Εντός του έτους το πρώτο γεωτρύπανο σε Ιόνιο Πέλαγος και Κρήτη

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Οκτώ εταιρείες υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για έρευνες πετρελαίου στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος. Η συμμετοχή στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών σε διεθνές επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, η αίτηση που είχε κάνει η ισραηλινή εταιρεία Delek να βάλει γεωτρύπανο σε περιοχή νότια της Κρήτης στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, σε περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα ΑΟΖ, δεν έχει λάβει απάντηση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις έρευνες προοιωνίζεται ισχυρό ενδιαφέρον για το επόμενο στάδιο των γεωτρήσεων. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό θα χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια τις έρευνες, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη τους θα προέλθουν από την πώληση των αποτελεσμάτων των ερευνών σε πετρελαϊκές εταιρείες, που θα προχωρήσουν σε εξόρυξη.

Η εξέλιξη αυτή βάζει την Eλλάδα δυναμικά στην αγορά των υδρογονανθράκων, ύστερα από 15 σχεδόν χρόνια αδράνειας και αποχής και μάλιστα με μεγάλες προσδοκίες, που τροφοδοτούνται από τα θετικά αποτελέσματα ανάλογων ερευνών στην Kύπρο και το Ισραήλ. Η επιλογή του ενός ή των δύο αναδόχων θα γίνει τον Απρίλιο. Στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και να αρχίσουν οι πρώτες γεωτρήσεις εντός του 2012. Ωστόσο, τα έσοδα θα πρέπει να αναμένονται μετά την πάροδο επταετίας και αφού προηγουμένως επενδυθούν πολλά δισ. δολάρια.

Θετικές σύμφωνα με πληροφορίες είναι και οι ενδείξεις για τη διαδικασία του opedoor για τις περιοχές Kατάκολο, Πατραϊκό Kόλπο και Iωάννινα. H επίσημη έναρξη της διαδικασίας αναμένεται αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στην Eφημερίδα της Eυρωπαϊκής Eνωσης. O υφυπουργός Γ. Mανιάτης ανακοίνωσε προσφάτως την έναρξη ενός ακόμη κύκλου παραχωρήσεων 15 συνολικά χερσαίων οικοπέδων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και τη διάθεση σε κάθε ενδιαφερόμενο του Eθνικού Aρχείου Yδρογονανθράκων το ίδιο διάστημα.

Καθημερινή

6 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2012 στις 2:14:00 μ.μ. EET  

Ακόμα δεν έχει βρεθεί τίποτα. Μην προδιαθέτετε θετικά τον κόσμο, χωρίς σίγουρα στοιχεία.

Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τα κοιτάσματα στη νότια και δυτική Ελλάδα δεν ήταν πολύ ενθαρυντικά.

Έχουν δρόμο ακόμα οι έρευνες στο να βρεθεί τι πραγματικά ποσότητες υπάρχουν και πόσο οικονομικές είναι να εξορυχθούν.

Νοτίως του Καστελλόριζου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υπάρχουν πιο εκμεταλλεύσιμα αποθέματα, αλλά όλοι τα κάνουν γαργάρα λόγω Τουρκίας.

ΑΧΕΡΩΝ 4 Μαρτίου 2012 στις 2:35:00 μ.μ. EET  

Να δοὺμε τι τελικὰ θα γὶνει πρὼτο:οι εκλογὲς,ἢ οι γεωτρὴσεις;

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2012 στις 5:19:00 μ.μ. EET  

"Η εξέλιξη αυτή βάζει την Eλλάδα δυναμικά στην αγορά των υδρογονανθράκων..."
Οι υπάλληλοι της Ντόητσε Μπανκ και της Γκόλντμαν Σαξ διαπραγματεύονται μια ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα...
Κατά τη γνώμη μου έχουν λιγότερο απο 50% πιθανότητες να τα καταφέρουν. Κάτι σαν το selective default της Φλιτς- μερικοί θα προλάβουν.
Σ.

Ανιχνευτής 4 Μαρτίου 2012 στις 11:24:00 μ.μ. EET  

και η Βενεζουέλα έχει πετρέλαια και η Νιγηρία, το θέμα είναι τι πάει στο "Λαό" και τί στους "Λάτσιδες" :(
Υπάρχει αρχηγός να κάνει μια "δίκαιη" συμφωνία? Δεν λέω να μην κερδίζουν οι εταιρίες, λέω να κερδίζει και η Ελλάδα!

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2012 στις 12:50:00 μ.μ. EET  

Με συγχωρείτε αλλά σαν επτανήσιος με ενοχλεί πολύ το γεγονός που στις πανέμορφες και πεντακάθαρες θάλασσές μας θα υπάρχουν εξέδρες και τρυπάνια.
Να θυμήσω σε κάποιους πετρελαιολάγνους τι έγινε με μια μόνο εξέδρα στον κόλπο του Μεξικού και πως στο Ιόνιο ο εγκέλαδος είναι μόνιμος κάτοικος..

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2012 στις 12:36:00 μ.μ. EET  

http://news247.gr/kosmos/news/mikrotero_ap_o_ti_anamenotan_to_koitasma_sthn_kupro.1681007.html

Κάποιοι λέγαμε από καιρό να κρατάμε μικρό καλάθι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP