Άρχισε ο "Παρμενίων 2013"

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησε σήμερα η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Παρμενίων 2013", που θα διαρκέσει ως τις 4 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι "Παρμενίων" είχε διεξαχθεί για τελευταία φορά το 2010, δηλαδή πριν τρία χρόνια.

Πρέπει με την ευκαιρία να τονιστεί για άλλη μια φορά, ότι η αξία του "Παρμενίωνα" είναι μεγάλη. Οι επιμέρους τακτικές ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας είναι ίσως πιο αποδοτικές για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των κλάδων, αλλά αυτό που προσφέρει ο "Παρμενίων" είναι αναντικατάστατο: είναι η συνολική προσομοίωση συνθηκών πολεμικής κινητοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της κλήσης εφέδρων και της εμπλοκής άλλων τομέων του κρατικού μηχανισμού. Σε πολιτικό επίπεδο, η διεξαγωγή του Παρμενίωνα συνιστά έμπρακτη απόρριψη των αφελών δογμάτων περί "σημειακών κρίσεων", που υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο συνολικής κινητοποίησης στην ελληνική πολεμική σχεδίαση.

Επομένως η αξία της άσκησης δεν περιορίζεται στην εκπαιδευτική της χρησιμότητα, αλλά περιλαμβάνει και το μήνυμα που εκπέμπεται, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό. Για τους λόγους αυτούς, η διεξαγωγή της άσκησης φέτος, παρά την οικονομική στενότητα και τα πάσης φύσεως προβλήματα που αυτή δημιουργεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξίζει ιδιαίτερο έπαινο.


Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς (ΜΕΣ), συμμετέχουν και πολιτικοί Φορείς (ΥΠΕΘΑ, ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ, ΠΑΜ-ΠΣΕΑ του πολιτικού τομέα, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο Π.Σ, ΥΠΝ-Αρχηγείο Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ, ΕΥΠ, ΥΠΑ, ΕΜΥ).

Σκοπός της ασκήσεως είναι:
α. Η εξέταση-αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
β. Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
γ. Η εφαρμογή και αξιολόγηση των σχεδίων, διαδικασιών και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
δ. Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του πολιτικού τομέα, της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Η άσκηση διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΑΣ: Δεν «κολλάνε απλώς λαμαρίνες»

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Σε μια χώρα η οποία αποβιομηχανοποιήθηκε ραγδαίως από την δεκαετία του 1980 και η οποία εν μέσω οικονομικής κρίσεως αναζητεί εναγωνίως την Ανάπτυξη, η διαφύλαξη και ενίσχυση των όποιων λίγων πυρήνων βαριάς βιομηχανίας που έχουν απομείνει, θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό στόχο των κυβερνώντων. Η αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, ξεκίνησε φιλόδοξα, οι κυβερνήσεις ασέλγησαν επάνω της παίζοντας τα δικά τους κομματικά παιχνίδια και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής εξαιτίας της ανυπαρξίας ενδιαφέροντος από τους αρμοδίους. Ενδιαφέροντος τόσο για τις κρατικές όσο και τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Η τρόικα ζητά σήμερα το κλείσιμο εταιρειών όπως τα ΕΑΣ, μία κρατική εταιρεία η οποία καλύπτει βασικές ανάγκες εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, τουλάχιστον σε πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Η αμυντική βιομηχανία όμως, όπως τα ΕΑΣ, δεν είναι απλά ένα ακόμη «εργοστάσιο», του οποίου η αναστολή λειτουργίας θα σημάνει απλώς την απόλυση μερικών εκατοντάδων εργαζομένων. Ούτε την διακοπή της ομαλής ροής αναλωσίμων ανταλλακτικών και πυρομαχικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, που οπωσδήποτε είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στρατηγική υποδομή. Η αξία της οποίας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο στην σημερινή συγκυρία, ακριβώς επειδή αντιπροσωπεύει μια από τις ελάχιστες σοβαρές βιομηχανικές υποδομές που έχουν απομείνει στην χώρα.

Βαριά βιομηχανία σημαίνει ανάπτυξη τεχνολογίας, απασχόληση εργαζομένων υψηλού επιστημονικού επιπέδου και δυνητικές εξαγωγές υψηλής αξίας, που αποφέρουν σοβαρά έσοδα στο κράτος. Υψηλή τεχνολογία σημαίνει προϊόντα που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής και κατά συνέπεια προϋποθέτουν σοβαρή μηχανολογική υποδομή από πλευράς εταιρείας αλλά και τεχνογνωσία, την οποία διαχειρίζεται προσωπικό υψηλής επιστημονικής καταρτίσεως. Η τεχνογνωσία γεννιέται, εξελίσσεται και διατηρείται από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Τέτοιες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζουν την παραμονή ή επιστροφή νέων με σπουδές μηχανολόγου μηχανικού, σχεδιαστών βιομηχανίας, αεροναυπηγών κ.λπ. αντί να ξενιτεύεται και να χάνεται. Ο Τούρκος που θα μεταβεί στο εξωτερικό για σπουδές αναλόγου αντικειμένου, γνωρίζει ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του όπου υφίστανται θέσεις και ευκαιρίες στην ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, είτε κρατική είτε ιδιωτική. Εκεί λειτουργούν σοβαρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως κατασκευής κυνηγητικών όπλων (που απουσιάζουν εντελώς στην Ελλάδα) μέχρι μεγάλες κρατικές εταιρείες του αεροναυπηγικού τομέα κ.λπ. Περιττεύει η αναφορά στον κύκλο εργασιών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και την σοβαρή συνεισφορά στην εθνική οικονομία μέσω των εξαγωγών, όσο και την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ και κύρους της χώρας, μέσω εξαγωγών, συμμετοχής σε διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα και προώθηση των πολιτικοδιπλωματικών δεσμών σε διεθνές επίπεδο, λειτουργώντας ως εργαλείο υλοποιήσεως της εθνικής στρατηγικής.
Είναι λυπηρό που στην χώρα μας δεν υπάρχει βιομηχανική κουλτούρα, ακριβώς επειδή στην δεκαετία του 1980 επικράτησε ο αχαλίνωτος λαϊκισμός, που ανέδειξε σε ρυθμιστικό παράγοντα τον κακώς νοούμενο συνδικαλισμό. Είναι λυπηρό να βλέπεις δημοσιογράφους, τους γνωστούς «ξερόλες» λαΐκιστές, που από το ρεπορτάζ για την τιμή της ντομάτας, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προπαγανδίσουν μηδενιστικές απόψεις για την αμυντική βιομηχανία.


Τα ΕΑΣ είναι ένα τυπικό παράδειγμα του πως μία κρατική εταιρεία με μεγάλες δυνατότητες απαξιώθηκε από την έλλειψη κρατικής μέριμνας και τις πολιτικές επιλογές διοικήσεων με βάση κομματικά και μόνο κριτήρια. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς κυβερνώντων, κράτησε στο περιθώριο της ενημερώσεως την αμυντική βιομηχανία της χώρας, μακριά από την κοινή γνώμη, η οποία ποτέ δεν είχε ενημέρωση για τα επιτεύγματα, τις δυνατότητες και την συνεισφορά της σε εθνικό επίπεδο. Η ΕΑΣ, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, κατέχουν τεχνογνωσία που, μετά την μαζική αποχώρηση εργαζομένων, κινδυνεύει να χαθεί για πάντα από την χώρα. Ειδικός εξοπλισμός με μοναδικές δυνατότητες στην χώρα αλλά και στα Βαλκάνια, κινδυνεύει να παραχωρηθεί έναντι πινακίου φακής σε ξένα συμφέροντα. Ποιος γνωρίζει ότι προ πενταετίας μόλις, αναβαθμίστηκε κάθετα ο μηχανολογικός εξοπλισμός στο εργοστάσιο του Αιγίου αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρο; Περί τα 15 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την απόκτηση άνω των 50 ειδικών μηχανών που ενσωματώνουν την αιχμή της τεχνολογίας, απογειώνοντας στην κυριολεξία τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας. Τί θα γίνουν όλα αυτά; Θα χαριστούν σε κάποιον ξένο; Πέρα από τις μηχανές όμως, μήπως η εξασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην περιφέρεια, έχασε την σημασία της για τους κυβερνώντες που αναζητούν, υποτίθεται, απεγνωσμένα την Ανάπτυξη;

Είναι κρίμα που όλο αυτό το διάστημα δεν ακούστηκαν φωνές από ανθρώπους που έχουν γνώση της σημασίας της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Πρόσωπα σημαίνοντα από τον πολιτικό χώρο, που θα μπορούσαν να αντικρούσουν τον αφόρητο λαϊκισμό που κυριαρχεί. Δεν είδαμε, επί παραδείγματι, πρόσωπα όπως ο πρώην ΥΕΘΑ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου εδρεύει το Συγκρότημα Αιγίου των ΕΑΣ και για το οποίο αγωνίσθηκε κάποτε, να παρεμβαίνουν δυναμικά ώστε να αναδείξουν την σπουδαιότητα του κλάδου. Αντιθέτως ακούσαμε και βλέπουμε για σκάνδαλα δισεκατομμυρίων, με μίζες και μαγειρεμένους διαγωνισμούς, σε εξοπλιστικά προγράμματα, με πρωταγωνιστές άτομα που είχαν θέσεις ευθύνης. Ακούμε δηλαδή για τους καταστροφείς της αμυντικής βιομηχανίας.

Είναι προφανές ότι σήμερα, με την χώρα στο χείλος του γκρεμού, κάποιοι αρμόδιοι που χειρίζονται θέματα κρίσιμα όπως το μέλλον της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, αντιμετωπίζουν εντελώς επιφανειακά τα πράγματα, μέσα από την πραγματικότητα των αριθμών. Είναι αυτοί για τους οποίους ο νυν πρόεδρος των ΕΑΣ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δεμίρης, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη: «Ορισμένες φορές μπαίνω στο υπουργείο Οικονομικών και αναρωτιέμαι: Είναι Έλληνες αυτοί»; Θα κλείσω λοιπόν αυτό το σημείωμα, με αριθμούς. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται για μια παρατημένη εταιρεία όπως τα ΕΑΣ, οι προοπτικές εξασφαλίσεως συμβάσεων εξαγωγικού χαρακτήρος (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ινδία, Αφρική, Μέση Ανατολή), για το άμεσο κι εγγύς μέλλον, εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ! Ας σκεφτεί κανείς τί έσοδα μπορεί να αναμένει το κράτος στο προσεχές μέλλον, διότι μιλάμε για προγράμματα τα οποία προωθούσε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και σήμερα έχουν αρχίσει και οριμάζουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν προοπτικές. Μήπως τα σενάρια συνωμοσίας, ότι κάποιοι θέλουν να καρπωθούν οι ξένοι αυτές τις συμβάσεις, αντί για το ελληνικό κράτος, έχουν βάση;

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής (Ανανέωση)

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα πολλά από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς τα ξημερώματα εκδόθηκαν -36 συνολικά- εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, πολλούς βουλευτές, καθώς και προβεβλημένα στελέχη.

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδικά για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους. Βάσει των ενταλμάτων συνελήφθησαν ήδη 14 βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων οι: γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός, Γ. Γερμενής και ο επικεφαλής της Τ.Ο Οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης. Αναζητούνται ακόμα οι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Νίκος Μίχος, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και δυο εν ενεργεία αστυνομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιεσαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης κατέθεσε μέρος του πορίσματός του, βάσει του οποίου φαίνεται πως στοιχειοθετείται η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με ειδικότερες κατηγορίες για πέντε ανθρωποκτονίες (μια εκ των οποίων αυτή του Παύλου Φύσσα), βομβιστικές επιθέσεις, πολλές περιπτώσεις πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, εκβιασμούς και σωρεία άλλων κακουργηματικών πράξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από έρευνα στο σπίτι του Ν.Μιχαλολιάκου εντοπίστηκαν και τρία παράνομα όπλα.

Η είδηση κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ στο BBC, την Wall Street Journal, το Al Jazeera, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το Russia Today, το Βρετανικό δίκτυο ITV, το ιταλικό πρακτορείο Ansa και την ισπανική El Mundo.

Διαβάστε επίσης : Ψυχραιμία...

Διαβάστε περισσότερα...

Πόρισμα έρευνας: Καμία σχέση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη Χρυσή Αυγή

Καμία εμπλοκή εν ενεργεία στελεχών των ειδικών δυνάμεων, ή γενικότερα άλλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής δεν προκύπτει από τη σχετική έρευνα που διεξήχθη επειγόντως με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου.

Ο υπουργός είχε δώσει εντολή για την άμεση διερεύνηση δημοσιογραφικών πληροφοριών, κατά τις οποίες μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονται από εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρέλαβε το πόρισμα της έρευνας χθες βράδυ από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από την έρευνα προκύπτει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή ή συμμετοχή εν ενεργεία στελέχους, οποιουδήποτε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, σε παραστρατιωτική εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής.

Από πλευράς μας έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι τα περί διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις (και ειδικότερα στις Ειδικές Δυνάμεις) είναι περισσότερο ευσεβείς πόθοι και διαδόσεις της ίδιας της οργάνωσης, λόγω του κλίματος στρατολαγνείας (άλλη λέξη θα ταίριαζε αλλά δε θα ήταν κόσμια...) που τη χαρακτηρίζει. Ο καθένας μπορεί να μαζευτεί με τους φίλους του, να φορέσουν παραλλαγές και να παίρνουν κάμψεις τη νύχτα σε παραλίες, απαθανατίζοντας τη "μαγκιά" τους σε φωτογραφίες. Αλλά οι Ειδικές Δυνάμεις είναι πολύ περισσότερα από αυτό, και τα στελέχη τους το γνωρίζουν καλύτερα από όλους...

Διαβάστε περισσότερα...

26 Σεπτεμβρίου 1943: Βύθιση του Α/Τ Βασίλισσα Όλγα

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η 70η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού "Βασίλισσα Όλγα" τιμήθηκε χθες στη Λέρο με ρίψη στεφάνου στο σημείο της βύθισής του από τον υφυπουργό Άμυνας Αθ. Δαβάκη, συνοδευόμενο από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη. Στην τελετή παρέστη ο μοναδικός επιζών του Α/Τ Βασίλισσα Όλγα - τότε ναύτης αρμενιστής και σήμερα 87χρονος Αθανάσιος Αδριανάκης, καθώς και συγγενείς των 72 μελών του πληρώματος που απωλέσθηκαν κατά τη βύθιση του πλοίου.

Το Α/Τ "Βασίλισσα Όλγα" (D-15), τύπου Greyhound, είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1938 και κατά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ήταν (μαζί με το αδελφό του "Βασιλεύς Γεώργιος") τα πλέον σύγχρονα πλοία του Στόλου. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου έλαβε μέρος στις επιδρομές στα στενά του Οτράντο, ενώ μετά την κατάληψη της Ελλάδας διέφυγε στη Μέση Ανατολή και ανέπτυξε σημαντική δράση στη Μεσόγειο, λαμβάνοντας μέρος στις επιχειρήσεις του Τομπρούκ και της Σικελίας, και βυθίζοντας ιταλικά υποβρύχια, αντιτορπιλικά και νηοπομπές. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, όντας αγκυροβολημένο στο Λακκί της Λέρου, δέχθηκε αεροπορική επιδρομή από γερμανικά αεροσκάφη και βυθίσθηκε, με αποτέλεσμα τον ηρωικό θάνατο του κυβερνήτη, πλωτάρχη Γεωργίου Μπλέσσα, και άλλων 71 μελών του πληρώματος.

Αξίζει να διαβάσει κανείς το αναλυτικό ιστορικό της βύθισης του Α/Τ "Βασίλισσα Όλγα", δοσμένο γλαφυρά από τους Ρ. Γιατροπούλου - Κ. Θωκταρίδη:



«Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν χάθηκε το πλοίο - θυμάται ο Ν.Ματάλας. Ακούστηκε μία φωνή ‘Ζήτω η ΟΛΓΑ’ και 120 άνθρωποι που χαροπάλευαν μέσα στη θάλασσα επανέλαβαν την κραυγή ‘Ζήτω η ΟΛΓΑ’». Μέχρι αυτή την ύστατη στιγμή που το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ βυθιζόταν ακούγονταν το ραδιόφωνο στο υπόφραγμα που μετέδιδε την Κυριακάτικη Λειτουργία, σαν να συνόδευε το αντιτορπιλικό μας και τους νεκρούς του στον υγρό τους τάφο...

Αντιτορπιλικό ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ. Το πλοίο - σύμβολο του ναυτικού μας αγώνα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήρε μέρος σε επικίνδυνες αποστολές στην Αδριατική, στο Τομπρούκ, στη Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό. Το Φεβρουάριο του 1941, ήταν εκείνο που μετέφερε τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Κρήτη. Και ήταν πάλι το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ που επιλέχθηκε για την μετακίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης στην Μεγαλόνησο, μετά τη γερμανική εισβολή.

Σήμερα, αναπαύεται στην υγρή αγκαλιά της θάλασσας, στο σημείο που βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του στο βυθό 65 μέλη του ηρωικού πληρώματος του. Τώρα προσφέρει καταφύγιο τους κατοίκους του βυθού. Τότε πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, στον αγώνα για την τελική νίκη και την απελευθέρωσή της... και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο.

Η ιστορία του ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ αρχίζει στην Αγγλία, όπου ναυπηγείται και καθελκύεται το 1938. Στις 14 Φεβρουαρίου, το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ με κυβερνήτη τον Μ. Ζαρόκωστα αφήνει τη Γλασκώβη και ξεκινά για την Ελλάδα. Δεκαπέντε ημέρες μετά, την 1η Μαρτίου του 1939, θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Η δράση του Β. ΟΛΓΑ αρχίζει στις 15 Αυγούστου του 1940. Τότε, μετά τον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ στην Τήνο, κλήθηκε μαζί με το αδελφό του πλοίο Β.ΓΕΩΡΓΙΟΣ να συνοδεύσει τα επιβατηγά σκάφη με τους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης από την Τήνο στον Πειραιά. Κυβερνήτης του Β. Όλγα αυτή την περίοδο, ήταν ο γνωστός για την «αδυναμία» του στους θεαματικούς και ριψοκίνδυνους χειρισμούς των πλοίων, Πλοίαρχος Α. Λεοντόπουλος.

Με την κήρυξη του πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου το 1940, η Β. ΟΛΓΑ αναπτύσσει έντονη πολεμική δραστηριότητα. Παίρνει μέρος σε επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις, σε περιπολίες, καταδρομικές εξόδους, συνοδείες νηοπομπών αλλά και αποστολές εξόντωσης των εχθρικών πλοίων.

Στις 27 Απριλίου 1941 όμως, τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα και υψώνουν στην Ακρόπολη την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. Δυο μέρες πριν, η Β. ΟΛΓΑ άφηνε πίσω της, την πατρίδα και έπλεε προς την Αλεξάνδρεια για την συνέχιση του αγώνα.

Στην Αλεξάνδρεια, η Β. ΟΛΓΑ εντάσσεται στη βρετανική μοίρα αντιτορπιλικών ενώ την κυβέρνησή της αναλαμβάνει ο 37χρονος πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας. Με κυβερνήτη τον Μπλέσσα η Β.ΟΛΓΑ θα ζήσει τις πιο δοξασμένες στιγμές της αλλά και τις πιο τραγικές της ώρες. Υπόδειγμα αξιωματικού , ο αισιόδοξος κεφαλλονίτης με τη σιδερένια θέληση και τα ακλόνητες αρχές του, ο Γ. Μπλέσσας ταύτισε το όνομά του με την αυτοθυσία και τη συναδελφική αλληλεγγύη. Ο άγγλος αξιωματικός , ανθυποπλοίαρχος G.Connell, περιγράφει τον πλωτάρχη Γ. Μπλέσσα με τα παρακάτω λόγια : «Η Β.ΟΛΓΑ είχε κυβερνήτη τον εγκάρδιο και θαρραλέο πλωτάρχη Μπλέσσα, ο οποίος εκτός από έξοχος επαγγελματίας, ήταν επίσης ένας διεθνούς φήμης πρωταθλητής γέφυρας..»

Αυτός ο κυβερνήτης θα κερδίσει τον σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμηση του πληρώματος του πλοίου του, πολύ γρήγορα. Απαιτητικός κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, πραγματικός φίλος όμως όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν ή το απαιτούσαν. Ηξερε να είναι άψογος κυβερνήτης αλλά και σωστός άνθρωπος με ενδιαφέρον και κατανόηση για τους συντρόφους του. Με αυτόν τον Κυβερνήτη η Β. Ολγα θα γράψει τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μία από τις πιο χρυσές σελίδες της ναυτικής μας ιστορίας. Συμμετείχε στη ναυμαχία του Ταίναρου. Μαζί με το αγγλικό αντιτορπιλικό PETARD αιχμαλώτισε το ιταλικό υποβρύχιο UARSCIEK, κοντά στη Βεγγάζη. Εγιναν τρεις επιθέσεις από το PETARD και την Β.ΟΛΓΑ κατά του ιταλικού υποβρυχίου. Η τελευταία από το ελληνικό αντιτορπιλικό έδωσε και τη χαριστική βολή στο UARSCIEK, που αναγκάστηκε να αναδυθεί. Μετά την αιχμαλώτιση του ιταλικού υποβρυχίου, άρχισε η ρυμούλκησή του από το PETARD. Ο κυβερνήτης του αγγλικού αντιτορπιλικού, αντιπλοίαρχος M.Thornton, ήθελε να οδηγήσει θριαμβευτικά το αιχμαλωτισμένο υποβρύχιο στην Μάλτα. Παράλληλα το Β.ΟΛΓΑ εκτελούσε συνεχή ανθυποβρυχιακή περιπολία γύρω από το PETARD και το ρυμουλκούμενο υποβρύχιο. Η απόφαση όμως του Αγγλου Κυβερνήτη να αυξήσει την ταχύτητα ρυμούλκησης στάθηκε μοιραία. Η στεγανή πόρτα του πρυμναίου διαμερίσματος άνοιξε , το υποβρύχιο άρχισε να γεμίζει θαλασσινό νερό και λίγο αργότερα χάθηκε για πάντα στη μαύρη άβυσσο. Ετσι τα δύο πλοία δεν κατάφεραν να μπουν στο λιμάνι της Μάλτας μαζί με το υποβρύχιο, Η επιτυχία τους όμως, παρ’ όλα αυτά, ήταν αναμφισβήτητα μεγάλη. Ο Ε.Δανιήλ, ανθυποπλοίαρχος τότε, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στον καθηγητή Μανόλη Ήσυχο, αναφέρει για τη βύθιση του UARSCIEK: « Η μεγάλη επιτυχία της καταστροφής τελικώς αυτού του υποβρυχίου δεν είναι μόνο ότι καταστράφηκε μία μονάδα εχθρική, είναι ότι καταφέραμε και συλλέξαμε τους κρυπτογραφικούς κώδικες του εχθρικού υποβρυχίου που διευκόλυναν το συμμαχικό στρατηγείο να έχει άμεσες πληροφορίες μέχρι ο εχθρός να αντιληφθεί ότι πράγματι ήταν υπό την κατοχή μας». Το UARSCIEK ήταν το τελευταίο από τα 20 ιταλικά υποβρύχια που χάθηκαν στη Μεσόγειο το 1942.

Τον Ιανουάριο του 1943, το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ βυθίζει το Ιταλικό πετρελαιοφόρο STROMPOLI και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς βυθίζει σε συνεργασία με το βρετανικό JERVIS, δύο πολεμικά και δύο πλοία συνοδείας. Πρωτοστάτησε στην επίθεση κατά της Παντελλερίας, του «νησιού φρουρίου» του Μουσολίνι και στην απόβαση της Σικελίας. Ηταν το μοναδικό ελληνικό πλοίο που συμμετείχε το Σεπτέμβριο του 1943, στην παράδοση του ιταλικού στόλου, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Την ομάδα των πλοίων που ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον ιταλικό στόλο στη Μάλτα, αποτελούσαν τα θωρηκτά WARSPITE και VALIANT, τα αντιτορπιλικά FAULKNOR, FURY, ECHO, INTREPID, RAIDER, TERRIBLE και η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ. Η συμμετοχή της Β. ΟΛΓΑΣ, ήταν ιδιαίτερα τιμητική τόσο για το θρυλικό αντιτορπιλικό μας όσο και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Τα συμμαχικά πλοία θα συναντούσαν τον ιταλικό στόλο στις 10 Σεπτεμβρίου, 20 μίλια βόρεια από το ακρωτήριο Bon. Στις 06.50 φάνηκαν στον ορίζοντα επτά μεγάλα ιταλικά πλοία και αρκετά αντιτορπιλικά. Στον ιστό των ιταλικών πλοίων ήταν επηρμένος ο «μαύρος επισείοντας», σήμα που δήλωνε την παράδοση του στόλου. Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της ΟΛΓΑΣ στο θέαμα αυτό ένιωσαν τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια και τη δυνατότερη συγκίνηση. «Το πλοίο μας επιλέχθηκε τιμής ένεκεν - θυμάται ο Ε.Δανιήλ - να συμμετάσχει στο συμμαχικό στόλο στον οποίο επρόκειτο να παραδοθεί ο ιταλικός στόλος νοτίως της Σαρδηνίας. Με δάκρυα χαράς, είδαμε τότε τους Ιταλούς να υποστέλλουν τις σημαίες τους και να παραδίδονται στα συμμαχικά πλοία, που αντιπροσώπευαν το Βρετανικό και το Ελληνικό ναυτικό, οι δυο στόλοι, που μονάχοι τους κράτησαν ανοιχτούς τους δρόμους στη Μεσόγειο. Γι’ αυτή την ώρα είχαμε αγωνιστεί, τόσο καιρό ...».

Από την Μάλτα κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αλεξάνδρεια μέρος του ιταλικού στόλου, λόγω της συμφόρησης που είχε προκληθεί στο λιμάνι τόσο από τα παραδοθέντα ιταλικά όσο και από τα συμμαχικά πλοία. Έτσι, τα θωρηκτά V.VENETO και ITALIA, τα καταδρομικά EUGENIO DI SAVOLA, MONTECUCCOLI, DUCA D’ AOSTA, CADORNA και τέσσερα αντιτορπιλικά, ξεκίνησαν με τη συνοδεία των αγγλικών θωρηκτών HOWE και KING GEORGE V και των αντιτορπιλικών FAULKNOR, INTREPID, ECLIPSE, FURY, ECHO και ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ, για το αιγυπτιακό λιμάνι. Εκεί περίμενε μαζί με τον ναύαρχο John Cunningham ο Έλληνας Αρχηγός Στόλου, ναύαρχος Αλεξανδρής, που περιγράφει στο βιβλίο του αντιναύαρχου ε.α Κ. Μεταλληνού, τις ιστορικές εκείνες στιγμές: «Ο Αρχηγός της Αν. Μεσογείου Ναύαρχος Sir John Cunningham με ειδοποίησεν από της προηγουμένης εσπέρας του κατάπλου, ότι θα ύψωνε το σήμα του επί ενός ναρκαλιευτικού και θα εξέπλεε προς συνάντησιν του Ιταλικού Στόλου, με εκάλεσε δε να τον συνοδεύσω επιβαίνων και εγώ ενός των ιδικών μας ναρκαλιευτικών. Υψωσα λοιπόν το σήμα μου επί του ναρκαλιευτικού ΚΑΡΤΕΡΙΑ ... και περί ώραν 07.15 ακολουθούντες τα ίχνη του Αγγλικού Ν/Α DUBRY åðί του οποίου εκυμάτιζε το σήμα του Ναυάρχου Cunningham εξεπλεύσαμεν από τον λιμένα. Δεν άργησαν να φανούν αραιοί καπνοί κατ’ αρχάς εις τον ορίζοντα και ύστερα από ολίγον οι ιστοί και τα ογκώδη υπερκατασκευάσματα των γεφυρών των Βρετανικών θωρηκτών, που προηγούντο, αμέσως δε κατόπιν και τα των Ιταλικών θωρηκτών. Επροχωρήσαμεν προς αυτά και περί την 08.30 επεράσαμεν μεταξύ της στήλης των θωρηκτών και της παραλλήλου στήλης των αντιτορπιλικών της συνοδείας. Κάθε εν από τα ιταλικά πλοία που επερνούσεν αντιπλέον προς ημάς απένεμε τας κεκανονισμένας τιμάς προς το σήμα του Βρετανού Ναυάρχου και προς το ιδικόν μου. Είναι δύσκολον να περιγράψω τα αισθήματα ικανοποιήσεως και εθνικής υπερηφάνειας, που επλημμύριζαν τας ψυχάς όλων μας κατά τας αλησμονήτους εκείνας στιγμάς, που τα νικημένα πλοία του Ιταλού Δικτάτορος απέδιδαν ταπεινωμένα τιμάς προς τους νικητάς. Ηταν κάτι σαν ένας ιστορικός εξαγνισμός, ύστερα από τας τόσας αδικίας και τας απροκλήτους επιθέσεις που η φασιστική Ιταλία δεν είχε παύσει, από την εποχήν του επεισοδίου της Κερκύρας, να διαπράττη εις βάρος της μικράς Χώρας μας».

Δάκρυσαν από χαρά και συγκίνηση όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν είτε από το ΚΑΡΤΕΡΙΑ είτε από τις προκυμαίες την άφιξη των πλοίων και ανάμεσά τους την Β.ΟΛΓΑ να μπαίνει στο λιμάνι, συνοδεύοντας τα ηττημένα πλοία και με την ελληνική σημαία να κυματίζει στον ιστό της. Αυτη ήταν μία απο τις πολλες φορές που η Β.ΟΛΓΑ και το πλήρωμά της έκαναν την ψυχή των Ελλήνων να φτερουγίσει...

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, άρχισαν οι επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα. Με κάθε τρόπο, έπρεπε να μην καταφέρουν οι Γερμανοί ν’ αντικαταστήσουν τους Ιταλούς που είχανε πια συνθηκολογήσει. Επιπλέον, τα Δωδεκάνησα έπρεπε να καταληφθούν και να χρησιμοποιηθούν ως ορμητηριο για την απελευθέρωση της πατρίδας. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά παρά τους κινδύνους, έπλεαν πλέον στο Αιγαίο, χτυπούσαν εχθρικές νηοπομπές, απεβίβαζαν κομμάντος στα Δωδεκάνησα και επέστρεφαν στις βάσεις τους για ν’ ανεφοδιαστούν και ν’ αποπλεύσουν πάλι για άλλες περιπολίες ή αποστολές. Μια τέτοια τόσο επικίνδυνη όσο και επιτυχή αποστολή πραγματοποίησε η Β.ΟΛΓΑ τον Σεπτέμβριο του 1943, κοντά στην Αστυπάλαια. Μαζί με τα αγγλικά αντιτορπιλικά FAULKNOR και ECLIPSE είχαν εντοπίσει γερμανική νηοπομπή. Οι Γερμανοί προσπαθούσαν ν’ αποφύγουν την αναμέτρηση. Στάθηκαν όμως άτυχοι. Ο Ε.Δανιήλ, θυμάται : « το ένα από τα συνοδευόμενα πλοία το ανατινάξαμε. Το συνοδό πλοίο το καταστρέψαμε και αφήσαμε το άλλο μεταγωγικό να καίγεται και με μεγάλη ταχύτητα πήραμε κατεύθυνση προς νότο. Επειτα από ώρα και σε αρκετά μεγάλη απόσταση είδαμε μια τεράστια λάμψη που σήμαινε ότι το εχθρικό πλοίο είχε και αυτό ανατιναχθεί». Μέσα σε λίγη ώρα, η γερμανική νηοπομπή που αποτελείτο από μία τορπιλάκατο και δύο μεταγωγικά, είχε καταστραφεί. Έτσι 800 Γερμανοί αντί να αντικαταστήσουν τους Ιταλούς στη Ρόδο, βρεθήκανε στη θάλασσα...

Τρεις μέρες μετά την βύθιση της εχθρικής νηοπομπής στην Αστυπάλαια, η Β.ΟΛΓΑ ξαναβρέθηκε στα Δωδεκάνησα, μεταφέροντας στρατό , αντιαεροπορικά ταχυβόλα, μοτοσικλέτες, τρόφιμα και πυρομαχικά, στη Λέρο. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια που το πλήρωμα του Β.ΟΛΓΑ αντίκριζε ξανά ελληνικό νησί..

Τα συναισθήματα ήταν έντονα για τους άντρες του αντιτορπιλικού αλλά και για τους κατοίκους του νησιού, που είχαν πολύ σπάνια την ευκαιρία να δουν από κοντά ελληνικό πλοίο. Αρκετοί από αυτούς πλησίασαν με βάρκες τη ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ για να μπορέσουν να μιλήσουν με τα μέλη του πληρώματος. Μάλιστα, δύο παιδιά, με την άδεια του αξιωματικού υπηρεσίας ανέβηκαν στο πλοίο για να φιλήσουν την γαλανόλευκη που κυμάτιζε στην πρύμνη... Κάτω από αυτή την συναισθηματική φόρτιση συνέβη και ένα ελληνοιταλικό επεισόδιο, που δίχασε πολλούς - και διχάζει ακόμα- ως προς το ρόλο που διαδραμάτισε στα γεγονότα που ακολούθησαν λίγες μέρες μετά με αποκορύφωμα τη βύθιση της Β.ΟΛΓΑΣ. Επειδή το νησί υπέφερε από λειψυδρία, ο άγγλος ναυτικός διοικητής , είχε ζητήσει από τα αντιτορπιλικά να δώσουν όσο πόσιμο νερό μπορούσαν για τις ανάγκες της βρετανικής δύναμης και της ιταλικής φρουράς. Έτσι, δίπλα στην ΟΛΓΑ πλεύρισε μία ιταλική υδροφόρα και άρχισε να παραλαμβάνει νερό. Την ώρα εκείνη κάποιοι από τους άντρες του αντιτορπιλικού έπλεναν το κατάστρωμα του πλοίου. Βλέποντας την ιταλική σημαία να κυματίζει στον ιστό της υδροφόρας δεν άντεξαν και ξαφνικά η μάνικα που έπλενε το πλοίο στράφηκε προς την ιταλική σημαία. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή. Μερικοί φανατικοί φασίστες μάλιστα, απείλησαν ότι θα ανοίξουν πυρ εναντίον της Β.ΟΛΓΑΣ με τα πυροβόλα των γύρω λόφων. Τελικά, ο Μπλέσσας με εξηγήσεις και ψυχραιμία κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα...

Το επόμενο ταξίδι όμως του ελληνικού αντιτορπιλικού στη Λέρο, θα είναι και το τελευταίο του θρυλικού πλοίου. Ενα ταξίδι που άρχισε στις 08.45 της 25ης Σεπτεμβρίου, όταν το Β.ΟΛΓΑ απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια μαζί με το αγγλικό INTREPID με προορισμό την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κω. Εκεί τα δύο αντιτορπιλικά θα εκτελούσαν επιθετική περιπολία για να εμποδίσουν τη διέλευση εχθρικών νηοπομπών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης προς τα Δωδεκάνησα. Μέχρι τις 04.15 της 26ης Σεπτεμβρίου, τα δύο πλοία περιπολούσαν στην προκαθορισμένη περιοχή, χωρίς απρόοπτα. Τότε, παίρνουν με κρυπτογραφημένο σήμα εντολή να καταπλεύσουν στη Λέρο, στις 07.00 το πρωί.

Στις 07.00 το πρωί της επόμενης ημέρας, τα δύο αντιτορπιλικά έμπαιναν στον όρμο Λακκί της Λέρου. Ηταν Κυριακή, [26-9-1943] ανήμερα της θρησκευτικής εορτής του Αγίου Θεολόγου.

Στο φυσικό λιμάνι της Λέρου υπήρχαν τρεις βρετανικές τορπιλάκατοι και ένα μικρό ιταλικό καράβι, δεμένα κοντά στην προκυμαία. Η ΟΛΓΑ έδεσε κοντά στη δεύτερη είσοδο του όρμου και το INTREPID περίπου 200 μέτρα ανατολικότερα. Το πλήρωμα ήταν κουρασμένο από την ολονύχτια περιπολία κι έτσι οι περισσότεροι κατέβηκαν στα υποφράγματα για να κοιμηθούν. Στη γέφυρα έμεινε ο αξιωματικός φυλακής με τους βοηθούς του, στα πυροβόλα και τα πολυβόλα έμειναν οι πυρήνες των ομοχειριών και στις μηχανές υπήρχαν οι μηχανικοί και οι θερμαστές βάρδιας. Η γαλήνια αιγαιοπελαγίτικη μέρα έκανε τα πληρώματα των πλοίων να πιστέψουν ότι θα περνούσαν μια ήρεμη μέρα στο μέχρι τότε ασφαλές ορμητήριο της Λέρου.

Η παρουσία της Β.ΟΛΓΑΣ ενθουσίασε τους κατοίκους του νησιού. Κάποιοι θέλησαν να επισκεφθούν το θρυλικό αντιτορπιλικό. Ένας από αυτούς, ο Νικόλας Διαμαντάρας αφηγείται στο βιβλίο του Κ. Μεταλληνού : «Πήρα δυο Λεριούς και με μία βάρκα φτάσαμε στην Β.ΟΛΓΑ. Δένουμε κάβο και ανεβαίνουμε πάνω. Μ’ έπιασε συγκίνηση που πάταγα σ’ ελληνικό καράβι. Γονάτισα και φίλησα τις λαμαρίνες». Στις δύο ώρες που ακολούθησαν επτά ναυτικοί από το φορτηγό πλοίο TAGANROG που ήταν αγκυροβολημένο κι αυτό στο Λακκί και δεκαπέντε Λέριοι, είχαν ανέβει στο Β.ΟΛΓΑ. Ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Εν τω μεταξύ, στο πλοίο άρχισαν να ακούγονται οι μελωδίες της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. Ο γιατρός Εμ. Γουργουρής ανθυποπλοίαρχος τότε στο αντιτορπιλικό, περιγράφει σε τεύχος της ‘Ναυτικής Επιθεώρησης’ : «Στις καμπίνες των αξιωματικών και τα υποφράγματα του πληρώματος βασίλευε απόλυτη σιγή. Αυτή τη σιωπή ήρθε να διακόψει σε λίγο το ραδιόφωνο. Δύο - τρεις υπαξιωματικοί στο υπόφραγμά τους προσπαθούσαν να πιάσουν τον σταθμό Αθηνών, την μόνη επαφή μας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, με την σκλαβωμένη πατρίδα. Ετσι ύστερα από λίγα λεπτά από τον ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών ακούγαμε την αναμετάδοση της κυριακάτικης λειτουργίας από τον Μητροπολιτικό Ναό. Ήταν τόση η χαρά μας που ακούγαμε την μετάδοση της λειτουργίας, ώστε κανένας μας δεν διαμαρτυρήθηκε. Ακούγαμε όλοι τις ψαλμωδίες με τόση κατάνυξη σαν να βρισκόμασταν μέσα σε εκκλησία. Αναπολούσαμε την πατρίδα, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας όταν ξαφνικά και τελείως αναπάντεχα ο παράφωνος και δαιμονισμένος ήχος του κουδουνιού του αεροπορικού συναγερμού διέκοψε τις ονειροπολήσεις μας και τάραξε την ευδαιμονία μας».

Ο Ντίμης Ματάλας, αξιωματικός τότε, περιγράφει εκείνες τις στιγμές: « Στις 9.58 βλέπω από το βουνό να σκάνε μύτη 9 βομβαρδιστικά. Αμέσως τρέχω να πατήσω το συναγερμό.. ώσπου να πατήσω όμως το κουδούνι, πέφτουν οι πρώτες βόμβες» Οσοι βρισκόντουσαν στα υποφράγματα άρχισαν να τρέχουν προς τις θέσεις τους. Πρώτος απ’ όλους ο κυβερνήτης, που με χαρακτηριστική ψυχραιμία προσπαθούσε να εμψυχώσει το πλήρωμά του: «Δεν είναι τίποτα παιδιά - τους φώναζε. Γρήγορα στα πολυβόλα σας!»
Ο Ε.Δανιήλ ξεκουραζόταν στο Γραφείο Χαρτών, στη γέφυρα: «Κοιμόμουν στη γέφυρα, όταν ένα ξαφνικό πανδαιμόνιο, από πολυβολισμούς, εκρήξεις τρομερές και κωδωνοκρουσίες συναγερμού, με ξύπνησε». Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης, τόσο για τα πλοία όσο και για την ιταλική αεροάμυνα. Γερμανικά αεροσκάφη Ju-88 επιτίθονταν κατά κύματα. Αφηναν τις βόμβες τους από ύψος 300 - 400 μέτρων, ενώ συγχρόνως με τα πολυβόλα τους σάρωναν τα 2 πλοία. Πρώτο χτυπήθηκε το INTREPID. «Βγήκα από το καρέ - συνεχίζει ο Εμμ. Γουργουρής - και έσπευσα προς την πολεμική μου θέση, το θεραπευτήριο του πλοίου. Τρέχοντας είδα από ένα φινιστρίνι το αγγλικό αντιτορπιλικό INTREPID να καίγεται, λίγο μακρύτερα από το καράβι μας. Ενα απαίσιο σφύριγμα από τον ατμό των μηχανών του, που ξέφευγε και πεταγόταν σε μεγάλο ύψος έκανε ακόμη πιο αγωνιώδεις τις στιγμές». Τα γερμανικά στούκας έκαναν κάθετες εφορμήσεις ξανά και ξανά, ρίχνοντας βόμβες εναντίον των δύο αντιτορπιλικών, ενώ συγχρόνως θέριζαν τα καταστρώματά τους για να εμποδίσουν τα πληρώματα να πάρουν θέσεις μάχης.

«Εγώ ήμουν επικεφαλής τεσσάρων αντιαεροπορικών - λέει ο Ν.Ματάλας. Ρίχναμε με τα αντιαεροπορικά και ξαφνικά μας πετυχαίνει μία δέσμη βομβών. Πετάχτηκα στον αέρα και έπεσα ξανά στο πλοίο, για να δω γύρω μου μόνο κεφάλια .. χέρια .. πόδια .. ήταν σκοτωμένοι όλοι. Και οι οκτώ άντρες που βρισκόντουσαν στα αντιαεροπορικά ήταν νεκροί. Μόνο εγώ σώθηκα κατά ένα ανεξήγητο τρόπο». Την ώρα εκείνη ο κυβερνήτης, κατευθύνονταν προς τη γέφυρα από την αριστερή πλευρά του καταστρώματος. Φορούσε μόνο ένα πουλόβερ κι ένα παντελόνι. Η ξαφνική επίθεση τον ανάγκασε ν’ ανέβει στο κατάστρωμα χωρίς παπούτσια. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Κι αυτό ο Μπλέσσας το ήξερε πολύ καλά. Στην πρωραία κάθοδο του μηχανοστασίου σταματά για να δώσει κάποιες οδηγίες στους αξιωματικούς του. Εκεί θα τον βρει και το μοιραίο πλήγμα.
«Ενα αεροπλάνο κατέβηκε, πολυβόλησε και σκότωσε τον Κυβερνήτη - θυμάται ο Ν.Ματάλας. Ο πρώτος νεκρός του ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ ήταν ο κυβερνήτης, πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας». Χτυπημένος από μία ριπή στο στήθος και στο λαιμό, ο Μπλέσσας, σκοτώθηκε ακαριαία στο κατάστρωμα του αντιτορπιλικού που είχε ταυτίσει με την ίδια του την ύπαρξη, «Η σφαίρα που τον τρύπησε στο λαιμό - λέει ο Εμ.Γουργουρής ξαναζώντας τις φρικτές εκείνες στιγμές - έκοψε στη μέση την τελευταία φράση που απηύθυνε ο πλωτάρχης Μπλέσσας, εμψυχώνοντας το πλήρωμά του ενώ οι υπόλοιπες διέτρησαν το στήθοςκαι την κοιλιά του. Ετσι με μισοτελειωμένη ακόμη τη φράση στο χείλη του και με διάτρητο το στήθος του από τις εχθρικές σφαίρες, ο κυβερνήτης έπεσε στο κατάστρωμα του καραβιού του, το οποίο είχε οδηγήσει σε τόσες περιπολίες, σε τόσες επιτυχίες και σε τόσους θριάμβους ...» Και οι Γερμανοί συνέχιζαν να επιτίθονται με μανία ξανά και ξανά. Οι Ιταλοί πυροβολητές των αντιαεροπορικών πυροβολείων που ήταν πάνω στους λόφους της Λέρου, όχι μόνο δεν ειδοποίησαν για την εμφάνιση εχθρικών αεροσκαφών αλλά πολεμούσαν κι εναντίον των Γερμανών τόσο αραιά και άστοχα, που ουσιαστικά δεν προσέφεραν καμία βοήθεια .. Οι στιγμές ήταν εφιαλτικές. Αντιαεροπορικά, πολυβόλα και κανόνια γέμιζαν τον ουρανό με τις εκρήξεις των βλημάτων τους. Ο βαρύς βόμβος των αεροσκαφών ανακατεύονταν με τους κρότους των κανονιών και το στρίγκλισμα των πολυβόλων που τρυπούσαν τ’ αυτιά και παρέλυαν τα νεύρα.

Μέσα σε λίγα λεπτά, το ελληνικό αντιτορπιλικό θα δεχτεί το τελικό χτύπημα. Δυο τουλάχιστον βόμβες πέφτουν μερικά μέτρα πίσω από την πρυμναία τσιμινιέρα και ανατινάζουν το βληματοθέσιο. Ακολουθεί μία φοβερή έκρηξη και το πρυμναίο τμήμα σχεδόν αποκομμένο, γέρνει δεξιά και αρχίζει να βυθίζεται. Ο Γιάννης Βαρελάς, υπαξιωματικός τότε στο ΟΛΓΑ, μιλά για την «αρχή του τέλους»: «Μία δέσμη βομβών - εκείνη η οποία επέφερε και το μοιραίο τέλος του πλοίου - μας χτύπησε στη δεξιά καπνοδόχο, στο πίσω μέρος του λεβητοστασίου. Το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση προς τα δεξιά. Εγώ ήμουν στο δεξί κατάστρωμα και προσπαθούσα να προωθηθώ προς την πλώρη αλλά και να βοηθήσω αυτούς που ήταν χτυπημένοι και δεν μπορούσαν να κουνηθούν». Μετά τον θάνατο του Μλέσσα, την ευθύνη της διακυβέρνησης του πλοίου ανέλαβε ο υποπλοίαρχος Μ.Γρηγορόπουλος. Διαπιστώνοντας ότι θα ήταν αδύνατο να φθάσει έγκαιρα στη γέφυρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αποφασίζει να κατευθυνθεί προς το «βικερς» το κανόνι της ΟΛΓΑΣ και να διευθύνει από εκεί τον αγώνα κατά των Γερμανών, Ο γενναίος όμως ανθυποπλοίαρχος δεν πρόλαβε να κατευθύνει ούτε τον πρώτο χειρισμό της ομοχειρίας. Μια βόμβα που έπεσε εκείνη τη στιγμή πάνω στο «βικερς» κυριολεκτικά διαμέλισε τον υποπλοίαρχο Μ. Γρηγορόπουλο, τον σημαιοφόρο Σημιτζόπουλο και αρκετούς από τους άνδρες της ομοχειρίας. Το σκηνικό στο κατάστρωμα του πλοίου ήταν γεμάτο από τη φρίκη του πολέμου. Ο Εμ.Γουργουρής εξιστορεί: «Τα βογκητά των πληγωμένων ακούγονταν απ’ όλα τα μέρη του πλοίου και μπερδεύονταν με τις ψαλμωδίες της λειτουργίας, που συνέχιζε να μεταδίδει το εγκαταλελειμμένο στο υπόφραγμα των υπαξιωματικών ραδιόφωνο. Το κατάστρωμα της ΟΛΓΑΣ είχε μεταβληθεί πλέον σε μια πραγματική κόλαση. Κραυγές πόνου ακούγονταν απ’ όλες τις θέσεις, από την γέφυρα, από το καμπούνι, από την πλώρη ως την πρύμνη. Ένας από τους πυροβολητές ο οποίος καιγόταν σαν πυροτέχνημα, έβγαλε μόνο μερικές σπαρακτικές κραυγές και μετά σιώπησε για πάντα. Πιο πέρα το σώμα ενός χειριστή πυροβόλου είχε πιαστεί ανάμεσα σε δύο ανεστραμμένες από κάποια έκρηξη βόμβας, λαμαρίνες που έκαναν ακόμη πιο αβάσταχτο και ατέλειωτο το μαρτύριό του. Ήταν κάτι το τρομερό που δύσκολα μπορεί να το αντέξει κανείς ..» Ο τρίτος αξιωματικός της Β.ΟΛΓΑΣ υποπλοίαρχος Δ. Μπάτσης ήταν στην κάτω γέφυρα χωρίς να γνωρίζει ότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή ήταν πλέον ο αρχαιότερος επιζών αξιωματικός το πλοίου και κατά συνέπεια κυβερνήτης. Προσπαθώντας να ενισχύσει την άμυνα του πλοίου παρατήρησε ότι το πολυβόλο «έρλικον» του αριστερού εξώστη της γέφυρας είχε πάθει κάποια εμπλοκή. Έτρεξε προς τον πολυβολητή ο οποίος προσπαθούσε να το διορθώσει. Κι ενώ ο υποπλοίαρχος Δ. Μπάτσης προσπαθουσε να ξεμπλέξει το κλείστρο για να λειτουργήσει το πολυβόλο, μία βόμβα εξερράγη εκεί κοντά και τα θραύσματα τον τραυμάτισαν σοβαρά. Κυβερνήτης πλέον του αντιτορπιλικού ανέλαβε ο ανθυποπλοίαρχος Δανιήλ, ο οποίος μαζί με ένα ναύτη μετέφεραν τον πληγωμένο υποπλοίαρχο Μπάτση στο ιατρείο. «Όχι εμένα-φώναζε ο υποπλοίαρχος. Σώστε το πλοίο».

Τραγικό θάνατο - όπως αναφέρεται στο τεύχος της ‘Ναυτικής Επιθεώρησης’ - βρήκε και ο πρώτος μηχανικός υποπλοίαρχος Σακίπης, ο οποίος τρέχοντας προς την κάθοδο των μηχανών για να πάρει τη θέση του χτυπήθηκε στο πρόσωπο από ριπή πολυβόλου ενός γερμανικού αεροπλάνου. Και ήταν τότε, που έδωσε κι εκείνος το δικό του μάθημα ηρωισμού. Τρικλίζοντας έφθασε ως τα «σπιράγια» των μηχανών σε μια προσπάθεια του να πάει ακόμα και την ύστατη στιγμή στη θέση του. Το πρόσωπό του μια πληγή! Στην κατάσταση που βρισκόταν, ήθελε να κατέβει τη σκάλα για το μηχανοστάσιο. Κάποια στιγμή συναντά τον σημαιοφόρο Χριστόφιλο και τον αρχικελευστή Τσωβό και τους δίνει εντολή να απομονώσουν τους τρεις λέβητες, ψελλίζοντας ‘ τα ασφαλιστικά’ ... κάτι που είχε ήδη διαπράξει ο σημαιοφόρος με δική του πρωτοβουλία για να αποφευχθούν τυχόν εκρήξεις.Το τραύμα του υποπλοίαρχου Σακίπη όμως ήταν πολύ σοβαρό. Δεν κατάφερε να πατήσει σταθερά στη σκάλα και κατρακύλησε προς τα κάτω. Χτύπησε πολύ στις λαμαρίνες και έπεσε νεκρός εκεί, δίπλα στις μηχανές του, ως πραγματικός «πρώτος».


Τα γερμανικά αεροσκάφη άρχισαν να απομακρύνονται όταν κατάλαβαν ότι το ελληνικό αντιτορπιλικό είχε λαβωθεί θανάσιμα. Οι πιο τραγικές σκηνές διαδραματίζονται τώρα κοντά στο ιατρείο όπου βρίσκονται οι περισσότεροι τραυματίες για να τους παρασχεθούν έστω και οι πρώτες βοήθειες. Βλέποντας ότι για το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ είχε αρχίσει πλέον η αντίστροφη μέτρηση, ο Ε. Δανιήλ, έστρεψε την προσοχή του στο πιο σημαντικό έργο που έπρεπε να γίνει. Τη μεταφορά των τραυματιών και την επιβίβασή τους σε τρία αγγλικά περιπολικά που μαζί με δυο ιταλικές πετρελαιακάτους είχαν πλησιάσει το ΟΛΓΑ για να τους παραλάβουν. Εν τω μεταξύ στο μικρό νοσοκομείο του πλοίου ο ιατρός Εμ.Γουργουρής, έδινε το δικό το αγώνα, προσπαθώντας να ανακουφίσει τους τραυματίες. Σε ένα από τα κρεβάτια βρισκόταν και ο υποπλοίαρχος Μπάτσης, ο οποίος έσφιγγε τα δόντια για να μην ξεφωνίσει από τον τρομερό πόνο. Ο γιατρός ετοιμαζόταν να του κόψει το πόδι, όταν ακούστηκε ένα ‘κρακ’ που σήμαινε ότι η Β.ΟΛΓΑ είχε χτυπηθεί σε καίριο σημείο και πιθανώς σπάσει στα δύο. Τότε, ακούστηκε από τη γέφυρα, η φωνή του ανθυποπλοιάρχου Δανιήλ, να διατάζει: «Εγκατάλειψη πλοίου. Πέσατε στη θάλασσα. Το πλοίο βυθίζεται». Η αρχική κλίση των 5ο μοιρών αυξήθηκε απότομα και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η αριστερή πλευρά του πλοίου θα οριζοντιωθεί. Αμέσως μετά το πλοίο ανατρέπεται. Πολλοί εγκλωβίζονται στα υποφράγματα. Κάποιοι άλλοι από τους ναυαγούς πέφτουν σε καιγόμενο πετρέλαιο και βρίσκουν τραγικό θάνατο. Οι περισσότεροι που βούτηξαν στη θάλασσα από την δεξιά πλευρά του αντιτορπιλικού παρασύρθηκαν από τη δίνη ή τραυματίστηκαν από τις υπερκατασκευές του πλοίου. Όσοι ήταν στην αριστερή πλευρά του σκάφους βρέθηκαν κάπως ομαλά στη θάλασσα. Εκείνοι πάντως που ήταν σε καλή κατάσταση προσπαθούσαν να βοηθήσουν , ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, τους τραυματισμένους συναδέλφους τους. Μέσα στο ιατρείο τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Τα υποφράγματα είχαν αρχίσει να γεμίζουν νερά ενώ το σκάφος ήταν πλέον μπαταρισμένο. Ο γιατρός Εμ. Γουργουρής κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρει να σωθεί και να βοηθήσει και τον υποπλοίαρχο Μπάτση. «Κρατώντας τον ετοιμοθάνατο υποπλοίαρχο Μπάτση προσπάθησα , μέσα σε αυτή την κόλαση της φωτιάς και του σιδήρου και ενώ το σκάφος εβυθίζετο, να φθάσω εις την πόρτα του θεραπευτηρίου. Το πλήρωμα εγκατέλειπε τη Β.ΟΛΓΑ και βουτούσε στη θάλασσα. Αγκάλιασα σφιχτότερα τον αείμνηστο φίλο μου Μπάτση και άνοιξα την πόρτα του μικρού νοσοκομείου. Τότε ένα απότομο κύμα αέρος και νερού με κτύπησε στο στήθος και με έκανε να χάσω την ισορροπία μου. Παρασυρόμενος από το κύμα έχασα και τον πληγωμένο θανάσιμα υποπλοίαρχο Μπάτση. Ενα ακόμη κύμα μπουκάρισε απότομα στο θεραπευτήριο και με έσπρωξε προς τα έξω. Βρέθηκα πάνω στο κατάστρωμα, το οποίο εν τω μεταξύ είχε καλυφθεί από την θάλασσα. Ήμουν ένας από τους τελευταίους επάνω στο καράβι γι’ αυτό έσπευσα να πέσω στη θάλασσα».

Λίγο πριν το πλοίο εξαφανιστεί από την επιφάνεια της θάλασσας πέντε από τους εγκλωβισμένους άνδρες στο πρωραίο υπόφραγμα κατάφεραν με απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθούν. Ένας από αυτούς ήταν και ο υπαξιωματικός Ν. Χρηστίδης που μίλησε για την περιπέτειά του στον καθηγητή Μανόλη Ησυχο: «Το πλοίο έγερνε. Κατέβηκα τις σκάλες για να δω κάποιον συνάδελφό μου και μπήκα στο μεγάλο υπόφραγμα των ναυτών. Μόλις πέρασα την πόρτα, το πλοίο πήρε μεγάλη κλίση και βρέθηκα εγκλωβισμένος μέσα στο υπόφραγμα δίχως να μπορώ να βγω από εκεί που μπήκα. Πίσω από την πόρτα υπήρχαν κιβώτια τροφοδοσίας και με την κλίση μετατοπίστηκαν. Με την κλίση του καραβιού είδα τα φινιστρίνια να βλέπουν προς τον ουρανό. Μέσα από τα φινιστρίνια περνούσαν οι ακτίνες του ηλίου, κατακόρυφα. Μη έχοντας άλλη επιλογή βρέθηκα σε ένα φινιστρίνι, αρκετά μικρό. Στο καράβι μας όταν το παραλάβαμε δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, μεγάλα φινιστρίνια, παρά μόνο μικρά για να παίρνουμε αέρα. Πήγα στο φινιστρίνι λοιπόν κι ενώ ανέβαιναν τα νερά είδα τους συναδέλφους που μου φώναζαν ‘Χρηστίδη το άλλο, το άλλο ‘ Εγώ επειδή ήμουν στο ταβάνι δεν έβλεπα τι εννοούσαν. Με τις φωνές τους όμως συνειδητοποίησα ότι μιλούσαν για μία ανθρωποθυρίδα που είχαμε φτιάξει σε μία επισκευή στην Καλκούτα. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι όταν πρωτοφιάχθηκε αυτή η ανθρωποθυρίδα, επειδή εγώ ήμουν ναυτάκι τότε, οι άλλοι μου έκαναν καλαμπούρι και μου έλεγαν ‘ρε Χρηστίδη για μπες να δούμε χωράς να περάσεις..’ και έτσι με έβαζαν να περνώ από την ανθρωποθυρίδα που ήταν τελικά εκείνη που με έσωσε ... Βγήκα στην καρίνα και άρχισα να τραβώ και τους άλλους. Υπήρχαν όμως και άλλοι ναύτες στα πιο χαμηλά υποφράγματα των μηχανικών και των τορπιλών, που μείνανε μέσα ... δεν πρόλαβαν ...». Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο Γ. Βαρελάς: «Από μία παραφωτίδα ασφαλείας είδα να βγαίνουν 4-5 ναυτοδίοπες, οι οποίοι με πολύ ψυχραιμία -κι αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση - έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλον χωρίς κινήσεις πανικού που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και να μη βγει κανένας τελικά».

Βγαίνοντας στην καρίνα του πλοίου, ο Χρήστιδης είχε κι άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Πάνω στο πλοίο, υπήρχε ένα νεαρό παιδί από τη Λέρο, το οποίο ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Για να μπορέσει να κρατηθεί στο πλοίο, το παιδί είχε πιαστεί από ένα σκοινί. «Απλωσα τα χέρια μου για να φθάσω το μικρό - αφηγείται ο Ν.Χρηστίδης - μα εκείνο δεν ερχόταν κοντά .. στην αγκαλιά μου. Σαλτάρισα κοντά του και έπιασα τα χέρια του. Το παιδί όμως έτσι όπως κρεμόταν είχε δει από την άλλη πλευρά του πλοίου μία βάρκα και ήθελε να το πάρουν εκεί. Δεν υπήρχε όμως χρόνος. Ανέβηκα στο σημείο που κρατιόταν και του χτύπαγα τα χέρια για ν’ αφήσει το σκοινί και να μπορέσω να το σώσω εγώ. Το παιδί όμως δεν τ’αφηνε το σκοινί με τίποτα μέχρι που το καράβι μπατάρισε κι άλλο και κατάφερε ν’ ανέβει στην καρίνα και να πηδήξει από την άλλη πλευρά όπου τελικά τον μάζεψε η βάρκα... Εγώ έφυγα από την άλλη πλευρά και βρέθηκα στη θάλασσα, δίπλα στα πετρέλαια που καιγόντουσαν. Εκεί ήταν ένας συνάδελφος, ο Παγώνης. Πλησιάσα να τον βοηθήσω να βγει από τα πετρέλαια και μου φώναξε ‘Μη με πιάνεις Χρηστίδη’ και μου έδειξε το πόδι του που ήταν σχεδόν κομμένο. Βρήκαμε ένα ξύλο, το έπιασε ο Παγώνης και άρχισα να τον σπρώχνω μέχρι που απομακρυνθήκαμε από την πυρκαγιά».

Από το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ μία μαύρη στήλη καπνού ανέβαινε ψηλά κι απλωνόταν. Το ένδοξο αντιτορπιλικό έγειρε δεξιά, και άρχισε να βυθίζεται ώσπου στο τέλος έμεινε όρθια μόνο η ράχη της πλώρης. Στάθηκε για λίγο έτσι η ΟΛΓΑ σαν να μην ήθελε να πεθάνει... Όμως το πλοίο ήταν βαριά λαβωμένο, και χώθηκε απότομα στη θάλασσα που το αγκάλιασε για πάντα μαζί με τους 65 νεκρούς ήρωές του.

«Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν χάθηκε το πλοίο - θυμάται ο Ν.Ματάλας. Ακούστηκε μία φωνή ‘Ζήτω η ΟΛΓΑ’ και 120 άνθρωποι που χαροπάλευαν μέσα στη θάλασσα επανέλαβαν την κραυγή ‘Ζήτω η ΟΛΓΑ’». Μέχρι αυτή την ύστατη στιγμή που το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ βυθιζόταν ακούγονταν το ραδιόφωνο στο υπόφραγμα που μετέδιδε την Κυριακάτικη Λειτουργία, σαν να συνόδευε το αντιτορπιλικό μας και τους νεκρούς του στον υγρό τους τάφο...


Tο θρυλικό ναυάγιο που αναπαύεται στην υγρή αγκαλιά της θάλασσας, στο Λακκί της Λέρου. Η οργάνωση της αποστολής απασχόλησε τα μέλη της ομάδας αρκετούς μήνες. Η σημαντική ιστορία αυτού του αντιτορπιλικού που το τοποθέτησε στη σφαίρα του θρύλου, ήταν μεγάλος πόλος έλξης. Η δυνατότητα να δούμε από κοντά αυτό το πλοίο που με την δράση του έγραψε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ναυτικής μας ιστορίας, μας προκαλούσε δέος. Η συνεργασία με τον Δήμο Λέρου ήταν από την αρχή ιδιαίτερα καλή. Οι κάτοικοι της Λέρου δεν ξεχνούν. Κάθε χρόνο πραγματοποιούν μνημόσυνο για τους ήρωες του ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ και καλούν όλους τους επιζώντες δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να ξαναζήσουν τις στιγμές που πέρασαν μαζί. Στιγμές γεμάτες αγωνία και πολύ συχνά θλίψη αλλά και στιγμές αλληλεγγύης, συντροφικότητας και αληθινής φιλίας. Γιατί το πλήρωμα δεν ξεχνά ποτέ τον κυβερνήτη του όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν ξεχνά τους συναδέλφους που θυσιάστηκαν. Και τους τιμά όπως τους πρέπει και τους αξίζει.

Πηγή: infognomonpolitics.gr
(αρχική πηγή: www.theabyss.gr που φαίνεται ανενεργή - αν κάποιος συντελεστής του κειμένου επιθυμεί άλλη παραπομπή παρακαλείται να μας ενημερώσει σχετικά)

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: Aπόφαση για συμπαραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων FD-2000 από την Κίνα

Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) της Τουρκίας αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση την έναρξη διαπραγματεύσεων με κινεζική εταιρεία CPMIEC για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου FD-2000 για το σχετικό πρόγραμμα Τ-LORAMIDS της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ).

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η αρμόδια Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξουσιοδοτείται για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της σύμβασης, στην οποία θα καθορίζεται το κόστος και ο αριθμός των υπό προμήθεια συστημάτων μέσω συμπαραγωγής. Σημειώνεται ότι το FD-2000 αποτελεί την εξαγωγική έκδοση του HQ-9 (κινεζικό αντίγραφο των S-300V) με βελτιωμένα χαρακτηριστικά κατά στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας χάρη στο παθητικό ραντάρ ΥLC-20 που προσφέρεται προαιρετικά.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως έκπληξη καθώς η Τουρκία επέλεξε μεν το προσφερόμενο σύστημα με τη χαμηλότερη τιμή ωστόσο έγκριτοι αναλυτές είχαν επισήμανει την αδυναμία διασύνδεσης στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ ενώ αξιωματούχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν εφιστήσει επανανειλημμένα την προσοχή στην Άγκυρα για το κίνδυνο διαρροής απορρήτων πληροφοριών σε περίπτωση επιλογής ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων.
Με τη συμπαραγωγή του FD-2000, η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία κατασκευής βλημάτων, συστημάτων καθοδήγησης και ραντάρ διάταξης φάσης.

Παράλληλα, η SSİK αποφάσισε την ανάθεση σύμβασης στην ΤΑΙ και την τοποθέτηση παραγγελίας για 15 αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης Hürkuş για τις ανάγκες της ΤΗΚ. Η ναυπήγηση των 6 νέων κορβετών κλάσης Αda του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) τέθηκε επί τάπητος ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνέχιση των ναυπηγήσεων του 3ου και 4ου πλοίου από τη Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης του TDK και τερματισμό του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MİLGEM). Αύριο αναμένεται η παράδοση της δεύτερης κορβέτας, BÜYÜKADA (F512), στο TDK ενώ κατά πληροφορίες, θα τοποθετηθεί η τροπίδα της τρίτης κορβέτας BURGAZADA (F513).

Τέλος, η SSİK ανέβαλε για μελλοντική συνεδρίαση τις όποιες αποφάσεις για το πρόγραμμα εγχώριας ναυπήγησης Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής (LPD) ύψους $2,5 δισ., την υπογραφή σύμβασης για 109 ελικόπτερα S-70 με τη Sikorsky και τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard-2A4. Πληροφορίες που ήθελαν να ασκείται το δικαίωμα προαίρεσης (option) για τη ναυπήγηση δύο πρόσθετων υποβρυχίων Τύπου 214ΤΝ δεν επιβεβαιώνονται.

Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταρκτική εξέταση για την "ΚΕΕΔ"

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013


"Ταξίαρχος ΟΥΚ" επιδίδει ψήφισμα σε "συνταγματάρχη
 της αστυνομίας" (διατηρείται η ορολογία της "ΚΕΕΔ") 
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διαδικτυακή ανάρτηση της αυτοαποκαλούμενης "Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων" που καλούσε μεταξύ άλλων σε παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τύπο, στην έρευνα εμπλέκεται και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης, με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ε. Κουτζαμάνη, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Σακελλάκου, του εποπτεύοντος την αντιτρομοκρατική υπηρεσία αντεισαγγελέως εφετών Γ. Τζαβέλλα, του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών Μ. Ρασιδάκη, της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Π. Φάκου και στελέχους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Και μόνο η συμμετοχή τόσων κορυφαίων παραγόντων της Δικαιοσύνης στη σύσκεψη δείχνει ότι το θέμα αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά, κι έτσι πρέπει. Είναι όμως ανάγκη να τεθεί το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, γιατί μέσα στο κλίμα των ημερών (που προσδιορίζεται από την όντως σοβαρή έρευνα για τη Χρυσή Αυγή) υπάρχει κίνδυνος να καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Οι πραγματικές λοιπόν διαστάσεις του θέματος "ΚΕΕΔ" αγγίζουν τη φαιδρότητα:

Η "ΚΕΕΔ" ("Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων") πρωτοεμφανίστηκε πριν ενάμιση περίπου χρόνο με κάποιες δημόσιες παρελάσεις, παρατάξεις κλπ., με σαφώς πολιτικούς σκοπούς. Η πρόθεση εντυπωσιασμού των αδαών ήταν εμφανής, τόσο από την επιλογή του ακρωνυμίου ΚΕΕΔ (που παραπέμπει και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων) όσο και από διάφορες μεγαλοστομίες ξένες προς τη στρατιωτική πραγματικότητα, αλλά ικανές να εντυπωσιάσουν τους άσχετους (π.χ. ο βαθμός του επικεφαλής αναφερόταν ως "ταξίαρχος ΟΥΚ"!). Η "ΚΕΕΔ" δεν διεξάγει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δεν έχει καμία σχέση με τα νόμιμα σωματεία εφέδρων και όσοι την οργάνωσαν εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους. Οι πραγματικοί έφεδροι, αυτοί που δεν συχνάζουν σε κομματικά γραφεία, αλλά κοπιάζουν στα πεδία των ασκήσεων για να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα αν τους καλέσει το καθήκον, είχαν εγκαίρως διαχωρίσει τη θέση τους από τέτοιες φαιδρότητες...

Η διαδικτυακή ανάρτηση της "ΚΕΕΔ" περιλαμβάνει ευθείες προτροπές για κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας (καθώς καλούνται ρητώς οι Ένοπλες Δυνάμεις να εγγυηθούν και τα σώματα ασφαλείας να "διασφαλίσουν", μεταξύ άλλων, την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης και το σχηματισμό εξωκοινοβουλευτικής κυβέρνησης). Οι προτροπές αυτές αναμειγνύονται με κάποια κοινωνικά και εθνικά αιτήματα που ακούγονται ευχάριστα (αναστολή απολύσεων και πλειστηριασμών, καταγγελία "επαχθούς χρέους" κλπ.), ώστε να τις καταστήσουν εύπεπτες. Οι προτροπές αυτές όμως συνιστούν κακουργήματα κατά τον Ποινικό Κώδικα ("προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας", άρθρο 135) και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοια. Το μόνο πρόσθετο σχόλιο από πλευράς μας αφορά την επίκληση του άρθρου 120 του Συντάγματος, με την οποία προσπαθεί η "ΚΕΕΔ" να δικαιολογήσει τις προτροπές της. Επειδή πολλοί το επικαλούνται όποτε τους συμφέρει, καλό είναι θυμίσουμε ότι το άρθρο 120 του Συντάγματος νομιμοποιεί την αντίσταση των Ελλήνων σε κάθε προσπάθεια κατάλυσής του που γίνεται με τη βία. Κατάλυση του Συντάγματος με τη βία δεν έχει γίνει τα τελευταία 39 χρόνια, ώστε να δικαιολογείται η επίκληση του άρθρου 120. Αλίμονο αν ο κάθε γραφικός μπορούσε να επικαλείται το άρθρο 120 για να καλεί σε κατάλυση της συνταγματικής τάξης, ώστε να κυβερνηθεί η χώρα κατά το γούστο του.

Ασχέτως της φαιδρότητας που χαρακτηρίζει την "ΚΕΕΔ", η Δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ερευνήσει και να αποδώσει κυρώσεις, όχι μόνο για τη δημοσίευση του συγκεκριμένου κειμένου, αλλά και για άλλες, ενδεχομένως παράνομες ενέργειες μελών της (π.χ. αντιποίηση αρχής, αυθαίρετη χρήση εθνοσήμων και διακριτικών βαθμών σε στολές). Πρέπει να διερευνηθεί ποιος είναι ο συντάκτης του κειμένου και ποιοι είναι οι τυχόν συνεργοί και οι διασυνδέσεις τους, και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αλλά ως εκεί. Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την καταπολέμηση της Χρυσής Αυγής και (τυχόν) παραστρατιωτικών παραφυάδων της, τα ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των "εφέδρων" γενικώς και αορίστως, με αποτέλεσμα να ταυτίζονται όλοι οι έφεδροι με ακροδεξιά στοιχεία. Δικαιοσύνη και κυβέρνηση (και πρωτίστως το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) οφείλουν να διαχωρίσουν, τόσο στο μυαλό τους όσο και ενώπιον της κοινωνίας και της δημοσιότητας, τους λίγους "βαρεμένους" από τους πραγματικούς εφέδρους πολίτες - οπλίτες των ενεργών εφεδρικών σωματείων που μοχθούν σε πεδία ασκήσεων και βολών για να παραμείνουν μάχιμοι στην υπηρεσία της πατρίδας, χωρίς να επικαλούνται την εφεδρική τους ιδιότητα για αλλότριους σκοπούς. Η Ελλάδα χρειάζεται την ενεργή εφεδρεία, και η συκοφάντησή της πρέπει να πάρει τέλος.

Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομη Είσοδος στην 9η ΜΣΕΠ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Αρ. Ανακ. 077/2013
Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Παράνομη Είσοδος στην 9η ΜΣΕΠ

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 13:05, εντοπίστηκε και συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (9η ΜΣΕΠ), άνδρας ελληνικής καταγωγής, ο οποίος κινούνταν παράνομα εντός της Μονάδας.

Μετά τη σύλληψη, ο άνδρας, παραδόθηκε στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.

΄Περισσότερες πληροφορίες από το Έθνος: Με μια φωτογραφική μηχανή και μια συσκευή GPS συνελήφθη σήμερα ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής σε εγκαταστάσεις ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πήλιο. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου & Προειδοποίησης, στην οποία είχε μπει παράνομα.Ο συλληφθείς παραδόθηκε στην αστυνομία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κυπριακό και θέματα ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου - Νταβούτογλου

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, θέματα θαλασσίων ζωνών, η συριακή κρίση και η επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στην αποψινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ ενώ είχε προηγηθεί 30λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου - Νταβούτογλου. Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν επίσης και η Χρυσή Αυγή και με αφορμή την πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία που είχαν δολοφονήσει εννέα Τούρκους και ένα Έλληνα.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μετέφερε στο συνομιλητή του την πρόταση του προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη, τόσο για την Αμμόχωστο, όσο και για να υπάρξει συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως κοινός στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως πρέπει να σταθεροποιηθεί η χώρα και να οδηγηθεί στην πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.

«Η τριμερής συνάντηση που είχαμε χθες το βράδυ με τους συναδέλφους μου της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν στρέφεται εναντίον κανενός και προφανώς δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

www.naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τριμερής υπουργική συνάντηση Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου για την ΑΟΖ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στον ΟΗΕ τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναβάθμιση της τριμερούς συνεργασίας των χωρών.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την υπουργική συνάντηση θα συνεχίσουν οι πολιτικοί διευθυντές των Υπουργείων στη βάση των κατευθύνσεων που συμφωνήθηκαν, τόσο για πολιτικά όσο και για οικονομικά θέματα. Προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες μεταξύ των χωρών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ΑΟΖ, ο Ιω. Κασουλίδης είπε πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση ότι «η Αίγυπτος με τη Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση». Ξεκαθάρισε, συνεχίζοντας, πως η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου ισχύει. «Κάποιοι υποκινούμενοι από την Τουρκία ήθελαν να αμφισβητήσουν – όχι σε επίπεδο κυβερνήσεως, για να το λέμε – αλλά τώρα πλέον αυτές του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως η τριμερής συνάντηση της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, ήταν η συνέχεια των επισκέψεων που είχαν πραγματοποιήσει στο Κάιρο πριν λίγες μέρες ο ίδιος, όπως κι ο Κύπριος ομόλογός του. «Η σημερινή συνάντηση στέλνει το μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτή την τριμερή πολιτική συνεργασία, την οποία θα οργανώσουμε και σε επίπεδο υπουργικό, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακό, με τους πολιτικούς διευθυντές των τριών Υπουργείων. Σημασία έχει να λειτουργήσουμε μέσα στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ως τρεις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και για την ανάπτυξη. Άρα η πρωτοβουλία μας δεν γίνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες ή με άλλες πρωτοβουλίες, αλλά γίνεται συμπληρωματικά».

Πρόσθεσε ότι η τριμερής αυτή συνεργασία δεν επηρεάζει τη διμερή συνεργασία που έχουμε μεταξύ τους οι χώρες και η οποία πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στα αντικείμενα που έχουν προσδιοριστεί. «Ένα βασικό αντικείμενο είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο. Αυτό μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την ενέργεια, να αντλήσουμε πόρους, να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στους λαούς μας».

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Yπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης ψήφισαν οι Ελβετοί

Σύμφωνα με τον Ελβετό υπουργό Άμυνας Ueli Maurer
«η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας θα σήμαινε τη
διάλυση του συνδετικού κρίκου μεταξύ των πολιτών
και των Ενόπλων Δυνάμεων». Εδώ "συντροφιά" με ένα
Sako Trg42.
Για τρίτη φορά μέσα σε 25 χρόνια, οι Ελβετοί πολίτες κλήθηκαν να εκφράσουν την γνώμη τους, σχετικά με την διατήρηση ή μη, της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Έτσι, στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα την Κυριακή μετά από πρωτοβουλία αριστερών κομμάτων που αντιμάχονται την υποχρεωτική στράτευση, το 73% των ψήφισε υπέρ της διατήρησης αυτής.

Στην Ελβετία των 8 εκατομμυρίων κατοίκων,  περίπου 20.000 στρατιώτες κατατάσσονται σε ετήσια βάση στον Ελβετικό στρατό, ο οποίος βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εφεδρεία.. Προβλέπεται βασική εκπαίδευση 18-21 εβδομάδων για όλους τους αρρένες μεταξύ 18-34 ετών και επανεκπαίδευση τριών εβδομάδων ανα έτος μέχρι να συμπληρωθεί η περίοδος της θητείας, η οποία είναι 300 ημέρες για τους οπλίτες. Οι έφεδροι κατόπιν διατηρούν οπλισμό και ιματισμό στο σπίτι, επιτρέποντας ταχεία κινητοποίηση, αν αυτό χρειαστεί. Συμμετοχή προβλέπεται και για τις γυναίκες, σε εθελοντική βάση. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά την προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας για 340 ημέρες ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για όσους όσοι επιθυμούν να αποφύγουν εντελώς τη στράτευση, οι οποίοι φορολογούνται με πρόσθετο 4% επί των εισοδημάτων τους ετησίως. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ueli Maurer, «η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας θα σήμαινε τη διάλυση του συνδετικού κρίκου μεταξύ των πολιτών και των Ενόπλων Δυνάμεων», άποψη που προφανώς συμμερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων.

Διαβάστε περισσότερα...

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η Ελλάδα

Μεγάλη νίκη σημείωσε στις γερμανικές εκλογές ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,5% έναντι 25,7% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (+2,7%), 8,6% της Αριστεράς (-3,3%), 8,4% των Πρασίνων (-2,3%) και 4,7% του πρωτοεμφανιζόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Έχοντας αγγίξει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο (φαινόμενο σπάνιο στη μεταπολεμική Γερμανία), η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να εισέρχεται πολιτικά ενισχυμένη στην τρίτη θητεία της, αλλά η εντύπωση αυτή ίσως είναι απατηλή.

Ο λόγος είναι ότι όχι μόνο ο συνασπισμός της Μέρκελ (CDU/CSU) δεν πέτυχε τελικά την αυτοδυναμία (κέρδισε 311 έδρες επί συνόλου 630), αλλά και ο "κλασικός" κυβερνητικός εταίρος, των κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), υπέστη πανωλεθρία με ποσοστό 4,8% και έμεινε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας εκτός κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τη Μέρκελ να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο στους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους και, παρά την μεγάλη πολιτική της ισχύ, να προβεί σε παραχωρήσεις επί της πολιτικής ατζέντας.

Αθροιζόμενες οι έδρες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς θα μπορούσαν να αποτελέσουν κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ είχε αποκλείσει κάθε μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά. Επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι ένας "Μεγάλος Συνασπισμός" Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς να αποκλείεται και συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους.

Για την Ελλάδα το χθεσινό αποτέλεσμα έχει λίγες, αλλά ορατές θετικές πτυχές:

Η πολιτική "εξαφάνιση" των Φιλελευθέρων δε συνεπάγεται μόνο την απαλλαγή από τον εμφανώς εμπαθή, κατά της Ελλάδας, υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ. Συνεπάγεται επίσης πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ να συμβιβαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες ή/και τους Πράσινους αντί των Φιελελυθέρων, και επομένως μετακίνηση της πολιτικής της ατζέντας προς τις δικές τους θέσεις.

Ενώ οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ ήταν φανατικοί οπαδοί της μείωσης των δημόσιων δαπανών, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι βρίσκονται στον αντίποδα και μάλιστα ο Στάινμπρουκ είχε τονίσει προεκλογικά την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα "αέρας να ανασάνει". Έτσι, παρ' ότι η ίδια η Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η πολιτική λιτότητας για την Ελλάδα δεν θα αλλάξει, οι κυβερνητικοί της εταίροι (όποιοι κι αν είναι) θα βρίσκονται πλέον σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Προφανώς, τα πεδία "παζαρέματος" για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού είναι πολλά, και είναι απίθανο οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι να δώσουν προτεραιότητα στην πολιτική έναντι της Ελλάδας. Άλλωστε η διαπραγματευτική ισχύς της Μέρκελ θα είναι αυξημένη μετά την εκλογική νίκη. Επιπλέον, στη γερμανική οικονομική πολιτική επιδρούν καθοριστικά βιομηχανικοί και τραπεζικοί παράγοντες, που δεν αλλάζουν με τις εκλογές... Παρ' όλα αυτά, η εγκατάλειψη της λιτότητας υπέρ της ανάπτυξης δεν είναι μόνο ελληνικό αίτημα, αλλά αφορά το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου και ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ. Συνεπώς δεν αποκλείεται μια μετρημένη αλλαγή πλεύσης από την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, η εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση της ευρωσκεπτικιστικής "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" δείχνει ότι η Μέρκελ είναι αναγκασμένη να φυλάει εφ' εξής τα νώτα της, για να μην κατηγορηθεί για υπερβολικές παραχωρήσεις της Γερμανίας προς τους ευρωπαίους εταίρους της.

Οι συζητήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσουν σήμερα, με όλες τις πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ίδωμεν...

Διαβάστε περισσότερα...

Στρατιωτική Ιστορική Έρευνα

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου εκδόσεων Δούρειος Ίππος

Οι Εκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, παρουσιάζουν στον απαιτητικό αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την στρατιωτική ιστορία, την «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ», ένα περιοδικό, ξεχωριστής ποιότητος. Την ύλη διαμορφώνουν εκλεκτοί και δοκιμασμένοι συνεργάτες, τα ονόματα των οποίων είναι οικεία σε όποιον μας έχει παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε με τον ειδικό Τύπο.

Σημειώνουμε ότι οι συντελεστές αυτοί του πρώτου τεύχους, είναι ήδη συγγραφείς ορισμένων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος βιβλίων, ή ήδη ασχολούνται με την συγγραφή κάποιου. Κάτι που υπογραμμίζει την επιλογή μας, η ύλη του «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ», να απαρτίζεται από εργασίες έγκυρων προσώπων που έκαναν και κάνουν σοβαρή ιστορική έρευνα. Έρευνα, είτε μέσω αναζητήσεως και εντοπισμού τεκμηρίων και επισήμων πηγών, αγνώστου φωτογραφικού υλικού και σπανίων πηγών βιβλιογραφίας, είτε μέσω της προσωπικής επαφής με άτομα που έχουν να καταθέσουν προσωπικές μαρτυρίες.

Στους συντελεστές, περιλαμβάνονται και μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Μελέτης Ιστορίας της Στρατιωτικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Βογιατζή Δημήτριο. Η ομάδα αυτή βεβαίως, ασχολείται κυρίως με την εξειδικευμένη τεχνολογική διάσταση της Ιστορίας, η οποία όμως εμπλέκεται κατά κανόνα με το εξαιρετικά απαιτητικό και σημαντικό έργο της έρευνας των αρχειακών πηγών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Στα περιεχόμενα του 1ου τεύχους περιλαμβάνονται:
• Σμήναρχος Spiros (Steve) Pisanos: Η συμβολή του στην αγορά των Phantom από την Ελλάδα (του Κυριάκου Παλουλιάν).
• Πετώντας με την 309 TFS. Η εκπαίδευση των Ελλήνων στην Φλόριντα (του Σάββα Δ. Βλάσση).
• Η συγκρότηση της πρώτης Μοίρας Phantom (του Αντιπτεράρχου ε.α. Σωτηρίου Κοντογιάννη).
• Ευάγγελος Αρτέμης: Το πρώτο κατευθυνόμενο βλήμα στην ιστορία ήταν ελληνικό (του Νικολάου Χριστοφίλη).
• Από τα αερόπλοια – φαντάσματα στα ναζιστικά διαστημόπλοια. Αεροπορία, υψηλή τεχνολογία και συλλογικό φαντασιακό (του Δρ. Δημητρίου Βογιατζή).
• Αποστολή στον θάνατο και στην αιχμαλωσία: Το δράμα του 10ου Λόχου (του Λευτέρη Γιαννουλόπουλου).
• Ο Μουσταφά Κεμάλ στόχος του Ελληνικού Ναυτικού. Μια άγνωστη ανορθόδοξη επιχείρηση (του Κωνσταντίνου Δ. Βλάσση).
• Η δράση των Τούρκων στην Κορέα. Η δημιουργία ενός μύθου (του Σάββα Δ. Βλάσση)

Ελπίζουμε να απολαύσετε το διάβασμα!


Σάββας Δ. Βλάσσης
Εκδότης








Διαβάστε περισσότερα...

Aπoρρίφθηκε το σύστημα CCIAS...

Του Μάνου Ηλιάδη

Με μια απόφαση-σκάνδαλο, το ΓΕΑ απέρριψε την υλοποίηση ενός εγκεκριμένου ήδη από τη στρατιωτική ηγεσία ελληνικής αναπτύξεως και χαμηλού κόστους αμυντικού συστήματος, το οποίο θεραπεύει τη μεγαλύτερη, αν όχι και τη μοναδική, απειλή την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, και συγκεκριμένως την απειλή που θα θέτουν σύντομα τα τουρκικά αεροσκάφη Stealth F-35 (τα πρώτα παραλαμβάνονται σε λιγότερο από δύο χρόνια), τα ήδη υπάρχοντα στο τουρκικό οπλοστάσιο χαμηλής ορατότητας μη επανδρωμένα αεροσκάφη HARPY και τα τουρκικής κατασκευής κατευθυνόμενα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς. Πρόκειται για μια τερατώδη απόφαση για την οποία, σε περίπτωση μιας απεφευκτέας ελληνοτουρκικής συρράξεως και του βέβαιου αρνητικού για την Ελλάδα αποτελέσματος, αυτοί που την έλαβαν σίγουρα θα πρέπει να λογοδοτήσουν σε ειδικό δικαστήριο.

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση της απαράδεκτης φύσεως της παραπάνω αποφάσεως, αρκεί να αναφερθούν εν συντομία ορισμένες μόνο βασικές παρατηρήσεις που αφορούν τον σύγχρονο πόλεμο. Πρώτον, ασχέτως της ισχύος μιας χώρας στη θάλασσα και στην ξηρά, ο πόλεμος κρίνεται αποκλειστικώς στον αέρα. Δεύτερον, όλοι οι τελευταίοι πόλεμοι κατέδειξαν ότι, για την επιτυχή έκβαση μιας στρατιωτικής επιχειρήσεως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, των δικτύων εγκαίρου προειδοποιήσεως, σταθμών διοικήσεως και ελέγχου κ.λπ. Τρίτον, για την καταστροφή των ανωτέρω χρησιμοποιούνται μέσα μη δυνάμενα να αντιμετωπισθούν από μια χώρα με συμβατικά αμυντικά συστήματα, λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους από τα συμβατικά ραντάρ, δεδομένου ότι η απειλή τίθεται από βλήματα μακρού βεληνεκούς (κυρίως Tomahawk στην περίπτωση των Αμερικανών) και χαμηλής διακριτικότητας (Low observability) μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και αεροσκάφη τεχνολογίας Stealth (π.χ. F-35), όλα φυσικά σε συνδυασμό με άλλα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.

Από τα παραπάνω μέσα, η Τουρκία διαθέτει ήδη τα προαναφερθέντα UAV καταστολής εχθρικής αεράμυνας HARPY, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μία σειρά όπλων μακρού πλήγματος (stand-off weapons), με τα οποία είναι δυνατόν η καταστροφή στόχων από απόσταση ασφαλείας (εκτός βεληνεκούς της αντίπαλης αντιαεροπορικής άμυνας) και ως προανεφέρθη θα έχει σύντομα (από το 2015) και τα αεροσκάφη τεχνολογίας Stealth (F-35). Το αν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει προκύπτει από δύο ασκήσεις που έγιναν μία το 2010 (κατά τη διάρκεια της ασκήσεως «Αnatolian Eagle») και Pence-2013, στις οποίες κατεστράφησαν ισάριθμοι σταθμοί ραντάρ από τα HARPY.

H απόκτηση των HARPY από την Τουρκία (104 συνολικά συστήματα) απασχόλησε και απασχολεί ακόμη σοβαρότατα την Π.Α. από το 2002, που έγινε γνωστή η παραλαβή τους από την Τουρκία, χωρίς να βρεθεί ουσιαστικά λύση (υπάρχει περιορισμένης αποτελεσματικότητας παραπλάνησή τους μέσω ψευδών σταθμών εκπομπής ακτινοβολίας ραντάρ). Ο λόγος, απλός: Τα ΗΑRPY, που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την καταστροφή ραντάρ (εγκαίρου προειδοποιήσεως, πλοίων, πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων που χρησιμοποιούν ραντάρ), παρουσιάζουν τις ίδιες δυσκολίες στην αντιμετώπισή τους, όπως και οι γνωστοί πύραυλοι αντι-ραντάρ (π.χ., ΗΑRM-High Antiaradiation Missile). Και τούτο διότι, επειδή τα συστήματα αυτά έχουν παθητικό σύστημα καθοδηγήσεως -δεν εκπέμπουν κάποια ακτινοβολία ώστε να είναι δυνατή η παρεμβολή τους-, αλλά έλκονται από την ακτινοβολία του εχθρικού ραντάρ, αφήνουν στον αντίπαλο μόνο δύο επιλογές: ή να συνεχίσει να λειτουργεί το ραντάρ, με αποτέλεσμα να καταστραφεί, ή να σταματήσει, με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να μην έχει εικόνα. Για τις δυνατότητες αεροσκαφών τεχνολογίας Stealth, όπως τα F-35, δεν χρειάζεται να γίνει ειδική αναφορά εδώ. Αρκεί να αναφερθεί ότι για την αντιμετώπιση των τουρκικών F-35 η Π.Α. είχε εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκτήσεως σύγχρονων αεροσκαφών, το οποίο φυσικά δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.

Η εισαγωγή αεροσκαφών τεχνολογίας Stealth, πολλαπλώς διαφημισθέντων και ως «αόρατων», ή συστημάτων χαμηλής παρατηρησιμότητας όπως τα HARPY, με χρήση συνθετικών υλικών, ειδικών βαφών κ.ά. για μείωση του ίχνους τους από εχθρικά ραντάρ, καθώς και άλλων συστημάτων, επέφερε μια πραγματική επανάσταση στον σύγχρονο πόλεμο, και τούτο για ευνόητους λόγους: Γιατί, για να καταστραφεί μια απειλή αυτής της μορφής, θα πρέπει να εντοπισθεί από τα ραντάρ, πράγμα σχεδόν αδύνατο από τα συμβατικής τεχνολογίας ραντάρ. Τούτο οδήγησε στην εντατική έρευνα, με αποτέλεσμα να εμφανισθούν τα πρώτα παθητικά συστήματα εντοπισμού στόχων, όπως το τσεχικό VERA-E και το ουκρανικό Kolchuga. H εταιρία που κατασκεύαζε το πρώτο αγοράσθηκε σχεδόν αμέσως από αμερικανική εταιρία (για ευνόητους λόγους), ενώ αυτό της εταιρίας που κατασκευάζει το Kolchuga επιδείχθηκε προ ετών στην Ελλάδα, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους, δεδομένου ότι κάθε σύστημα κόστιζε περί τα 50.000.000 ευρώ και η ανάγκη καλύψεως του ελληνικού χώρου (35-40 συστήματα) ανέβαζε το κόστος σε απαγορευτικά επίπεδα (της τάξεως των 2 δισ. περίπου). Σημ.: υπάρχουν ακόμη δύο συστήματα, το αμερικανικό Silent Sentry και το γαλλικό Ηοmeland Alerter 100, με τα συστήματα αυτά να παρουσιάζουν συγκριτικά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα έναντι των πρώτων δύο, η αναφορά των οποίων παρέλκει εδώ.

Περιέργως, ή μάλλον ουδόλως έτσι, αν ληφθεί υπ’ όψιν το τεράστιο και φυσικά ανεκμετάλλευτο υψηλό επιστημονικό δυναμικό της χώρας, η απάντηση στο πρόβλημα εντοπισμού στόχων της παραπάνω κατηγορίας, προήλθε από μια ομάδα πέντε Ελλήνων επιστημόνων (των καθηγητών Αθ. Κωνσταντινίδη, Χρ. Σαραγιώτη, Κων. Πανούλα, Ιω. Κοσμίδη και Στυλ. Τριανταφυλλίδη). Η ομάδα αυτή ξεκίνησε, το 2006, ιδία πρωτοβουλία, ένα ερευνητικό πρόγραμμα κατασκευής ενός δικτύου παθητικών πολυστατικών ραντάρ -μη εντοπιζομένων από τον αντίπαλο!- για τον εντοπισμό στόχων χαμηλής διακριτικότητας (low obvervability-stealth), χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα όλων των παραπάνω, το οποίο, όπως ήταν φυσικό, τράβηξε αμέσως την προσοχή και το έντονο ενδιαφέρον της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η εξέλιξη του προγράμματος

Το πρόγραμμα, έπειτα από μία δοκιμή για απόδειξη της αρχής λειτουργίας (proof of concept), εξελίχθη σε βαθμό που αποτέλεσε το αντικείμενο εγκωμιαστικών σχολίων τόσο της Π.Α. όσο και κυρίως του ΓΕΣ, το οποίο με δύο έγγραφά του, και συγκεκριμένως της 13/8/2010 και της 29/1/2010 (τα έχουμε) αναφέρεται: α) στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το οποίο αναμένει την πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα έρευνας και αναμένει την παρουσίαση της τελικής μορφής του ερευνητικού έργου των πέντε επιστημόνων (έγγραφο 13/8/2010) και β) στο γεγονός ότι κατά την εκτίμησή του το σύστημα μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος, να παράξει στρατηγικό πλεονέκτημα και να συμβάλλει στην αποφυγή αιφνιδιασμού κ.λπ. (έγγραφο 29/12/10). Αυτά, μετά την ομόφωνη απόφαση εγκρίσεως για συνέχιση του προγράμματος από δύο ΣΑΣΠ (Συμβούλιο Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού) και μία απόφαση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) στις 29/5/2010, η οποία χαρακτήρισε το πρόγραμμα.

Το εξωφρενικό αιτιολογικό της απόρριψης και η άμεση αντίδραση των ερευνητών

Το τι έγινε μετά μόνο στη σύγχρονη Ελλάδα, και μάλιστα αυτής της περιόδου, μπορούσε να γίνει. Γιατί στις 4 Σεπτεμβρίου η ηγεσία των Ε.Δ., με έγγραφό της προς τους πέντε ερευνητές και κατόπιν εισηγήσεως του ΓΕΑ (!), ακύρωσε όλες τις παραπάνω ομόφωνες αποφάσεις, εκ των οποίων η μία ήταν απόφαση ενός πρόσφατου ΣΑΓΕ! Το αιτιολογικό ήταν τόσο εξωφρενικό, που το παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω:

[…] «Η εν λόγω επιχειρησιακή απαίτηση», η ανάγκη, δηλαδή, ενός συστήματος που θα αποκαλύπτει και θα διευκρινίζει τις υφιστάμενες και μελλοντικές αεροπορικές απειλές, που θα διαθέτουν τα χαρακτηριστικά Low Probability of Intercept (σ.σ.: χαμηλή πιθανότητα εντοπισμού), Low RCS (σ.σ.: μικρή διατομή ραντάρ) και stealth «δεν μπορεί να καλυφθεί από ένα σύστημα συγκεκριμένης τεχνολογίας ή κατασκευαστικής φιλοσοφίας, αλλά από δυνατότητες ευρέος φάσματος» (σ.σ.: η τεχνικοφανής αοριστία για τη δικαιολόγηση μίας πραγματικής πομφόλυγας), «που θα καταστήσουν το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου αποτελεσματικό τόσο στο σύγχρονο όσο και στο μελλοντικό περιβάλλον των αεροπορικών επιχειρήσεων».

«Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφές ότι δεν υφίσταται ούτε μπορεί να διατυπωθεί (σ.σ.: Γιατί; Επειδή ορισμένοι είναι άσχετοι ή κινούνται από ύποπτα κριτήρια;) επιχειρησιακή απαίτηση της Π.Α. για απόκτηση «παθητικού συστήματος εντοπισμού στόχων».

Αυτή η εξωφρενική και εκτός πραγματικότητας απάντηση στους ερευνητές προκάλεσε την άμεση αντίδρασή τους, η οποία εκφράσθηκε με μία πεντασέλιδη επιστολή εντυπωσιακής σαφήνειας, ύφους, επιστημοσύνης, ανάμεικτης με αισθήματα ανακουφίσεως για την απαλλαγή τους από την επταετή περιπέτειά τους με το ΥΠΕΘΑ και ουχ ήττον διακριτικής ειρωνείας. Τούτο, όταν καλεί τους εισηγητές της αποφάσεως αυτής να εξηγήσουν, όχι στους επιστήμονες, αλλά ενώπιον πάσης αρμόδιας Αρχής, με ποιον τρόπο συστήνουν, πέραν αυτόν της ομάδας των ερευνητών, να αντιμετωπισθεί ο εντοπισμός απειλών όπως του F-15, του HARPY, ελικοπτέρων, να υποκατασταθεί η λειτουργία των συμβατικών ραντάρ όταν αυτά τεθούν εκτός ενεργείας, να διασφαλισθεί σαφής και διευκρινισμένη τακτική εικόνα σε ένα υψηλού βαθμού περιβάλλον Η/Π κ.λπ.

Είναι κρίμα που η δημοσίευση της παραπάνω επιστολής δεν είναι δυνατή λόγω χώρου, για να γίνει σαφέστερη η έκταση της εγκληματικής αυτής αποφάσεως. Την επιστολή, όμως, εκτός από τη στρατιωτική ηγεσία έχουν ο ΥΕΘΑ και η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Και εάν ο ΥΕΘΑ ή η επιτροπή δεν παρέμβουν εγκαίρως, αναζητώντας τους ανεγκέφαλους εισηγητές αυτής της αποφάσεως (σ.σ.: λόγω αποστρατείας τη χαρακτήρισε ανώτατος αξιωματικός) και τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτήν, και σε κάθε περίπτωση την άμεση ανατροπή της, τότε θα είναι η σειρά του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να παρέμβει.

Δημοκρατία 22/9/13


Σχετικά άρθρα:
Ελληνικό σύστημα παθητικού εντοπισμού στόχων;
Eν Τάχει

Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για δωροδοκία πρώην αν. Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών

O πρώην αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής
Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας με τον πρώην ΥΕΘΑ
Άκη Τσοχατζοπουλο.
Συνελήφθη την Παρασκευή με την κατηγορία της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος  ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας. Το σχετικό ένταλμα φέρει την σφραγίδα του ανακριτή Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα, ενώ ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Θα παραμείνει κρατούμενος έως τότε. Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΘΑ (Νο2 του επίσης υπόδικου κ.Σμπώκου), κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από την Siemens για σύμβαση σχετικά με την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό τους (ΕΡΜΗΣ ΙΙ), η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα , ο Α.Κάντας φέρεται να έλαβε στις 24 Μαρτίου 2003, σε λογαριασμό του στην Dresdner Βank μέσω της εταιρείας Μartha Ηolding Corp., το ποσό των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερησιου τύπου, η Μartha Ηolding Corp φωτογραφίζεται ως «εταιρεία-κουμπαράς», που έχει συνδεθεί με κεντρικό πρόσωπο στην κύρια υπόθεση των λεγόμενων «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Ερμής, ύψους 216 εκατομμύρια ευρώ, ήταν υπερκοστολογημένη κατά 25%. Το σύστημα επικοινωνιών ζώνης μάχης (ΣΕΖΜ) Ερμής είναι ψηφιακό τακτικό σύστημα επικοινωνιών που παρέχει δυνατότητες επικοινωνίας σε τηλεφωνία ,τηλετυπία, τηλεομοιοτυπία και μετάδοση δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα...

60 χρόνια "Μάτια"

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

© Ιωάννης Λέκκας,  www.eagleaviation.gr
Στις αρχές της δεκαετίας  του 50 με την είσοδο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και ουσιαστικά στον ψυχρό πόλεμο, η ανάγκη για δημιουργία Μοίρας με εξειδικευμένα αναγνωριστικά α/φη μιας και μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν τροποποιημένα Spitfire, έγινε φανερή. Μέχρι να πάρουν τη σκυτάλη τα RF-84G και τα RT-33Α με τη συγκρότηση του 348 Σμήνους Αναγνωρίσεως στην αυγή της εποχής της αεριοπροώθησης και την άφιξη των RF-84F οι αποστολές έγιναν συστηματικές και στοχευμένες σε χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ένας ψυχρός πόλεμος με πραγματικές αποστολές επάνω από χώρες του "από βορρά κινδύνου" μέχρι αποστολές και στην Κύπρο στην κρίση του 1964 που οι χειριστές της 348ΜΤΑ έφεραν πίσω τις φωτογραφίες εκτελώντας επιτυχώς την αποστολή τους αφού πρώτα ανάγκασαν τα Αγγλικά Lightning που σηκώθηκαν από την Βάση του Ακρωτηρίου για να τα αναχαιτίσουν και που χρησιμοποίησαν τα αέρια εκτόνωσης των κινητήρων τους προκειμένου να μην αφήσουν τα Ελληνικά αναγνωριστικά να έρθουν σε ΕΟΠ (ευθεία και οριζόντια πτήση) προκειμένου να φωτογραφίσουν τους στόχους τους,  σε overshoot! Φυσικά η προσφορά της Μοίρας στην χώρα δεν περιορίστηκε μόνο σε αποστολές αναγνώρισης στα πλαίσια ΝΑΤΟϊκών κι εθνικών (ειδικά από το 1974 και μετά) αποστολών αλλά επεκτάθηκε και σε αποστολές επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Την Παρασκευή η Μοίρα γιόρτασε τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.



Ευχόμαστε στα 'Μάτια' να πετούν και να βλεπουν για πολλα χρόνια ακόμα! Το γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής μας παραμένει το ίδιο ρευστό όσο πριν 60 χρόνια και η ανάγκη για μια εξειδικευμένη πλατφόρμα αναγνώρισης παραμένει ιδιαίτερης επιχειρησιακής σημασίας και η ΠΑ το γνωρίζει πολύ καλά! Τα RF-4E μπορεί να είναι "γερασμένα" και να "αποσύρονται" κάθε φορά που η ανάγκη περικοπών κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, αλλά η σωστή συντήρηση και η εμπειρία ιπταμένων και τεχνικών τα κρατά ακόμα αξιόμαχα εκτελώντας με επιτυχία όχι μόνο την εκπαίδευση και την συντήρηση προσωπικού και μέσων, αλλά και κάθε αποστολή που ανατίθεται στη Μοίρα! Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε ευχή, είναι η πραγματικότητα! Phly saphe Eyes!


Διαβάστε περισσότερα...

Κλιμάκιο της Καταριανής αεροπορίας στην 114ΠΜ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Mirage 2000-5EDA της ΠΑ του Κατάρ στην 114ΠΜ
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, κλιμάκιο εκατόν δεκαοκτώ (118) ατόμων της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, αποτελούμενο από Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό, έφθασε στην 114 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Τανάγρας, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Πολεμικών Αεροποριών. Για τη μεταφορά του προσωπικού και των υλικών χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα (4) αεροσκάφη C-130 και ένα (1) C-17.

Η συνεργασία των δύο Πολεμικών Αεροποριών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου 2013, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ασκήσεις εναέριας μάχης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τεσσάρων (4) Μ2000-5 της Αεροπορίας του Κατάρ, των αεροσκαφών Μ2000-5 της 331Μ και 332Μ καθώς και άλλων τύπων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.


Την περασμένη Τρίτη, την 114ΠΜ επισκέφθηκε και ο Α/ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Πτέρυγας, Σμήναρχος (Ι) Θωμάς Χατζηαθανασίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για θέματα της Μονάδας, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό της, καθώς και με το προσωπικό του κλιμακίου της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, το οποίο βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
Ας θυμηθούμε τι γράφαμε τον περασμένο Νοέμβριο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ στο Κατάρ:

"Οπωσδήποτε το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ συνοδευόταν στη συγκεκριμένη επίσκεψη από τον Διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης δίνει αφορμή για σκέψεις. Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ διαθέτει 12 αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5EDA, που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με τα 25 ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2...

Βέβαια, δεδομένου ότι το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας έστω και για την εκμετάλλευση "ευκαιριών", τυχόν σκέψεις περί άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος για τα αεροσκάφη αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Πολύ πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο, η συμμετοχή του Δ/ΔΑΥ στη συνάντηση των δύο Α/ΓΕΕΘΑ να συνδέεται με την εμπειρία της ΠΑ στην υποστήριξη του Mirage 2000 και τις αντίστοιχες ανάγκες της αεροπορίας του Κατάρ. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Odyssey Dawn" το 2011, ένα σμήνος Mirage 2000 του Κατάρ είχε μετασταθμεύσει στην 115 ΠΜ και συμμετείχε από εκεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη.

Παρ' όλα αυτά, και επειδή κανείς δε γνωρίζει τι φέρνει το μέλλον, θα υπενθυμίσουμε ότι το Κατάρ από ετών συζητά την πώληση των αεροσκαφών αυτών - μεταξύ άλλων έγιναν αποτυχημένες κρούσεις στην Ινδία και την Ινδονησία. Η πρόθεση αυτή πιθανόν να έχει αναζωπυρωθεί, καθώς πρόσφατα δημοσιεύθηκαν πληροφορίες που θέλουν το Κατάρ να επιδιώκει την αντικατάσταση των 12 αυτών Μιράζ με Rafale. Ας σημειωθεί ότι η πρόταση ανταλλαγής παλιότερων Μιράζ με Rafale περιλαμβάνεται σταθερά στην πολιτική της Dassault για την προώθηση του τελευταίου σε παλιούς πελάτες (είχε άλλωστε προταθεί και στην Ελλάδα).

Εμείς θα θυμίσουμε τι γράφαμε το 2010 στην πρότασή μας για την απόκτηση των αεροσκαφών από την ΠΑ: "θα μπορούσαν να αποκτηθούν τα 12 Mirage 2000-5Mk2 του Κατάρ, σε τιμή πολύ φθηνότερη από τον εκσυγχρονισμό που προτείνει η Dassault για τα ελληνικά, και μαζί με τα υπάρχοντα να εξοπλίσουν (25+12=37 αεροσκάφη) και τις δύο μοίρες της 114 ΠΜ. Από τα μη εκσυγχρονισμένα ελληνικά αεροσκάφη, θα μπορούσαν περίπου τα μισά να διατηρηθούν σε πλόιμη κατάσταση και να συγκροτήσουν ένα σμήνος ΤΑΥΝΕ ανά μοίρα για την εκμετάλλευση των ΑΜ-39 Exocet".(άλλα σχετικά κείμενά μας εδώ και εδώ)

Εννοείται ότι οι προτάσεις μας αυτές είχαν προκαλέσει την αντίδραση διαφόρων εξοπλιστικών κύκλων και ιστοσελίδων που διέβλεψαν "κίνδυνο να μείνει η ΠΑ 20 χρόνια πίσω" κλπ., ενώ άλλοι κατάπιναν την κάμηλο της ομοιοτυπίας σε ραντάρ/κινητήρες και διύλιζαν τον κώνωπα για διαφορές σε υποσυστήματα... Ας μας πουν τώρα τι αεροσκάφος αιχμής αποκτήθηκε αντί για τα "ξεπερασμένα" Μιράζ 2000 και πώς θα καλυφθεί το κενό της απόσυρσης των μαχητικών 2ης γενιάς...

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι:
(1) Ο στόλος των Mirage 2000 της 114 ΠΜ έχει στρατηγική αξία δυσανάλογη προς το μικρό ποσοστό του επί της οροφής της ΠΑ, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη αποτελούν τους μόνους διαθέσιμους φορείς των πυραύλων AM-39 Exocet και SCALP-EG.
(2) Μετά τη ματαίωση του εκσυγχρονισμού των 19 παλαιότερων αεροσκαφών EGM/BGM, αυτά οδηγούνται στην απαξίωση και απομένουν μόλις 25 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη, αριθμός αντιοικονομικός από άποψη υποστήριξης. Η προσθήκη των αεροσκαφών του Κατάρ θα κάλυπτε ιδανικά το κενό, συμπληρώνοντας ουσιαστικά την προβλεπόμενη δύναμη 2 μοιρών.
(3) Οι οικονομικές συνθήκες ναι μεν δεν είναι ευνοϊκές σήμερα, αλλά και η αντικατάσταση των αεροσκαφών του Κατάρ δεν θα γίνει αύριο, καθώς προαπαιτείται παραγγελία των νέων αεροσκαφών και αναμονή ως την παράδοσή τους, δηλαδή διάστημα τουλάχιστον 2-3 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα, πολλά μπορεί να αλλάξουν και για την Ελλάδα. Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν η Ελλάδα να δηλώνει παρούσα και ενδιαφερόμενη."

Περισσότερες φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΑ:


Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP