Προφητικόν…

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

[...] Ἡξεύρω ὅτι εἰς ὄλων τὰς καρδίας εἶναι ἐρριζωμένη ἡ ματαία ἐκείνη πρόληψις, ὅτι ποτὲ μόνοι μας δὲν ἠμποροῦμεν νὰ ἐλευθερωθῶμεν, ἀλλὰ πρέπει νὰ προσμένωμεν ἀπὸ ξένους τὴν σωτηρίαν μας…

Ἔχετε πάντοτε πρὸ τῶν ὁφθαλμῶν, ὅτι ποτὲ ξένος δὲν βοηθεῖ ξένον χωρὶς μεγαλώτατα κέρδη. Τὸ αἶμα, τὸ ὁποῖον θέλουσι χύσει οἱ ξένοι δι’ ἡμᾶς, θέλομεν το πληρώσει ἀκριβώτατα. Καὶ οὐαὶ εἰς τὴν Ἑλλάδα, ὅταν συστηματική Δεσποτεία ἐνθρονισθῇ εἰς τὰ σπλάγχνα της!


Ἀλέξανδρος Ὑψηλάντης, Ἰσμαῆλι, 8 Ὀκτωβρίου 1820

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από επιστολή του Υψηλάντη την οποία έφερε μαζί του ο φιλικός Δημήτριος Θέμελης από την Πάτμο, προς τους Έλληνες των νησιών Αιγαίου. Ο Θέμελης ήταν απεσταλμένος της Εταιρείας.

http://feltor.wordpress.com

11 σχόλια:

Νίκος 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:21:00 μ.μ. EET  

Ωραία αυτή η ανάρτηση. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η διαπίστωση του Υψηλάντη όπως και ο λόγος του Κάλβου ή τα διδάγματα του Ρήγα έχουν χάσει πια το νοηματικό τους περιεχόμενο και έγιναν μανιέρα, τύπος, φορμαλισμός. Μετατράπηκαν σε "λαϊκή σοφία" που ενώ όλοι αναγνωρίζουν την αξία της, λίγοι επιλέγουν να ζήσουν τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Σαν εκείνα τα αποστάγματα της λαϊκής θυμοσοφίας που τα θυμόμαστε και τα υπερασπιζόμαστε μόνο όταν θέλουμε να στηρίξουμε τα επιχειρήματά μας αλλά που προσποιούμαστε ότι δεν τα γνωρίζουμε όταν αυτά μπαίνουν εμπόδιο στην βόλεψή μας. Και τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι νιώθουν την ανάγκη να επιστρέψουν στο '21 και την κληρονομιά του ασελγώντας ανερυθρίαστα στην ιστορική αλήθεια, είτε με τον ιστορικό τους αναθεωρητισμό που ζέχνει από χιλιόμετρα μακριά, είτε με τις υπερεπαναστατικές κραυγές "κλεφταρματωλών" πολιτικών συμβούλων που προσπαθούν συστηματικά και γελοιωδώς να συνδέσουν ιδεολογικά την, άνευ όρων και αναστολών, αιματηρή θυσία χιλιάδων ελλήνων αγωνιστών στο υπέρτατο θυσιαστήριο της κοινής μας ελευθερίας με τις κομματικές ονειροφαντασίες καλοπροαίρετων αλαλιασμένων μικροαστών που ηδονίζονται διαβαζοντας μεγαλόστομα πολιτικά μανιφέστα-φούσκες που θα σκάσουν με πάταγο την στιγμή που θα χρειαστεί να πάρουν σάρκα και οστά.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:53:00 μ.μ. EET  

που τις είδες τις υπερεπαναστατικές κραυγές;

και ποιοι προσπαθούν να συνδέσουν το 21' με "κομματικές ονειροφαντασίες";

enkripto 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:56:00 μ.μ. EET  

όντως, θα είχε ενδιαφέρον αν μας διευκρίνιζε ο Νίκος τι εννοεί

Νίκος 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:02:00 π.μ. EET  

Τις υπερεπαναστατικές κραυγές τις βλέπω στην αρθρογραφία συγκεκριμένου πολιτικού συμβούλου ο οποίος συνηθίζει να χρησιμοποιεί "επαναστατική" ρητορεία από τα διαδικτυακά μετερίζια όταν απευθύνεται στα "αδέρφια" του. Στις συχνές αναφορές σε καραισκάκηδες και κολοκοτρώνηδες, σε λεβέντες αρβανίτες και σουλιώτες, στις υψιπετείς διακηρύξεις και όρκους αιώνιας αντίστασης στην νέα τάξη και σε αυτούς που απειλούν την ελευθερία μας, στις κατακλείδες το νόημα των οποίων συνοψίζεται στο: "Ακόμα τούτη η άνοιξη/
ραγιάδες, ραγιάδες/τούτο το καλοκαίρι...". Δεν αρκεί παρά να ρίξει κανείς μια ματιά σε συγκεκριμένα διαδικτυακά κονάκια όπου περισσεύει η μοραΐτικη λεβεντιά των virtual κλεφταρματωλών νοικοκυραίων που ορκίζονται πίστη και αγώνα αλλά που δεν θα σήκωναν τον παχύσαρκο ποπουδάκο τους ακόμα και αν έπιανε φωτιά το σπίτι του γείτονά τους ας πούμε στη Κερατέα... Μπορεί κάποιοι να γουστάρουν τους ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ Μάτζικερτ και ΠΑΣΟΚ ή τους παραλληλισμούς μεταξύ Καραισκάκη/πάνκηδων αρβανιτών/σουλιωτών με το "επαναστατικό υποκείμενο' της εποχής μας και εν τέλει την επανάσταση του '21 με την εθνική ανάταση που θα φέρει ο Αρχηγός και ο Ηγέτης (αρχηγός σημερινού πολιτικού κόμματος εξουσίας) "τον καιρό που γυρίσει ο Τροχός της Ιστορίας" και "θα αναγεννηθούν οι Ιδέες" (η κατάχρηση των κεφαλαίων γραμμάτων δεν είναι δική μου ιδέα) και πολλές άλλες τέτοιες κομματικές ονειροφαντασίες με την μορφή μεσσιανικών υποσχέσεων που μοιράζονται αριστερά και δεξιά. Μόνο που ο Καραισκάκης έγραψε στον Μαχμούτ Πασά: ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω, δεν δήλωσε ότι θα διαπραγματευτεί μαζί του μια νέα συμφωνία κατοχής με λιγότερο δυσμενείς όρους ενώ ο Τζαβέλας έγραψε στον Αλή Πασά: Αν ο γιος μου δεν είναι πρόθυμος να πεθάνει για την πατρίδα, δεν είναι άξιος να ζήσει και να γνωρίζεται για γιος μου, δεν άρχισε συνομιλίες με την Πύλη για νέο μείγμα οθωμανικής πολιτικής. Τα ωραία και μεγάλα λόγια δεν έλειψαν ποτέ από αυτόν τον τόπο. Η μικρή μου ως τώρα ζωή με δίδαξε ότι αυτός που πράττει δεν μιλά και αυτός που υπόσχεται δεν τηρεί. Αλήθεια, η φράση του Υψηλάντη για τους "ξένους" βρίσκει πολλούς Έλληνες σύμφωνους σήμερα; Και αν ναι, τότε ποια είναι τα διδάγματα που βγαίνουν (πέρα από το προφανές, ποτέ να μη βρεθείς στην ανάγκη να λάβεις βοήθεια).

ηλιας 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:14:00 π.μ. EET  

Ο 6ος για τα φυσικα αερια θα πολεμησει...
Δεν θα πολεμησει για εμας...
Απλα τα φυσικα αερια θαναι το τιμημα...για το αιμα που υα δωσουν...εννοειται...αυτο δεν επιδιωκαμε εξαλλου;
Να πολεμουν οι αλλοι για εμας;
Η κανω παλι λαθος;

enkripto 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:13:00 π.μ. EET  

Νίκο, όλοι κρινόμαστε.

Για τα λόγια μας, τις πράξεις μας, τις τυχόν ανακολουθίες μας αλλά και τις υπερβολές μας.

Με τις δηλώσεις κόβεις επιταγή. Αργά η γρήγορα θα χρειαστεί να την καλύψεις. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα, "το ζύγι", μην προτρέχεις.

Νίκος 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:19:00 π.μ. EET  

Αναμφισβήτητα, εν κρυπτώ, κρινόμαστε όλοι. Και μάλιστα από το πιο αδέκαστο δικαστήριο που υπάρχει, αυτό της ιστορίας. Το θέμα είναι ότι οι υπερβολές και τα μεγάλα λόγια δεν θα ενοχλούσαν τόσο αν το "ζύγι" δεν ήταν τόσο λειψό που πιστεύω πια ακράδαντα ότι δεν πρέπει να ζυγιστεί. Αλλά αυτό είναι ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί σε μια αμιγώς πολιτική κουβέντα.

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:30:00 π.μ. EET  

Νίκο, αν σε χαλάει ο "πολιτικός σύμβουλος" στείλ' του εμαιλ.

Αν σε χαλάει που διαβάζεις αυτόν αντί για τον Ρισάρ και τον Φον Δρούτσεν, οκ πάσο.

Ο Σαμαράς έμεινε 15 χρόνια στην απ 'εξω επειδή είχε τα κότσια να θέσει το όνομα των Σκοπίων πιό πάνω από το κομματικό και το προσωπικό του συμφέρον. Αν θ' αποδειχθεί εξ ίσου πατριώτης αναμένεται να το δούμε. Από "προϋπηρεσία" όμως τους βάζει όλους κάτω αν δε κάνω λάθος.

ΥΓ Ο λόγος των προγόνων μας δεν είναι μανιέρα και φορμαλισμός αν δεν δεν τον αφήσουμε να γίνει.

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:11:00 μ.μ. EET  

Μην ξεχναμε και τον διεθνη παραγοντα...
Διοτι αυτος εχει τα αεροπλανοφορα...
Και μην ξεχναμε την θεωρια της συγκρουσης των πολιτισμων...
Διοτι ειμαστε ολοι μαζι στο παιχνιδι...
Κανεις δεν δρα μονος του πια...

Νίκος 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 4:36:00 μ.μ. EET  

LOL, τι πάει να πει "να του στείλω email"; Ο άνθρωπος εκφέρει δημόσιο λόγο και ο λόγος του κρίνεται. Δεν κατάλαβα, πότε έγιναν προσωπικό και ιδιωτικό θέμα οι δημόσιες απόψεις πολιτικών προσώπων;

Το ότι με χαλάει πολύ περισσότερο ο Δρούτσας δεν αποτελεί και σπουδαίο λόγο να μη με χαλάει και η ρητορεία άλλων δημόσιων προσώπων. Τι να κάνουμε τώρα; Ιδίως όταν κρίνω ότι το χάσμα μεταξύ των λόγων και της πολιτικής πρακτικής είναι εμφανές.

Μανιέρα έχει γίνει ο λόγος των προγόνων μας προ πολλού, διακοσμητική κορδέλα στις σχολικές εορτές. Και μια από τις αιτίες γιαυτό είναι το φαινόμενο που περιέγραψα παραπάνω.

Ανώνυμος 12 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:51:00 π.μ. EET  

Να του "στείλεις εμαιλ" σημαίνει να εξασκήσεις το δικαίωμά σου στην επικοινωνία. Εναλλακτικά μπορείς να αρθογραφήσεις κι εσύ. Όσον αφορά το "πολιτικό πρόσωπο" απ όσο γνωρίζω είναι ελέυθερος επαγγελματίας και δεν κατέχει καμμία πολιτική θέση.

Σε κάθε περίπτωση αν αυτός είναι το πρόβλημά μας, πάσο. Αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP