Ιράν του Νείλου;

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο είναι πολύ σημαντικότερα για το παγκόσμιο σύστημα αλλά και για μας, από την εισβολή στο Ιράκ ή τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μια κρίση σημαντικότερη από κάθε άλλη, διότι εκτροπή της Αιγύπτου, της πολιτικής Μέκκας του αραβικού κόσμου, σε ισλαμικό καθεστώς ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό ασφάλειας του Ισραήλ. Ανατρέπει τους γεωστρατηγικούς όρους.

Για την χώρα μας ένα Ιράν του Νείλου, με δεδομένη την ολοένα και πιο σκληροπυρηνική στροφή του τουρκικού ισλαμοφασισμού θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Δείτε απλά τον χάρτη, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός των γεωστρατηγικών παιγνίων. Ακόμη κι ο παραλίγο δόκτωρ Δρούτσας μπορεί να το καταλάβει.

Παρά τα μυθεύματα που διακινούνται, το ξεκίνημα και η κλιμάκωση της κρίσης δεν σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ. Πολύ απλά η Ουάσιγκτον σύρθηκε από τις εξελίξεις και τώρα, χωρίς βάθος σκέψης και στρατηγική, ξεφορτώνει τον Μουμπάρακ, τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα της υπερδύναμης επί δεκαετίες. Ο γηραιός στρατηγός είναι που μάζεψε τις άλλες αραβικές χώρες και ο στρατός του συμμετείχε στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου στο πλευρό των Αμερικανών.

Τώρα τον «πουλάνε», αφού τον υπονόμευσαν με δηλώσεις για «ομαλή αλλαγή», «εκδημοκρατισμό» κλπ, ψελλίζοντας για κάτι άγνωστο στις αχανείς φτωχές μάζες των φελάχων: «δημοκρατία».

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, πιστεύω το αργότερο σε 2-3 μέρες από τώρα, θα έχει συντελεστεί η αλλαγή. Αν ο Μουμπάρακ πειστεί να παραιτηθεί και συντελεστεί ομαλή, νομιμοφανής, αλλαγή με αναρίχηση στην Προεδρία του Αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϋμάν, με τις πλάτες του κραταιού και σεβαστού από το λαό Στρατού, τότε είναι πιθανό να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Αν προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού αλλά με σεβασμό στο staus quo ante με το Ισραήλ, τότε οι ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι εκλείπουν. Προσωρινά.

Στην Αίγυπτο υπάρχει ισχυρό αίσθημα αιγυπτιακής εθνικής ταυτότητας. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα να μην απλωθεί η πυρκαγιά του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν ματώσει πολλές φορές στην πρόσφατη Ιστορία, είναι πολύ μεγάλο στην συνείδηση των απλών ανθρώπων κι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών αλλά και βετεράνος του Πολέμου των 6 Ημερών και του Γιομ Κιπούρ, Ομάρ Σουλεϋμάν, έχει κάποιες πιθανότητες να εξομαλύνει την κατάσταση.

Στο Τελ Αβίδ δεν κοιμούνται αυτές τις μέρες. Η σχέση με την Αίγυπτο ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής συμμαχιών των Ισραηλινών, της ασφάλειας τους. Το Ισραήλ ήδη αναγκάζεται προληπτικά να συγκροτήσει νέα ισχυρή τεθωρακισμένη μονάδα στα σύνορα με την Αίγυπτο, τα οποία ως τώρα είχαν μόνο μικρές δυνάμεις επιτήρησης.

Αν η αλλαγή γίνει σε χαοτικές συνθήκες και δούμε σκληρούς ισλαμιστές στο τιμόνι της Αιγύπτου, οι συμφωνίες με το Ισραήλ θα καταγγελθούν και οι Ισραηλινοί θα επιστρέψουν σε συνθήκες περικύκλωσης.

Η σχέση τους με την Τουρκία, πάλαι ποτέ στρατηγικό εταίρο του Ισραήλ, είναι πλέον εχθρική. Το Τελ Αβίδ έμαθε με σκληρό τρόπο αυτό που έγραψε σε ανύποπτο χρόνο ο Λιούϊς: δεν υπάρχει μετριοπαθές Ισλάμ. Όλες οι συμφωνίες, στρατιωτική, ανταλλαγής πληροφοριών κλπ, είναι πλέον – άλλες στην πράξη κι άλλες και τυπικά – καταγγελμένες, νεκρό γράμμα. Η Τουρκία κατατάχθηκε πλέον από την κυβέρνηση, την Τσαχάλ (ο Ισραηλινός Στρατός) και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Τελ Αβίδ, ως εχθρός.

Jimmy Carter, Anwar Sadat, Menahem Begin

Ο μοναδικός αγωγός που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ έρχεται από την Αίγυπτο και ήδη χθες, Σάββατο, ανατινάχθηκε από άγνωστους δολιοφθορείς.

Επομένως για τους Ισραηλινούς είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση τους η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, με σύνδεση των εφαπτόμενων ΑΟΖ των τριών χωρών μας, με την δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ και τα αχανή ενεργειακά κοιτάσματα μας με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Κρήτης. Οι τρεις χώρες θα λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα και θα κερδίζουμε άπλετο χρήμα πουλώντας αέριο στην Ευρώπη. Ξοφλάμε δέκα κρίσεις κι έχουμε κι άλλες τόσες ρέστα. Αλλάζει ο χάρτης, αλλάζει η θέση μας στο παγκόσμιο σύστημα.

Το Ισραήλ δεν συζητά καν για αγωγό μέσω Τουρκίας και κάθε προσπάθεια διατήρησης διόδων επικοινωνίας και συνεργασίας με το τουρκικό κατεστημένο απέτυχε, κατέρρευσε κάτω από το βάρος των τουρκικών ηγεμονικών φιλοδοξιών, της απροκάλυπτης εχθρότητας κυβέρνησης και λαού της Τουρκίας προς το Ισραήλ. Το Τελ Αβίδ δεν μπορεί να συνεργαστεί με την χώρα που κλιμακώνει την εχθρότητα της, με τον λαό που ο αντισημιτισμός χτυπάει κόκκινο. Δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά από τον εχθρό του. Αυτή η αρτηρία πλούτου και ενεργειακής αυτονομίας μπορεί να περνά μόνο μέσα από χώρο που δεν ελέγχεται από ισλαμικά καθεστώτα από εμάς, τον Ελληνισμό.

Την αρτηρία αυτή και την επιβίωση του ισραηλινού κράτους θα τις διαφυλάξουν οι κραταιές κι εμπειροπόλεμες Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αλλά πρωτίστως, άγνωστος αριθμός πυρηνικών κεφαλών. Λέγεται πάνω από 100.

Οι Ισραηλινοί δεν αστειεύονται με την επιβίωση τους ως κράτους και λαού.

Ακόμη κι αν η Αίγυπτος δεν πέσει στο χάος, ακόμη κι αν η πολιτική Μέκκα του αραβικού κόσμου δεν μετατραπεί σε Ιράν του Νείλου, η ανάγκη του Ισραήλ για συνεργασία μαζί μας είναι αναγκαία, όπως το οξυγόνο.

Μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση ανοίγεται μπροστά μας. Κι όμως η Κυβέρνηση ομφαλοσκοπεί, διότι ο κ. Δρούτσας είναι έμπλεος φόβου για το πώς θα αντιδράσουν οι…Τούρκοι!

Η ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά είναι επιτακτική ανάγκη για το εθνικό συμφέρον. Αυτός μπορεί.

Κι εν τω μεταξύ, 10.000.000 Αιγύπτιοι Κόπτες, οι χριστιανοί απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων, διατρέχουν πλέον τεράστιους κινδύνους. Επί χρόνια υφίστανται μια μορφή γενοκτονίας. Οι βιασμοί των χριστιανών γυναικών είναι καθημερινή πρακτική. Απαγωγές, προπηλακισμοί, φόνοι, κάθε λογής διώξεις αποτελούν καθημερινή πρακτική. Τυχόν ανάληψη της εξουσίας από φονταμενταλιστές ή μακρά περίοδος αναρχίας, δημιουργούν ορατό κίνδυνο πλήρους αφανισμού.

Οι εν Ελλάδι «επαναστάτες» του καπουτσίνο δεν βρήκαν ποτέ δυο λέξεις για τα εκατομμύρια των απηνώς διωκόμενων από το Ισλάμ Χριστιανών της Αιγύπτου. Ονειρεύονται «δεκέμβρηδες» και τώρα που πλησιάζει το Τριώδιο, αντί για φασουλήδες θα ντυθούν εξεγερμένοι φελάχοι. Καμήλες που θα βρούνε;

http://www.antinews.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:03:00 μ.μ. EET  

Ας μην είμαστε τόσο βιαστικοί στο να θεωρήσουμε το Ισραήλ φίλο της Ελλάδας. Δεκαετίες καχυποψίας και υπόγειων αντιθέσεων δεν σβήνονται σε ένα χρόνο. Άλλωστε ιστορικά η Ελλάδα έχει πέσει θύμα ευκαιριακών συμμαχιών και μεγαλοϊδεατισμού χάνοντας κεκτημένα...

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:28:00 μ.μ. EET  

Eδώ μας πουλάνε τους Τούρκους για φίλους...στους Ισραηλινους θα κολήσουμε!

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 5:43:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ 9 Φεβρουαρίου 2011 1:03:00 μ.μ. GMT+02:00

Κανείς δεν είπε ότι το Ισραήλ είναι φίλος μας. Δυνητικός πολιτικός σύμμαχος είναι. Μη συγχέουμε τις διεθνείς σχέσεις με τις φιλίες που έχουμε ως άνθρωποι ο καθένας μας. Εδώ δεν έχει φιλίες παρά μόνο συμφέροντα. Και όταν μια τέτοια ευκαιρία ανοίγεται για να βγούμε από την ατολμία μας, θα είναι κουτό να μην την εκμεταλλευθούμε.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:44:00 μ.μ. EET  

Σύμφωνοι, αλλά η σπουδή για προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης σε συνδυασμό με άλλους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα είναι πηγή προβληματισμού...

Αναδελφος Χ. 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:38:00 π.μ. EET  

Η προσεγγιση με το Ισραηλ, αποτελει δωρο εξ ουρανου, που οφειλεται κατα κυριο λογο στο στρατηγικο λαθος της Τουρκιας,να ελθει αντιμετωπη με το κρατος αυτο. Η Τουρκια προκειμενου να ανεβασει τις μετοχες της στον μουσουλμανικο κοσμο, υιοθετησε μια εχθρικη ρητορεια και γενικοτερα σταση εναντι του Ισραηλ, πιστευοντας οτι θα κερδισει πολυτιμους ποντους χωρις κανενα κοστος.Η πορεια αποδειχτηκε διαφορετικη, και δεν ειναι λιγοι αυτοι στην γειτονικη χωρα που αναρωτιουνται για το μεγεθος της γκαφας τους. Η ουσια για μας ειναι οτι απο το πουθενα, προεβαλλε ενας εν δυναμει συμμαχος που συμμεριζεται πλεον την δικη μας θεση, καθως βιωσε και ο ιδιος την τουρκικη εχθροτητα και ηγεμονισμο. Θελω να πιστευω οτι αυτη η προσεγγιση θα αξιοποιηθει αναλογα, στο πλαισιο δημιουργιας συμμαχιων, με χωρες οπως η Βουλγαρια, η Σερβια,η Ρουμανια και γιατι οχι η FYROM. Απο την αλλη πλευρα, ο αντιστοιχος αξονας περιλαμβανει πλην της Τουρκιας, την Αλβανια, την Βοσνια και τωρα τελευταια Συρια, ενω κατα πως φαινεται θα ακολουθησει το Ιραν.Οι εξελιξεις που συντελουνται ειναι αρκετα πονηρες, και θα πρεπει να ειμαστε ετοιμοι για καθε ενδεχομενο. Καλες οι επιφυλαξεις για οσους τις εχουν, αλλα δεν ειναι το Ισραηλ η χωρα που διεξαγει σε ετησια βαση στρατιωτικες ασκησεις καταληψης ελληνικων νησιων.

megalh k aiwnia hellas 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 4:04:00 μ.μ. EET  

ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ.ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΧΡΟΙ ΤΟΥΣ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΟΖ Κ ΑΠΟ ΚΕΙ Κ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ Κ ΙΡΑΝΟΥΣ ΝΑ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΠΑΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Κ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΑΡΑΒΩΝ.ΤΟΤΕ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.ΤΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ Κ ΟΙ ΕΛΛΑΝΙΟΙ.ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΟΛΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP