Ούτε ένα μέτρο..

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011


Σεπτέμβριος 1974 , ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σπευδει να συγχαρεί τον Διοικητη του 336 ΤΕ Ταγματάρχη Δημήτρη Αλευρομάγειρο και τους συμπολεμιστές του για τη διατήρηση ανεπάφων των θέσεών των στην Πράσινη Γραμμή Λευκωσίας (από δεξιον στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ εως και την οδο Λήδρας) κατα τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Η σθεναρή αντίσταση των ανδρών του 336 ΤΕ υπο την ηγεσία του ταγματάρχη (τότε) Δ.Αλευρομάγειρου είναι ο μόνος λόγος που η πόλη της Λευκωσίας δεν έπεσε στα χέρια των Τούρκων.. Οι άνδρες του 336 ΤΕ βλέποντας τον Διοικητή τους στην πρώτη γραμμή της μάχης δεν έκαναν πίσω ούτε ένα μέτρο..

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε μια από τίς συνεντεύξεις του: « Όπου ο ηγήτωρ ευρίσκετο είς τήν πρώτην γραμμήν και εμάχετο παρά το πλευρόν τους, ουδείς εγκατέλειψεν τάς θέσεις του.Όπου υπήρξεν εγκατάλειψις θέσεως, τούτο ωφείλετο είς τήν αδράνειαν τών ηγητόρων του..»

8 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:32:00 π.μ. EET  

Έφτασε μέχρι ΓΕΠΣ πριν τον αποστρατεύσουν οι απόλεμοι. Πάλι καλά θα πει κανείς.

http://www.enkripto.com/2010/07/1974-336.html


«Η Κυβέρνηση, τότε, είχε εγκαταλείψει τη Λευκωσία, διότι θεωρούσε την κατάληψή της ως δεδομένη από τον εχθρό. Είχε δώσει, μάλιστα, εντολές μέσω του τότε διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Ονησίφορου Αντωνίου, να εγκαταλείψουν και οι στρατιώτες μας τις θέσεις τους, διότι θα δέχονταν την επόμενη μέρα σφοδρή επίθεση από μια τεθωρακισμένη τουρκική μεραρχία, ενισχυμένη από πυροβολικό και αεροπορία και θα ήταν μάταιη αιματοχυσία κάθε προσπάθεια αντίστασης.

Την εντολή της Κυβέρνησης Κληρίδη μετέδωσε ο αείμνηστος Αντωνίου στον ταγματάρχη Αλευρομάγειρο, ο οποίος του απάντησε: «Κύριε Αντωνίου, εγώ είμαι αξιωματικός του τιμημένου Ελληνικού Στρατού, ανεψιός του ηρωικού συνταγματάρχη Βουδικλάρη και θεωρώ ατιμωτική ενέργεια την εγκατάλειψη εδαφών μας στον εχθρό. Θα μεταφέρω τις οδηγίες της Κυβέρνησης στους αξιωματικούς και άνδρες μου και θα τους εξηγήσω και τη δική μου απόφαση να παραμείνω εδώ, έστω και μόνος, για να φυλάξω εθνικές Θερμοπύλες».

Πράγματι, ο Αλευρομάγειρος ενημέρωσε τους αξιωματικούς και άνδρες του, οι οποίοι, προς τιμήν τους, απάντησαν ότι είναι όλοι αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους και να φράξουν το δρόμο στον εχθρό, υπερασπιζόμενοι την Λευκωσία και τα "Φυλακισμένα Μνήματα" όπου βρίσκονταν οι τάφοι των Ηρώων της Ε.Ο.Κ.Α.

Οι μάχες, στις 15 και 16 Αυγούστου 1974 στην περιοχή του Αγίου Παύλου, ήταν σκληρές. Ο υπεράριθμος και πάνοπλος Αττίλας, με την ενίσχυση πυροβολικού και αεροπορίας, σφυροκοπούσε τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς. Κατά κύματα οι εισβολείς επιχειρούσαν επιθέσεις εναντίον των αμυνομένων ολιγάριθμων εθνοφρουρών μας.

Στις 16 Αυγούστου, επιθέσεις και αντεπιθέσεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Οι γενναίοι μας δεν λύγισαν. Έμειναν ολόρθοι στις επάλξεις του εθνικού χρέους.
www.sigmalive.com/files/filefield/7/8/2/Binder1.pdf

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:26:00 π.μ. EET  

Από το "ούτε ένα μέτρο" στο "μερικά στρέμματα γης λιγότερα, για να κοιμόμαστε ήσυχοι"

Η πορεία αυτής της χώρας δυστυχώς σε θλίβει

Tommygun 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:29:00 μ.μ. EET  

Και φυσικα αγνωστος ο ταγματαρχης.
Και φυσικα αγνωστες αυτες οι σελιδες ηρωισμου.
Και φυσικα αγνωστο το "ουτε ενα μετρο".

Και φυσικα λαος που δεν ξερει την ιστορια του, ειναι καταδικασμενος να την ξαναζησει...

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:31:00 μ.μ. EET  

Μερικές αφελείς ερωτήσεις:
Ο στρ. Μπονάνος, ο αντιπτέραρχος Παπανικολάου κι ο αντιναύαρχος Αραπάκης, ο στρ. Ντενίσης (Α/ΓΕΕΦ)και κάμποσοι ακόμα δικάστηκαν ποτέ για έσχάτη προδοσία ?

Ο ταγματάρχης Αλευρομάγειρος, ο πλωταρχης Χανδρινός, ο λοχαγός Σταυριανάκος (έστω μετά θάνατο), ο αντισυν/χης Κουρούπης ("αγνοούμενος" ως και σήμερα), ο υποσμηναγός Δινόπουλος ,ο ανθυποσμηναγός Σκαμπαρδώνης, ο απλός καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης(και πολλοί άλλοι), τιμήθηκαν ποτέ από μια "πατρίδα ευγνομωνούσα"?

Γνωρίζει κανείς απο τους πολλούς ποιός ήταν ο επισμηναγός Β. Παναγόπουλος? (Ο κυβερνήτης του Νοράτλας που καταρίφθηκε απο φίλια πυρά πάνω από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας στην επιχείρηση "Νίκη".

Αντιθέτως πασίγνωστος σήμερα ο Πτέραρχος ε.α Α. Τζογάνης, πρώην Α/ΓΕΑ και ο ΜΟΝΟΣ αρχηγός πληρώματος της επιχείρησης "Νίκη" που ΑΡΝΗΘΗΚΕ να απογειωθεί γιατι είχε περάσει...η προβλεπόμενη ώρα, κι ενώ τα δυο τελευταία α/φη μετά απ'αυτόν, μόνο που δεν τον.. έσπρωξαν για ν'απογειωθούν και να εκτελέσουν, "τοις κοινων ρημασι πειθώμενοι"...
Όπως είχε πει σ'ενα άρθρο του για την φιλοσοφία διακυβέρνησης που διακατέχει τους Ισραηλινούς, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, "οι Ισραηλινοί επιλέγουν τους αρχηγούς τους απ'τα λιοντάρια τους όχι απ'τα βόδια τους"..

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:01:00 μ.μ. EET  

en kripto( με κάθε σεβασμό στο παρόν ιστολόγιο και άνευ ειρωνίας) η ιστορία θέλει "διευθύνσεις και ονόματα" και αυτά που παραδειγματίζουν και αυτά που αποστρέφουμε το βλέμμα από πάνω τους...

enkripto 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:27:00 μ.μ. EET  

τι εννοείς;

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2011 στις 6:31:00 μ.μ. EET  

Τίποτα ξέχνα το. Νόμιζα ότι είχες λογοκρίνει το σχόλιο μου επειδή μιλουσα για ονόματα. Άκυρον!!!!!!

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2014 στις 3:56:00 μ.μ. EEST  

ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΄74





Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Κύπριου Συγγραφέα Κυριάκου Ολύμπιου, το αφιερωμένο στο νεώτερο ήρωα της ιστορίας μας, το Λιοντάρι της Κρήτης, Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη.

Ένα βιβλίο, μέσα από το οποίο ξεπηδά η αξιοπρέπεια, η παλληκαριά, η αγάπη στη γη των προγόνων, η αλληλεγγύη στο σύντροφο, όλες εκείνες οι απαραίτητες αξίες, που τόσο ανάγκη έχουν οι νέοι μας.


Το πρότυπο, όχι χαμένο στην αχλή της ιστορίας και του μύθου, αλλά σημερινό και ολοζώντανο, ζωντανεύει στο πρόσωπο του Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη. Πρότυπο που δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό. Είναι απλά, ελληνικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP