Αντισυνταγματικός ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το νόμο 3838/2010 που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και τις δημοτικές εκλογές σε μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας.

Έτσι, η επταμελής σύνθεσης το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Αναλυτικότερα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος) υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 350/2011 απόφασή της ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος».

Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 «είναι ανίσχυρες» ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος, προσθέτει το ΣτΕ

Ακόμη, σημειώνεται στη δικαστική απόφαση ότι οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών οργάνων των ΟΤΑ έχουν «καθαρά πολιτικό χαρακτήρα εν όψει των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι οργανισμοί αυτοί, αλλά και διότι η εκλογή αυτή ανάγεται στην πολιτική ζωή της χώρας γενικώς».

Εξάλλου, συνεχίζουν οι δικαστές, «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί λειτούργημα απαραίτητο για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, ως τοιαύτης νοουμένης της ασκούμενης από το λαό ως εκλογικό σώμα απαρτιζόμενο μόνο από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου Έλληνες πολίτες».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι τα άρθρα 1Α και 24 του Ν. 3838/2010 είναι αντίθετα σε πλειάδα άρθρων του Συντάγματος (άρθρα 1, 4, 21, 25 και 108) εφόσον δεν προβλέπεται από αυτά «διαδικασία για τη διαπίστωση από τα διοικητικά όργανα, της συνδρομής in concreto (σ.σ.: στη συγκεκριμένη περίπτωση), της ουσιαστικής προϋποθέσεως γνήσιου δεσμού των αλλοδαπών προς το ελληνικό έθνος, ενώ και τιθέμενη τυπική προϋπόθεση της “νόμιμης διαμονής” έχει αναιρεθεί κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν» με νομοθετικές «εξαιρετικές» διατάξεις (π.χ. Ν. 3536/2007, κ.λπ.), «ούτως ώστε να καθίσταται αδύνατη η διάγνωση της συνδρομής έστω και αυτής της προϋποθέσεως».

Σε άλλο σημείο της απόφασης οι δικαστές επισημαίνουν ότι ο Έλληνας νομοθέτης εναρμονιζόμενος προς τις συνταγματικές επιταγές, «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων, και δια της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο, κατ΄ αρχήν, στο σταθερό κριτήριο του “δικαίου του αίματος” (ius sanguinis), δηλαδή την καταγωγή από Έλληνες γονείς».

Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις – συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ – το Σύνταγμα διαχρονικά περιέλαβε διατάξεις οι οποίες «καθιέρωσαν την πολιτογράφηση ενηλίκων (συμπλήρωση του 21ου έτους) αλλοδαπών αλλογενών, δηλαδή την βάσει ειδικής διαδικασίας και κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου απονομή της ιθαγένειας με εξατομικευμένη κρίση συλλογικού οργάνου της διοικήσεως που διαγιγνώσκει την συνδρομή ορισμένων ουσιαστικών προϋποθέσεων».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι ο Ν. 3838/2010 εισάγει ένα νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Όμως η «πολιτογράφηση αυτή γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος “νόμιμης” διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει εκλογέας, Έλληνας πολίτης και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (μόνο για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων) στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι παρέμβαση στην εν λόγω υπόθεση υπέρ της επίμαχης υπουργικής αποφάσης έχει ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμυ η οποία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 (Δήμος Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

29 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:22:00 μ.μ. EET  

Δηλαδή άκυρες και οι εκλογές????

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:09:00 μ.μ. EET  

Κακως, εγω όσο ήμουν στη Γερμανία ψηφιζα κανονικά στις δημοτικές εκλογές.

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:14:00 μ.μ. EET  

Όταν βροντοφωνάζαμε ότι "Έλληνας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι" οι σάπιοι εθνοπροδότες μας λέγανε "φασίστες", "εθνικιστές" και ότι άλλο κατέβαζε το άρρωστο μυαλό τους. Τώρα που αποδεικνύεται ότι παρανόμησαν και εξακολουθούν να παρανομούν εις βάρος των Ελλήνων, τι έχουν να πούν;;; οι δημοκράτες-δειμοκράτες του κ@@λου. Αυτό και σε συνδυασμό την δήλωση του ΓΑΠ στο Νταβός ότι "και μηδέν να ήταν το χρέος της Ελλάδος εμείς τα ίδια θα κάναμε γιατί θέλουμε να αλλάξουμε (διάβαζε εξαφανίσουμε) την Ελλάδα", βάζει το νερό στ' αυλάκι για το πως "ονειρεύονται" την Ελλάδα τα πρακτοράκια της "Νέας Τάξης"!!!

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:52:00 μ.μ. EET  

Να πάνε εκεί από όπου ήρθαν οι μετανάστες, που θέλουν και ψήφο!!!

Νήμα 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:13:00 μ.μ. EET  

@2 Φεβρουαρίου 2011 1:09:00 μ.μ. GMT+02:00

Και ποιος είσαι εσύ;

Κι εγώ ψηφίζω στις δημοτικές στην Αγγλία αλλά έχω ΝΟΜΙΜΑ χαρτιά ήρθα ΝΟΜΙΜΩΣ και επίσης δεν ήρθα να κάνω τον σκλάβο 'Η να ρίξω το επίπεδο της χώρας που ζω.

Επίσης γνωρίζω ότι έχω ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ πριν να έχω ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Είναι πολύ σοβαρό θέμα για να γίνεται μεταναστευτική ''πολιτική'' στο ΑΡΠΑ ΚΟΛΑ όπως έγινε στην Ελλάδα.

Επίσης άλλο Γερμανία, άλλο Αγγλία άλλο Ελλάδα.

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 5:26:00 μ.μ. EET  

@ NHMA,

ειμαι το σεντερ μπακ και δενω τα κορδονια μου στη σεντρα!

Σε περιπτώση που η αντιληπτική σου ικανότητα μειώθηκε στην Αγγλία, το κειμένο μιλάει για τους νόμιμους μετανάστες που μένουν στην Ελλάδα. Ακριβώς όπως ειναι και στην Αγγλία.

Anyway, εφόσον η συγκεκριμένη ρυθμιση ισχυει σε όλη την Ευρώπη η αποφαση θα ανατραπει οριστικά είτε απο τον Αρειο Παγο, είτε απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:08:00 μ.μ. EET  

@ σέντερ μπακ:
Ο Άρειος Πάγος δεν έχει τίποτα να πει, το θέμα είναι αρμοδιότητας Συμβουλίου Επικρατείας που είναι ισότιμο με τον Άρειο Πάγο ως ανώτατο δικαστήριο.
Όσο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επίσης δεν έχει τίποτα να πει γιατί το δικαίωμα ψήφου ενός μετανάστη σε ξένη χώρα ΔΕΝ κατοχυρώνεται από καμία διάταξη του ευρωπαϊκού δικαίου.
Αντε μάθαμε τώρα όλοι, "θα τα ανατρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"... Επαρχιώτες ευρωλιγούρηδες μια ζωή...

Nήμα 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:11:00 μ.μ. EET  

@σέντερ μπακ καφενείο

φυσικά μιλάει για τους νόμιμους που νομιμοποιήθηκαν με τον τελευταίο αντι-συνταγματικό κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας νόμο (δεν γνωρίζω αν μιλάει γι'αυτούς που είχαν νομιμοποιηθεί πριν απο αυτόν τον πρόσφατο νόμο και πόσοι ήταν αυτοί).

ΤΟ θέμα είναι ότι πολλοί μη-νόμιμοι (μιας και δεν έχουν έρθει εξ αρχής στην χώρα με νόμιμο τρόπο) στην Ελλάδα ΕΓΙΝΑΝ/ΓΙΝΟΝΤΑΙ με σχετική ευκολία νόμιμοι.

'Ελα χωρίς νόμιμα επίσημα χαρτιά στην Αγγλία να δείς τι ωραία θα σε νομιμοποιήσουν (ή και γονιμοποιήσουν). Σίγουρα δεν θα σε αφήσουν για μερικά χρόνια να περιφέρεσαι εώς ότου γίνεις νόμιμος
(αυτό στην Ελλάδα έχει γίνει).

Anyway back to your center back position. Α goal is coming.

enkripto 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:16:00 μ.μ. EET  

"Όσο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επίσης δεν έχει τίποτα να πει γιατί το
δικαίωμα ψήφου ενός μετανάστη σε ξένη χώρα ΔΕΝ κατοχυρώνεται από καμία
διάταξη του ευρωπαϊκού δικαίου."

Σωστός..

για περισσότερες πληροφορίες ρίχτε μια ματιά και εδώ :

http://www.enkripto.com/2010/01/blog-post_6867.html

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:42:00 μ.μ. EET  

@ελληναρες της σελίδας.


Το κείμενο που αναρτήθηκε ειναι παραπλανητικό γιατί δεν πρόκειτε για απόφαση του Σ.τ.Ε. αλλά για εισηγηση του Δ' τμήματος προς την Ολομέλεια.

Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. ακόμα εκκρεμεί. Και αν το μάθατε υπάρχουν έντονες πολιτικές αντιδράσεις ενάντια στην εισηγηση...


τζαμπα χαρηκατε πάλι...

enkripto 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:49:00 μ.μ. EET  

"Και αν το μάθατε υπάρχουν έντονες πολιτικές αντιδράσεις ενάντια στην εισηγηση..."

Ψευτοπροοδευτικέ του γλυκού νερού, να σε πληροφορήσω -αν δεν το γνωρίζεις- πώς το δημοκρατικό πολίτευμα προβλέπει την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης , πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της είναι γνώρισμα απολυταχικών καθεστώτων.

Ξέρεις όπως αυτά της Τυνησίας και της Αιγύπτου, των "σοσιαληστών" δικτατόρων.

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:50:00 μ.μ. EET  

@ Λαθρολάγνο 6:42
Αν κοιτάξεις τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου θα δεις να αναφέρεται καθαρά ότι "το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου". Αρα δεν υπάρχει καμία παραπλάνηση.
Α, και κάτι άλλο μεγάλε "δημοκράτη"... από πότε επιτρέπονται πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη; Ή μήπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μόνο όταν σας αρέσει, και όταν υπερασπίζεται την εθνική ομοιογένεια της Ελλάδας είναι "άτακτη" και χρειάζεται πολιτική παρέμβαση;

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:04:00 μ.μ. EET  

@ ελληνολάγνους καθαροαιμους καθαροαιμους


αν διαβασετε με την σειρά τον τιτλο και την πρωτη παραγραφο θα βγαλετε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα ως προς την ορθή διαδικασία.

btw. Η διατηρηση της "εθνικής ομοιογένειας" δεν εμπίπτει στα καθήκοντα της δικαιοσύνης, η εισηγηση έχει να κάνει με την συνταγματικότητα..

Νήμα 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:21:00 μ.μ. EET  

@ελληνόφωνο της σελίδας

''Και αν το μάθατε υπάρχουν έντονες πολιτικές αντιδράσεις...''

Οι σάπιοι καθεστωτικοί αντιδρούν/αντιδρούσαν ΠΑΝΤΑ όταν η Δικαιοσύνη εργάζεται αμερόλυπτα και σύμφωνα με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Μα πόσο ΕΝΤΟΝΑ και τρύπια αστεία είστε εσείς και οι αντιδράσεις σας...οι ''πολιτικές''...

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:01:00 μ.μ. EET  

@ Λαθρολάγνους 6.42 & 7.04:
Ο τίτλος λέει ότι το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό. Και σωστά το λέει, γιατί μπορεί να είναι παραπεμπτική απόφαση, αλλά δεν παύει να εκφέρει κρίση για το νόμο, και αυτή η κρίση είναι ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Η δεύτερη παράγραφος αναφέρει σαφώς την παραπομπή. Τώρα το τι συμπεράσματα βγάζει κανείς, εξαρτάται και από την αντιληπτική του ικανότητα :)
Όσο για την εθνική ομοιογένεια, ποιος σου είπε ότι δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια του ελέγχου της συνταγματικότητας του νόμου. Η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη (βλ. άρθρο 16 Συντάγματος), άρα και το ΣτΕ κατά τον έλεγχο συνταγματικότητας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ως κριτήριο.

alexeyev 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:55:00 μ.μ. EET  

Αφήστε τους να λυσάξουν, να πετάξουν τα προσωπεία τους, να δει και ο πιο αφελής το πραγματικό τους πρόσωπο και τους μυτερούς κυνόδοντες που κρύβουν μέσα από τα Πράντα και τα Καγιέν τους.
Αφήστε τη μπόχα να διαχυθεί, να γίνει απτή, ορατή για να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε και να απαλλαγούμε από δαύτην.
Ας ξεγυμνωθεί το αριστερό (και το πιο χρήσιμο) δεκανίκι, ο κυματοθραύστης τους μισελληνικού καθεστώτος.
Γιατί καθάρισε η Ισλανδία; Γιατί δεν έχει ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όταν το καταλάβουμε, η ζωή μας θα γίνει καλλίτερη. Τόσο απλά.

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:22:00 μ.μ. EET  

@ ελληνολαγνους

το αρθρο 16. ειναι σχετικά με την παιδεία, τέχνη και επιστήμη. Ουτε αυτό, ούτε κανένα άλλο αρθρο δεν αναφέρεται σχετικά με εθνική ομοιογένεια ή κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα τα άρθρα που αναφέρονται στην αποφαση λένε μεν "έλληνες" αλλά δεν μπορούν να εξαιρεθούν όσοι μένουν στην Ελλαδα αλλα δεν ειναι ελληνες. Παράδειγμά το Αρ. 4 που αναφέρει ότι "όλοι οι έλληνες ειναι ισοι απέναντι στον Νόμο", σημαίνει ότι οι αλλοδαποί δεν ειναι ισοι; είναι κάτι άλλο δηλαδή;
Μη λέτε ό,τι σας κατέβει...

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:35:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 1:09:00 μ.μ. GMT+02:00

"Κακως, εγω όσο ήμουν στη Γερμανία ψηφιζα κανονικά στις δημοτικές εκλογές."

Όσο ήσουν εσύ στην Γερμανία, ψήφιζες στις δημοτικές εκλογές επειδή είχες την ελληνική υπηκοότητα, ως υπήκοος χώρας μέλους της ΕΕ.

Αντίστοιχα στις ελληνικές δημοτικές εκλογές ψηφίζουν όσοι έχουν την υπηκοότητα κράτους-μέλους της ΕΕ.


ο νόμος 3838, που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στα άρθρα 14-21, έδινε την δυνατότητα να ψηφίσουν όχι μόνο υπήκοοι χωρών της ΕΕ (αυτή την δυνατότητα την έχουν ήδη), αλλά επιπλέον και αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών (δηλαδή εκτός ΕΕ).

Πριν σχολιάσεις την επόμενη φορά για το τι γίνεται σε άλλες χώρες, να σιγουρεύεσαι ότι πρόκειται για όμοιες καταστάσεις.

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:46:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 6:42:00 μ.μ. GMT+02:00

Εκτίθεσαι από την άγνοια σου (και ενδεχομένως από την αδυναμία σου να διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο)

Δεν πρόκειται για απλή "εισήγηση του Δ' Τμήματος προς την Ολομέλεια", όπως θα ήθελες εσύ και πολλοί στην κυβέρνηση και άλλους χώρους να είναι, αλλά για απόφαση του Δικαστηρίου ότι ο νόμος 3838 είναι αντισυνταγματικός (με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία). Λόγω όμως της σοβαρότητας του θέματος, η νομοθεσία για το ΣτΕ προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις ότι η απόφαση του Τμήματος δεν είναι οριστική, αλλά παραπέμπεται στην Ολομέλεια.

Να μην παραμυθιαζόμαστε όμως, ότι πρόκειται για απλά "εισήγηση"

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:47:00 μ.μ. EET  

@ 9:35:00 μ.μ. GMT+02:00

όσο ήμουν στη Γερμανία ψηφιζαν και οι αραβες και οι Ρωσοι και όλοι οι άλλοι στις δημοτικές εκλογές.

Στο συνταγμα δεν αναφέρεται η έννοια της ΕΕ, το να γίνεται διάκριση μεταξύ σε υπηκοους τρίτων χωρών και της ΕΕ είναι απο μόνο του αντισυνταγματικό...

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:49:00 μ.μ. EET  

@ Λαθρολάγνο:
Εσύ λες ό,τι σου κατέβει. Π.χ. το άρθρο 4 του Συντάγματος που παρέθεσες, λέει ακριβώς αυτό που σου φαίνεται απίστευτο: ότι το Σύνταγμα εγγυάται στους Ελληνες πολίτες περισσότερα δικαιώματα απ' ότι στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Π.χ. τα άρθρα 6,7,8,9,13,19,20 (προσωπική ασφάλεια, προστασία από αυθαίρετη σύλληψη και βασανιστήρια, δικαίωμα δικαστικής προστασίας, άσυλο κατοικίας, απόρρητο αλληλογραφίας, θρησκευτική ελευθερία κλπ.) ισχύσουν για όλους, Έλληνες και αλλοδαπούς. Αλλά τα άρθρα 11 και 12(δικαιώματα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι) ισχύουν μόνο για τους Έλληνες. Έτσι π.χ. μια συγκέντρωση Ελλήνων στα Προπύλαια καλύπτεται από το Σύνταγμα, μια συγκέντρωση αλλοδαπών όχι.
Τώρα σε σχέση με το άρθρο 16, μάλλον παρέβλεψες ότι στην παράγραφο 2 ορίζει ως σκοπό της παιδείας την "ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης", άρα θέτει ως στόχο τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας. Και αν αυτό δε σου φτάνει, το άρθρο 1 παρ. 3 λέει ότι "όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα". Που σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέτει ως στόχο των εξουσιών που απονέμει, το όφελος του Έθνους. Κατάλαβες τώρα;

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:37:00 μ.μ. EET  

@ ελληνολάγνο,

το ότι δεν είναι οφέλιμο προς το έθνος να ψηφίζουν οι μετανάστες είναι φυσικά προσωπική σου άποψη, για εμένα δεν είναι οφέλιμο πχ. να ψηφίζεις εσυ.
Και αν όπως λέχθηκε ότι οι υπηκοοι της ΕΕ μπορούν παρολα αυτά να ψηφίζουν τότε τότε μιλάμε για αντισυνταγματική διακριση.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:49:00 π.μ. EET  

Κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα πολιτικά δικαιώματα δεν είναι κατ' ανάγκη υποσύνολο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για αυτό και προβλέπεται η αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων για συγκεκριμένα εγκλήματα, σε αντίθεση με τα ανθρώπινα που δεν αποστερούνται ποτέ. Τα πολιτικά δικαιώματα δίνονται υπό προϋποθέσεις, τα ανθρώπινα ισχύουν αυτοδίκαια. Ο τρόπος που διατυπώνεται αυτό στο Σύνταγμα, είναι σαφέστατος.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:22:00 μ.μ. EET  

@ Λαθρολάγνο:
Στο θέμα με τους εντός και εκτός ΕΕ δεν ξέρεις τι σου γίνεται, και ειλικρινά βαριέμαι να σου εξηγώ τι ισχύει. Πάντως θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, γιατί όπως είπαμε δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα ισότητα για τους αλλοδαπούς και άρα ο νόμος θα μπορούσε να κάνει διάκριση μεταξύ εντός ΕΕ και εκτός ΕΕ.
Και όσο για την προσωπική σου άποψη επί του ωφέλιμου ή μη της ψήφου μου, δημοκρατία έχουμε, και ισχύει η γνωστή ρήση του Κλιντ Ίστγουντ για τις απόψεις... Το σημαντικό είναι, ποια είναι η άποψη του ΣτΕ. Και η άποψη του ΣτΕ είναι ότι η δική μου ψήφος (και η δική σου, δυστυχώς) μπορεί να κρίνει για το καλό του έθνους, ενώ η ψήφος ενός μη ενσωματωμένου στο ελληνικό έθνος μετανάστη, δεν μπορεί. Αυτή η άποψη, σε αντίθεση με τη δική σου και τη δική μου, είναι και δικαστική απόφαση.
Αν δε σου αρέσει αυτό, προτείνω ξύδι ΤΟΠ. Είναι το καλύτερο... :)

Αρματιστής 3 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:11:00 μ.μ. EET  

Το πολυπολιτισμικό μοντέλο που διαφημίστηκε επιτηδείως από τους αριστερούς, ειδικά από αυτούς των σαλονιών και του Κολωνακίου και κυρίως από αυτούς που ξεκίνησαν από το «Ρήγα», την ΚΝΕ και το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ και τώρα βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως από λαμόγια και περιέργους τύπους που σιτίζονται από άγνωστα πρυτανεία, είναι γνωστό ότι πουθενά δεν πέτυχε. Ακόμη και σε χώρες που είχαν μακρά κοινή ιστορική πορεία, αλλά οι συνιστώσες τους ήταν διαφορετικής φυλής εθνικότητας θρησκείας και γλώσσας, δεν μπόρεσε να επιβιώσει και κατέρρευσε και μάλιστα πολλές φορές μέσα στη βία και το αίμα. Τα παραδείγματα είναι πολλά και επιγραμματικά αναφέρω την πρώην ΕΣΣΔ, τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ειδικά τη Βοσνία και το Κόσοβο, την Τσεχοσλοβακία, το Λίβανο.

Αλλού και μάλιστα και σε πολιτισμένες χώρες της ΕΕ, το πολυπολιτισμικό μοντέλο υφίσταται σοβαρή πολεμική και οι διάφορες εθνικές φυλετικές γλωσσικές και θρησκευτικές συνιστώσες της χώρας, επιδιώκουν την αυτονόμησή τους σε πρώτο χρόνο και αργότερα την ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Κίνα κ.α.

Παντού αποδεικνύεται ότι το διαφορετικό θρήσκευμα σε ένα κράτος, ακόμη και αν αυτό αφορά το δόγμα, ακόμη και αν πρόκειται για τη θρησκεία της αγάπης, τη Χριστιανική, δεν μπορεί να αποτελέσει ενοποιητικό παράγοντα και έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίσους και τη πρόκληση ταραχών και εμφυλίων πολέμων. Παράδειγμα η Ιρλανδία, Λίβανος, η Τουρκία, το Ιράκ και πολλές άλλες Μουσουλμανικές χώρες όπου υπάρχουν σιίτες και σουνίτες.

Εκεί όμως που είναι αδύνατη η ειρηνική συνύπαρξη δύο διαφορετικών συνιστωσών ενός κράτους, είναι όταν σε αυτό κατοικούν χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Βασικό στοιχείο του Ισλάμ είναι ότι όλοι οι αλλόθρησκοι είναι άπιστοι και ότι ο Μουσουλμάνος οφείλει να διαδώσει το κοράνι σε όλους τους απίστους, ακόμη και με το σπαθί. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκόσμια όπου το Ισλάμ να απέκτησε πλειοψηφική δύναμη μέσα σε μια κοινωνία ή σε ένα κράτος και να μην εκδίωξε το Χριστιανικό στοιχείο, ή να μην έθεσε αργά ή γρήγορα τους Χριστιανούς σε κατώτερη μοίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Μ. Ασία, εκεί από όπου πρωτοξεκίνησε και άνθησε ο Χριστιανισμός και όπου πλέον δεν υφίσταται ούτε ως δείγμα. Ακόμη και εκεί που επιβιώνει ακόμη ύστερα από μια μακρά ιστορία διωγμών και κατατρεγμού, σήμερα με τη ριζοσπαστικοποίηση των περισσοτέρων Ισλαμικών χωρών, εκδιώκεται από τους ιστορικούς χώρους του κατά το πλέον βάναυσο τρόπο.

Το Ισλάμ είναι μια τελείως διαφορετική κουλτούρα, που δεν διαθέτει κανένα κοινό στοιχείο με το δυτικό πολιτισμό. Η δυτική δημοκρατία και το αξιακό της σύστημα, είναι κάτι το άγνωστο για τον Μουσουλμανικό κόσμο και ίσως και ελάχιστα να τους ενδιαφέρει. Σε κανένα Μουσουλμανικό κράτος δεν υφίσταται η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, παρά μόνο σκληρά μοναρχικά θεοκρατικά δικτατορικά και στρατοκρατικά πολιτεύματα τα οποία γίνονται ανεκτά από το λαό. Όποιες αντιδράσεις και αν εκδηλώνονται ενάντια σε αυτά τα καθεστώτα, δεν αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση μιας δημοκρατίας δυτικού τύπου, αλλά στη απομάκρυνση της υπάρχουσας εξουσίας και την αντικατάστασή της από μια άλλη εξουσιαστική ομάδα, ή τη μετάβαση σε ένα θεοκρατικό καθεστώς. Και οι πολίτες αυτών των χωρών που ξεσηκώνονται και αντιδρούν, δεν έχουν σαν στόχο την εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά στην απομάκρυνση του δικτάτορα που τους κυβερνάει. Επιτέλους ας το αντιληφθούμε. Το Ισλάμ είναι πρώτα και πάνω από όλα, πολίτευμα και ύστερα θρησκεία.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 3 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:16:00 μ.μ. EET  

Τα καραβάνια των Μουσουλμάνων που φθάνουν στην Ελλάδα διωγμένοι από τις πατρίδες τους, είτε από την ανέχεια, είτε από τους πολέμους, είτε από την πολιτική κατάσταση, ουδέποτε θα επιδιώξουν να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία και τον Ελληνικό πολιτισμό. Ουδέποτε θα αποκτήσουν Ελληνική συνείδηση. Και όσοι είτε κινούμενοι από αγνές προθέσεις, είτε επειδή επιδιώκουν άλλους στόχους υπερθεματίζουν υπέρ του πολυπολιτισμικού μοντέλου, αγνοούν την αδυσώπητη πραγματικότητα.

Εγώ δεν πιστεύω ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα μπορούν να σταματήσουν και οπωσδήποτε δεν μπορεί να εφαρμοστεί βία για να γίνει αυτό εφικτό. Μπορεί όμως να περιοριστούν και να ελεγχθούν με ενέργειες και μέτρα ενός κράτους που σέβεται τον εαυτό του. Μπορούν και πρέπει οι μεταναστευτικές ροές να έχουν μικρό και ελεγχόμενο μέγεθος, ούτως ώστε οι εισερχόμενοι να είναι αυτούς που μπορεί να αντέξει να ενσωματώσει και να εντάξει η Ελληνική κοινωνία το έθνος και το κράτος.

Ακόμη, η όποια όμως απόδοση εκλογικών δικαιωμάτων στους μετανάστες αναφορικά με την συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές (όχι στις περιφερειακές), θα πρέπει να αφορά αυτούς που εισήλθαν νόμιμα στη χώρα, που διαβιούν και εργάζονται νόμιμα και έχουν σημαντικό χρόνο παραμονής στην Ελλάδα. Ειδικότερα όμως η απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας οφείλει και πρέπει να υπακούει σε πολύ αυστηρούς σοβαρούς και περιοριστικούς κανόνες. Πρέπει να αφορά άτομα που εισήλθαν νόμιμα και που να αποδεικνύεται ότι είναι πλήρως ενσωματωμένα στην Ελληνική κοινωνία και τον εθνικό κορμό.

Ότι όμως και αν αποφασίζεται με νόμους προεδρικά διατάγματα, υπουργικές και διοικητικές αποφάσεις να εφαρμοστεί, θα πρέπει να υπακούει στις επιταγές και το πνεύμα του συντάγματος. Αυτό ευτυχώς μας έχει απομείνει ως η έσχατη γραμμή άμυνας της δημοκρατίας μας. Και τα μόνα όργανα που μπορούν να αποφανθούν τελεσίδικα για τη συνταγματικότητα των νόμων και των αποφάσεων και ενεργειών της διοίκησης, είναι τα ανώτατα δικαστήρια και εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις τους. Ακόμα και αν δεν μας αρέσουν. Αυτά τελικά έχουμε για την προστασία μας από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης. Διαφορετικά δεν θα διαφέρουμε σε τίποτε από τα χαλιφάτα, τα εμιράτα και τα μπεηλίκια, στα οποία με περισσό θράσος κάποιοι μας οδηγούν.

Και ευτυχώς που το σύνταγμα δεν αναθεωρείται εύκολα και προβλέπει συγκεκριμένες και απαιτητικές διαδικασίες, χρονικά περιθώρια και ευρείες πλειοψηφίες για να γίνει αυτό. Διαφορετικά θα είμαστε έρμαια της κάθε συγκυριακής πλειοψηφίας και του κάθε Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Ραγκούση και της κάθε Μέρκελ.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2011 στις 5:17:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 9:47:00 μ.μ. GMT+02:00

"όσο ήμουν στη Γερμανία ψηφιζαν και οι αραβες και οι Ρωσοι και όλοι οι άλλοι στις δημοτικές εκλογές.

Στο συνταγμα δεν αναφέρεται η έννοια της ΕΕ, το να γίνεται διάκριση μεταξύ σε υπηκοους τρίτων χωρών και της ΕΕ είναι απο μόνο του αντισυνταγματικό..."

Για την Γερμανία, μπερδεύεις τις δημοτικές εκλογές (Kommunalwahlen, όπου ψηφίζουν μόνο Γερμανοί και πολίτες χωρών Ε.Ε.) με τις εκλογές για το τοπικό Ausländerbeirat, το οποίο όμως δεν είναι διοικητικό όργανο της αντίστοιχης κοινότητας, αλλά έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικά http://de.wikipedia.org/wiki/Ausl%C3%A4nderbeirat

Την επόμενη φορά, καλύτερα να σιγουρευτείς πριν γράψεις κάτι (εκτός και αν θέλεις σκόπιμα να παραπληροφορήσεις).


Στην δεύτερη παράγραφο σου, είναι τόσο φανερή η άγνοια σου για το τι λέει το Σύνταγμα, που πραγματικά δεν αξίζει κανεις να σου απαντήσει.

Ανώνυμος 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:25:00 π.μ. EET  

@ Ανωνυμο ουτοπικο 11:37:00 μ.μ.

Καποιοι δεν μπορουν να χονεψουν πως υπαρχει μονιμη τεραστια απειλη-πολεμος με τη Τουρκια και ζουνε σε παραδεισο.
Θα υπαρξουν πολλα "καλα" - συνεργασιες εμπορικες, ερωτες, σηριαλ, καλλιτεχνικες ανυσηχιες κ.α.
Ημουν και γω ιδεολογικα αναρχικος και ειρηνιστης αλλα, καποια στιγμη θα αντιμετωπισεις την πραγματικοτητα.
Γιατι αν δεν το κανεις, εισαι ο χειροτερος εχθρος της ειρηνης που εσυ προβαλλεις τον εαυτο σου να την υποστηριζει.
Ειστε το χειροτερο ειδος προδοτη και αν πραγματικα ασχολεισαι με τη συγκεκριμενη υποθεση για Καλο τοτε εισαι εγκεφαλικα πειραγμενος ανεπανορθωτα και αρα εισαι παρασιτο καρκινογενες της κοινωνιας.

Νήμα 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:08:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 9:47:00 μ.μ. GMT+02:00

"όσο ήμουν στη Γερμανία ψηφιζαν και οι αραβες και οι Ρωσοι και όλοι οι άλλοι στις δημοτικές εκλογές.

Στο συνταγμα δεν αναφέρεται η έννοια της ΕΕ, το να γίνεται διάκριση μεταξύ σε υπηκοους τρίτων χωρών και της ΕΕ είναι απο μόνο του αντισυνταγματικό..."

ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!

Γίνεται και παραγίνεται ΔΙΑΚΡΙΣΗ.
Στην Βρετανία ψηφίζουν MONO οι παρακάτω στις ΤΟΠΙΚΕΣ εκλογές (έψαξα και βρήκα και την επίσημη πηγη).

* a British citizen living in the UK
* a Commonwealth citizen living in the UK
* a citizen of the Irish Republic living in the UK
* a European Union citizen living in the UK
* registered to vote as a Crown Servant
* registered to vote as a service voter

Εδώ και ο σύνδεσμος απο την κυβέρνηση:
Local government elections


Ενιδαφέρον σύνδεσμος για την μετανάστευση στο UK.
Migrationwatch

Σταματήστε τα ΨΕΥΔΗ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP