Ποιος δουλεύει ποιον;
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Του Σάββα Καλεντερίδη
Αθόρυβες, αλλά ‘βαθιές’ αναταράξεις προκαλεί στην Τουρκία η αποκάλυψη του WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο, ο Ερντογάν δήλωσε στον υπουργό εξωτερικών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Ολλανδίας, Μπένραρντ Μποτ, ότι «δεν είμαι σε θέση να ελέγξω τις ένοπλες δυνάμεις και δεν μπορώ να σταματήσω τις πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο».
Η δήλωση-ομολογία του Ερντογάν έγινε στις 19 Νοεμβρίου του 2004, όταν ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών ζήτησε να σταματήσουν οι πτήσεις στο Αιγαίο, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, που αποφασίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου. Μετά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό και την ομολογία του ότι αδυνατεί να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις, ο Ολλανδός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Χάγη, Clifford Sobel, και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ, δηλαδή να παρέμβουν στην Τουρκία, εννοώντας καταφανώς τους στρατιωτικούς, για να σταματήσουν οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και να αρθούν οι ενστάσεις της Ελλάδος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής ανέφερε υπό μορφή κρύπτο-σήματος ο αμερικανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, το οποίο δημοσίευσε η διάσημη πλέον ιστοσελίδα WikiLeaks.
Πέρασαν έξι χρόνια από τότε και κύλησε πολύ νερό στο μύλο των σχέσεων Ερντογάν-Στρατού, αλλά των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας.
Όσον αφορά στις σχέσεις Ερντογάν-Στρατού, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατόρθωσε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τους παρακρατικούς μηχανισμούς του βαθέος κράτους, ενώ δεν δίστασε να στείλει στη φυλακή ανωτάτους αξιωματικούς που έπαιζαν καθοδηγητικό ρόλο σε έκνομες ενέργειες των μηχανισμών αυτών αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν έθεσε υπό μερικό έλεγχο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ είναι προφανές ότι τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα 3-4 ετών, ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ του ιδίου και του κόμματός του.
Όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, συνεχίζονται όλα αυτά τα έξι χρόνια οι ...αέναοι κύκλοι των διερευνητικών επαφών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δυο πλευρών, ενώ οι παραβιάσεις από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά και έχουν επεκταθεί και σε άλλου κλάδους.
Αντί για ‘απλές’ παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. που δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι, έχουμε πλέον υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών αλλά και διαβήματα-αναχαιτίσεις από τουρκικά ραντάρ σε ελληνικά ελικόπτερα και σε ελικόπτερα της Frontex που πετούν πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, με διαταγές να εγκαταλείψουν την περιοχή γιατί είναι τουρκική.
Όσον αφορά την επέκταση σε άλλους κλάδους, εννοούμε την εμπλοκή πλέον και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο σχέδιο μεθοδευμένης έμπρακτης αμφισβήτησης του καθεστώτος του Αιγαίου. Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία του τουρκικού ΠΝ κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο, στη Μύκονο και τη Ραφήνα, ενώ μυστήριο καλύπτει την φημολογούμενη παρουσία πριν από λίγες μέρες τουρκικού υποβρυχίου στη Τζια, με προφανή τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιου ατυχήματος ή ‘ατυχήματος’, που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει.
Ενώ λοιπόν διαπιστώνουμε το σταδιακό έλεγχο του Ερντογάν επί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), την ίδια περίοδο παρατηρούμε ότι οι προκλήσεις, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα σχέδια των ΤΕΔ εναντίον της Ελλάδος προχωρούν και ‘βελτιώνονται’ μέρα με την ημέρα, φέροντας μάλιστα φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ίδιου του Ερντογάν και του υπουργικού του συμβουλίου.
Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα με ντοκουμέντα, που θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, και στην Αθήνα, και στην Άγκυρα και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες!
Απλά, προς το παρόν να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν προτίμησε την εκκωφαντική σιωπή όταν προκλήθηκε από τον κ. Παπανδρέου, στις 9 Ιανουαρίου, στο Ερζερούμ, μπροστά στο σύνολο των Τούρκων πρέσβεων, να δώσει μια εξήγηση για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν για επίσκεψη στην Τουρκία. Την επόμενη ημέρα, όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα Ραντικάλ (26-1-2011), πηγές της τουρκικής κυβέρνησης διέρρευσαν στις τουρκικές εφημερίδες ότι οι ΤΕΔ προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, γιατί δεν επιθυμούν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ομιλία του που έκανε τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανέφερε ότι υπάρχουν κύκλοι που δεν επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της, εννοώντας προφανώς τις ενέργειες των ΤΕΔ εναντίον της Ελλάδος.
Το θέμα είναι ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Σελτσούκ Ουνάλ (Selçuk Ünal), που εκφράζει τις θέσεις του προϊσταμένου του κ. Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα είπε τα εξής: «Οι πτήσεις στο Αιγαίο έγιναν εν γνώσει του υπουργείου εξωτερικών».
Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, στις αρχές της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας του, προτίμησε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας των κακών στρατιωτικών και ‘κέρδισε’ χρόνο απέναντι στην Ε.Ε., την Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και την ίδια την Ελλάδα.
Κάποιοι, είχαν καταλάβει από τότε το παιχνίδι που παίζεται. Τώρα όμως, το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται πολλοί, και, για να χρησιμοποιήσουμε μια αγοραία έκφραση, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος ποιος δουλεύει ποιον. Ελπίζουμε επιτέλους να το αντιλαμβάνονται και οι ιθύνοντες της Πλατείας Συντάγματος και του Κολωνακίου!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (29-1-2011)
http://infognomonpolitics.blogspot.com
2 σχόλια:
Και ερωτώ...
Οι Έλληνες πολιτικοί έγιναν-είναι πράκτορες; κινούνται με γνώμονα ιδιοτελή συμφέροντα θυσιάζοντας την πατρίδα τους; είναι αφελείς;
Πόση άραγε ψυχραιμία πρέπει να δείχνει κανείς όταν μια Τουρκική φρεγάτα παρελαύνει μεταξύ Σκύρου και Κύμης ή δείχνεις την ασφαλή έξοδο διαφυγής προς "άγνωστο ναυάγιο" στα διεθνή χωρικά ύδατα ώστε να αποφύγεις χρήση όπλων σε προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν είναι πράκτορες ή χαμηλού αναστήματος οι πολιτικοί maw και ότι εφαρμόζουν τακτικό σχέδιο. Η λογική του οποίου είναι "Δεν σας παίζουμε γιατί είστε ζαβολιάρηδες".
Τι συνηγορεί σε αυτό;
1. To ευρύτερο (συμπεριλαμβανομένου και του ναυτικού σκέλους) σχέδιο Balyoz. Δηλ. σας προκαλούμε ανοιχτά και αν απαντήσετε έχουμε τη δικαιολογία (με σχετικό media περιτύλιγμα) να γενικεύσουμε ένα επεισόδιο σε μια πχ περιορισμένη σύρραξη. Τα γεγονότα των Ιμίων ανέδειξαν ένα γεγονός: όταν διεκδικείς κάτι που δεν είναι δικό σου μπορεί και να σου βγει ή όπως έλεγε ένας φίλος που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση "θα τσακωθούμε και θα φάμε τα μουστάκια μας, όμως επειδή εγώ δεν έχω μουστάκι μάλλον θα φάμε το δικό σου".
2. Όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός στο Ερζερούμ «τι αποσκοπείτε να κερδίσετε με διελεύσεις ή υπερπτήσεις ή παραβιάσεις αφού όντως αυτά δεν αλλάζουν τα σύνορα».
Όμως, το τακτικό αυτό σχέδιο προφανούς υποστήριξης του κ. Ερντογάν σε πολιτικό επίπεδο έχει ένα ημερολογιακό τέλος όπου και οι μάσκες πέφτουν. Τις επερχόμενες εκλογές του... και επεξηγούμαι:
H Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον κ. Ερντογάν με συμφωνηθέν αντάλλαγμα. Δεν απαντούμε σε καμία Τουρκοστρατιωτική πρόκληση, αντιθέτως προσφέρουμε και το έτερο μάγουλο για χαστούκι - Μεγάλο τίμημα η θυσία ενός Ηλιάκη, αλλά και η περηφάνια ενός Έθνους με Σουλιώτες, έπος του 40 και Γοργοπόταμους. Όλα αυτά γιατί έχουμε πολιτκούς "ρεαλιστές" αντί πολιτικών με ψυχή. Ρεαλιστές τύπου Σημίτη "δεν πάμε σε πόλεμο ένα κράτος για δυο βράχους".
Είδωμεν λοιπόν, ο καιρός γαρ εγγύς της στήριξης ενός Τούρκου πολιτικού ηγέτη με αντάλλαγμα άραγε τι; "Εμείς το παίζουμε ψύχραιμοι... εσύ καθαρίζεις το τοπίο από τους στρατηγούς... εμείς σου δίνουμε πράσινη κάρτα στην Ευρώπη... εσύ μας δίνεις ΤΙ;"
Το τρομερό σε αυτό το σενάριο είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικός στο παιχνίδι που διαφωνεί... ένα τέτοιο σχέδιο τακτικής και όλοι μαζί σαν μια ορχήστρα κυνηγάνε ένα ...ναυάγιο για επτά ώρες! …κάτι δεν πάει καλά ή… μήπως πάει βρε αδερφέ ;"
Ουδέν κρυπτό όμως υπό τον ήλιο και ξημερώνει λίγο μετά τις Τουρκικές εκλογές. Είδωμεν Έλληνες.
Μεγάλωσα με μικρό ήρωα τον Σπίθα, το Γιώργο θαλάσση και την Κατερίνα. Είμαι ρεαλιστής αλλά και βαθιά συναισθηματικός. Ζω στη χώρα του φωτός και έτσι θέλω να την παραδώσω στα παιδιά μου. Δεν πιστεύω στην Ευρώπη γιατί αυτοί δεν πιστεύουν σε μας. Τους μεταχειρίζομαι και με εκμεταλλεύονται σαν μια σχέση one night stand αντί χρημάτων.
Θα συμφωνούσα σε αυτό το σενάριο τακτικής αν όμως κρατούσαμε ένα άσσο στο χέρι "Αν η στρατιωτική μηχανή της Ελλάδας ήταν ικανή σε ανταπόδοση να στείλει την μεγάλη Τουρκία των 70+ εκατομ. & της ανάπτυξης …100 χρόνια πίσω".
Χωρίς άσσο στο χέρι (Μη στηρίζοντας έμπρακτα τις ένοπλες δυνάμεις με εξοπλισμούς υψηλής τεχνολογίας) δεν ρισκάρεις ένα Έθνος σαν το Ελληνικό. ΕΔΩ ΔΙΑΦΩΝΩ ! ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ. Τ' άκουσες κ. ΓΑΠ; ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!
Ι.Β.
Ὁ μῦθος τῆς ἐξημερώσεως τοῦ θηρίου εἶναι πᾶλι ἐδῶ.
Οἱ ἀνατολίτικες πονηριές, ἀλλοῦ.
Δημοσίευση σχολίου