Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Αίγυπτος

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζεται η μάχη μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στο Κάιρο, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 800, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Κάιρο υπέρ ή κατά του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ συλλαμβάνονται ή πέφτουν θύμα ξυλοδαρμού και εκφοβισμών.

“Ποιοι είστε; Μπορώ να δω τα χαρτιά σας;”, ρωτά επιθετικά ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτής στην πλατεία Αμπντελμόνεϊμ Ριάντ, θέατρο κατά τη διάρκεια της νύχτας αιματηρών συγκρούσεων.

“Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δουλειά εδώ! Αποκαλύψατε στρατηγικές πληροφορίες αναφέροντας τον αριθμό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που βρίσκονται στα οδοφράγματα”, κατηγορεί ένας διαδηλωτής έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χθες Τετάρτη μία ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου αλ Αραμπίγια, την οποία πολλοί διαδηλωτές κατηγορούσαν ότι υποστηρίζει τον Μουμπάρακ, αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή προκειμένου να αποφύγει τους οργισμένους διαδηλωτές.

Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ αστυνομικοί με πολιτικά και το πλήθος που είναι πιστό στον Μουμπάρακ έχει βάλει στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις.

Ξένος δημοσιογράφος εκμυστηρεύθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνελήφθη από άνδρες με πολιτικά και στρατιώτες, οι οποίοι τον οδήγησαν σε ένα σκοτεινό σοκάκι όπου βρισκόταν ένας άνδρας δεμένος, γυμνός από τη μέση και πάνω καλυμμένος με αίμα.

“Ένας νεαρός στρατιώτης μου είπε στα αραβικά: ‘Θες να πεθάνεις κι εσύ;’”, είπε ο δημοσιογράφος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
“Μου επιτέθηκαν πολίτες που είχαν σχηματίσει ουρά μπροστά σε ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης και αναγκάστηκα να πετάξω δύο κάρτες μνήμης για να γλιτώσω εγώ και ο οδηγός μου. Ένας αστυνομικός κατάφερε να ηρεμήσει το πλήθος”, δήλωσε από τη μεριά του ένας φωτογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Νωρίτερα σήμερα ένας υπεύθυνος του πολωνικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TVP δήλωσε ότι 3 δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Κάιρο.
Ένας έλληνας δημοσιογράφος μαχαιρώθηκε στο πόδι από υποστηρικτές του Μουμπάρακ και ένας φωτορεπόρτερ που ήταν μαζί του χτυπήθηκε στο κεφάλι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία μιας εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.

Η ομάδα του Άντερσον Κούπερ, γνωστού δημοσιογράφου του αμερικανικού δικτύου CNN δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του Μουμπάρακ οι οποίοι τους γρονθοκόπησαν, την ώρα που κάποιοι στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της επίθεσης παρακολουθούσαν χωρίς να παρεμβαίνουν.

Δημοσιογράφοι του αλ Τζαζίρα, του αλ Αραμπίγια, του ABC news, του CNN, του France 2, του France 24, του Radio-Canada έχουν δεχθεί επιθέσεις, ενώ άλλοι έχουν συλληφθεί.

Πολλοί δημοσιογράφοι “έχουν γίνει στόχος από οπαδούς του καθεστώτος και από αστυνομικούς που έχουν παρεισφρύσει” στις διαδηλώσεις, καταγγέλει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) σε ανακοίνωσή της.

“Χτυπήθηκαν και το υλικό τους κλάπηκε”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Ζαν-Φρανσουά Ζουλιάρ.

Ομάδες παρακρατικών έχουν εισβάλει στο Χίλτον και σε άλλα ξενοδοχεία του Καΐρου και αναζητούν δημοσιογράφους. Αναφορές και για ομαδικές συλλήψεις Αιγυπτίων και ξένων πολιτών οι οποίοι φορτώνονται σε ιδιωτικά φορτηγάκια και απομακρύνονται προς άγνωστη κατεύθυνση.

H αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε προ ολίγου ότι αύριο θα ισχύσει 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες, αλλά θα επιτρέψει τις απεριόριστες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή, μετά από κλείσιμο μιας εβδομάδας που προκλήθηκε από τις πολιτικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Μόνο επιλεγμένα υποκαταστήματα στο Κάιρο και τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις θα είναι ανοιχτά και οι ώρες λειτουργίας θα περιοριστούν από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:30 μ.μ. τοπική ώρα, δήλωσε τηλεφωνικά σήμερα ο υποδιοικητής της Χίσαμ Ράμεζ.

Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ ζήτησε συγγνώμη για τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, υποκινήθηκε από την κυβέρνηση.

“Καθώς οι αξιωματούχοι και το κράτος πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους, έκρινα ότι είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη και να πω ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Σαφίκ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και επέμεινε ότι κανένα από τα βίαια επεισόδια δεν ενορχηστρώθηκε από το κράτος. Επίσης προσέθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα και επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι δεν έχει στη διάθεσή του αρκετούς αστυνομικούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα, μετά τις βίαιες συμπλοκές στο κέντρο του Καΐρου μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

“Δεν έχω αρκετούς αστυνομικούς. Όταν έφτασε ο στρατός, πολλοί αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών επέστρεψαν στα χωριά τους, έφυγαν και δεν έχουμε καταφέρει να τους κάνουμε να επιστρέψουν”, δήλωσε ο Σαφίκ, σημειώνοντας απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ότι το να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ δεν θα τους αποφέρει τίποτε περισσότερο.

Παράλληλα ο αιγύπτιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι “θα αρχίσουμε έναν διάλογο σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των χασμάτων” και ζήτησε από την αντιπολίτευση να έρθει στις συνομιλίες αυτές δείχνοντας “έναν βαθμό ευελιξίας”.

Κανένας, συμπεριλαμβανομένης της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δεν θα αποκλειστεί από το διάλογο με την κυβέρνηση, σημείωσε ο Σαφίκ στη συνέντευξη αυτή. “Κανείς δεν θα αποκλειστεί από τις συνομιλίες”, είπε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Διώρυγα του Σουέζ λειτουργεί κανονικά και ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε διακοπή “θα έρθει σε επαφή με αυτούς που διαχειρίζονται” τη διώρυγα.

Οι τράπεζες της χώρας οι οποίες έχουν κλείσει από την περασμένη εβδομάδα θα ξανανοίξουν την Κυριακή, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ οι ομάδες των νέων που αγωνίζονται υπέρ της δημοκρατίας και οι οποίες ξεκίνησαν το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο απέρριψαν σήμερα την πρόταση του πρωθυπουργού για διάλογο, αξιώνοντας προηγουμένως την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ομάδες των νέων “δεν θα αποδεχθούν κανέναν διάλογο με το καθεστώς έως ότου η δική μας κύρια διεκδίκηση ικανοποιηθεί, αυτή για την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ”, σημείωσε ο Αμρ Σάλαχ, ένας από τους εκπροσώπους τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο νωρίτερα ο Μοχάμεντ Αμπού Γαρ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού για την Αλλαγή, η οποία έχει συσπειρωθεί γύρω από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και έχει μεταξύ των μελών της της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και το κίνημα Κεφάγια (Αρκετά), είχε επίσης απορρίψει οποιονδήποτε διάλογο πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

“Η απόφασή μας είναι σαφής: δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τον Σουλεϊμάν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.

Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αστυνομικοί φέρεται ότι συνέλαβαν ορισμένους ανθρώπους από το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακόμα, ο εισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, και πάγωσε τους τραπεζικούς τους
λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο
πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι και άλλοι αξιωματούχοι, περιλαμβάνονται στο μέτρο της απαγόρευσης το οποίο θα διαρκέσει “έως ότου η εθνική ασφάλεια αποκατασταθεί και οι αρχές και τα σώματα επιτήρησης θα έχουν κάνει τις έρευνες τους”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters)

http://www.antinews.gr/2011/02/03/83683/

2 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:55:00 π.μ. EET  

Ιδου ο Κυριος ...θελει επελθει επι την Αιγυπτον. και τα ειδωλα της Αιγυπτου θελουσι σεισθη..και θελει σηκωσει Αιγυπτιους κατα Αιγυπτιων και θελουσι πολεμησει εκαστος κατα του αδελφου αυτου και εκαστος κατα του πλησιον αυτου πολις κατα πολεως βασιλεια κατα βασιλειας...και θελω παραδωσει τους Αιγυπτιους εις χειρας σκληρων κυριων και βασιλευς αγριος εξουσιαζει αυτους λεγει ο Κυριος, Κυριος των Δυναμεων...και επλανησαν την Αιγυπτον εις παντα τα εργα αυτης...Εν εκεινη την ημεραν πεντε πολεις θελουσιν εισθαι εν τη γη της Αιγυπτου...ομνυουσαι εις τον Κυριον των δυναμεων η μια θελει ονομαζεσθαι η πολις Αχερες..διοτι θελουσι βοα προς τον Κυριον εξ αιτιας των καταθλιβοντων και θελει εξαποστειλει προς αυτους σωτηρα και μεγαν και θελει σωσει αυτους Και θελει γνωρισθη ο Κυριος εις τους Αιγυπτιους...και θελει κτυπησει ο Κυριος την Αιγυπτον..και θεραπευσει αυτην..(Ησαιας κεφ ΙΘ)

Ανώνυμος 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:53:00 π.μ. EET  

λολ καλα κρασιά! ρε τι πίνετε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP