Σκληρό πόκερ για 12 μίλια και «γκρίζες ζώνες»

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Tου Σταυρου Λυγερου

Τι διαπραγματεύονται Αθήνα - Αγκυρα


Σε κρίσιμο σημείο έχουν φθάσει οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και ατύπως σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των δύο υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά το εύρος των χωρικών υδάτων. Το δεύτερο αφορά τη σύνταξη ενός πολιτικού ντοκουμέντου για τις διμερείς σχέσεις, το οποίο θα συμπεριλάβει και τον τρόπο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι επιμένουν να συζητούν μόνο για υφαλοκρηπίδα. Eχουν συνείδηση ότι εάν η Ελλάδα θεσπίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), το γήπεδο της διαπραγμάτευσης θα αλλάξει. Θα εξουδετερωθεί πλήρως ο ισχυρισμός - επιχείρημά τους ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα επειδή επικάθονται σε τουρκική. Αυτός είναι ο λόγος, που –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– έχουν απειλήσει την Αθήνα ότι εάν θεσπίσει ΑΟΖ, όχι μόνο θα εγκαταλείψουν τη διαπραγμάτευση, αλλά και θα στείλουν πλοία για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά έχει υποκύψει στον εκβιασμό, αλλά τουλάχιστον έχει απορρίψει την απαίτηση των Τούρκων η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών να μη συμπεριλάβει το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Στόχος τους είναι να το παρουσιάσουν σαν μερικές απομονωμένες ελληνικές νησίδες, οι οποίες δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα.

Αναφορικά με τα χωρικά ύδατα, υπενθυμίζουμε ότι εάν η Ελλάδα ασκούσε το δικαίωμά της και επέκτεινε στα 12 μίλια, ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου θα γινόταν ελληνική θάλασσα. Αυτό δεν θα επηρέαζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά θα ακύρωνε σε μεγάλο βαθμό τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που από το 1995 η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Για να μη δείξει ότι υποκύπτει, η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα ούτε στις εκτός Αιγαίου ακτές της. Η απειλή των Τούρκων, όμως, την έχει ωθήσει να διαπραγματεύεται μαζί τους για ένα νόμιμο δικαίωμά της, που ασκείται μονομερώς. Αυτός είναι ο λόγος που εάν υπάρξει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα, αυτή θα είναι άτυπη και απλώς η κάθε πλευρά θα εφαρμόσει μονομερώς τα συμφωνηθέντα.

Χωρικά ύδατα

Στις διαπραγματεύσεις, έχει επέλθει σύγκλιση για χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους. Στις ακτές που είναι μακριά από την Τουρκία (π. χ. Ιόνιο και Λιβυκό) θα γίνει επέκταση στα 12 μίλια. Για τις ελληνικές ακτές που γειτνιάζουν με την Τουρκία, η Aγκυρα αρνείται οποιαδήποτε επέκταση. Eχει φθάσει στο σημείο, μάλιστα, να αμφισβητήσει για τα νησιά το ισχύον καθεστώς των έξι μιλίων! Τέλος, στις ενδιάμεσες περιοχές συζητείται μερική επέκταση στα 8-9 μίλια. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου από τα 10 μίλια που είναι σήμερα θα ευθυγραμμισθεί με το εύρος των χωρικών υδάτων.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, γιατί η Ελλάδα δεν θεσπίζει 12 μίλια στις εκτός Αιγαίου ακτές της; Θα περιόριζε τη διαπραγμάτευση στο Αιγαίο και θα είχε δυνατότητα να αποσπάσει κάτι καλύτερο απ’ ό, τι έχοντας στο πακέτο όλες τις ακτές της. Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόσχημα να αντιδράσει σε μία τέτοια κίνηση, αφού οι αιτιάσεις της περί ημίκλειστης θάλασσας αφορούν μόνο το Αιγαίο.

Μία δεύτερη κρίσιμη παράλειψη είναι ότι –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– από τις διερευνητικές επαφές απουσιάζουν οι «γκρίζες ζώνες». Η Αθήνα παριστάνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Aγκυρα περιμένει να πάρει ό, τι πάρει, αφήνοντας για μετά την επαναφορά της επεκτατικής θεωρίας της. Η εγκατάλειψη της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» πρέπει να τεθεί από την Αθήνα ως όρος για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Το καλύτερο θα ήταν το πρόβλημα να λυνόταν μέσω της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων.

Στόχος της ελληνικής διπλωματίας πρέπει να είναι το οριστικό κλείσιμο κάθε «παραθύρου», από το οποίο μπορεί η Τουρκία να προβάλλει διεκδικήσεις. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η Αθήνα διαπραγματεύεται εκπτώσεις στα δικαιώματά της, προκειμένου να καταστήσει δυνατή μία συμφωνία με την Aγκυρα, αυτή η συμφωνία πρέπει να μην αφήσει ασάφειες και εκκρεμότητες.

Εάν τεθεί το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», θα φανεί εάν είναι διαπραγματευτικό όπλο, όπως πιστεύουν ορισμένοι στην Ελλάδα, ή πραγματική διεκδίκηση. Εάν οι Τούρκοι επιμείνουν, η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι δημόσια και σαφής: εάν θεωρούν ότι έχουν δίκιο, ας αναγνωρίσουν τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και ας το αναζητήσουν εκεί. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες-μέλη της Ε. Ε., έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του. Μέχρι τότε, δεν θα υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

www.kathimerini.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:28:00 μ.μ. EET  

Η λυση ειναι μια. Εξοπλισμος της χωρας με πλοια ικανα να δρασουν στην Αν. Μεσογειο αεροσκαφη να υπερασπισουν τον εναεριο χωρο και στρατο ξηρας που θα ασκει αποτροπη. Μπορει οι παρουσες οικονομικες συνθηκες να μην επιτρεπουν κατι τετοιο (δεν επαρκουν για οπλα αλλα εννοειται οτι επαρκουν για τον πολυ ακριβοτερο πολιτικο πλουτισμο) αλλα εδω παιζονται τα μελλοντικα θαλασσια συνορα της Ελλαδας. Η Ελλαδα οφειλει να μην παραχωρησει τιποτα απο αυτα που δικαιουται σε μια αναθεωρητικη Τουρκια. Πιστευω οτι μπορουμε να τα καταφερουμε αλλα πρωτα απο ολα θα απαιτηθει κατι που δεν εχουμε. Ηγεσια αποφασισμενη να αντιληφθει, να εργαστει και να προωθησει τα συμφεροντα της Ελλαδας χωρις να πρωτασσει τα ατομικα και τα παραταξιακα συμφεροντα. Δεν ειναι μυστικο οτι τα καμαρια των τελευταιων κυβερνησεων και να μπορουσαν δεν θα ηθελαν να παλαιψουν για την χωρα τους. Το ατομικο ή αντε το κομματικο καλο προεχει. Τα υπολοιπα απλα δεν τους αφορουν.

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:50:00 μ.μ. EET  

Ας συζητανε οσο περισσοτερο μπορουν χωρις να φερουν τιποτα σε αποτελεσμα. Αυτο θα δωσει στην χωρα την δυνατοτητα να αναδιοργανωθη και να εξοπλιστη, και μετα τουτων....ερχονται καιροι δυσκολοι για ολη την υφηλιο..και τοτε ολα μα ολα θα αλλαξουν. Διοτι πραγματι ο Καιρος Γαρ Εγγυς.

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:29:00 μ.μ. EET  

ασε μας ρε μαστορα με τα λιακοπουλικα

konion 13 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:50:00 μ.μ. EET  

Τρώγοντας, ἀνοίγει ἡ ὄρεξι.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:48:00 π.μ. EET  

Ένας καφές τον μήνα για την άμυνα για όσο διάστημα εξακολουθεί να υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα, είναι ένας φόρος που κανείς Έλληνας νομίζω ότι θα γκρινιάξει όταν τον πληρώσει, αφού δεν έχουν χρήματα για να την χρηματοδοτήσουν αλλιώς. 3€ επί 7 εκκ. περίπου απασχολούμενοι επί 12 μήνες είναι 250 εκκ. περίπου τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα γιατι πολλοί θέλουν και μπορούν να εισφέρουν περισσότερα αν πεισθούν ότι τα χρήματα μπαίνουν σε διαφορετικό λογαριασμό και τα διαχειρίζεται μία επιτροπή με διαφάνεια και τους δείχνει σεβασμό, μακριά από τα λαμόγια του παρελθόντος.
Πρωτίστως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των εφέδρων και για οχυρωματικά ή άλλα έργα στις περιοχές άμυνας στα ανατολικά σύνορα της χώρας ( έχει δει κανείς το Καστελόριζο που παίζει πάρα πολύ τώρα τελευταία, πως να κάνει κανείς άμυνα εκεί πάνω σε ένα φαλακρό βουνό, οτι και να στείλεις θα στο δυαλύσουν από απέναντι). Δευτερευόντως μπορούν να αγορασθούν και οπλικά συστήματα πολλαπαλασιαστές ισχύος ή ότι τέλως πάντων λείπει και είναι απραίτητο να αγορασθεί. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ανεξάρτητος και δεν θα συνυπολογίζεται στο ποσό του προυπολογισμού που δίνεται για άμυνα γιατί διαφορετικά θα τον πνίξουν εκεί μέσα. Θέληση να υπάρχει, λύσεις βρίσκονται.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:49:00 π.μ. EET  

βωβω

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:53:00 μ.μ. EET  

Μετά την επιδρομή στα στοκατζίδικα του upstate New York, o Von Droutsen είναι πια ακτύπητος στις διαπραγματεύσεις! To stiff upper lip του κάνει τον Νταούτογλου να τρέμει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP