3 Μαρτίου 1957: Γρηγόρης Αυξεντίου, Αθάνατος!

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

...Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου
να καθαρίσουμε το δικό μας,
να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου
να μπολιάσουμε το δικό μας,
να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου
να βάψουμε το δικό μας
να μη μπορέση πια ποτέ
να το ξεθωριάσει ο φόβος.
Να πάρουμε το τελευταίο σου βλέμμα
να μάς κοιτάζει μη ξεστρατίσουμε,
να πάρουμε την τελευταία σου εκπνοή
νάχουμε οξυγόνο ν’ αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια,
να πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις
νάχουμε να τραγουδάμε ανεξάντλητα εμβατήρια για τη λευτεριά…


(Κ. Μόντης, «Στιγμές», 1958)

Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια, στις 3 Μαρτίου 1957, έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των Άγγλων, στην περιοχή Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου. Μετά από πολύωρη μάχη, οι Άγγλοι που τον είχαν κυκλώσει έριξαν βενζίνη στο σπήλαιο - κρησφύγετό του και του ζήτησαν για τελευταία φορά να παραδοθεί. Ο ήρωας αρνήθηκε, και έγινε παρανάλωμα της φωτιάς.

Έκανε έτσι πράξh αυτό που είχε γράψει το 1950, υπηρετώντας ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΣ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα: «Την Λευτεριά μας, το ιδανικό των ιδανικών μας, την υπέγραψα κι εγώ, όχι μόνο σε χαρτί, μα φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα φαντάρου και θα την υπογράψω οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσει η Κύπρος μας και με το αίμα μου...». Καθώς κι αυτό που είχε πει λίγουςμήνες πριν τη θυσία του στη Μονή Μαχαιρά, «Θα τους μάθω όλους τους αγωνιστές μας, όλα τα παλληκάρια μας, να πεθαίνουν. Έφθασε η στιγμή που δεν θα ξαναϊδεί ο εχθρός κανένα να παραδίδεται...».

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.

Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».

Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ».

Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.

Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.

Πηγή

10 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2012 στις 5:30:00 μ.μ. EET  

Η αναγνώριση του νεκρού Αυξεντίου από τον πατέρα του:

http://www.youtube.com/watch?v=ydL7w28exsE

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2012 στις 6:59:00 μ.μ. EET  

ΑΥΤΟΣ είναι και θα πρέπει να είναι το παράδειγμα του ΕΛΛΗΝΑ πατριώτη.Όταν πριν πολλά χρόνια διάβασα την ιστορία του ρίγησα από συγκίνηση γιατί η θυσία του ήταν γιά εμένα ΑΝΔΡΕΙΟΤΕΡΗ και από του ΛΕΩΝΙΔΑ με τους 300 ή του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ με τα ολίγα παλικάρια του κλπ αγωνιστών χωρίς βεβαίως να υποβιβάζω την ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.Πιστεύω ότι ήταν πιό ΑΝΔΡΕΙΑ η θυσία του γιατί ο ΜΑΣΤΡΟΣ προτίμησε να πολεμήσει μόνος του έναντι επιλέκτων Αγγλων στερούμενος την ψυχολογική ενίσχυση που προσφέρει η συντροφικότητα πολλών αγωνιστών.Το είπα και το κομμουνιστικό μου.ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ και ας παραδειγματιστούμε όλοι από τέτοιες θρυλικές μορφές που η Ελληνική Πολιτεία έκρινε με το [αλάθητο κριτήριό της]ότι δεν ήταν κατάλληλος γιά την σχολή ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ. ΥΓ. Μην ξεχνούμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση όπως και στην ΜΑΧΗ του αχυρώνα του ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ με τους τέσσερις ΗΡΩΕΣ υπήρξε δάκτυλος Ελληνα εφιάλτη.

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2012 στις 9:47:00 μ.μ. EET  

Οταν σκοτωθηκε ο Αυξεντίου οι Βρετανοι πανυγήριζαν¨" Σκοτωσαμε το δειλο τρομοκράτη!" ελεγαν. Μια Αγγλίδα, η Phyllis Tuft έγραψε ένα γράμμα στην αγγλικη εφημερίδα Cyprus Times
Να τι έγραφε:

"Naturally I do not like EOKA. But when someone is cut off and must die or surrender and he freely chooses to fight, he alone against an unknown number of troops, knowing his death to be inevitable, then he is a brave man in any language. His bravery merits the respect which has always surrounded the manifestation of courage throughout the history of mankind."

Οι Βρεττανοι ειχαν φερει ολοκληρο τηλεοπτικο συνεργειο στο Μαχαιρα να μεταδωσει τη συλληψη του "δειλου τρομοκρατη". Αντι αυτου το συνεργειο μετεδωσε τη μεγαλύτερη επίδειξη Ανδρείας στην Ελληνικη ιστορια μετα τη μαχη των Θερμοπυλων, και η βρεττανικη προπαγανδα αυτογελοιοποιηθηκε.

Ετσι εφυγε ο Γρηγορης Αυξεντιου,γιος του Πιερη και της Αντωνους, εφεδρος ανθυπολοχαγος του Ελληνικου Στρατού

Αυτος ο νεος ανδρας 29 ετων, οδηγος ταξι το επαγγελμα, από το χωριο Λύση της Κυπρου, ηταν μια απο τις φωτεινοτερες μορφες της ελληνικής ιστορίας

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2012 στις 10:11:00 μ.μ. EET  

"Κοιτάχτε μπήκε στη φωτιά! είπε ένας από το πλήθος. Και τώρα καίγεται. Μα δε φωνάζει βοήθεια.

Ποιος είναι τούτος που αναλίσκεται περήφανος; Το σώμα του το ανθρώπινο δεν τον πονά;"

TED 4 Μαρτίου 2012 στις 12:56:00 π.μ. EET  

Άραγε, πόσοι από τους Ελλαδίτες που ανεβοκατεβαίνουν την οδό Γρ. Αυξεντίου στο Ζωγράφο, γνωρίζουν ποιός ήταν;;;

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2012 στις 2:53:00 π.μ. EET  

Από 5.30 γιά ο\Η TED. Από τους μεγάλους σε ηλικία η τους νέους;Οι μεγάλοι σε ηλικία έχουν πάθει μαλάκυνση από τις πολλές ειδήσεις περί κρίσης και την κομματολαγνία.Οι νέοι κατά το πλείστον είναι απλά αδιάφοροι. Hellas marine.

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2012 στις 4:48:00 π.μ. EET  

Το σχολιο της 4\3\12, 2.53 είναι από τον 3\3\12 6.59 και όχι από τον 5.30 όπως εκ παραδρομής γράφω.Με συγχωρείτε πολύ.Hellas marine.

ΑΧΕΡΩΝ 4 Μαρτίου 2012 στις 2:32:00 μ.μ. EET  

Η αεὶμνηστη γιαγιὰ μου,αγρὸτισσα,εὶχε δημιουργὴσει ὲνα μικρὸ αρχεὶο περὶ του Κυπριακοὺ Αγὼνος,με αποκὸμματα εφημερὶδων κυρὶως.Απὸ αυτὴν ὲμαθα πρὼτα ὸτι οι Ὰγγλοι ''μας ὲφαγαν πολλὰ παλληκὰρια'',και μετὰ ὸτι ὴταν σὺμμαχοι μας στοὺς δὺο παγκοσμὶους πολὲμους.
Στο μυαλὸ μου βὲβαια οι Ὰγγλοι ὴταν πρὼτα απ´ὸλα στυγνοὶ αποικιοκρὰτες,αργὸτερα ὲμαθα ὸτι ὴταν και τοκογλὺφοι-αυτὰ τα δὺο πὰνε μαζὶ τελικὰ.
Ο Γρηγὸρης Αυξεντὶου,ὸπως και οι ὰλλοι αγωνιστὲς της ΕΟΚΑ,ὴταν ὴρωες ὸχι μὸνον της Κὺπρου και της Ελλὰδος,αλλὰ και της δικαιοσὺνης.
Σὴμερα,εὶναι οι φὰροι που θα πρὲπει να μας καθοδηγὴσουν ανὰμεσα στις συμπληγὰδες.
Αθὰνατοι.

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2012 στις 3:36:00 μ.μ. EET  

δυο φιλοι συζητουν ποιος θα πει το καλυτερο ανεκδοτο
ξεκινα λοιπον ο ενας, ηταν καποτε ενας αγγλος φιλος της ελευθεριας των λαων. .
Ενταξει ενταξει, κερδισες του απαντησε ο αλλος. .

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2012 στις 9:18:00 μ.μ. EET  

http://www.rodopolitis.blogspot.com/2010/04/blog-post_09.html

δείτε το αξίζει ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP