Μάχη ΝΟBLE και SHELL στην Κύπρο
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
του Σταύρου Καρκαλέτση*
Σκληρή μάχη έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην Noble Energy και τη Shell, προς εξασφάλιση συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για έρευνα και εξόρυξη του φυσικού αερίου που υπάρχει στο Ισραήλ όσο και -κυρίως- στην Κύπρο. Σε λίγο καταφθάνει στη Λάρνακα κλιμάκιο υψηλοβάθμων εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής Noble Energy, η οποία, μαζί με την θυγατρική της, ισραηλινή εταιρεία Delek, θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο, αφού η Shell κατέθεσε άτυπα εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπογράψει ως γνωστόν συμφωνία με τη Noble για πιθανή συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο περίφημο Οικόπεδο Δώδεκα. Ήδη η αμερικανική εταιρεία (που έχει αναλάβει και την εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ) έχει εμφανίσει στο λιμάνι της Λεμεσσού τις πλατφόρμες από τις οποίες θα διεξάγονται οι εργασίες της ανόρυξης, οι οποίες θα μεταφερθούν προς το Ισραήλ.
Από πηγές του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου αφήνεται, για ευνόητους λόγους, να νοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει σκληρή κόντρα ανάμεσα στην Noble Energy και την κατά πολύ ισχυρότερη Shell, η οποία, όπως λέγεται, αβαντάρεται από κύκλους της κυβέρνησης Χριστόφια. Πρωτοστάτης στην ”επιλογή Shell” φέρεται να είναι ο διευθυντής της ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου) Κύπρου, Στέλιος Στυλιανού.
Ήδη ακούγονται πολλά για την ”μοιρασιά” ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία που θα επιλεγεί, όπου θα ακολουθηθεί η λογική 50:50 στα έσοδα, με ”κάτι παραπάνω” να πηγαίνει στη Λευκωσία (πχ μια τελική συμφωνία 55%-45%). Σημαντικό επίσης για τη Λευκωσία είναι να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις
α) για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν στις ακτές δυτικά της Λάρνακας και
β) για κατασκευή τερματικού σταθμού στο λιμάνι Βασιλικού, στο μέσον Λεμεσσού – Λάρνακας.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τους ρυθμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου (θυμίζουμε πως ο αρμόδιος υπουργός Μανιάτης μίλησε για διετία, ώσπου να αρχίσουν οι έρευνες στην Ελλάδα), η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία που να προβλέπει άμεση έναρξη στις γεωτρήσεις, μέσα στο καλοκαίρι του 2011.
Για επίσπευση του θέματος της ενέργειας αλλά και μια πιθανή επικύρωση συμφωνίας με το Ισραήλ για τον καταμερισμό των εσόδων, θα μεταβεί τον Μάρτιο στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Για τον ίδιο λόγο (βολιδοσκόπηση των προθέσεων της άλλης πλευράς) μεταβαίνει άμεσα στην ισραηλινή πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, κομίζοντας συγκεκριμένη πρόταση ως προς τον καταμερισμό των κερδών.
Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος υπέγραψε με το Ισραήλ μια πρώτη συμφωνία για την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όμως αμέσως μετά οι δύο χώρες θα πρέπει να υπογράψουν ειδική συμφωνία καταμερισμού των εσόδων, καθώς και δευτερεύουσες συμπληρωματικές συμφωνίες και ρήτρες.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση απέχει από τέτοια ”επικίνδυνα” για την αφασία της παιχνίδια. Τα αστέρια της μπορεί να αφιερώνουν τρία 24ωρα για να συζητούν με λαθρομετανάστες-καταληψίες πανεπιστημίων, μπορεί να έχουν κάνει την υγεία μπάχαλο, μπορεί η πολυγλωσσία των υπουργών της (και πρωτίστως του αντιπροέδρου της) να θυμίζει Βαβέλ, όμως στο κεφάλαιο ενέργεια, η κυβέρνηση Παπανδρέου παραμένει αφασιακά προσηλωμένη στον αστερισμό της αδράνειας.
Την ίδια ώρα, το ”Πίρι Ρέις” ετοιμάζεται για ”τσάρκα” στο (τυχαίο; δεν νομίζω…) Καστελλόριζο…
*Προέδρου του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.(ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου