Τοξότης 2012

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ελληνικά F-16 επάνω από την Μεγαλόνησο την δεκαετία του 90. Ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα παρόμοιες εικόνες.

Πριν δέκα χρόνια περίπου, τον Απρίλιο του 2002 είχε διεξαχθεί η ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων) Τοξότης - Βεργίνα 02, κατά την οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκήθηκαν μ' εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει στους Κυπριακούς ουρανούς ενώ μονάδες επιφανείας του ΠΝ περιπολούσαν στα νερά του Τεύκρου και της Αφροδίτης. Η άσκηση αυτή ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, "Μετα Στρατευμάτων" μετά από δέκα χρόνια κατά τα οποία η καλή θέληση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης απέτυχαν παταγωδώς να βελτιώσουν κατ΄ ελάχιστον τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μερίσματα ειρήνης παρέμειναν έννοιες θεωρητικές. Προφανώς κάποιοι κατάλαβαν ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει αυξημένο στρατηγικό ενδιαφέρον και ότι είναι καιρός πια να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, αλλά κυρίως να διατηρήσουμε την Ειρήνη, με πράξεις και όχι με ευχολόγια.

Κι εκεί που οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει, την τελευταία στιγμή η άσκηση αντί για "Μετά Στρατευμάτων" μετατράπηκε σε ΤΑΑΣ, "Άνευ Στρατευμάτων", δηλαδή επί χάρτου! Κατανοούμε τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Έλληνες. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό στην πολιτική ηγεσία είναι πως ορισμένα "έξοδα" με την απόλυτα λογιστική έννοια του όρου, φέρνουν πολλαπλάσια κέρδη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό-λογιστικό, εφόσον έχουν αρχή μέση και τέλος και αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου και όχι ευκαιριακά πυροτεχνήματα. Ο ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει δυστυχώς την πολιτική των προκατόχων του, χωρίς καμμία διαφοροποίηση, καμμία τόλμη και κανένα -πολιτικό και διπλωματικό- σχέδιο για να περιφρουρήσει τα δικαιώματα του Ελληνισμού στο Αρχιπέλαγος και τη Μεγαλόνησο.

Η κρίση πρέπει να είναι η αιτία και η αφορμή για να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Λύσεις φτηνές μεν αποτελεσματικές δε. Πόλεμος πατήρ πάντων; Και η Κρίση μήτηρ πολλών. Σε μας μένει να σκεφτούμε και να ενεργήσουμε έξυπνα. Σε όλα τα επίπεδα. Και Τοξότης να βρει τον στόχο του!

4 σχόλια:

Nikos 23 Μαρτίου 2012 στις 4:27:00 μ.μ. EET  

Δηλαδή περίμενε κανείς από τον Αβραμόπουλο τόλμη? Το μόνο που έχει τολμήσει αυτός στη ζωή του είναι να βάλει κάγκελα στη Β. Σοφιας…που είναι η αύξηση της θητείας που έλεγε? Η μήπως ότι έχει πολιτικό κόστος καλυτέρα να μη το αγγίζουμε? Είναι τραγελαφική η εικόνα να περνούν από το ΥΠΑΜ διαφορές ανύπαρκτες προσωπικότητες, Μπεγλίτης, Μειμαράκης και τώρα ο Αβραμόπουλος και το μόνο που κάνουν είναι να παρακαλάνε το Θεό μη τους σκάσει κανένα περιστατικό α λα Ίμια και ξεφτιλιστούν όπως ο μέγας Γεράσιμος.

"Δόκιμος" 23 Μαρτίου 2012 στις 5:11:00 μ.μ. EET  

Συμφωνώ με τον Νίκο, τόσο για τον υφιστάμενο ΥΠΑΜ, όσο για τους αναφερόμενους προκατόχους.
Ο Αβραμόπουλος είναι γνωστός στους πολιτικούς κύκλους για την βαρύτητα που δίνει πάντα στο επικοινωνιακό και γνωστός για τις αναρίθμητες φωτογραφίες που έχει από όποιο πόστο έχει περάσει στη πολιτική του καριέρα. Δεν έχει όμως την ίδια φήμη όσο αφορά την αποτελεσματικότητα του. Το συγκεκριμένο πόστο που έχει αναλάβει προσωρινά (οι εκλογές θα δείξουν…) είναι δελεαστικό για οποιονδήποτε πολιτικό καθότι θα μπορούσε να χτίσει περισσότερο το προφίλ του απευθυνόμενος σε ένα νέο τάργκετ γκρουπ μελλοντικών ψηφοφόρων – αυτό των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών. Με την λαίλαπα των οικονομικών εξελίξεων που μαστίζει και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, είναι καλή ευκαιρία να εμφανιστεί ένας πολιτικός ως σωτήρας-ψηφοθήρας.
Ο έκαστος ΥΠΑΜ πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για τριετία σε αυτό το ρόλο, για να αντιληφθεί το χώρο των ενόπλων δυνάμεων και να δρομολογήσει εξελίξεις που θα επιφέρουν αποτέλεσμα. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Βέβαια όλοι ασχολούνται με το career building και κοιτάζουν να ελιχθούν σε θέσεις με χαμηλό πολιτικό κόστος και υψηλής ανταπόδοσης. Το ΥΠΑΜ αυτή τη στιγμή έχει αρκετό ποσοστό από το πρώτο, και ελάχιστο από το δεύτερο λόγω έλλειψης νέων εξοπλιστικών προμηθειών.
Ο χρόνος ας διαψεύσει τις αμφιβολίες όλων μας.

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2012 στις 7:41:00 μ.μ. EET  

Μήπως αυτές οι κοινές ασκήσεις Ελληνικών ΕΔ και Κυπριακής ΕΦ στα πλαίσια του (ξεχασμένου) Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος - Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ)είχαν την επωνυμία "Νικηφόρος-Τοξότης" (το "Νικηφόρος" νομίζω από το "Νικηφόρος Φωκάς");

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης

23/3/2012-τοπική ώρα 13:40-ώρα Ελλάδος 20:40

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2012 στις 8:46:00 μ.μ. EET  

Από όσο θυμάμαι, "Νικηφόρος" ήταν η ονομασία της ετήσιας κυπριακής άσκησης, ενώ "Τοξότης" ήταν η ονομασία της ελληνικής συμμετοχής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP