Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε από το αξίωμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μεταβιβάζοντας την εξουσία στις ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, μετά από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο σύντομο ανακοινωθέν του, ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Μουμπάρακ «παραιτείται» από το αξίωμά του και παρέδωσε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων.

Η ανακοίνωσε έγινε δεκτή με έξαλλους πανηγυρισμούς από τα πλήθη των διαδηλωτών, που εκτιμάται ότι μπορεί να άγγιξαν σήμερα το ένα εκατομμύριο, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κάιρο και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ρίξαμε το καθεστώς», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και δάκρυα χαράς.

«Εις το όνομα του Θεού, του ελεήμονος, πολίτες, κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου και έχει διορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διοίκηση της χώρας», είπε στο ανακοινωθέν του ο Σουλεϊμάν.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του αποχώρησαν για το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει ότι μεταβίβασε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Ομάρ Σουλεϊμάν.

Το πρωί, ο στρατός δεσμεύτηκε για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όταν «λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες» και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο εξοργισμένοι διαδηλωτές, που περίμεναν να παραιτηθεί χθες ο Μουμπάρακ, συνέχισαν και σήμερα τις μαζικές διαδηλώσεις τους.

Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε απλώς την υπόσχεσή του για τη διενέργεια εκλογών το Σεπτέμβριο, στις οποίες δεν θα βάλει υποψηφιότητα.

Ο στρατός επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση, κάτι που δεν κατάφερε, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν σθεναρά στο αίτημά τους για παραίτηση του Μουμπάρακ.

Χαρές στο Λίβανο, ανησυχία στο Ισραήλ.

Μερικά μόνο λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Hosni Mubarak, τα πυροτεχνήματα κάλυψαν τον ουρανό του Λιβάνου.

Σε όλες τις περιοχές της Βηρυτού όπου κυριαρχούν οι Σιίτες, οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι, ενώ οι κάτοικοι πυροβολούσαν στον αέρα.

Στο τηλεοπτικό κανάλι al-Manar, που ανήκει στη Σιιτική Hezbollah, ο παρουσιαστής έκλαψε στον αέρα λέγοντας «Αλαχού Ακμπάρ. Ο Φαραώ πέθανε. Μήπως ονειρεύομαι; Πολύ το φοβάμαι».

Στο Ισραήλ όμως, η αποχώρηση του Mubarak από τη πολιτική σκηνή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, καθώς σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει το χάος στη χώρα, ή να αναρριχηθεί στην εξουσία η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που είναι και η πιο οργανωμένη αντιπολιτευτική ομάδα της Αιγύπτου, και να κινδυνέψει η ειρήνη στη περιοχή.

http://www.antinews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP