ΓΕΣ: LoR για ABRAMS, M113A2 και M901A2

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή ενδιαφέροντος (LoR: Letter of Request) απέστειλε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ μεγάλου αριθμού κύριων οπλικών συστημάτων για την άμεση κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Το αίτημα απεστάλη μετά από πολύμηνες επαφές μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών αρχών με σκοπό να διασφαλιστεί η δωρεάν παραχώρηση των συστημάτων ως πλεονάζον πολεμικό υλικό (EDA: Excess Defence Articles). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr, το αίτημα που απεστάλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες κύριου πολεμικού υλικού:

-400 άρματα μάχης M1A1 Abrams εξοπλισμένο με πυροβόλο L44 των 120 χιλ. Ήδη οι αμερικανικές αρχές έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες ελληνικές τη διαθεσιμότητα 1000 αρμάτων του τύπου εκ των οποίων οι αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΣ μετά από επιτόπου επιθεώρηση θα επιλέξουν τα 400 που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στο αίτημα παραχώρησης περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξομοιωτών όπως επίσης και βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων, συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση και λοιπών υλικών υποστήριξης.

-225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A2. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αριθμητική ενίσχυση και αντικατάσταση παλαιότερων οχημάτων του ιδίου τύπου (Μ113Α1) για τις ανάγκες του μηχανοκίνητου πεζικού αλλά των λοιπών όπλων ελιγμού και υποστήριξης μάχης των μονάδων εκστρατείας.

-106 τεθωρακισμένα οχήματα-αντιαρματικοί καταστροφείς Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV). Τα οχήματα αυτά θα προστεθούν στα 292 που ήδη διατηρεί σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός και θα χρησιμοποιηθούν για την προικοδότηση των Λόχων Υποστήριξης (ΛΥΤ) των μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού επιφέροντας σημαντική αναβάθμιση των αντιαρματικών δυνατοτήτων τους.

Όλα τα ανωτέρω υλικά θα παραχωρηθούν σε κατάσταση «where is, as is» («όπου είναι, όπως είναι») και όπως στην περίπτωση των αρμάτων μάχης θα επιλεγούν μετά από επιτόπια επιθεώρηση αρμοδίων επιτροπών του ΓΕΣ. Το μόνο κόστος που θα επιφορτιστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το κόστος μεταφοράς από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αν και η ακριβής κατάσταση των ανωτέρω κυρίων υλικών δεν είναι γνωστή, αφού θα πρέπει να γίνουν εξονυχιστικές επιτόπιες επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΣ, εντούτοις υφίσταται αισιοδοξία ότι ο Ελληνικός Στρατός θα μπορέσει να αποκτήσει με μηδενικό κόστος αν όχι στο σύνολο τους επιθυμητούς αριθμούς τουλάχιστον σημαντικές ποσότητες από τους ανωτέρω τύπους.

Το «μεγάλο στοίχημα» βέβαια είναι η προμήθεια των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που σε περίπτωση που ευοδωθεί στο σύνολό της θα επιτρέψει τη ριζική ανανέωση του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού και τη σταδιακή απόσυρση τα επόμενα χρόνια των περίπου 400 Μ48Α5 MOLF που οδεύουν προς το τέλος του επιχειρησιακού τους βίου. Βέβαια, σε αντίθεση με τα M113A2 και τα Μ901Α2 ITV, τα οποία ήδη υπηρετούν σε μεγάλους αριθμούς στον Ελληνικό Στρατό και κατά συνέπεια υφίσταται ήδη η σχετική υποδομή συντήρησης και επισκευής, για στην περίπτωση των Μ1Α1 θα απαιτηθεί σημαντική επένδυση για τη δημιουργία της. Όμως μετά μία δεκαετία «αδιαφορίας» για την προμήθεια επιπλέον αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από τη Γερμανία στο πλαίσιο του ύψους 1,7 δις ευρώ συμβολαίου για την προμήθεια των 170 Leopard 2HEL, η απόκτηση των Μ1Α1 και μάλιστα σε αυτό τον αριθμό, αποτελεί πλέον μονόδρομο καθώς είναι αμφίβολο αν σήμερα διατίθενται στη δευτερογενή αγορά ισάριθμα Leopard 2A4. Πάντως το ΓΕΣ προκειμένου να καλύψει και αυτή την πιθανότητα έχει ζητήσει από τις γερμανικές αρχές επίσημη πληροφόρηση περί του ακριβούς αριθμού διαθέσιμων προς παραχώρηση Leopard 2A4.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσπάθεια του ΓΕΣ είναι αξιέπαινη όχι μόνο γιατί τυχόν ευόδωση της θα καλύψει σημαντικά επιχειρησιακά κενά (με σημαντικότερο τη μαζική ανανέωση του αρματικού δυναμικού) του Ελληνικού Στρατού με μηδενικό κόστος πρόσκτησης, αλλά κι επιπλέον γιατί αποδεικνύει στην πράξη την προσαρμογή του κλάδου στα δυσμενή δεδομένα που θα χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η αποδέσμευση των ανωτέρω υλικών αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας και υψηλού συμβολισμού πολιτική χειρονομία των ΗΠΑ προς τη χώρα μας (απόρροια άραγε της γενικότερης γεωπολιτικής αναδιάταξης στην περιοχή μας;), ευελπιστούμε ότι με την ίδια οπτική η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει και το ζήτημα δημιουργίας υποδομής συντήρησης και επισκευής των υλικών που πρόκειται να παραληφθούν από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού μειώνοντας σημαντικά το σχετικό κόστος.

http://www.defencepoint.gr/

19 σχόλια:

Αρματιστής 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:39:00 μ.μ. EET  

Μπράβο.

Επιτέλους κάποιοι εκεί στο ΓΕΣ, άρχισαν να σκέφτονται λογικά. Και μπορώ να φανταστώ, ποιος από την ηγεσία του στρατού, είναι αυτός που επιμένει.

Τα 223 Μ109Α3GEA2, ήταν μια πολύ καλή αρχή και έδωσαν λύση σε χρονίζοντα προβλήματα του πυροβολικού. Εύχομαι να βρεθεί μια καλή και φθηνή λύση και για τον εξοπλισμό του πεζικού με ΤΟΜΑ. Διαφορετικά το Μ/Κ πεζικό θα συνεχίσει με τα Μ113 για πολλές δεκαετίες ακόμη. Δυστυχώς όμως, λόγω βλακείας, χάσαμε τα LEO2Α4 και τώρα τρέχουμε για Μ1Α1 Abrams

Θυμίζω άρθρο μου στο ¨Εν κρυπτώ», με τίτλο:

«Είναι λογικό να καταστρέφονται τα Άρματα που αποσύρονται;»

Θυμίζω λίγα λόγια από εκείνο το άρθρο:

Αντί συμπερασμάτων

Πολλοί θα απορρίψουν τις παραπάνω ιδέες, με το επιχείρημα ότι ο Στρατός δεν χρειάζεται μεταχειρισμένα και παλαιάς τεχνολογίας μέσα αλλά μόνο σύγχρονα και ότι οι πόλεμοι δεν διεξάγονται πλέον με Μ48Α5 και στρατιώτες θητείας, αλλά με LEO-2HEL και ΤΟΜΑ, επαγγελματίες στρατιώτες και «λίγες, ευέλικτες και μικρές σε μέγεθος μονάδες με μεγάλη ισχύ πυρός». Θα φέρουν δε σαν παράδειγμα τις χώρες ΕΕ που καμιά σχέση δεν έχουν με τα επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το «ποίημα» μετά τόσα χρόνια το έχουμε μάθει και το έχουμε κατανοήσει, μόνο που είναι ανόητο.

…………………………………………………………………..

Ο Ελληνικός στρατός για να αντιμετωπίσει τη Τουρκική απειλή, αναγκαστικά έχει αναπτυχθεί σε δύναμη και μέγεθος δυσανάλογο προς τα οικονομικά μεγέθη της χώρας και επιχειρησιακά ενάντια στις αρχές του πολέμου. Η Ελλάδα διατηρεί Μ/Κ και ΤΘ σχηματισμούς, άρματα, πυροβόλα, ΤΟΜΠ και άλλα μέσα, περισσότερα από αυτά που της επιτρέπουν οι οικονομικές της δυνατότητες.

Ο Ελληνικός στρατός όμως, ουδέποτε θα μπορέσει να εφοδιαστεί μόνο με σύγχρονα μέσα. Η οικονομία της χώρας δεν το αντέχει και η ιστορία είναι αψευδής μάρτυρας. Από το 1970 μέχρι σήμερα προμηθευτήκαμε εντελώς καινούργια, τα παρακάτω περίπου μέσα:

• 165 ΑΜΧ-30, 106 LΕΟ-1GR, 170 LEO-2HEL, 100 ΑΜΧ-10P
• 24 MLRS, 24 A/K ΠΥΡΟΒΟΛΑ PzH2000, 150 Α/Κ ΠΥΡΟΒΟΛΑ Μ109, 32 Ε/Π ΑΠΑΤΣΙ

Κατά την 20ετή και πλέον υπηρεσία μου σε μονάδες ΤΘ, το υλικό που διαθέταμε ήταν πάντοτε μεταχειρισμένο. Όμως διαθέταμε διαθεσιμότητες πάνω από 95%, άριστη εκπαίδευση και υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Πιστεύω ότι το μεταχειρισμένο υλικό που μας προσφέρεται κατά καιρούς, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για να το απορρίψουμε.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:54:00 μ.μ. EET  

Επιστολή ενδιαφέροντος (LoR: Letter of Request) απέστειλε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ μεγάλου αριθμού κύριων οπλικών συστημάτων

δωρεάν; το αλλο με τον Τοτο το ξέρετε;

Unknown 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:57:00 μ.μ. EET  

Ποιο το όφελος της ένταξης των Μ1 στο αρματικό δυναμικό; Είναι κατά πολύ διαφορετικά, από όλους τους υφιστάμενους τύπους αρμάτων που διαθέτουμε, τόσο στη θωράκιση (απεμπλουτισμένο ουράνιο), όσο και στο καύσιμο (κηροζίνη) Εκτός αν αποσύρουμε τα M48molf και κάποια από τα Leopard 1.

Χρειαζόμαστε τόσα βαρέα άρματα;

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:44:00 μ.μ. EET  

@Vangelis Kontogeorgakos

Ο στρατός στο μέλλον θα έχει το πολύ 700-900 ΜΑΜ. Δεν υπάρχουν βαρέα ή μέσα άρματα πια παρά μόνο άρματα 70 τόνων. Θα αποσυρθούν στο σύνολο τα Μ48 και θα αντικατασταθούν απο αριθμό Leo1Α5 στα νησιά.

Και κάτι που δεν είδατε κύριοι αλλά πρέπει να το πω. Καλώς ήρθαμε στο ισραηλινό δόγμα ΤΘ. Στη συνέχεια μάλλον θα δούμε εκσυγχρονισμό των Μ113 σε Zelda και αγορά ~200 Namer για τις 2 επίλεκτες ΤΘΤ.

Καλή αρχή και ελπίζω να μην ξυπνήσουμε απο κανα όνειρο πάλι όπως με το Κένταυρος, το Αλέξανδρος
ή τα 500 Leo2 που θέλαμε στην αρχή...

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:03:00 μ.μ. EET  

Γνωρίζει κάποιος εάν υπάρχει σχετική ανάλογη κίνηση και προς την Τουρκία? ειδικά για Μ1Α1? Αν δεν υπάρχει, μιλάμε για ξεκόλημα από τακτικές ισοροπιών που ακολουθούν οι ΗΠΑ από το 1950.

enkripto 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:05:00 μ.μ. EET  

αντίστοιχη κίνηση προς τους Τούρκους δεν υπάρχει προς το παρόν..

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:09:00 μ.μ. EET  

Φανταστική ιδέα, η προμήθεια των ABRAMS, να προσαρμόσουμε και το πυροβόλο των 105 χλστ., αφού πυρομαχικά δεν έχουμε.Φυσικά την λογιστική υποστήριξη και την υλικοτεχνική υποδομή δεν την υπολογίζουμε,είμαστε υπερ άνω, αυτά είναι για ερασιτέχνες.ΜΕ το ίδιο σκεπτικό την δεκαετία του '90, κάποιοι ''στρατηλάτες'' έφεραν υλικό άγνωστο στον Ε.Σ, χωρίς τεχνικά εγχειρίδια και ανταλλακτικά, τουλάχιστον δεν υπήρχαν κατάλογοι ανταλλακτικών, και ο κόσμος ακόμη ταλαιπωρείται.
Ευτυχώς θα φέρουν και τα Μ 113 Α2, θα είναι σημαντική αναβάθμιση από τα Α1, απορία μου είναι όμως τι είδους ανταλλακτικά θα πάρουμε από κάποια από αυτά, Θυρίδες? μπουκάλες τάσεως?, κινητήρες? είναι κρίσιμο το ερώτημα.

enkripto 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:12:00 μ.μ. EET  

Πιθανότατα μαζί με τα άρματα, θα ζητήσουμε και πυρομαχικά. Εδώ ζητάμε τα βυτιοφόρα για τα οχήματα.

Σημειώστε και αυτή την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας :

"η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν στην ελληνική 3.000 βλήματα Μ830Α1 HEAT-MP-T κατασκευής ΑΤΚ. Εκτός των βλημάτων η παραχώρηση θα περιλαμβάνει και συστήματα ελέγχου του πυροσωλήνα των βληματων. Το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει μόνο το κόστος μεταφοράς τουςστην Ελλάδα"

http://www.enkripto.com/2011/02/blog-post_1211.html

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:21:00 μ.μ. EET  

Το θέμα με κάθε τύπου άρμα μάχης που εντάσεται στον ελλήνικο στρατό είναι αν είναι σε θέση να δράσει σε περιβάλλον τύπου Θράκης (να διασχίζει Έβρο, να έχει -έστω υποτυπώδη- προστασία ενάντια σε βολές πυροβολικού) αλλά κ' τύπου Μακεδονίας (όχι μόνο πεδιάδες - δηλ. αναρτήσεις). Απο 'κει και πέρα τίθεται θέμα ομοιοτυπίας τα άρματα που αναφέρονται είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που έχει ενταγμένα ο Στρατός... Πάντως τα M1 είναι ίδιας γενιάς με τα Leo 2 και έχουν το ίδιο πυροβόλο με τα A4.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:36:00 μ.μ. EET  

αν προχωρήσει κάτι τέτοιο θα μιλάμε και για κοσμογονία στα ΤΘ

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:44:00 μ.μ. EET  

Το μεγαλύτερο θέμα είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:47:00 μ.μ. EET  

Μια πολύ καλή κίνηση. Περιμένουμε ανάλογες κινήσεις στα ΤΟΜΑ, τα αμφίβια τεθωρακισμένα και ελικόπτερα UH-60L

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2011 στις 1:44:00 π.μ. EET  

Σιγά μην μας αφήσει το Γ'Ραιχ να τα πάρουμε, ασε που μετά η ομοιοτυπία πάει περίπατο. Αφου ήθελαν στο ΓΕΣ να το παίξουν γάτοι να μην αφηναν τα Α4 να καταλήξουν στους δίπλα, χωρίς να έχουν δωσει ούτε ενα σεντς για καινουργια σαν εμας τα ζώα.

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2011 στις 10:20:00 π.μ. EET  

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε ενίσχυση σε εξοπλισμό είναι ευπρόσδεκτη.

Πολύ περισσότερο δε εφόσον το νέο υλικό αξιοποιείται σωστά και το συνολικό κόστος κατά τη διάρκεια της ενεργητικής ζωής του (δηλ. αρχικό κεφάλαιο αγοράς, κόστος χρήσης - συντήρησης, κλπ.) σε σχέση με την ωφέλεια που προκύπτει είναι χαμηλό.

Η μέτρηση της ωφέλειας ίσως είναι δύσκολο να μετρηθεί αντικειμενικά και πρέπει να συμφωνηθεί τι περιλαμβάνει πέρα από απλά αριθμητικά – τεχνικά χαρακτηριστικά. Έννοιες όπως διαλειτουργικότητα, καμπύλη μάθησης – εξοικείωσης, αξιοπιστία, κλπ., είναι δυνατόν με κάποιες συμβάσεις να περιγραφούν, προσδιοριστούν και κατόπιν να αποτελούν κριτήρια μέτρησης.

Άλλες, όπως μεταφορά – απόκτηση τεχνογνωσίας αλλά και αξιοποίησή της, δομές οι οποίες προκύπτουν για τη λειτουργία – συντήρηση, αλλά μετεξελίσσονται σε πόλους παραγωγής γνώσης, τεχνογνωσίας και εν τέλει πηγές παραγωγής καινοτομίας και νέων προϊόντων μπορεί να είναι παράπλευρα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τέτοιες ευκαιρίες.

@Αρματιστής

Σε παρακολουθώ εδώ και καιρό και μπορώ να πω ότι με βρίσκεις σύμφωνο στην ουσία των περισσοτέρων από τα γραφόμενα σου.

Σε συνέχεια των όσων λέω παραπάνω και άλλων που έχεις αναφέρει, και πολύ περισσότερο λόγω της δυσχερούς κατάστασης της χώρας, δεν βλέπω τι είναι αυτό που μας εμποδίζει από την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας δημιουργίας εγχώριου ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ (πέραν του ατυχούς Κένταυρος).

Κι όταν αναφέρεις για τις καταστροφές αποσυρομένων αρμάτων, εγώ εννοώ την μετατροπή τους σε ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ όπως ακριβώς έκαναν οι Ισραηλινοί με τα Achzarit, από το απόθεμα των αρμάτων που κατέλαβαν από τους Άραβες.

Σίγουρα έχουμε τις τεχνικές δυνατότητες και βιομηχανική υποδομή γι αυτό. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο δίνουμε δουλειά στον τόπο, και σε ελληνικά χέρια που τόσο απαραίτητο είναι, μειώνοντας τις εκροές χρημάτων στο εξωτερικό και βελτιώνοντας το ισοζύγιο. Ενισχύουμε επίσης την αμυντική – αποτρεπτική δύναμη της χώρας, και δίνουμε λύσεις όπου οι ανάγκες χρονίζουν παράγοντας πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Και που ξέρει κανείς, μπορεί να προκύψει ένα προϊόν άξιο προς εξαγωγή. Αν όχι άμεσα, πολύ σύντομα. Και όσο βλέπουμε ότι μπορούμε να δημιουργούμε και να πλουτίζουμε τόσο περισσότερο θα δημιουργούμε. Και θα πλουτίζουμε, και θα γινόμαστε ισχυρότεροι.

ΔΒ

Tommygun 1 Μαρτίου 2011 στις 10:40:00 π.μ. EET  

Εγω που εχω μικρη σχεση με τα ΤΘ, αυστηρα και μονο λογω θητειας να κανω μερικες ερωτησεις:

1. Γιατι δεν κινηθηκαμε οταν ο αυστριακος στρατος ειχε προχωρησει σε περικοπες στρατευματος να αγορασουμε τα 48 2Α4 η εστω τα 100 Μ109? Να παρει η ευχη, 600 τεθωρακισμενα λιγοτερα, δεν μπορουσαμε να κανουμε ενα ντηλ?

2. Γιατι γενικα δεν ψαχνεται η ηγεσια να βρει τετοιες συμφερουσες ευκαιριες και προσπαθει συνεχεια να τρωει μιζα απο τις προμηθειες? Δεν θα χορτασουν ποτε?

3. Μια σειρα αρματων που ετοιμαζεται να αποσυρθει, σε τι ρολο θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει πλην της διαλυσης?

Αρματιστής 1 Μαρτίου 2011 στις 2:04:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2011 10:20:00 π.μ.

Αν διαβάσεις το άρθρο "Είναι λογικό να καταστρέφονται τα άρματα που αποσύρρονται", (http://www.enkripto.com/2010/10/blog-post_8952.html), θα διαπιστώσεις ότι και εγώ είμαι υπέρ της λύσης που αναφέρεις.

Έχω γράψει ακόμη, ότι θεωρώ πεταμένα λεφτά την αγορά οποιουδήποτε σύγχρονου ΤΟΜΑ, και μάλιστα εργοστασιακού, διότι:
α) Δεν υπάρχουν πλέον χρήματα και τα ελάχιστα που θα διατεθούν στο στρατό, (αν και όταν διατεθούν) θα πρέπει να καλύψουν άλλες πολύ πιο άμεσες, πιο κρίσιμες και σοβαρότερες ανάγκες.
β) Αν το πεζικό, (με την σε εμβρυακά επίπεδα τεχνική παράδοση) αποκτήσει σύγχρονα ΤΟΜΑ (οποιουδήποτε τύπου), είναι σαν σε ένα δεκαοχτάχονο που αμείβεται με το βασικό, να χαρίσουν το τελευταίο μοντέλο της Λαμποργκίνι.

Το πεζικό θα πρέπει πρώτα να μάθει σε μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, που θα αποκτηθούν με πολύ χαμηλό κόστος και ει δυνατόν δωρεάν και ύστερα βλέπουμε...

Βασικά όμως, και με βάση οικονομικά και επιχειρησιακά κριτήρια, πιστεύω πολύ περισσότερο στα πολύ βαριά θωρακισμένα ΤΟΜΠ (τύπου ΝΑΜΕΡ) που μπορούν να κατασκευασθούν στην Ελλάδα (έχουμε κατασκευάσει ΤΟΜΠ) και λιγότερο στα ΤΟΜΑ.

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2011 στις 4:54:00 μ.μ. EET  

Προς Αρματιστή
1. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη των βαριά θωρακισμένων ΤΟΜΠ από μετασκευή
αποσυρομένων αρμάτων. Υπάρχουν τα στρατιωτικά εργοστάσια καθώς και ιδιωτικές βιομηχανίες-βιοτεχνίες όπου θα δουλέψουν ελληνικά χέρια.
2. Διαφωνώ όμως με την άποψη ότι το πεζικό έχει τεχνική συνείδηση σε ''εμβρυακή κατάσταση'', θα ήθελα να θυμίσω ότι οι πλειοψηφία των υπαξιωματικών(ΕΜΘ, ΕΠΟΠ) υπηρετούν σε Μ/Κ Μονάδες, αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα προβλήματα του πεζικού, τύπου ΄΄βαλκανικών αγώνων'' που έχουμε.
3. Για την προμήθεια των ABRAMS, έχω αναφερθεί ήδη, για το πρόβλημα εισαγωγής μεταχειρισμένου οπλικού συστήματος που δεν υπηρετεί ήδη.

Ένας Οπλίτης

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2011 στις 6:54:00 μ.μ. EET  

Επιπλεόν τύπος αρμάτων θα αυξήσει την πολυτυπία. Κυρίως όμως τα αμερικανικά άρματα έχουν διαφορετικό κινητήρα και δεν θα μπορούμε καν να τα κινούμε.
Στα TOMΠ και τα λοιπά οχήματα είναι καλή κίνηση για ανταλλακτικά. Οι μεγάλη ανάγκη όμως είναι ΤΟΜΑ. Επίσης τα ΤΟΜΑ δεν έχουν καμία σχέση με τα ΤΟΜΠ. Στρατός χωρίς ΤΟΜΑ δεν γίνεται να υπάρχει. Αχρηστεύουμε και τα άρματα μας έτσι.

Νεκταριος 3 Μαρτίου 2011 στις 11:01:00 μ.μ. EET  

Μερικες παρατηρησεις
1) Αν προμηθευτουμε καινουρια ΤΟΜΑ η αξιοποιηση τους θα γινει απο τα τεθωρακισμενα και οχι απο το πεζικο λογω του χαμηλου τεχνολογικου επιπεδου του(βλεπε ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10). Το ιδιο επραξε και η Κυπρος με τα ΒΜΡ-3.
2)Τα ιδια προβληματα εργονομιας με το
ΒΜΡ-3 θα ειχε οποιαδηποτε μετατροπη αρματος μαχης σε ΤΟΜΠ. Προτιμοτερη επιλογη θα ηταν η δημιουργια ειδικοποιημενων οχηματων(Μηχανικου,παρατηρητων πυροβολικου,κοκ).
3)Η ιδανικοτερη επιλογη κατα την αποψη μου ειναι η προμηθεια μεταχειρισμενων ΤΟΜΑ,η αναβαθμιση των ΤΟΜΠ Λεωνιδας σε ΤΟΜΑ και η εναρξη προγραμματος αντικαταστασης των Μ-113 με εγχωριας κατασκευης ΤΟΜΠ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP