Χ. Σολάνα: Μην «κολλάτε» στην εθνική κυριαρχία...

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτική της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της εθνικής κυριαρχίας

Από τη στιγμή που η Ελλάδα βρέθηκε στην αγκαλιά του μηχανισμού της τρόικας και υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, βασικό ζητούμενο ήταν, και συνεχίζει να είναι, το θέμα της εθνικής κυριαρχίας. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τον δημοσιονομικό «εκτροχιασμό» της ελληνικής οικονομίας, πρότειναν πολλές φορές, και εν μέρει πέτυχαν, την άρση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας (σε διάφορα επίπεδα).

Ο Σολάνα, μάλιστα, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Businessday» ρίχνει λάδι στη φωτιά αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η υπερβολική έμφαση στην εθνική κυριαρχία οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα: οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία συνεπάγεται μια ορισμένη μεταβίβαση της εξουσίας. Η βοήθεια της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα μιας συνεργατικής συμφωνίας, στην οποία τα μέρη διαπραγματεύονται.. Για παράδειγμα, όταν η Ισπανία προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), παραχώρησε την κυριαρχία αποδεχόμενη τους κανόνες του ΠΟΕ. Η Ισπανία δέχθηκε αυτό ως αντάλλαγμα για να είναι σε θέση να κάνει εμπόριο επί ίσοις όροις με τον υπόλοιπο κόσμο…

Η συζήτηση για την έννοια της εθνικής κυριαρχίας αποτελείται από ό, τι θεωρούμε "εγχώριες" υποθέσεις. Ανάλογα με το πού δίνουμε έμφαση και πόσο συγκεκριμένη είναι η εστίασή μας, δίνουμε προτεραιότητα είτε σε μια «παγκόσμια» διάσταση ή μια «εθνική» διάσταση. Η ΕΕ φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα σημείο κάπου στη μέση μεταξύ των δύο. Αλλά γίνεται όλο και δύσκολο να προσδιοριστεί η διαφορά μεταξύ των καθαρά εσωτερικών υποθέσεων και εκείνων που απαιτούν διεθνή συλλογική δράση.

Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει πιο πορώδη τα σύνορα. Βλέπουμε πώς οι πολιτικές μιας χώρας μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στους άλλους. Και βλέπουμε την αλληλεξάρτηση αυτή, ακόμη πιο καθαρά στην οικονομική τους απόδοση…Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η νομιμότητα είναι απαραίτητη και ας είμαστε ρεαλιστές δεν θα επιτευχθεί, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι ξεπεράσουν ορισμένες απαρχαιωμένες ιδέες για την κυριαρχία…»

Ο Χαβιέ Σολάνα, στέλνει το δικό του μήνυμα, κυρίως στους Έλληνες, και καταλήγει στο άρθρο του: «Η ΕΕ είναι ένα νέο και θαυμάσια πείραμα, το οποίο όπως όλα τα πειράματα, εμπεριέχει έναν βαθμό αβεβαιότητας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να αγνοήσουμε το προσωρινό κόστος μιας πιο «εθνικής» αντίληψη της κυριαρχίας… Το να εμμένει κανείς σε μια στενή έννοια της Βεστφαλίας της εθνικής κυριαρχίας, είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας παράλογος αναχρονισμός και ένας επικίνδυνος τζόγος στη χειρότερη περίπτωση».

http://www.epikaira.gr

4 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 17 Μαρτίου 2012 στις 4:33:00 μ.μ. EET  

Περιὲργως πὼς,ὸποτε γὶνεται συζὴτηση περὶ αναχρονιστικὼν εθνικισμὼν,αυτὴ περιστρὲφεται κατὰ κανὸνα γὺρω απὸ την ΕΕ και τις χὼρες της ευρωζὼνης.Για τον αγγλοσαξωνικὸ ὰξονα ὸμως,ὰλλα λὸγια να αγαπιὸμαστε,εντελὼς συμπτωματικὰ,βεβαὶως-βεβαὶως.

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2012 στις 12:55:00 μ.μ. EET  

όταν μας προταθούν βέλτια υποδείγματα νομιμοποίησης και λογοδοσίας, ευχαρίστως να ξεκολλήσουμε κ. Σολάνα.

Evmenis Kardianos 21 Μαρτίου 2012 στις 8:01:00 μ.μ. EET  

Αχέροντα πολύ σωστά τα λέγεις!

Αχέροντα μας εκφράζεις απολύτως!

Άλλως τε, στην USA έξω από κάθε τρώγλη κυμματίζει η αστερόεσσα και τα αμερικανάκια, έτσι και τους θίξεις την ΗΠΑ τους, γίνονται χειρότερα από Γερμανούς νεοναζί ....

Εμείς όμως "δεν ... δικαιούμεθα δια να σηκώνουμε και να τιμούμε" την Ελληνική σημαία ή να είμεθα Έλληνες πατριώτες!

Όσο και αν ακούγεται ανόητο, αν δεν υπήρχε η Ελληνική εποποιία της Βορείου Ηπείρου και η ηρωϊκή Ελληνική αντίσταση στην Μάχη των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά, καθώς και η Μάχη της Κρήτης, όπου όμως οι "σύμμαχοί μας" "ντινγκιντάγκοι" Άγγλοι μας άφησαν άοπλους και "πούλησαν" την Κρήτη στους Γερμανούς για να μην υπάρχει κατά την διάρκεια του πολέμου Ελεύθερη Μαχόμενη Ελλάς* όπως και μεταπολεμικά, οι αμερικάνοι δεν θα είχαν προφτάσει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον τριμερή Άξονα!

Φιλικά

Βλέπε βιβλίο Ηλία Αλεξ. Φιλιππίδη "Κρήτη 1941", ΙΩΛΚΟΣ


Ευμένης Καρδιανός

ΑΧΕΡΩΝ 24 Μαρτίου 2012 στις 11:15:00 π.μ. EET  

Ευμὲνη,χαὶρε φὶλτατε.
Ὲχω την εντὺπωση ὸτι το βιβλὶο του Φιλιππὶδη το ὲχω διαβὰσει κὰπου στα 1980.Και ἂν σου πὼ και ποὺ το βρὴκα...σε κὰποια τοπικὴ του ΠΑΣΟΚ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP