Τα M-109 στο Ανατολικό Αιγαίο

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012



Ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο-slideshow απο τον Aegeanhawk, αυτή την φορά απο άσκηση μοίρας αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109Α1Β κάπου στο Ανατολικό Αιγαίο. Η τελευταία φωτογραφία σίγουρα μεταφέρει περισσότερες απο 1000 λέξεις..

Για την εξαιρετική σημασία της μεταφοράς αυτοκινούμενων πυροβόλων στις νήσους του Αιγαίου είχαμε μιλήσει στο παρελθόν (Πώς μπορούν να πιάσουν τόπο 18 εκ. Ευρώ..) Γράφαμε στις 21/12/2010 :

"Η δεύτερη αλλαγή στον ΕΣ είναι ακόμα κρισιμότερη, και αφορά τις νησιωτικές μονάδες που θα υποδεχθούν τα Μ 109Α1Β/Α2. Οι μονάδες αυτές στην πλειονότητά τους είναι σήμερα εξοπλισμένες με ρυμουλκούμενα πυροβόλα, γεγονός που περιορίζει δραματικά την ευκινησία τους. Αντιμετωπίζοντας συγκέντρωση πολλαπλάσιων τουρκικών πυροβόλων, υποστηριζόμενων από ραντάρ αντιπυροβολικού, στη μικρασιατική ακτή, οι μονάδες αυτές θα ήταν ουσιαστικά καταδικασμένες να σιγήσουν πολύ σύντομα. Ο εξοπλισμός τους με αυτοκινούμενα πυροβόλα (που παρεμπιπτόντως μειώνει και τις ανάγκες επάνδρωσης τους στο μισό περίπου) αλλάζει αυτά τα δεδομένα. Παρ’ ότι το πρόβλημα της υπεροπλίας του τουρκικού πυροβολικού παραμένει (και μάλιστα με νέα μέσα επιτήρησης όπως τα UAVs), τα Μ-109 θα δώσουν τη δυνατότητα στις νησιωτικές μοίρες πυροβολικού, ακολουθώντας κατάλληλες τακτικές, να επιβιώσουν και να παρεμβαίνουν στον αγώνα με τα πυρά τους. Τα συγκεκριμένα πυροβόλα υστερούν βέβαια σε βεληνεκές σε σύγκριση με τα τουρκικά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το ζητούμενο από τις νησιωτικές μοίρες δεν είναι οι αποστολές αντιπυροβολικού αλλά πρωτίστως η προσβολή των αποβατικών δυνάμεων και η άμεση υποστήριξη των μαχόμενων τμημάτων.


Όποιος έχει δει τα αποτελέσματα των βομβιδοφόρων της ΠΥΡΚΑΛ σε μια έκταση (χερσαία ή θαλάσσια), γνωρίζει ότι η παρέμβαση του πυροβολικού μπορεί να είναι καταλυτική για την απόκρουση μιας αποβατικής ενέργειας.

Πολύ περισσότερο σήμερα, που η μειωμένη επάνδρωση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο μονάδων και την ελλιπή κάλυψη κάποιων τομέων, η «μακρά χειρ» του πυροβολικού μπορεί να αναπληρώσει (ως ένα σημείο) την καχεξία των μονάδων της πρώτης γραμμής. Επομένως η μηχανοκίνηση του πυροβολικού των νησιωτικών μοιρών έχει στρατηγική αξία, γιατί αντισταθμίζει την υποβάθμιση που παρατηρείται σε άλλους τομείς και έτσι αναβαθμίζει, ή έστω διατηρεί σε υψηλό επίπεδο, την αποτρεπτική εικόνα της χώρας."

5 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 στις 2:02:00 μ.μ. EET  

Αφού δεν παίζει ρόλο το βεληνεκές πως θα βάλουν εναντίον μιας απόβασης όταν την ίδια στιγμή θα δέχονται καταιγισμό, εκ του ασφαλούς μάλιστα; Μοναδική ελπίδα οι καλά οχυρωμένες θέσεις και πολλοί, πολλοί ψευδοστόχοι για παραπλάνηση. Να χτυπήσουν με 100% ευστοχία οι Τούρκοι αποκλείεται πάντως αν δούμε και την Κορέα.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 στις 4:09:00 μ.μ. EET  

@ανώνυμο 16 Μαρτίου 2012 2:02:00 μ.μ.

Δεν είναι δεδομένο οτι θα δέχονται καταιγισμό πυρών πυροβολικού. Το άρθρο λέει ξεκάθαρα ποιός είναι ο ρόλος των αυτοκινούμενων.
Ανάλογα την μορφολογία ή και σε συνδυασμό με την απόστάση από την Μικρασιατική ακτή, το ΠΒ σε κάθε νησί έχει την δυνατότητα να σφυροκοπεί τις ακτές απόβασης χωρίς να δέχεται πυρά από το Τούρκικο ΠΒ. Οι Επιτελικοί αξιωματικοί μας έχουν την ευχέρεια να βρουν τα κατάλληλα εκείνα σημεία από τα οποία, χτυπούν την περιοχή απόβασης, χωρίς να δέχονται πυρά ΠΒ τουλάχιστον. Προφανώς το ΠΒ μας είναι στους πρωτεύοντες στόχους της Τουρκικής Αεροπορίας και των επιθετικών ελικοπτέρων. Το ΠΒ τους είναι σχεδόν άχρηστο εναντίον του δικού μας.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 στις 4:10:00 μ.μ. EET  

Shoot & Scoot φίλε...
Η μονομαχία πυροβολικού δεν έχει νόημα, γιατί οι απέναντι θα έχουν μαζέψει πολλαπλάσια πυροβόλα απέναντι από το νησί. Στην ακτή αποβάσεως θα ρίχνεις, όχι απέναντι. Μετά αλλαγή θέσης και πάλι απ' την αρχή. Γι' αυτό και δεν παίζει ρόλο το βεληνεκές.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2012 στις 9:27:00 μ.μ. EET  

Λεπτομέρεια θα μου πείτε, αλλα είμαι ο μόνος που δυσανασχετει απο την απουσία κεβλαρ κρανων και αλεξισφαιρων γιλεκων απο τους στρατιώτες; Τόσα εκατομμύρια δαπανουνται στν άμυνα, δεν μπορούμε να επενδύσουμε στην ατομική προστασία του οπλιτη;

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2012 στις 9:23:00 π.μ. EET  

@ Ο/Η Ανώνυμος 6 Μαρτίου 2012 9:27:00 μ.μ. EET
Έχεις μεταφέρει βλήμα με τον τενεκέ στο κεφάλι και την κουμπούρα στην πλάτη?
Τί χρειάζεται το κοντάκι στον ΣΠΡΠ? Αντί για G3Α3 θέλει G3Α4 αλλά θα μου πεις, πώς θα κάνει πιρουέτες στην αναφορά !?!
Τόσο απλά πράγματα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP