Στο 83,5% η συνολική εθελοντική συμμετοχή στο PSI

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο 83,5% ανήλθε η συνολική εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), καθώς την εθελοντική ανταλλαγή και τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων ομολόγων αποδέχθηκαν κάτοχοι τίτλων αξίας 172 δισ. ευρώ επί 206 δισ. Ευρώ συνολικού χρέους σε χέρια ιδιωτών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών, η εθελοντική συμμετοχή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου έφτασε τα 152 δισ. ευρώ επί συνόλου 177 δις (85,8%) ενώ η εθελοντική συμμετοχή για τα ομόλογα ξένου δικαίου έφτασε τα 20 δισ. ευρώ επί συνόλου 29 περίπου δις (69%).

Εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει σε περίπου 197 δισ. ευρώ ή στο 95,7% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών που αφορούσε η δημόσια προσφορά. Η ενεργοποίηση ή μη των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) θα αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδας, αλλά γενικά θεωρείται βέβαιη. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ISDA για να αποφανθεί αν η ενεργοποίηση των CACs αναιρεί τον εθελοντικό χαρακτήρα του "κουρέματος" και συνιστά "πιστωτικό γεγονός" (credit event) που οδηγεί στην πληρωμή των λεγόμενων CDS.

Ως προς τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου και η συμμετοχή τους στο PSI ήταν σχετικά χαμηλή (69%) λόγω της αυξημένης νομικής προστασίας που έχουν, αποφασίστηκε η παράταση της περιόδου πρόσκλησης μέχρι τις 23 Μαρτίου 2012 (9:00 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Επιπλέον, η Ελλάδα θα προβεί σε πρόσκληση προς τους κατόχους ομολόγων που εκδόθηκαν από τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να συναινέσουν στην τροποποίηση των τίτλων αυτών όρων με τους ίδιους όρους.

Συνολικά, η συμμετοχή στο PSI ήταν αρκετά υψηλή και αποτιμάται θετικά. Ακόμα και η χαμηλότερη συμμετοχή (69%) στα ομόλογα ξένου δικαίου, που αποσιωπήθηκε αρχικά στα ΜΜΕ για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα, αφορά μικρό τμήμα του συνολικού ελληνικού χρέους. Καλό θα ήταν όμως να λείπουν οι διθυραμβικοί τόνοι, γιατί σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές η ενεργοποίηση των CACs προκειμένου να ανέλθει το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στο 95,7% είναι πιθανό να κριθεί ως credit event. Θα μάθουμε ως το βράδυ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Μαρτίου 2012 στις 11:30:00 π.μ. EET  

τα ταμεια των σωμάτων ασφαλειας πάντως δεν συμμετειχαν

Ανώνυμος 9 Μαρτίου 2012 στις 6:41:00 μ.μ. EET  

Greek deal: private creditors are happy. Public creditors believe they can squeeze more out of Greece. Greek population left to bleed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP