Περί OSINT* ο λόγος

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το τελευταίο διάστημα τα επιτελεία και το ΓΕΕΘΑ έχουν επιχειρήσει ένα άνοιγμα στην κοινή γνώμη μέσω της συχνότερης δημοσίευσης φωτογραφιών/βίντεο απο τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, κάτι το οποίο πρέπει να σημειωθεί.

Μήπως όμως θα έπρεπε να γίνεται ένας στοιχειώδης έλεγχος ασφαλείας στο υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μέσω των ιστοσελίδων των επιτελείων; Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φωτογραφίες απο την πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ σε Μοίρα της ΠΑ. Ήταν απολύτως απαραίτητο στην φωτογραφία που ο Α/ΓΕΕΘΑ υπογράφει το βιβλίο πτήσεων να φαίνεται και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Μοίρας, το που βρίσκεται το κάθε αεροσκάφος και τι διαμόρφωση έχει; Μήπως αυτή η "χαλαρότητα" που βγαίνει προς τα έξω περνά εντελώς λάθος μηνύματα;

*Open-source intelligence (OSINT) : a form of intelligence collection management that involves finding, selecting, and acquiring information from publicly available sources and analyzing it to produce actionable intelligence.

6 σχόλια:

TED 16 Μαρτίου 2012 στις 5:15:00 μ.μ. EET  

Δεν καταλάβατε. Επίτηδες "άφησαν" να διαρρεύσει ψεύτικο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για παραπληροφόρηση των απέναντι.
:-)))))

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 στις 5:17:00 μ.μ. EET  

Ορθή παρατήρηση. Εγώ έχω να παρατηρήσω και κάτι άλλο που, αν και δεν είναι ευαίσθητο δεδομένο, μου προκάλεσε πολύ άσχημη εντύπωση. Είναι δυνατόν στο σήμα του αρχηγού να γράφει "F16" αντί για το ορθό "F-16"; Ολόκληρη Πολεμική Αεροπορία, ένας άνθρωπος δεν έχει βρεθεί να παρατηρήσει το λάθος; Το έχω δει και σε τζάκετ άλλων ιπταμένων. Λεπτομέρεια μεν, αλλά είναι θέμα υπερηφάνειας να μην φαίνονται τέτοια λάθη ασχετοσύνης προς τα έξω!

Mithridates 16 Μαρτίου 2012 στις 6:18:00 μ.μ. EET  

Αν αναφέρεσαι στο swirl στον δεξί ώμο, δεν λέει F16 αλλά F-16. Φέρεται από τους χειριστές του τύπου σε όλον τον κόσμο, αλλάζοντας μόνο την Σημαία κατά περίπτωση.

Τα Επιτελεία με ένα απλό "πιξελάρισμα" μπορούν να διασφαλίσουν και την ασφάλεια των πληροφοριών αλλά και να πληροφορούν την κοινή γνώμη άμεσα. Οι εποχές έχουν αλλάξει και τα Γραφεία Τύπου των Επιτελείων έχουν βελτιωθεί θεαματικά στον όγκο των πληροφοριών που αποδεσμεύονται προς τα έξω. Δεν είναι δύσκολο να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 στις 9:34:00 μ.μ. EET  

Ορθότατη παρατήρηση. Πρέπει και εδώ όμως όταν δημοσιεύουμε απόψεις για δομή κτλ να αυτολογοκρινόμαστε. Δεν είναι τα θέματα που προσφέρονται να επιδείξουν κάποιοι την κατάρτισή τους.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 στις 10:40:00 μ.μ. EET  

...σ'ενδεχόμενη κρίση... αυτός ο πίνακας θ'αλλάξει πλήρως...

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2012 στις 1:14:00 π.μ. EET  

Πρέπει να δοθεί προσοχή σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων, s/n αεροσκαφών και άλλων μέσων,πρόσωπα από επιχειρησιακά στελέχη των ΕΔ. Αν είναι οι απέναντι, να τα βρουν μόνοι τους, μη τους τα δίνουμε στο πιάτο. Υπάρχουν άπειρα εργαλεία για παραμόρφωση φωτογραφιών. Καλύτερα να είμαστε σπαστικοί και να κρύβονται πράγματα, παρά αμελείς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP