Ύμνος στον Πόντιο Αντάρτη

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012




Αητέντς' επαραπέτανεν
('Eνας αετός επέταγε)

Αητέντς' επαραπέτανεν
Ψηλά ‘ς σα επουράνια
ούϊ αμάν, αμάν.

Ένας αητός επέταγε
Ψηλά στα επουράνια,
ωχ αμάν, αμάν...


Είχεν τσιαγκία κόκκινα
Και το κουδούκ' νατ' μαύρον
ούϊ αμάν, αμάν.

Είχε τα νύχια κόκκινα
κι ολόμαυρη τη ράχη
ωχ αμάν, αμάν...


Κι εκράτ' νεν και ‘ς σα κάρτσια του
Παλληκαρί' βρασιόνας
ούϊ αμάν, αμάν.

Στα νύχια του εκράταγε
παλληκαριού το χέρι ,
ωχ αμάν, αμάν...



Αητέ μ' για δός μ' ας σο κρατείς
Για πε με όθεν κείται
ούϊ αμάν, αμάν.

Αητέ' μ, για δώς μ' ότι κρατείς
Για πές μου πούθε κείται,
ωχ αμάν, αμάν...



Ας' σο κρατώ ‘κι δίγω σε
Αρ' όθεν κείται λέγω
ούϊ αμάν, αμάν.

Το που κρατώ, δεν παίρνεται
μα θα σου πω που κείται,
ωχ αμάν, αμάν, ωχ αμάν, αμάν..



Ακεί ‘ς ‘σο πέραν το ρασίν
Σο πέραν καν τ' ελάτια
ούϊ αμάν, αμάν.

Εκεί στο πέρα το βουνό,
Στο πέρα, με τα ελάτια,
ωχ αμάν, αμάν...



Μαύρα πουλία τρωγν' ατον
Και άσπρα τριγυλίσκουν
ούϊ αμάν, αμάν.

...Μαύρα πουλιά τον τρώγανε
Κι άσπρα τον τριγυρίζαν,
ωχ αμάν, αμάν, ωχ αμάν, αμάν...
Κι άσπρα τον τριγυρίζαν,
ωχ αμάν, αμάν



Τραντέλλεναν εσκότωσαν
και κείται ματωμένος
ούϊ αμάν, αμάν...

Τραντέλληνα* σκοτώσανε,
Που κείται ματωμένος,
Ώχ αμάν, αμάν...ωχ αμάν, αμάν...


‘Σ σην θάλασσαν κολυμπετής
σ' ομάλια πεχληβάνος
ούϊ αμάν, αμάν.

Στη θάλασσα κολυμβητής
Και στη στεριά λεβέντης,
ωχ αμάν, αμάν, ωχ αμάν, αμάν



‘Σ σον πόλεμον τραντέλλενας
Του Πόντου παλληκάρι

Στη μάχη μέγας ήρωας
Του Πόντου παλληκάρι!...


ούϊ ναϊλιε ‘μεν ντο θα ‘ίνουμε

αμάν, αμάν κι αλοίμονο,
Θέ μου, τι θ' απογίνω!..


* Τραντέλληνας: Tριάντα φορές Έλληνας

(Μετάφραση Θωμάς Ακριτίδης, Λευκότοπος Σερρών - http://pontosworld.com )


Σημ Εν Κρυπτώ: Αφιερωμένο στους Μικρασιάτες που δεν λησμονούν, δεν σωπαίνουν και δεν "συνετίζονται". Σε πείσμα της κάθε κυρίας Ρεπούση και -κυρίως- του κάθε κ.Μάντατζη...

7 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Μαρτίου 2012 στις 1:01:00 π.μ. EET  

Υμνος στον Πόντιο αντάρτη;

ΛΟΛ σαν να άκουσα το κουτάκι με τα λεξοτανίλ να ανοίγει εκεί στο Κολωνάκι

ΑΧΕΡΩΝ 6 Μαρτίου 2012 στις 1:41:00 π.μ. EET  

Mεταξὺ 1919 και 1922,σὺμφωνα με τους μετριοπαθὲστερους υπολογισμοὺς,δροὺσαν στον Πὸντο περὶ τις 7.000 αντὰρτες και πολλαπλὰσιος αριθμὸς πολιτοφυλὰκων.Ο συνταγματὰρχης Δημὴτριος Καθενιὼτης,μετὲπειτα Α/ΓΕΣ,απεσταλμὲνος του Ε.Βενιζὲλου, εκθειὰζει την μαχιμὸτητα του Ποντιακοὺ στοιχεὶου και προτρὲπει σε ευρεὶα κατὰ το δυνατὸν αξιοποὶησὴ του,αλλὰ...ο Πὸντος ευρὶσκετο μακρὰν.
Τὸσο μακρὰν ὸσο και η Βὸρειος Ὴπειρος,που μὸλις εὶχε εγκαταληφθεὶ,τὸσο μακρὰν ὸσο η Κὺπρος,που ὲμελλε να εγκαταληφθεὶ με την σειρὰ της,τὸσο μακρὰν,ὸσο η Ελλὰς απὸ τον δρὸμο της αρετὴς...

ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ 6 Μαρτίου 2012 στις 12:39:00 μ.μ. EET  

Θέλω να σε ευχαριστήσω. Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια το ψάχνω αλλά ήταν από τότε που ο Κουίκ το παρουσίασε σε κάποιο από τα ταξίδια του όταν ήταν στο STAR.Θέλω να πω στον «ΑΧΕΡΟΝΤΑ» ότι έχει δίκαιο σε ότι λέει. Και δεν ήταν μακρυά μόνον η Β. Ήπειρος για τον Βενιζέλο αλλά και η ελεύθερη Ήπειρος.Και να φαντασθείτε ότι ο ελάχιστος αυτός πολιτικός αποτελεί το πρότυπο για τους περισσότερους πολιτικούς μας.Ίσως γι αυτό φθάσαμε στο σημερινό μας χάλι.... Οδυσσεύς

Alexandros 6 Μαρτίου 2012 στις 1:15:00 μ.μ. EET  

Καταρχάς θέλω να τονίσω ότι αυτά που δημοσιεύεται είναι πολύ χρήσιμα μιας και διδασκόμαστε πολλά πράγματα. Ντρέπομαι που το λέω, αλλα εγώ δεν είχα ιδέα για την ποντιακή αντίσταση και όλα αυτά που ανέφερε ο Αχέρωντας. Κάτι άλλο και χωρίς να θέλω να βγω εκτος θέματος και χωρίς να είμαι ιδιαίτερος θαυμαστής του Βενιζέλου, μόνον τον Καποδίστρια θαυμάζω από τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς, είναι λίγο άδικος ο χαρακτηρισμός ότι ο Βενιζέλος ήταν μικρός πολιτικός. Απλώς ήταν μάλλον παρα πολύ ισχυρογνώμων, βεβαια όταν εισακούστηκε δεν έσφαλε ποτε και σίγουρα είχε όραμα για την Ελλάδα, αλλα όμως αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα, αν δεν είχε πεθάνει ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος τώρα μπορεί η Ελλάδα να είχε το διπλάσιο μέγεθος και να συζητούσαμε αλλα πράγματα.

Πάντως για άλλη μια φορα θέλω να σας συγχαρώ που φωτίζεται κομμάτια της ελληνικής ιστορίας, τα οποια παραμένουν κρυμμένα και σίγουρα όχι ακούσια!

ΑΧΕΡΩΝ 7 Μαρτίου 2012 στις 3:33:00 π.μ. EET  

Hπειρὼτη Οδυσσὲα,και Αλὲξανδρε,ανὼνυμε 6/3/12 1.01

Σας χαιρετὼ απὸ καρδιὰς.
Η Βὸρειος Ὴπειρος και ο Πὸντος εὶναι δὺο ὸψεις του ὶδιου νομὶσματος.Εὶναι δὺο Ελληνικὲς Πατρὶδες που πὰλεψαν αλλὰ εγκατελεὶφθησαν αδὸξως απὸ το αποκαλοὺμενο εθνικὸ κὲντρο.Για μὶα εισαγωγικὴ επαφὴ με το ποντιακὸ αντὰρτικο,συνιστὼ,ἂν μπορεὶτε να το βρεὶτε,το 26ο τεὺχος της σειρὰς Ιστορὶα του Εθνους (Μὰ'ι'ος 2011).Πρὸκειται για χορηγοὺμενη απὸ την Postbank ὲκδοση της εφημερὶδας''Ὲθνος'',ἂν δεν κὰνω λὰθος προσφὲρονται σε τετρὰδες,ὲναντι κὰποιων ελαχὶστων Ευρὼ,και τα θὲματα εὶναι ὸλα ενδιαφὲροντα,παρὸτι συνὴθως τραυματικὰ-ὸπως η ὶδια η Ιστορὶα μας.
Για τον Βενιζὲλο,θα περιοριστὼ να υπενθυμὶσω ὸτι κατὰ ὲναν περὶεργο τρὸπο,ὲσπευδε πὰντοτε να προλὰβει τυχοὺσες δυσαρὲσκειες των ''συμμὰχων'',αναλὼμασι πὰντοτε της Ελλὰδος:λὺσσαξε να παραχωρὴσει την πρὸσφατα τὸτε απελευθερωθεὶσα Καβὰλα,στους Βουλγὰρους,προκειμὲνου να τους προσελκὺσει στην Αντὰντ(!!!).Τὸτε ὴταν που πρωτοανὲφερε και την θεωρὶα της σπονδυλικὴς στὴλης,η οποὶα ὰφηνε εκτὸς διεκδικὴσεων την Μικρὰ Ασὶα-σημεὶο δυσοὶωνο,που ὸμως ερμηνεὺθηκε αργὸτερα.
Βεβαὶως,οὺτε και την Β.Ὴπειρο ὰφησε ὰθικτη:την εκκὲνωσε δὺο φορὲς,μὶα το 1914,και ὰλλη μὶα το 1920.
Πὸντος και Βὸρειος Ὴπειρος λοιπὸν,βὶοι παρὰλληλοι,με μὶα διαφορὰ:τον Πὸντο τον πρὸδωσε ὰπαξ το κρὰτος του μικροελλαδισμοὺ,την Β.Ὴπειρο ὸμως...πὸσες την πρὸδωσε,εγκατὲλειψε ἢ αγνὸησε;
1914
1920
1941
1990(;)
1997(;)
Και να περιορὶζεται η Ελλὰδα στην Κακκαβιὰ,ὸταν ὲχει φτὰσει τρεις φορὲς ως το Τεπελὲνι...

Alexandros 8 Μαρτίου 2012 στις 3:00:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Αχέρων,

Καταρχάς σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες όσον αφορά το Ποντιακό Αντάρτικο. Όσον αφορά την Ήπειρο, γράφεις ότι εγκαταλείφτηκε πολλές φορές, μα δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι μερικοί ενδιαφέρονται να κυβερνούν στην Αθήνα μόνο. Όλο και περισσότεροι μάλιστα και ειδικά τώρα, εγκαταλείπουν και κάτι, ο Παπανδρέου νησιά, μέχρι και ο Νταλάρας συμφώνησε, ο Πάγκαλος και η Διαμαντοπούλου μιλάνε για φεντεραλισμό και ούτω καθεξής, μην τους πιάσω έναν έναν. Η Βόρειος Ήπειρος έπρεπε να είναι κομμάτι της ελληνικής γης, όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, μας κυβερνάνε και θα μας κυβερνάνε από ό,τι φαίνεται, αυτοί που θέλουν να δώσουν και κάτι για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Όταν κάποιος έχει τέτοιες απόψεις καταλύεται η ίδια η έννοια της δημοκρατίας, δεν αξίζει ούτε καν να μπει κανείς στον κόπο για να τους αλλάξει γνώμη.Το Θέμα είναι ΠΩΣ μπορούμε να δράσουμε ώστε να ανατρέψουμε το σάπιο κομματικό σύστημα.

Ανώνυμος 28 Αυγούστου 2012 στις 12:19:00 π.μ. EEST  

paidia i metafrasi einai ligo lathos. diorthoste tin sas parakalw

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP