμα Στρατού έντονη επιθετική ενέργεια, που να έχει γι' αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Κορυτσάς. Οι αμέσως επόμενες ημέρες Θ' αφιερωθούν στις συνεννοήσεις των μονάδων μεταξύ τους για το πώς να προπαρασκευαστεί αύτη η επίθεση. Ύστερα από μελέτη της τοποθεσίας και των άλλων δεδομένων, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού στρατηγός Τσολάκογλου απεφάσισε να επιτεθεί σ' όλο μαζί το μέτωπό του. Η σχετική διαταγή επιχειρήσεων, με χρονολογία 7 Νοεμβρίου, προβλέπει επίθεση αιφνιδιαστική, χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού, με αντικειμενικό σκοπό τον αποκλεισμό από βοριά και από νότια της Μοράβας, κατάληψη της τοποθεσίας Τσαγκόνι και τέλος της Κορυτσάς. Η κύρια προσπάθεια θα στρεφόταν στο νότιο τμήμα της Μοράβας. Εκεί το έδαφος ήταν πολύ τραχύ, δύσβατο, αλλά αυτό θα εμπόδιζε τον εχθρό να χρησιμοποιήσει άρματα μάχης.

Την απόφαση τούτη ωστόσο ήταν πεπρωμένο να την ακολουθήσει μια διαφωνία. Το Γενικό Στρατηγείο την ενέκρινε, το ΤΣΔΜ όμως τη θεώρησε επικίνδυνη: Φοβόταν τη φθορά δυνάμεων που θα ήταν ίσως αναγκαίες για να κρατηθεί άμυνα, αν το καλούσε η ανάγκη. Το Σώμα Στρατού ανέπτυξε τις απόψεις του. Θύμισε την ανάγκη να επιτεθεί γρήγορα, προτού ενισχυθεί τυχόν ο εχθρός, βεβαίωσε πως η επιχείρηση θα είχε επιτυχία και ας γινόταν μ' ελλείψεις στα πυρομαχικά. Το ΤΣΔΜ επέμεινε στις απόψεις του και η επίθεση χρειάστηκε ν' αναβληθεί.

Τελικά, ύστερα από επέμβαση του Γενικού Στρατηγείου, που πίστευε στην ανάγκη γοργής ενέργειας, αποφασίστηκε ν' αρχίσει η επίθεση στις 14 Νοεμβρίου. Στη διάθεση τού ΤΣΔΜ το Γενικό Στρατηγείο έβαζε και το πυροβολικό της ΧΙΙΙ Μεραρχίας. Στο μεταξύ, και οι επιχειρήσεις στην Ήπειρο και στην Πίνδο είχανε πάρει την ευνοϊκή τους τροπή, ο εφιάλτης των πρώτων ημερών σήκωνε το βάρος του από το στήθος της χώρας. Το Γενικό Στρατηγείο κατέληγε στην απόφαση να επιχειρήσει προέλαση των ελληνικών δυνάμεων, που να ξεπερνούσαν όλες τις αντικρινές οροσειρές της Αλβανίας και να εξασφάλιζαν την ελεύθερη χρησιμοποίηση του στρατηγικότατου δρόμου που πάει από την Κορυτσά στα Γιάννινα.

Στις 8 Νοεμβρίου, η Χ Μεραρχία, αρχίζει να μεταφέρει τα τμήματά της στο Νεστόριο, στις όχθες του Αλιάκμονος, για να είναι έτοιμη να λάβει μέρος στην επίθεση κατά της Κορυτσάς. Η ζώνη της φτάνει, στα νότια, ίσαμε την Αητομηλίτσα και το Γράμμο.

Στις 12 του μηνός, η Μεραρχία προωθεί τις δυνάμεις της και παίρνει την επιθετική της διάταξη. Ο χειμώνας του βορρά έχει έρθει στο μεταξύ, πέφτει το χιόνι πυκνό. Οι πορείες γίνονται μέσα από χαράδρες που γλιστράνε, το πούσι σκεπάζει τα πάντα, πνίγει τον ορίζοντα, τα μονοπάτια έχουν χαθεί, οι ανεφοδιασμοί σταματάνε σχεδόν, ο στρατός πορεύεται αβοήθητος. Όμως πορεύεται, πάει να πιάσει τις θέσεις που πρέπει. Η στιγμή που θα εξαπολυθεί η επίθεση έχει οριστεί. Είναι τα χαράματα της 14ης Νοεμβρίου, ώρα εξίμιση.

Προετοιμάζονται και οι Χ και ΙΧ Μεραρχίες, που θα εξορμήσουν προς τη Μοράβα και η ΧV, που θα επιτεθεί στον 'Ιβάν. Στον τομέα της ΧV μαίνονται οι χιονοθύελλες, οι μεγάλες βροχές το κρύο έχει γίνει απάνθρωπο. Όμως μέσα στις νύχτες, κάτω από νερό ασταμάτητο, τα τμήματα πορεύονται, πιάνουν θέσεις. Από όλες τις κατευθύνσεις, από μονοπάτια, χαράδρες, κορφοβούνια, ο ελληνικός στρατός ανεβαίνει προς τα σύνορα, την 'Αλβανία, συγκεντρώνεται για τη μεγάλη του εξόρμηση.

Το Γ' Σώμα Στρατού έχει παρατάξει τώρα, σε πρώτο κλιμάκιο, από νότο σε βοριά, τις Χ, ΙΧ και ΧV Μεραρχίες. Σε δεύτερο κλιμάκιο τη ΧΙΙΙ, που μόλις έφτασε. Οι Ιταλοί, αντίκρυ, έχουν φέρει ή φέρνουν, εκτός από τις τρείς μεραρχίες τους Βενέτσια, Πάρμα και Πιεμόντε, τη Μεραρχία Μοδένα, τη Μεραρχία Αρέτσο, τη Μεραρχία αλπινιστών Τριεντίνο, δύο συντάγματα Βερσαλλιέρων. Έχουν, τέλος, μια μονάδα άρματα μάχης και Ισχυρότατη Αεροπορία. (Συνεπώς είχε δίκιο το Γ΄ Σώμα που επέμενε για άμεση έναρξη της επίθεσης)(


Έναρξη και διεξαγωγή των επιχειρήσεων


Είναι η νύχτα της 13 προς 14 Νοεμβρίου. Η πρώτη φάση του πολέμου, η αμυντική για τούς Έλληνες, έληξε. Αρχίζει η δεύτερη φάση, η επιθετική σ' όλο το μάκρος του μετώπου, από το Ιόνιο ίσαμε τη Μεγάλη Πρέσπα. Γι' άλλη μια φορά, την τέταρτη μέσα σε σαράντα χρόνια, ο ελληνικός στρατός θα τεντώσει το τόξο της μοίρας του.
Στις 6.30' της 14ης Νοεμβρίου, η ΧV Μεραρχία άρχισε την επίθεση από τη χερσόνησο του Πυξού, ανάμεσα στις δύο Πρέσπες. Σύμφωνα με το σχέδιο, προπαρασκευή πυροβολικού δεν είχε προηγηθεί, η εξόρμηση γινόταν αιφνιδιαστικά και με τόση ορμή που ο εχθρός σάστισε, δεν μπόρεσε να βάλει σ' εφαρμογή το σχέδιο των αυτομάτων όπλων του, τα προχωρημένα τμήματά του λύγισαν αμέσως. Τα ελληνικά τάγματα που έκαναν την επίθεση, προχώρησαν γοργά. Πιο πέρα όμως το έδαφος γινόταν ορεινό, ο εχθρός μπορούσε να προβάλει εκεί αποτελεσματική αντίσταση. Οι Ιταλοί, πραγματικά, άρχιζαν ν' αγωνίζονται με πείσμα, πολυβόλα τους κρυμμένα μέσα σε πολυβολεία γερά, και μαζί όλμοι, πυροβολικό, είχαν αρχίσει να δουλεύουν όλα μαζί. Οι θέσεις τους σαΐτευαν φωτιά και σίδερο, η Αεροπορία χτυπούσε τις επιτιθέμενες ελληνικές δυνάμεις. Αλλεπάλληλες Ιταλικές αντεπιθέσεις προσπαθούσαν στο μεταξύ ν' ανακόψουν την ελληνική προχώρηση. Ήταν ένας αγώνας σκληρός, που δεν μπόρεσε όμως, από Ιταλική πλευρά, να κρατήσει πάνω από τρεισήμισι ώρες. Στις 10 το πρωί, ο ελληνικός στρατός είχε σπάσει την κύρια ιταλική γραμμή.

Το απόγεμα έγινε νέα εξόρμηση, για να παρθεί το ύψωμα 1480. 0 λόγος δόθηκε τώρα στην ξιφολόγχη και τη χειροβομβίδα, γιατί οι αντίπαλοι ήταν αντικριστοί πια, αγγίζονταν μεταξύ τους. Το ύψωμα παίρνεται και το Ιβάν αρχίζει ν' απομονώνεται. Ανάλογες επιτυχίες έχουν τα ελληνικά τμήματα που ενεργούν στα νότια της Μικρής Πρέσπας. Η γέφυρα του Δεβόλη κυριεύεται από τους Έλληνες, που προλαβαίνουν και αιφνιδιάζουν τη φρουρά της προτού προβεί σε ανατίναξη. Η προέλαση έχει φτάσει κιόλας σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η X Μεραρχία, στον δικό της τον τομέα, τον νότιο, συναντάει δυνατή αντίσταση του εχθρού, προχωρεί σε λιγότερο βάθος. Μερικά τμήματά της καθηλώθηκαν μπροστά στις οχυρωμένες θέσεις των Ιταλών, παίρνεται όμως το Μπόζιγκραντ και τα υψώματα γύρω στο Νικολίτσε. Γενικά, ο απολογισμός της πρώτης ημέρας ήταν ικανοποιητικός : Είχε κατορθωθεί διάσπαση της αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού στους τομείς της XV και της ΙΧ Μεραρχίας και αυτό ήταν σημάδι καλό για τη συνέχεια της μάχης. Αιχμάλωτοι πολλοί είχαν πιαστεί, πολεμικό υλικό κυριεύτηκε. Το ελληνικό πυροβολικό είχε κινηθεί μ' ευελιξία, κατά κλιμάκια, κατόρθωσε να υπερνικήσει κακοτοπιές απίθανες, να υποστηρίξει με θαυμαστή αποτελεσματικότητα τις εφόδους του πεζικού. Αλλά η επίθεση είχε γίνει σε μέγα πλάτος, σε όλο το ανάπτυγμα του βόρειου μετώπου, όλες οι εφεδρείες είχαν χρησιμοποιηθεί. Αυτό δεν μπορούσε να γίνεται κάθε μέρα.
Την επομένη, 15 Νοεμβρίου, κυριεύονται και άλλα υψώματα, μ' όλο που στο σύνολό της η επίθεση δείχνεται περισσότερο φειδωλή. Τα ελληνικά τμήματα πήρανε το χωριό Πολιόσκα, στα δυτικά τού Δεβόλη, ενώ κατόρθωναν και να στερεοποιήσουν το ρήγμα που είχε ανοιχτεί στην αμυντική τοποθεσία του εχθρού. Η 16 Νοεμβρίου, τρίτη ημέρα, βελτίωσε ακόμα περισσότερο τις ελληνικές θέσεις. Μολονότι στο Βόρειο τομέα η ΧV Μεραρχία δεν μπορούσε να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, στον Κεντρικό και στο Νότιο πάρθηκαν τα χωριά Ρέσνιτσε και Άρζα. Αιχμάλωτοι έδωσαν την πληροφορία πως μια ακόμα ιταλική μεραρχία, η Αρέτσο, έμπαινε στον αγώνα. Τώρα ήταν τέσσερες οι μεραρχίες που υπεράσπιζαν τη Μοράβα και το Ιβάν.


Έπρεπε να ενισχυθεί ανάλογα και η ελληνική παράταξη. Το ΤΣΔΜ είχε στη διάθεση του Γ' Σώματος Στρατού τη ΧΙΙΙ Μεραρχία, που θα έπαιρνε θέση ανάμεσα στη ΙΧ και στη XV, με μέτωπο προς τη βορεινή ράχη της Μοράβας. Η ΧΙ εξάλλου, ήταν έτοιμη να κινηθεί προς το μέτωπο από την περιοχή της Οινόης, όπου βρισκόταν συγκεντρωμένη. Στις 17 Νοεμβρίου η XV Μεραρχία κατορθώνει να κρούσει τις πύλες του Ιβάν. Στο κέντρο, ύστερα από αγώνα σκληρό, ολοκληρωνόταν από τμήματα της ΙΧ Μεραρχίας η κατάληψη της κορυφογραμμής της Πρόπας. Γενικά άλλωστε η σύγκρουση είχε πάρει τώρα χαρακτήρα δραματικό. Οι Ιταλοί έβλεπαν τη γραμμή τους να καταρρέει και αγωνίζονταν με αληθινή απόγνωση να σώσουν ότι μπορούσαν, ν' αγκιστρωθούν στις θέσεις τους. Οι Έλληνες κέρδιζαν μία - μία αυτές τις θέσεις, με προσπάθεια σκληρή, ενώ οι απώλειες γίνονταν βαριές και από τα δύο μέρη.

Ωστόσο η τύχη της Κορυτσάς είχε κιόλας κριθεί. Μάταια θα εμπλακεί στον αγώνα και νέα ιταλική μεραρχία, η Τριεντίνα, των αλπινιστών. Το μόνο της κατόρθωμα θα είναι ν' ανακόψει για μια στιγμή την προχώρηση της ΧV Μεραρχίας. Στις 17 Νοεμβρίου η μεγάλη δημοσιά Ερσέκας - Κορυτσάς, πίσω από τη Μοράβα, βάλλεται από τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού, που χτυπάει και τους στρατώνες της Κορυτσάς, και το αεροδρόμιο της.

Αλλά οι μάχες έχουν τις μεταπτώσεις τους, η τύχη τις εναλλαγές της. Μια στιγμιαία σύγχυση θα παρουσιαστεί στις τάξεις της ΧΙΙΙ Μεραρχίας, που έμπαινε στον αγώνα εκείνη ακριβώς την ημέρα. Η νυχτερινή πορεία κάτω από βροχή, το σκοτάδι, το άγνωστο έδαφος, είχανε κάνει να χαθεί η επαφή ανάμεσα σε κάποια τμήματα. Το επιφορτισμένο με την επίθεση απόσπασμα, ερχόταν σ' επαφή, μεσημέρι της 18 Νοεμβρίου, με τήν οργανωμένη ιταλική τοποθεσία στην περιοχή του Χότσιστε, ανεύθυνες όμως διαδόσεις παρεπλάνησαν το Διοικητή του Συντάγματος, που βρισκόταν στα βορεινά της Πολιόσκας, και του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως τα μαχόμενα τμήματά του είχαν διαλυθεί. Ευτυχώς η διαταγή για σύμπτυξη προς την Πολιόσκα άργησε να φτάσει στον προορισμό της, η κίνηση δεν ολοκληρώθηκε. Το Γεν. Στρατηγείο απομάκρυνε τους υπευθύνους και ανέθεσε τη διοίκηση της ΧΙΙΙ μεραρχίας στον ίσαμε τότε Αρχηγό πυροβολικού του Σώματος, τον υποστράτηγο Σωτ. Μουτούση.
Πρώτη ενέργεια του νέου μεράρχου ήταν να διατάξει αμέσως, για την άλλη μέρα, επίθεση. Η διαταγή τέλειωνε με τα απλά τούτα λόγια "Την Επίθεσιν θα υποστηρίξω δια του βαρέος πυροβολικού και θα την παρακολουθήσω έφιππος εκ του εγγύς". Υπάρχουν στον πόλεμο κάποιες απλές αλλά καίριες φράσεις, που βρίσκουν να πουν το μοναδικό που χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή.

H δυσκολία είναι να έχεις, την καρδιά που πρέπει, για να το βρεις.

Όσο και αν οι επιτυχίες, των πρώτων ημερών είχαν βαρύνουσα σημασία, ο αγώνας, δεν γινόταν λιγότερο σκληρός για τον ελληνικό στρατό καθώς οι μέρες περνούσαν.
Απεναντίας: Στην πεισματωμένη αντίσταση των 'Ιταλών, στην υπεροχή τους σε δύναμη πυρός, σε Αεροπορία, ερχόταν τώρα να προστεθεί ο χειμώνας.

Με συνθήκες υπερβολικά δύσκολες αντιπάλευαν τα επιτιθέμενα τμήματα, ιδιαίτερα με την πυκνή καταχνιά, που τ' ανάγκαζε εδώ - εκεί να σταματάνε, ανίκανα να ξεκρίνουν το δρόμο τους. Το πυροβολικό έπαυε την υποστήριξη του όταν βρισκόταν σ' αδυναμία να κανονίσει βολή. Στα υψώματα έπεσε το πρώτο χιόνι. Κι όμως, άλλοτε περισσότερο αισθητά, άλλοτε ανεπαίσθητα, όλο και βελτιώνονταν οι ελληνικές θέσεις. Η ΙΧ Μεραρχία παίρνει το ύψωμα 1805 και η ανασυγκροτημένη ΧΙΙΙ τα χωριά Χότσιστε και Κράτσε, μ' εξήντα αιχμαλώτους. Η ραχοκοκαλιά της Μοράβας, στη νότια άκρη της, έχει τώρα καβαλικευτεί από τις ελληνικές δυνάμεις και ο δρόμος από Ντάρζα σε Μπομποτίτσα χτυπιέται από τ' αυτόματα και το πυροβολικό.

Από τις 19 Νοεμβρίου επεμβαίνει δραστήρια στον αγώνα η νεοσύστατη «Ομάς Μεραρχιών Κ», υπό τον αντιστράτηγο Γ. Κοσμά. Την αποτελούσαν οι μεραρχίες Χ και ΧΙ, που κατείχαν το αριστερό του μετώπου της Μοράβας. Οι μέρες και οι νύχτες της 19 και 20 Νοεμβρίου αφιερώνονται σε προετοιμασία για την επίθεση. θα έχει για στόχο της την εγκατάσταση στις δυτικές υπώρειες της Μοράβας και την εξασφάλιση ελέγχου πάνω στη μεγάλη αρτηρία Ερσέκας - Κορυτσάς. Η επίθεση αρχίζει, ύστερα από μιας ώρας προπαρασκευή πυροβολικού, στις δύο τ' απομεσήμερο της 21ης Νοεμβρίου. 0 αγώνας είναι σκληρός. Παίρνεται το ύψωμα 1900 και νοτιότερα, άλλο ύψωμα, που είναι το κλειδί για όλη την αμυντική γραμμή της Μοράβας. Το ύψωμα τούτο οι Ιταλοί το είχαν διεκδικήσει με πείσμα, το ανακατέλαβαν ύστερα από ισχυρή αντεπίθεση, το ξανάχασαν.

Στις 21 Νοεμβρίου το Γενικό Στρατηγείο κοινοποίησε στο ΤΣΔΜ πληροφορία από γιουγκοσλαβική πηγή πως μια φάλαγγα ως είκοσι χιλιόμετρα μάκρος φάνηκε να οδεύει από την Κορυτσά στο Πόγραδετς. Ήταν φανερό πως οι Ιταλοί, που έχασαν πια τη Μοράβα, αδειάζουν την Κορυτσά. Η παραμονή τους εκεί Θα ήταν στο εξής πολύ επικίνδυνη, γιατί η ελληνική προέλαση θα τους υπερφαλάγγιζε, με αποτέλεσμα να κόψει το δρόμο για κάθε μελλοντική υποχώρηση από την Κορυτσά προς τα βόρεια.

Αμέσως το Γ΄ Σώμα Στρατού προώθησε ομάδες αναγνωρίσεως στα πλάγια της Μαλίκης, διέταξε την XV Μεραρχία να πιάσει τη δυτική έξοδο του στενού Τσαγκόνι και την ΙΧ να στείλει προφυλακές στο ρέμα δυτικά της Κορυτσάς. Μαζί, η Ομάς Μεραρχιών Κ θα ξανάρχιζε, ζωηρότερη τώρα, την επίθεση.

Χαράματα της 22ας Νοεμβρίου διαπιστώνεται πως ο εχθρός διέκοψε την επαφή του με τις ελληνικές δυνάμεις. Τότε αυτές προχωρούν όλες μαζί. Παίρνεται χωρίς αντίσταση το Τσαγκόνι, ένα σύνταγμα ανεβαίνει το μεσημέρι στην κορυφή του Ιβάν. Άλλα τμήματα πιάνουν τις βορειοδυτικές παρυφές της Μοράβας. Τέλος, το Απόσπασμα Μπεγέτη, που είχε διακριθεί σε όλο το διάστημα των επιθετικών ενεργειών, παίρνει το Μπόργια.
Στις έξι παρά τέταρτο το βράδυ, ένα τάγμα κι ένας λόγος μπαίνουν στην Κορυτσά. Η πολιτεία υποδέχεται τους ελευθερωτές της μέσα σε παραλήρημα, πνιγμένη στις σημαίες. Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε τριάντα οχτώ χρόνια που η ελληνική Κορυτσά ξανάρχεται στα ελληνικά χέρια.

Η αναγγελία έγινε στη Διοίκηση πεζικού της ΙΧ Μεραρχίας μ' ένα λακωνικό κείμενο
«'Αναφέρω ώραν 17.45' σήμερον το ύπ’ εμέ απόσπασμα εισελθόν Κορυτσάν, απηλευθέρωσε ταύτην». Συνταγματάρχης Μπεγέτης

Άγγελου Τερζάκη «Η μάχη της Ελλάδας»

Οι απώλειες του ΤΣΔΜ κατά τη μάχη Μόροβας – Ιβάν ήταν σημαντικές. Αυτές υπολογίζονται, αν και εκτιμάται ότι υπολείπονται από τις πραγματικές, σε 34 αξιωματικούς και 590 οπλίτες νεκρούς και σε 82 αξιωματικούς και 2.226 οπλίτες τραυματίες.

Παρατηρήσεις

(1)Τόσοι περίπου υπολογίζονται αυτοί που φονεύθηκαν και τάφηκαν στη Βόρειο Ήπειρο.
(2)Στις 7 Απριλίου 1939 τα Ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Ιταλία και προωθήθηκαν αμέσως προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
(3)To Βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη το είχα διαβάσει παλιά. Το παραπάνω κείμενο το βρήκα στο σύνδεσμο (h**p://florinamak.blogspot.com/)

Διαβάστε περισσότερα...

Αποχώρησαν οι Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές

Προσβλητικός και κάθετος ήταν ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τους Κύπριους, τους Ελλαδίτες, καθώς και άλλους ξένους ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν το Προεδρείο, προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες, όπως η κακή μετάφραση, αρνήθηκε να προβεί σε κάποια μορφή στήριξης προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αιτήματος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Νίκης Τζαβέλα. Η στήριξη αυτή ζητήθηκε λόγω των προσβλητικών δηλώσεων του κ. Μπαγίς. Ακολούθως το λόγο πήρε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία δήλωσε ότι εφόσον η στάση του Προεδρείου και του κ. Μπαγίς ήταν προσβλητική για την Κυπριακή Δημοκρατία, για λόγους προσωπικής και κρατικής αξιοπρέπειας ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχωρεί από την αίθουσα προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ταυτοχρόνως, κάλεσε και άλλους ευρωβουλευτές που αισθάνονται το ίδιο, να ακολουθήσουν. Και επιπροσθέτως διευκρίνισε ότι ουδέν τη δεσμεύει από όσα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της απουσίας της. Από την αίθουσα αποχώρησαν και οι άλλοι παρόντες Κύπριοι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής. Από την αίθουσα αποχώρησαν και ξένοι ευρωβουλευτές, καθώς και οι Ελλαδίτες.

Σέρνονται

Καλεσμένοι στην έναρξη των εργασιών της ΜΔΕΤΕ ήταν ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο Εγκεμέν Μπαγίς και εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, ο Ξαβιέρ Ντεμουλίν. Ο Τούρκος συμπρόεδρος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου και αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «σέρνει τα πόδια της στις συνομιλίες σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία κάνει συνεχείς προτάσεις».

Ακολούθως, κατηγόρησε τα ηγετικά κράτη της ΕΕ (βλέπε Γερμανία - Γαλλία) ότι κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, για να προβάλλουν εμπόδια στην τουρκική ένταξη.

Όλα εις διπλούν...

Η τουρκική προκλητική στάση είχε συνέχεια. Όταν ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε από Δανό ευρωβουλευτή για τις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, απάντησε: «Στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη, δυο κοινοβούλια, δυο πολιτειακά συστήματα και δυο Πρόεδροι. Θα πρέπει να αποταθούν σε αυτούς γιατί σε εμάς;». Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Φούλε, ο οποίος έσπευσε να πάρει το λόγο και να διευκρινίσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και οι πολίτες της είναι πολίτες της ΕΕ».

Πολυβόλο

Η ιστορία είχε βάθος. Ο κ. Μπαγίς λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων (Ε. Θεοχάρους, Α. Παπαδοπούλου, Τ. Χατζηγεωργίου, Κ. Μαυρονικόλα), καθώς και ξένων ευρωβουλευτών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε σχέση με το απευθείας εμπόριο και την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, καθώς και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό κρατικό κανάλι TF-2 για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στα κατεχόμενα απάντησε ως εξής:

1. Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτή είναι περίπου η μάνα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και όχι τα κατεχόμενα.

2. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση. Διότι, όπως πρόσθεσε, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας. Και πρόσθεσε ότι εάν οι Ε/κ δέχονταν το σχέδιο Ανάν θα άρχιζε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

3. Το θέμα του «απευθείας εμπορίου» συνιστά υποχρέωση της ΕΕ προς τους Τ/κ και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να παλεύει για να προσγειώνονται αεροδρόμια από τη Βρετανία στα κατεχόμενα.

Δεν έσπασε μύτη!

Τι θέλετε να κάνουμε άλλο για το Κυπριακό, διερωτήθηκε ο κ. Μπαγίς. ΄Εχουμε ανοίξει τις πύλες στους Ε/κ για να πηγαίνουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Πριν από την ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ τους ανοίξαμε, πρόσθεσε, τις πύλες της Τουρκίας. Στηρίξαμε, τόνισε, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν. Στηρίζουμε, παρατήρησε, την υφιστάμενη διαδικασία. Τι να κάνουμε; διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν θυσιάζουμε την «ΤΔΒΚ» για την ΕΕ, αλλά ούτε και την ΕΕ για την «ΤΔΒΚ». Στην Κύπρο, είπε, από τον καιρό που πήγε ο τουρκικός στρατός δεν έχει σπάσει μύτη»!

Ποια χώρα;

Και προτού αποχωρήσει από την αίθουσα απαντώντας στην ουσία και στον κ. Φούλε, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει την αίθουσα λόγω άλλων υποχρεώσεων, τόνισε: «Στην Κύπρο, στο βορρά υπάρχει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», στο νότο, πρόσθεσε ειρωνικά, «υπάρχει... υπάρχει καν χώρα;...». Εδώ είναι που ξεχείλισε το ποτήρι. ΄Οχι μόνο για τη στάση του κ. Μπαγίς, αλλά και της συμπροέδρου της ΜΔΕΤΕ Χέλεν Φλοτρ (ανήκει στου Πράσινους), η οποία αρνήθηκε στην ουσία να δώσει στήριξη στην κυπριακή αντιπροσωπία. Ήταν δε, ειρωνική στη συμπεριφορά της. Προφασίστηκε ότι προφανώς κάποιο λάθος θα έγινε στη μετάφραση.

Φούλε: Επιμένουμε στη νομική μας βάση!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στη θέση της. Ότι δηλαδή είναι ορθή η νομική βάση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε επισήμανε ότι είναι ορθή η νομική βάση την οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το άρθρο 207 (2), που ρυθμίζει τι σχέσεις της ΕΕ με τρίτα κράτη. Ισχυρίστηκε δε, ότι ο κανονισμός σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν πρόκειται για ενέργεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο και ότι πρέπει να τερματίσει τους περιορισμούς σε βάρος της Κύπρου. Επί τούτου, ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι το «απευθείας εμπόριο» θα δημιουργήσει ένα καθεστώς Ταϊβάν, η οποία τόνισε δεν αναγνωρίζεται, αλλά εμπορεύεται.

Από την πλευρά του, ο Χαβιέ Ντεμουλίν, μιλώντας εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε ομαλοποίηση σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Πηγή: εφημερίδα Σημερινή

Διαβάστε περισσότερα...

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο συζητά για τα ελληνικά χωρικά ύδατα...

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

(Σημ. "Εν Κρυπτώ": τουλάχιστον υπάρχουν και τα τουρκικά ΜΜΕ που για τους δικούς τους λόγους δημοσιεύουν πληροφορίες, κι έτσι μαθαίνουμε και εμείς τι "τέρας" εγκυμονούν οι "διερευνητικές" ελληνοτουρκικές επαφές. Γιατί αν περιμέναμε από τα ελληνικά...)

Θέματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, τον διεθνή εναέριο χώρο και την έκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συζήτησε μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου από την Άγκυρα, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σενάρια για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα επτά μίλια και σε μερικές οκτώ μίλια.

Η συζήτηση διήρκεσε 4,5 ώρες και έγινε στο πλαίσιο της ανασκόπησης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι «ανακοινώσεις σε τέτοια ζητήματα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών όταν θεωρείται σκόπιμο. Απ΄ όσο γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση».


Το Αιγαίο με τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια (δεξιά) και στα 12 μίλια (αριστερά). Τα οφέλη προφανή - έναν ηγέτη, επιτέλους...

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, είπε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί. Με καλή θέληση, ειλικρίνεια και θάρρος μπορούμε εύκολα να επιλύσουμε τα προβλήματα που αφορούν στο Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

«Χάρη στις προσπάθειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», είπε και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα δημοσιοποιηθούν όταν έρθει η ώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Να πώς δημιουργούνται οι "Αγιοι Παντελεήμονες"

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά ανοίξει τα σύνορά μας στον Έβρο, με αποτέλεσμα να περνούν καραβάνια λαθρομεταναστών. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα, είναι ότι οι μετανάστες που διασχίζουν πλέον τις λιγότερο επικίνδυνες περιοχές του ποταμού Έβρου, για να μπουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, όχι μόνον δεν κρύβονται από τους αστυνομικούς, όπως έκαναν παλαιότερα, αλλά αντίθετα τους ψάχνουν για να παραδοθούν σε αυτούς. Και το πιο συγκλονιστικό: Αφού παραμείνουν σε κέντρα στο Νομό Έβρου το πολύ για τρεις ημέρες, το ελληνικό κράτος τους στέλνει με το ΚΤΕΛ στην Αθήνα!Τα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία είναι πια σουρωτήρι, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Από τη στιγμή λοιπόν, που έγινε γνωστό στα κάθε λογής λαθρεμπορικά κυκλώματα ότι τα ελληνικά σύνορα άνοιξαν, ολοένα περισσότεροι μετανάστες μπαίνουν ανεμπόδιστα από εκεί. Και βέβαια, ουδείς απελαύνεται. Αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίζει η Αθήνα με τους εξαθλιωμένους του Τρίτου Κόσμου που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Όλοι αυτοί μεταφέρονται κυρίως στην πρωτεύουσα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, έναντι τ 60 ευρώ ή 80 δολαρίων, όπως αναγράφεται άλλωστε, σε επιγραφές που έχουν αναρτηθεί στον κυριότερο αστυνομικό σταθμό του Έβρου, ο οποίος δέχεται και τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, σε αυτόν έξω από την Ορεστιάδα.

Οι διαδικασίες του “λαθρομεταναστευτικού τουρισμού” στη χώρα μας, είναι απλούστατες. Καθημερινώς, σύμφωνα με τις “συλλήψεις” που γίνονται, υπολογίζεται ότι περνούν από τον Έβρο περί τα 300 με 500 άτομα. Κάτι τέτοιο πλέον, γίνεται από ασφαλείς περιοχές, στα βόρεια όρια του Νομού με την Τουρκία, όπου υπάρχει ξηρά, μήκους 13 χιλιομέτρων. Έτσι, δεν χρειάζεται οι λαθρομετανάστες να διασχίσουν τον ποταμό με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Στη συνέχεια, οι Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν εντολές, αντί να τους “επαναπροωθούν” ή να εμποδίζουν το πέρασμά τους στη χώρα μας, εάν τους αντιληφθούν στην ουδέτερη ζώνη (ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά σύνορα), τους παραλαμβάνουν και τους βάζουν στους έξι σταθμούς συγκέντρωσης που υπάρχουν στο Νομό.

Να σημειωθεί ότι πολλές φορές, οι ίδιοι οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα, αναζητούν τους αστυνομικούς ή τις στρατιωτικές περιπόλους για να παραδοθούν. Κι αυτό, διότι γνωρίζουν ότι δεν θα υποστούν καμμία συνέπεια και πολύ περισσότερο δεν θα επαναπροωθηθούν. Οι αστυνομικοί κατόπιν, τους καταγράφουν, κρατούν όλα τα στοιχεία τους (τα περισσότερα βέβαια είναι ψευδή), και αφού τους βάλουν να υπογράψουν ένα κείμενο ότι εντός ενός μηνός πρέπει να βγουν εκτός Ελλάδος,

τους στέλνουν με το ΚΤΕΛ στην Αθήνα.



Εννοείται, ότι ουδείς από αυτούς φεύγει από την Ελλάδα. Αυτές είναι όμως, οι εντολές που έχουν λάβει οι τοπικές αρχές από τα αρμόδια υπουργεία. Ουσιαστικά δηλαδή, η συνθηματολογία της κυβέρνησης για καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, δεν αποτελεί παρά ένα ψεύδος. Στο όνομα δήθεν του ανθρωπισμού, η Ελλάδα έχει ανοίξει -πρακτικά καταργήσει- τα σύνορά της. Έτσι, εξηγείται και η μετακίνηση του κύματος των λαθρομεταναστών, από τα νησιά προς τον Έβρο. Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου αντινομάρχη Έβρου, κ.Γιάννη Παπαϊωάννου, από την αρχή του έτους έως σήμερα με αυτό τον τρόπο, έχουν περάσει στη χώρα μας 29.370 άτομα. Σχεδόν άπαντες κατέληξαν στην Αθήνα, όπου, ως γνωστόν, η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα τείνει να μετατραπεί σε μεταναστευτικό γκέτο. Είναι προφανές ότι με τους ρυθμούς αυτούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας θα καταστεί πραγματική ωρολογιακή βόμβα. Κι’ όμως, η κυβέρνηση πέραν ορισμένων φραστικών διακηρύξεων, στην πράξη ευνοεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Στο Νομό Έβρου όλοι δηλώνουν ότι εδώ και καιρό οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν το πρόβλημα , αλλά ουδέν μέτρο λαμβάνεται. Στο μεταξύ, παρ’ότι οι μετανάστες δεν παραμένουν στο Νομό, αλλά φεύγουν για την Αθήνα, ακόμα και μεταξύ των κατοικων του Έβρου, αρχίζουν πλέον να εμφανίζονται ισχυρές τάσεις κατά των μεταναστών. Τοπικοί παράγοντες μάλιστα, υπολογίζουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες “θα κατεβούν στην Αθήνα, άλλες 40.000-50.000 μετανάστες”, ενώ αρμόδια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νομό σηκώνουν τα χέρια ψηλά και περιορίζονται να πουν ότι “αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες του στρατού η δίωξη λαθρομεταναστών, εάν μας διατάξουν, θα αυξήσουμε τα μέτρα”. Οι τελευταίοι πάντως, ευθαρσώς λέγουν ότι οι “τουρκικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια και αφήνουν να περνούν ανεξέλεγκτα λαθρομετανάστες από το έδαφός τους”, ενώ μειδιούν με νόημα όταν ακούν τις δηλώσεις Ερντογάν ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν από κοινού το μείζον αυτό πρόβλημα.

Η εικόνα σήμερα στο Νομό, είναι απογοητευτική. Στους δρόμους κοντά στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία, στην περιοχή της Ορεστιάδος, καθημερινώς οι πολίτες συναντούν φάλαγγες μεταναστών να προχωρούν ανοικτά στους κεντρικούς δρόμους για να “παραδοθούν” στην αστυνομία. Στον αστυνομικό σταθμό υποδοχής, έξω από την Ορεστιάδα, εκτυλίσσονται εικόνες απίστευτης ντροπής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ΕΕ γενικότερα.

Ημερησίως, τουλάχιστον 500 άτομα στοιβάζονται στο πρώην εργοστάσιο που έχει μετατραπεί από το 2007 σε χώρο υποδοχής μεταναστών. Και τότε, εξηγούν στελέχη της ΕΛΑΣ, “καθημερινώς φιλοξενούσαμε γύρω στα 400-500 άτομα. Έπρεπε να μείνουν εδώ όμως, περί τους τρείς μήνες. Τώρα, δεν τους κρατάμε πάνω από τρείς ημέρες. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι ο αριθμός των μεταναστών που κατεβαίνει στην Αθήνα έχει δεκαπλασιαστεί”. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί, όπως τονίζει ο κ.Νίκος Νικολαΐδης, νομαρχιακός σύμβουλος Έβρου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψηφίου περιφερειάρχη, κ.Γιώργου Παυλίδη, ότι η απόλυτη πλειοψηφία των μεταναστών φεύγει χωρίς να έχει εξεταστεί για ασθένειες από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Κάτι που σίγουρα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα και πολύ περισσότερο στην Αθήνα. Την ίδια επισήμανση κάνει τόσο ο κ.Ζαμπουνίδης, όσο και ο κ.Παπαΐωάννου. Ο τελευταίος λέγει: “Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να εξεταστούν από το νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Αλλά δεν γίνεται. Το νοσοκομείο έχει να ασχοληθεί με έναν τοπικό πληθυσμό της τάξης των 60.000, και, παρ’όλα αυτά το προσωπικό του, όσους μπορεί, εξετάζει. Οι περισσότεροι όμως, φεύγουν χωρίς να ξέρει κανείς εάν έχουν κάτι ή όχι”. Ο κ.Γιώργος Παυλίδης, απο την πλευρά του, καταγγέλλει με δριμύτητα το φαινόμενο, μιλάει για “ξέφραγο αμπέλι”, θεωρεί ότι αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα το πρόβλημα και τονίζει ότι “αν οι αρμόδιοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, και να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας, να παραιτηθούν”. Επίσης, ο απερχόμενος Νομάρχης Εβρου, κ.Νικόλαος Ζαμπουνίδης, κάνει ανοικτά λόγο για “λαθρομεταναστευτικό τουρισμό, που είναι ο μοναδικός τομέας, στον οποίο πάει καλά ο Έβρος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θεαματικά αυξημένη ροή στον Έβρο άρχισε να παρατηρείται μετά την κατάργηση του μέτρου αποτροπής της εισόδου μεταναστών από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, κατόπιν εντολών από την κυβέρνηση. Η τελευταία μάλιστα, φέρεται να υπέκυψε στις απαιτήσεις ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών φορεών, με πρόφαση την ανθρωπιστική τραγωδία που αναμφισβήτητα υφίστανται οι λαθρομετανάστες.

Έτσι, ιδιαίτερα από φέτος την Ανοιξη, το κύμα λαθρομετανάστευσης μέσω Έβρου είναι πρωτοφανές. Κι όμως, στην περιοχή, επανειλημμένως έχει σπεύσει κλιμάκιο της FRONTEX, δίχως όμως να έχει γίνει κάποια πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 80% των μεταναστών προέρχεται από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι είναι Παλαιστίνιοι, Σομαλοί., Ιρανοί και Γεωργιανού. “Τα σύνορα του Έβρου όμως -τονίζει ο κ.Νικολαΐδης- είναι σύνορα της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να αδιαφορούν οι Βρυξέλλες και για την τραγωδία αυτών των ανθρώπων και για το ότι μπαίνει πλέον σε ευρωπαϊκό έδαφος ανεξέλεγκτος αριθμός μεταναστών. Εάν, όπως όλα δείχνουν, οι περισσότεροι από αυτούς μείνουν στην Ελλάδα, οδηγούμαστε σταδιακά σε αλλοίωση του πληθυσμού. Κάποιοι από αυτούς επίσης, αν και δεν το’χουν κάνει μέχρι τώρα, θα μείνουν στον Έβρο. Γεγονός που θα επιβαρύνει τα ήδη τεράστια προβλήματα του Νομού”. Στο μεταξύ, η οικονομική αιμορραγία της Ελλάδας είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον για να συντηρήσει η Νομαρχία Εβρου το κέντρο υποδοχής της Ορεστιάδας πρέπει να πληρώνει ετησίως περί τα 2 εκ.ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα, πολλά εκ των οποίων είναι κοινοτικά, κάθε άλλο παρά εγκαίρως δίδονται από τα αρμόδια υπουργεία. “Χρωστάμε σε όλους τους προμηθευτές”, εξηγεί ο κ.Γ.Παπαΐωάννου. “Τώρα μόλις, μετά από 3-4 μήνες, μας έστειλαν 262.000 ευρώ”.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Αργυράκης, Εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής”

Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγάλο ναι Ή το μεγάλο όχι.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

“Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση-πακέτο». Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα η διαπραγμάτευση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ κανείς, και από τις δύο πλευρές, δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα. Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.”

Με αυτό το κείμενο ανακοινώνεται από την Καθημερινή η διαφαινόμενη ελληνοτουρκική συμφωνία για μοίρασμα του Αιγαίου. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Μα, είναι κακό αυτό;

Δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε τι συζητείται, προφανώς δε μπορούμε να εκφράσουμε άποψη. Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο είναι διατυπωμένες, έτσι ώστε να μπορούν να σημαίνουν τα πάντα: Η διατύπωση: “η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα” μόνον υποψίες μπορεί να γεννά – και κανένα καλό σενάριο δε θα μπορούσε να προοιωνίζει.

Κι αν η αοριστία γεννά υποψίες, η επόμενη πρόταση δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γκαιμπελικό χαρακτήρα των διαρροών:

“Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.”
“Πρακτικά”, λοιπόν – γιατί μη νομίσετε ότι είμαστε εμείς τίποτα θεωρητικοί τύποι, εμείς σηκώνουμε τα μανίκια αντιμετωπίζουμε προβλήματα – “πρακτικά”, λοιπόν, “σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς” (που κανένας εκτός από το συντάκτη του άρθρου δεν έχει δει, διότι σύμφωνα με κάποιους άλλους υπολογισμούς που έχουν γίνει αλλού – δε μπορώ να σας πω που – θα μας δώσουν και τη Μαύρη Θάλασσα), “η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.” Βρε τη φόρμουλα!... Θεωρείται, λοιπόν, αναμενόμενο ότι θα εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετική απόφαση! Σχετική απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων! Παρ' όλο που είναι πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής (κι απ΄όσο ξέρουμε δεν έχει αναθεωρηθεί) ότι το μόνο θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης είναι η υφαλοκρηπίδα, και ΟΧΙ τα χωρικά ύδατα, το καθεστώς των οποίων διέπεται από διεθνές δίκαιο αποδεκτό από όλες της χώρες του κόσμου ΠΛΗΝ της Τουρκίας. (συνθήκη του Montego Bay). Τι μάθαμε, λοιπόν, με αυτή την πρόταση;
  1. ότι σκεφτόμασταν να προσφύγουμε στη Χάγη για τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων,
  2. ότι υπολογίζαμε (πρακτικά, πάντα), ότι το Δικαστήριο, με κάποια “φόρμουλα”, θα μας έδινε τον έλεγχο... ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου (βέβαια, αν αυτό το ποσοστό έχει κάποια σημασία, γιατί δεν παρατίθεται και το...ποσοστό που θα περιερχόταν σε ελληνική κυριαρχία κατ' εφαρμογήν του Διεθνούς Δικαίου; έτσι, για να έχουμε μία αίσθηση των πραγμάτων...) και
  3. ότι... μιας και το Δικαστήριο της Χάγης θα μας αφαιρούσε κυριαρχικά δικαιώματα και θα τα έδινε στους Τούρκους (αφού εμείς θα τα θέταμε στην κρίση του, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία), αποφασίσαμε να μη μπούμε στον κόπο, και να τα δώσουμε οι ίδιοι, με απ΄ευθείας συζητήσεις.
Fast track λέγεται αυτό, εσχάτως.

Αλλά, μπορεί κανείς να αντιτείνει: Παρά της εικασίες του δημοσιογράφου, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι συζητούν. Δεκτόν. Μπορεί να μην ξέρουμε ΤΙ συζητούν, γνωρίζουμε όμως ΠΟΙΟΙ συζητούν.

Από την τουρκική πλευρά, συζητά ο Τούρκος πρωθυπουργός που ερχόμενος στην Αθήνα δηλώνει ευθαρσώς:
«στην πραγματικότητα, επιθυμούμε να μη γίνονται καθόλου πτήσεις πάνω από τα νησιά».
Η σαρκαστική και περιφρονητική διάθεση σε όλο της το μεγαλείο.

Επίσης, από την τουρκική πλευρά συζητά ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών. Ο οποίος τυγχάνει και συγγραφέας του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Και ο οποίος, για το θέμα των υπό εξέλιξη συζητήσεων έχει την εξής, ρητή άποψη:
Σήμερα είναι γνωστά πλέον τα αποτελέσματα της στρατηγικής ολιγωρίας για το ότι δεν τέθηκαν υπό έλεγχο τα νησιά του Αιγαίου και εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά τον σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο, πράγμα που οφείλεται στα ασυγχώρητα λάθη που έχουν γίνει, εξαιτίας της απουσίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής. Η κρίση στο Καρντάκ (Ιμια), που έφερε στην επιφάνεια την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, είναι το πικρό αντίτιμο των συσσωρευμένων αυτών λαθών»
Όπως και παρακάτω:
«Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών» .
Όπως, εύστοχα παρατήρησε ο καθηγητής κος Βασίλης Φίλιας, αυτές οι δηλώσεις θα αρκούσαν για να κυρυχθεί ο κ. Νταβούτογλου persona non grata στη χώρα. Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Συμβαίνει, όμως, το αντίθετο:
"Ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε (στσ: πριν από δύο μήνες) ελληνικό νησί [Ρόδος] , για να κάνει διακοπές με την οικογένειά του, και από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να επισκεφτεί το τέμενος του Μουράτ Ρέις, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου. [...] Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος από την Αλικαρνασσό τηλεφώνησε στον κ. Δρούτσα και τον ρώτησε αν θα μπορούσαν να συναντηθούν στη Ρόδο, πριν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταλήξει στο Καστελόριζο."
Και τι δήλωσε ο προσκεκλημένος, και βασικός συνομιλητής, από τη Ρόδο:
"Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε "κοινό σπίτι" Ελλήνων και Τούρκων τη θάλασσα του Αιγαίου. "Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Έλληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον και την ίδια μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά", ανέφερε μεταξύ άλλων."
Με άλλα λόγια, ο κος Νταβούτογλου αποφάσισε να κάνει διακοπές στη Ρόδο, φώναξε εκεί και τον κ. Δρούτσα (τον τέταρτο συνομιλητή) και του είπε για το “κοινό μας σπίτι”, το Αιγαίο.

Όλοι, λοιπόν, αυτοί, μαζί με τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, σε μυστικές συνομιλίες, οδεύουν προς διευθέτηση των “διαφορών στο Αιγαίο”. Όπως επεδίωκαν τη λύση του Κυπριακού, με το κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, πριν από μερικά χρόνια.

Ένα είναι το ερώτημα που απομένει: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες; Κι αν ναι, συμφωνεί; Κι αν όχι, το προτίθεται να κάνει;

Για ορισμένους πολιτικούς, η κρίση είναι τελεσίδικη, ήδη από το σχέδιο Ανάν. Για μερικούς, αναμένεται να πουν το “μεγάλο ναι, ή το μεγάλο όχι” του Αλεξανδρινού ποιητή.

Περιμένουμε με αγωνία.

Διαβάστε περισσότερα...

Το «παιχνίδι» του Ερντογάν με την Αθήνα

Του Γιώργου Δελαστίκ

Στην Eλλάδα βρέθηκε και πάλι ο Tούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν. Πρόσχημα οι εργασίες της Mεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον. Πραγματικός στόχος η εξοικείωση της ελληνικής κοινής γνώμης με τη συχνή παρουσία του στην Aθήνα. Oυσία καμία όμως δεν έχει αυτή η επίσκεψή του - ουσία θετική, εννοείται, προωθητική των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Kανένα απολύτως άνοιγμα προς την Eλλάδα δεν κάνει η Aγκυρα. Oύτε καν σε φραστικό, έστω, επίπεδο. Eχουν εξανεμιστεί πλέον εντελώς οι όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι ο Eρντογάν θα διευκόλυνε τη βελτίωση των αντικειμενικά εχθρικών σχέσεων των δύο χωρών, απαλύνοντας κάποιες από τις πιο ακραίες εκφάνσεις του τουρκικού επεκτατισμού εναντίον της Eλλάδας και της Kύπρου.

O ίδιος ο Tούρκος πρωθυπουργός και οι επιτελείς της κυβέρνησής του φρόντισαν με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο να διαλύσουν κάθε αυταπάτη σε αυτό τον τομέα. Oύτε το casus belli πρόκειται να αρθεί, ούτε τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια πρόκειται να ανοίξουν σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία, ούτε οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου πρόκειται να σταματήσουν, ούτε οι τουρκικές σεισμικές έρευνες με πλοία σε διαμφισβητούμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου θα παύσουν...

Aπολύτως τίποτα από όσα ταλανίζουν τις σχέσεις Eλλάδας - Tουρκίας δεν πρόκειται να διευθετηθεί με τον Eρντογάν. H κυβέρνηση οφείλει να προσαρμόσει την πολιτική της σε αυτή την πραγματικότητα, αν επιθυμεί να κινείται στο πλαίσιο του ρεαλισμού και όχι της ονειροφαντασίας.

Tο casus belli

O Eρντογάν, στη σημαντική συνέντευξη που έδωσε στον Aλέξη Παπαχελά, χρησιμοποίησε μια πανέξυπνη έκφραση, όταν ερωτήθηκε αν προτίθεται να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την άρση του περιβόητου casus belli - την άρση δηλαδή της απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τον Iούνιο του 1995, να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Eλλάδας, αν αυτή ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και επεκτείνει από τα 6 στα 12 μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Oι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli», δήλωσε ο Tούρκος πρωθυπουργός. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι να άρει η τουρκική Bουλή την απόφασή της για κήρυξη πολέμου εναντίον της Eλλάδας, αλλά αντιθέτως «δεν πρέπει να κάνει πράξη» η... Eλλάδα αυτό «που συνιστά casus belli» - δηλαδή την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια!

O Eρντογάν αντιστρέφει δηλαδή το ζήτημα και θέτει την Aθήνα στη θέση του κατηγορούμενου που απειλεί να προκαλέσει πόλεμο!

«Tο μοίρασμα του Aιγαίου»

Tο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αξίζει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως την τουρκική θέση στο ζήτημα αυτό. Aκρως διαφωτιστική είναι μια συνέντευξη που έδωσε στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου της «Kαθημερινής» ο Iμπραΐμ Kαλίν, σύμβουλος του Tούρκου πρωθυπουργού.

O Kαλίν, αναφερόμενος αφενός στην απόφαση των Tούρκων για casus belli και στην απόφαση της ελληνικής Bουλής το 1995 που εξουσιοδοτούσε την ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. όποτε αυτή το κρίνει κατάλληλο, έκανε την εξής πρόταση:

«Aυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων». «Kάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Eλλάδα από ένα νόμιμο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δικαίωμα, με αντάλλαγμα να παραιτηθεί η Tουρκία από μια απειλή. Σας φαίνεται δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή;» ενίσταται ο Eλληνας δημοσιογράφος.

«Eίναι δίκαιη γιατί το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο (!)», απαντά χωρίς περιστροφές ο σύμβουλος του Eρντογάν. «Πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο», αυτό είναι το ζήτημα για την Aγκυρα, διατυπωμένο ευθέως, χωρίς περιστροφές, από υπεύθυνα τουρκικά χείλη. Σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζει το ζήτημα και ο Eρντογάν με την κυβέρνησή του.

Πρόταση NATOποίησης

Aν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εντός αυτού του πλαισίου δεν υφίσταται κανένα αντικείμενο συνομιλιών με την Tουρκία για το Aιγαίο, δεδομένου ότι αντικειμενικά μέσα στο πλαίσιο της αρχής «πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο», η Eλλάδα σύρεται στη διαπραγμάτευση εκχώρησης ή περιορισμού κυριαρχικών ή διαχειριστικών δικαιωμάτων της.

Eίναι πολύ αποκαλυπτικός ο τρόπος που χειρίστηκε ο Eρντογάν στην προαναφερθείσα συνέντευξή του το θέμα των αεροπορικών υπερπτήσεων, παραβιάσεων ή παραβάσεων εκ μέρους των τουρκικών μαχητικών.

«Eγώ στενοχωριέμαι πολύ για το εξής: H Eλλάδα κάνει πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της σε μια πολύ μεγάλη έκταση. Δηλαδή φτάνουν μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Eρντογάν, ρίχνοντας και πάλι το βάρος στην... Eλλάδα για τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά! Eίναι απίστευτο το πολιτικό του θράσος.

O Eρντογάν, όμως, θέλει να παραστήσει και τον «εποικοδομητικό» ηγέτη, αυτόν που κάνει προτάσεις για να αρθούν τα αδιέξοδα: «Πιστεύω ότι τα (σ.σ. πολεμικά) αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν ως κέντρο το NATO και να ελέγχονται από εκεί. Mπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών, αλλά να ελέγχονται από το NATO», δήλωσε με άνεση.

Zητάει δηλαδή τη «NATOποίηση» του Aιγαίου. Tην εκχώρησή του εκ μέρους της Eλλάδας στο NATO, δηλαδή στους Aμερικανούς, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν θα πετούν ελληνικά ή τουρκικά αεροπλάνα πάνω από τη Λήμνο, τη Σάμο ή τη Xίο! Aν είναι δυνατόν να υπάρξει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, η οποία να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση και να μην ανατραπεί από τους ίδιους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εν μια νυκτί!

O,τι συμφέρει την Tουρκία

O Eρντογάν μας πληροφόρησε ότι ούτε από τις έρευνες του «Πίρι Pέις» και ομοειδών σκαφών πρόκειται να απαλλαγούμε: «Σκάφη που διενεργούν υποθαλάσσιες έρευνες, τα οποία ανήκουν σε ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, πιστεύω ότι δεν είναι προκλητικές ενέργειες, είναι επιστημονικές έρευνες... Tο πλοίο που έπλεε στο Aιγαίο είχε σκοπούς επιστημονικής έρευνας», δήλωσε εμβριθώς ως φανατικός θεράπων της επιστήμης!

Ως προστάτης των επιστημών ο Eρντογάν παρεμβαίνει ενεργά και στα νομικά θέματα της E.E. που αφορούν τα συμφέροντα της χώρας του.

H προκλητικά φιλότουρκη (ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την Kυπριακή Δημοκρατία) Kομισιόν προωθούσε κανονισμό για την έναρξη απευθείας εμπορίου των κρατών - μελών της E.E. με το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς του Aττίλα, προσπαθώντας να τον βασίσει στο άρθρο 207 της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στο εμπόριο με... τρίτες χώρες! Πρόκειται, δηλαδή, για πολιτική πρόκληση απίστευτων διαστάσεων, καθώς έτσι η Kομισιόν αναγνωρίζει την παράνομη γραμμή κατοχής ως... διεθνές σύνορο!..

H Eπιτροπή Nομικών της Eυρωβουλής απέρριψε φυσικά ως μη ορθή αυτή τη νομική βάση. «Aυτή η απόφαση δεν είναι απόφαση της E.E. Δεν δεσμεύει τις χώρες - μέλη», απεφάνθη ο Eρντογάν και προχώρησε στην πολιτική ουσία: αν δεν αρχίσει απευθείας εμπόριο των χωρών της E.E. με το καθεστώς του Aττίλα, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια για τα κυπριακά πλοία. Tελεία και παύλα. Tι συζητάει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση με την Tουρκία; Kρίνει στη βάση αυτών των θέσεων της Aγκυρας ότι υπάρχει έδαφος συμφωνίας; Aν ναι, σε ποιο ακριβώς θέμα; Iδωμεν στην πράξη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=72701147

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP