Παραπληροφόρηση, πολιτική εκμετάλλευση και οι πτήσεις μαχητικών στη Μεγίστη

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Του Σάββα Βλάσση*

Στις 8 Μαρτίου, ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος διέψευσε κατηγορηματικώς δημοσίευμα ηλεκτρονικής ιστοσελίδος περί δήθεν ετοιμότητος επεμβάσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, «την νύχτα του νέου μνημονίου». Η διάψευση τέτοιων αβάσιμων «αποκαλύψεων», που σπέρνουν ανησυχία στον λαό, είναι αυτονόητη υποχρέωση του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επιπλέον λόγο ότι σπιλώνουν το κύρος του Στρατεύματος. Δεν αντέδρασε παρομοίως ο κ. Αβραμόπουλος στις 24 Φεβρουαρίου, όταν επισκεπτόμενος το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, ενώπιόν του, ο Δήμαρχος Π. Πανηγύρης προέβη σε σχόλιο το οποίο επίσης έθιγε, έστω και εμμέσως, τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα την Πολεμική Αεροπορία: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία και την εντολή που δώσατε στα παιδιά, αυτούς τους ιπτάμενους που παλιά ερχόντουσαν και ξαφνικά κόπηκαν τα αεροπλάνα, τα ελληνικά αεροπλάνα που περνούσαν πάνω από το νησί μας και μας έδιναν κουράγιο. Ξανάρχισαν οι πτήσεις, κύριε Υπουργέ, χάρη σε εσάς, χάρη στην εντολή σας. Ξέρετε αυτό σημαίνει πάρα πολλά για εμάς. Όταν μας παίρνουν τηλέφωνο από τη Σούδα ή από όπου αλλού φεύγουν τα αεροπλάνα αυτά και μας λένε ότι θα πετάξουν σε 20 λεπτά, σε μισή ώρα, ο κόσμος αυτό περιμένει. Βγαίνει έξω από τα σπίτια, τα μαγαζιά και περιμένει να περάσουν αυτά τα αεροπλάνα».
Τα λόγια του δημάρχου έτυχαν ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ και ηλεκτρονικούς ιστοτόπους. Η γενική εικόνα που αποκόμισε η κοινή γνώμη, είναι ότι στο παρελθόν, η πολιτική ηγεσία είχε απαγορεύσει τις πτήσεις αυτές, δημιουργώντας κλίμα νέας «σιωπηρής μειοδοσίας», από πλευράς πολιτικού κόσμου.

Ο κ. Αβραμόπουλος, στην ουσία επικύρωσε την «αποκάλυψη», με τα λόγια: «Σήμερα, που το Καστελόριζο επανέρχεται στην πρώτη γραμμή του εθνικού ενδιαφέροντος, πολύ ορθά αναφέρθηκες στην παρουσία του ελληνικού στρατού εδώ. Στις υπερπτήσεις των πολεμικών μας αεροσκαφών, που δυναμώνουν το φρόνημα των κατοίκων και θυμίζουν ότι το Καστελόριζο είναι η ίδια η Ελλάδα. Αγαπητέ Δήμαρχε, μην έχεις καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι, όπως πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι οι Έλληνες πολίτες».

Οι Έλληνες πολίτες θα ένοιωθαν πολύ περισσότερο «ασφαλείς και σίγουροι», εάν ο ΥΕΘΑ έσπευδε να διορθώσει τον δήμαρχο, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν διακόπηκαν οι πτήσεις των ελληνικών μαχητικών στην Μεγίστη. Αντιθέτως, με την στάση του, επέτεινε το αίσθημα αμφιβολίας και ανησυχίας της κοινής γνώμης, ενώ στην ουσία αποδέχθηκε την έμμεση σπίλωση της ΠΑ και των προηγουμένων ηγεσιών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ. Ο συγκεκριμένος δε σχολιασμός του ΥΕΘΑ, που στην ουσία υιοθετεί την ανακρίβεια, κρίθηκε σκόπιμο να αποτυπωθεί στην σχετική Ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ. Ως εκ τούτου, δεν άφησε περιθώρια στο ΓΕΑ ή το ΓΕΕΘΑ να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, με διευκρινιστική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο Δ. Αβραμόπουλος χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως στους ακρίτες της Μεγίστης, εξαιτίας του ουσιαστικού ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει ως δήμαρχος Αθηναίων και τα λόγια ευγνωμοσύνης του δημάρχου Μεγίστης, είναι γνήσια. Εν όψει της προεκλογικής περιόδου που στην ουσία διανύει η χώρα, ενδεχομένως να «δικαιολογείται» η όποια πρόθεση πολιτικής στηρίξεως του Δ. Αβραμόπουλου μέσω αναδείξεως του δυναμικού και πατριωτικού προφίλ του. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται με υπερβολές δημοσίων ανδρών εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πολιτικός προϊστάμενός τους να το ανέχεται.

Οι εκπαιδευτικές πτήσεις μαχητικών της ΠΑ στο σύμπλεγμα Μεγίστης δεν διακόπηκαν ποτέ. Μπορεί να έγιναν πιο αραιές, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, όπου ούτως ή άλλως οι Έλληνες Ιπτάμενοι πετούσαν περισσότερο. Το νέο «κρούσμα» παραπληροφορήσεως, έρχεται να προστεθεί στην γενικότερη κινδυνολογία και παραφιλολογία που ανακαλύπτει απαγορεύσεις στην εκτέλεση αναχαιτίσεων από την ΠΑ ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού κ.λπ. Όσοι αναπαράγουν τέτοιες «αποκαλύψεις», ενδιαφέρονται μόνο να προκαλέσουν θόρυβο προς ίδιο όφελος. Η συντήρηση επικίνδυνων μύθων, όπως ο νέος περί διακοπής της παρουσίας των ελληνικών φτερών στις εσχατιές της πατρίδος, λειτουργεί υπονομευτικώς στο φρόνημα του λαού. Ωστόσο, συνιστά ποιοτική αναβάθμιση της παραπληροφορήσεως, η έντεχνη «ανοχή» από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

2 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 11 Μαρτίου 2012 στις 2:29:00 π.μ. EET  

Ο Αβραμὸπουλος,ὸπως και ο κὰθε πολιτικὰντης ὰλλωστε,με τα λὸγια χτὶζει ανὼγια και κατὼγια.Ὸταν ὸμως τα λὸγια εὶναι το μὸνο σου πολιτικὸ εργαλεὶο,και ως εκ τοὺτου αναγκὰζεσαι να το χρησιμοποιεὶς συχνὸτερα απὸ ὸσο θα εὶχε νὸημα,πὲφτεις σε αντιφὰσεις και αποκαλὺπτεσαι.
Πὸσο μπορεὶς να πεὶσεις κὰποιον που παρακολουθεὶ την πολιτεὶα σου και δεν ὲχει μνὴμη χρυσὸψαρου;
Στο Καστελλὸριζο ο Αβραμὸπουλος παρὲστησε τον λὲοντα,τραυματὶζοντας ως εὶθισται και το κὺρος των Ε.Δ,αφοὺ δεν υπὰρχει κὰποιος ανὼτατος να βγεὶ και να τον ξεβρακὼσει,προχθὲς ὸμως, ομολὸγησε, ὲτσι απλὰ,ὸτι δεν υπὰρχουν οὺτε λεφτὰ,αλλὰ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ για αμυντικὲς επενδὺσεις.
Ὰλλος ὲνας ανεκδιὴγητος πολιτικὸς προ'ι'στὰμενος του υπουργεὶου Αμὺνης,να μας ὲχει ο Θεὸς καλὰ,να τον καμαρὼνουμε.

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2012 στις 8:19:00 π.μ. EET  

αντιγράφω από το site του ΓΕΕΘΑ
εμπλοκές Ιαν - Σεπ 2009: 210
εμπλοκές Οκτ - Δεκ 2009: 27
εμπλοκές έτους 2010: 13
εμπλοκές έτους 2011: 16
εμπλοκές Ιαν - Φεβ 2012: 1
(περιέργως τα στοιχεία των προηγούμενων ετών έχουν αφαιρεθεί)
Χωρίς περαιτέρω ανάλυση αναμένω σχολιασμό και εξηγήσεις.
Μυκηναίος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP