Το Πίρι Ρέις συνεχίζει τις έρευνες, "στρατηγική ψυχραιμία" στην Αθήνα...
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Σε σοβαρή πρόκληση εξελίσσεται ο πλους του "Πίρι Ρέις στο Αιγαίο, που από χθες διενεργεί έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια από τις ελληνικές αρχές. Στην Αθήνα επικρατεί "στρατηγική ψυχραιμία" και στα ελληνικά ΜΜΕ "άκρα του τάφου σιωπή", για το ίδιο θέμα που το 1987 είχε προκαλέσει κρίση και επιστράτευση...
Το Πίρι Ρέις αυτή τη στιγμή εκπέμπει κανονικά τη θέση του στο διεθνές σύστημα AIS, οπότε η παρακολούθηση της πορείας του είναι εφικτή για κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτό είναι προφανώς ηθελημένο, καθώς η πορεία και τα στίγματα του Πίρι Ρέις συνιστούν σαφέστατη, έμπρακτη δήλωση οριοθέτησης των τουρκικών αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου:
Βλέπουμε για παράδειγμα ότι το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου το Πίρι Ρέις έφθασε στη μέση γραμμή μεταξύ της Σαμοθράκης και της απέναντι τουρκικής ακτής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βραχονησίδα Ζουράφα (Λαδόξερα), που συνιστά σημείο τουρκικής αμφισβήτησης. Στη συνέχεια βλέπουμε ότι συνέχισε νότια, πέρασε χθες το απόγευμα δυτικά της Μυτιλήνης και σήμερα το πρωί δυτικά της Χίου, συνεχίζοντας τις έρευνες σε μια περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί, δικαίως, ως ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη στιγμή κινείται νότια της Ικαρίας με νοτιοανατολική κατεύθυνση.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι περιοχές δυτικά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου εμφανίζονται, σε κάποιες διεθνείς "προτάσεις επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών" όπως αυτή που αναδημοσιεύσαμε εδώ, ως περιοχές προς συνεκμετάλλευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά την επίσημη ελληνική θέση βέβαια, όλη αυτή η περιοχή είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά αναρωτιέται κανείς, τι συζητιόταν σε 50 ολόκληρους γύρους "διερευνητικών επαφών"... γιατί η πορεία του Πίρι Ρέις έχει αρκετές ομοιότητες με τον παρακάτω χάρτη από το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει:
Ποια είναι λοιπόν η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες;
Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών χθες το πρωί ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας ρωτήθηκε αν είχε ζητηθεί η άδεια των ελληνικών αρχών για τις έρευνες του Πίρι Ρέις και απέφυγε να απαντήσει ευθέως:
"Ν . ΜΕΛΕΤΗΣ: Για τις έρευνες που κάνει το Piri Reis, κύριε Εκπρόσωπε, έχει ζητηθεί άδεια από τις Ελληνικές Αρχές;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι έχει εκδοθεί μία τουρκική NAVTEX, στην οποία δεν προσδιορίζεται η περιοχή των ερευνών του Piri Reis. Με βάση τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού Σώματος δεν έχει στοιχειοθετηθεί παραβίαση ελληνικής δικαιοδοσίας, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων".
Προφανώς η Τουρκία δε ζήτησε άδεια. Αντ' αυτού, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Έθνος", ο αρμόδιος Τούρκος διπλωμάτης έστειλε email(!) στον Έλληνα ομόλογό του. Μάλιστα επειδή ο Έλληνας πρέσβης, νέος στη θέση του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων, διαμαρτυρήθηκε και αντέτεινε ότι πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Ελλάδας, ο Τούρκος διπλωμάτης του είπε ότι αυτή είναι η ακολουθούμενη διαδικασία και μάλιστα την ίδια διαδικασία ενημέρωσης τηρεί και η Ελλάδα προς την Τουρκία, όταν ελληνικά σκάφη κάνουν έρευνες στο Αιγαίο!
Ερωτηθείς για το θέμα χθες το πρωί στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας, απάντησε ως εξής:
"Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μας πείτε, εάν μπορείτε, ποια είναι η θέση σας, η άποψή σας, εάν έχει γίνει πράγματι ανταλλαγή άτυπη συντεταγμένων ή ενημέρωση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για κινήσεις ελληνικού, τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο, και αν αυτό πράγματι υπήρξε πρακτική τα προηγούμενα χρόνια;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και είναι χρήσιμοι. Σε καμία περίπτωση όμως αυτοί οι δίαυλοι δεν υποκαθιστούν ούτε θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τις θεσμικές και επίσημες ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται από ελληνικής πλευράς σε ανάλογες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε περιοχές διεθνών υδάτων που βρίσκονται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χρειάζεται και ζητείται η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, ώστε να χορηγείται η σχετική άδεια εφόσον απαιτείται. Σε αντίθετη περίπτωση γίνονται οι απαραίτητες παραστάσεις. Εξυπακούεται ότι υπάρχει εν προκειμένω στενός και συνεχής συντονισμός με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς με και το Λιμενικό Σώμα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και παραμένει αταλάντευτη".
Το πρωί της Τετάρτης λοιπόν έχουμε τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να δηλώνει (ορθώς) ότι για τις τουρκικές έρευνες απαιτείται άδεια της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ως εκείνη την ώρα δεν είχε υπάρξει παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας ή δικαιοδοσίας. Στη συνέχεια, όταν το Πίρι Ρέις, χωρίς ελληνική άδεια, μπήκε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας δυτικά της Μυτιλήνης, το Υπουργείο Εξωτερικών το ανακοίνωσε λακωνικά ως εξής:
"Γνωστοποιείται ότι αργά το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου 2012, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Piri Reis” εισήλθε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.
Σε συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να γίνουν παραστάσεις προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών."
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο Λιμενικό Σώμα και η απαλοιφή κάθε αναφοράς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: η Ελλάδα δηλώνει προς την Τουρκία, με ελάχιστα συγκεκαλυμμένο τρόπο, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι οι έρευνές της στην (θεωρούμενη ακόμα ως) ελληνική υφαλοκρηπίδα θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο απλής παρακολούθησης.
Για το ίδιο ακριβώς θέμα, το Μάρτιο του 1987 η Ελλάδα είχε απειλήσει με βύθιση του τουρκικού ερευνητικού (τότε ήταν το Σισμίκ). Και για να γίνει πιστευτή η απειλή, είχε διαταχθεί έξοδος του στόλου, αραίωση των αεροσκαφών της ΠΑ και μερική επιστράτευση. Επίσης είχε διαταχθεί η αναστολή της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων και είχε σταλεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για διαβουλεύσεις στη Βουλγαρία. Η ελληνική απειλή τελικά έγινε πιστευτή, και το "Σισμίκ" δε βγήκε στο Αιγαίο. Η σύγκριση με τη σημερινή αντίδραση προκαλεί θλίψη...
Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε σήμερα να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση. Φαίνεται ότι το γενικό χάλι της χώρας σε όλα τα επίπεδα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία. Τουλάχιστον όμως ας μην εξωραϊζουμε αυτό που συμβαίνει, λέγοντας ότι "δεν πέφτουμε στην παγίδα της έντασης". Και ας μην προσποιούμαστε ότι δε βλέπουμε, αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Ας σκύψουμε το κεφάλι με ντροπή, γιατί ήδη η γενιά μας παραδίδει την Πατρίδα ελάττω...
9 σχόλια:
Νομίζω ότι πρέπει να διορίσουν μερικούς υπουργούς ακόμα στο ΥΠΕΘΑ γιατί 4 δε προλαβαίνουν να ασχοληθούν
Εφόσον γίνεται διάβημα (άρα στην πράξη καταγγέλεται ότι δεν τηρήται η περίφημη συμφωνία της Μαδρίτης)γιατί δεν την καταγγέλουμε εμείς; Και έπειτα να κάνουμε και εμείς μονομερή επέκταση στα 12 μίλια (ίσως με κάποιες οικιοθελείς διευθετήσεις για την δικαιολόγηση στον διεθνή παράγοντα κλπ) Τι θα γίνει; Θα κάνει επίθεση; Δεν νομίζω. Θα περνάει ανάμεσα στα 6-12 και θα λέει δεν τα αναγνωρίζω. Και τώρα πέρνάει προκλητικά και κάτω από τα 6.
Με αφορμή τη "θλίψη" που προκαλεί η σημερινή αντίδραση να προσθέσω ότι ο τότε χειρισμός ήταν μια μεγάλη μπλόφα που απλά έπιασε. Κάποιοι ίσως να θυμούνται τις φωτογραφίες επίστρατων στα νησιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και το γενικότερο κλίμα έντασης που είχε στηθεί και διατηρηθεί από τα μέσα ενημέρωσης παρότι η κρίση είχε λήξει 48 ώρες νωρίτερα από ότι "βόλευε" την τότε κυβέρνηση. Γιατί η τότε κυβέρνηση γνώριζε από υποκοπές μυνημάτων ποιές θα ήταν οι ενέργειες των γειτόνων αλλά "πούλησε" στο εσωτερικό της χώρας τον "ψετο-τσαμπουκά" πολύ καλά.
Φυσικά ουδείς λόγος για το μπάχαλο στις επιστρατευόμενες μονάδες, στην έλλειψη πυρομαχικών, στις λάθος παρτίδες πυρομαχικών, σε κάποιες αυτοκτονίες λιγόψυχων που ώθησαν τον τότε Α/ΓΕΣ να δίνει εντολές να μοιραστούν σχοινιά να κρεμαστούν όσοι ακόμοι θέλουν κ.α. τραγελαφικά που αν τα γνώριζε ο ελληνικός λαός τότε θα προκαλούσαν πολύ μεγαλύτερη θλίψη.
Συγκρίνοντας δε την επιτυχία του ψευτοτσαμπουκά του '87 με την κρίση του '96 που ο μηχανισμός δούλεψε κατά πολύ πιο άρτιο τρόπο αλλά το αποτέλεσμα ήταν το γνωστό αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη θλίψη.
Ταπεινή μου γνώμη είναι σε κάθε παρόμοια κατάσταση,να αναλογούμαστε πιο θα είναι το όφελος και η ζημία κάθε ένέργειας. Επίσης συνετό θα ήταν πριν από κάθε ενέργεια να είναι απολύτος ξεκάθαρο για όλα τα κέντρα αποφάσεων ποια θα είναι η επόμενη ενέργεια της χώρας σε περίπτωση κλιμάκωσης. Τέλος θα πρέπει να είναι επίσης ξεκάθαρο εως ποιο σημείο είναι διατεθιμένη η χώρα να κλιμακώσει την κατάσταση. Γιατί ούτε στην μπλόφα του '87, ούτε στη κρίση του '96 ήταν ξεκάθαρες οι επόμενες ενέργειες και ο προτιθέμενος βαθμός κλιμάκωσης.
Με εκτίμηση,
"Δόκιμος"
Ερώτηση προς εν κρυπτώ.
Ο χάρτης στο googlearth με την ζώνη των 6-12 μιλίων υπάρχει πουθενά σαν layer ή εφαρμογή;
Ευχαριστώ.
@ Δόκιμος:
Δε διαφωνώ με τις διαπιστώσεις σου, αλλά το γεγονός είναι ότι η κατάληξη της κρίσης του '87 ενίσχυσε την αποτρεπτική αξιοπιστία της Ελλάδας και έκλεισε την πόρτα στις τουρκικές αξιώσεις, ενώ η κατάληξη της κρίσης του '96 καταβαράθρωσε την ελληνική αποτρεπτική αξιοπιστία και άνοιξε το δρόμο για όλα όσα ακολούθησαν (Μαδρίτη, S300, Οτσαλάν, "εμείς θα τραβήξουμε το κάρο της Τουρκίας στην Ευρώπη", 50 γύροι "διερευνητικές συνομιλίες" κλπ.).
Και επειδή όπως σωστά λες, η κατάληξη ήταν αντιστρόφως ανάλογη της στρατιωτικής προετοιμασίας, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του πολιτικού χειρισμού.
Όπως βλέπεις, έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας και δεν προτείνουμε "τσαμπουκάδες" στην παρούσα φάση. Αλλά δε μπορούμε και να προσποιηθούμε ότι δε βλέπουμε...
23 Μαρτίου 2012 11:20:00
"Δόκιμος"
Να σου πω και εγώ ποιά είναι η εικόνα απ' το ΠΝ εκείνης της περιόδου Δόκιμε ;
Ναύτες που δεν χαμπάριαζαν μία από Ποινολόγια και έτρωγαν αβέρτα ποινές, με το που ξέσπασε η κρίση το 1987 δεν ξεκολλούσαν απ΄τα πυροβόλα... ρώτησε κάποιον που υπηρετούσε τότε σε Α/Τ και θα στο επιβεβαιώσει.
Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις ναυτών οι οποίοι ζήτησαν να μην απολυθούν απ΄τα πολεμικά πλοία που υπηρετούσαν εν μέσω κρίσης !
Και τότε η θητεία στο Ναυτικό ήταν κοντά 2 χρόνια...
Έτσι, για να μην νομίζει ο κόσμος ότι υπήρξαν μόνο οι λιπόψυχοι.
Sailor
Sailor, το σχόλιο μου έγινε αντιληπτό από τον Οδυσσέα αλλά μάλλον παρεξηγήθηκε από εσένα. Δεν αμφισβητώ την διάθεση αυτοθυσίας πολλών που υπηρέτησαν στο παρελθόν και όσων υπηρετούν ακόμα. Ας μην παίρνουμε προσωπικά κάθε σχόλιο.
ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ Κ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ ΣΥΜΗΣ Κ ΡΟΔΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΞΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΤΟΥ.ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Κ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ..ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ????
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΕΓΝΑ..
@ Aνώνυμο 23.12, 11.55:
Όχι, ο χάρτης στο googlearth με την ζώνη των 6-12 μιλίων δεν υπάρχει ως layer ή εφαρμογή. Το έφτιαξε ένας φίλος που μας έστειλε την εικόνα.
Δημοσίευση σχολίου