Κοιτάσματα και στην Πάφο

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ενδεχομένως ανάλογο του «Λεβιάθαν», που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα «ανεπίσημα» όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.
Αυτό αποκάλυψε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην Νέα Ορλεάνη, προσελκύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών, Γάλλος εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα.

Ο Γάλλος ειδικός -είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή- μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα, το οποίο και χαρτογράφησε.

Η αποκάλυψη, έρχεται μερικές μόνο μέρες, πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το θέμα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στη συνάντησή τους την Πέμπτη.

Περισσότερα από 10 κοιτάσματα πέραν του «Οικοπέδου 12» -που απομένει να διαφανεί το μέγεθος και τις δυνατότητες εκμετάλλευσής τους- υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, επισημαίνουν οι ειδικοί και τα δεδομένα είναι γνωστά στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, από χθες, ξεκίνησαν νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτή τη φορά κυρίως στα ανοικτά του Κόλπου Ακρωτηρίου. Το ερευνητικό «RΑΜFΟRΜ VΑΝGUΑRD» της νορβηγικής ΡGSέπιασε από χθες το πρωί δουλειά, ενώ δεύτερο σκάφος, το «Μ/VGeosund» που ναύλωσε η Νoble αφού κινήθηκε μέχρι το Ζύγι, μπήκε χθες στο λιμάνι.

www.philenews.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:45:00 π.μ. EET  

Προτείνω το κοίτασμα να ονομαστεί "Χανδρινός-Α/Γ Λέσβος" γιατί αν σήμερα η Πάφος είναι σε ελληνικά χέρια, οφείλεται στον αείμνηστο πλωτάρχη Χανδρινό, κυβερνήτη του Α/Γ Λέσβος και το ηρωικό πλήρωμα του, που τον Ιούλιο του '74 κράτησαν την Πάφο ελεύθερη.

ΑΧΕΡΩΝ 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:31:00 π.μ. EET  

Λετε,ολως αιφνιδιως,να χρεωκοπησει και η Κυπρος;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP