Διαψεύδει η Λιβύη την προμήθεια των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «defence-point.gr», ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης προχώρησε σε έντονη διάψευση της πρόθεσης της χώρας του να προχωρήσει στην αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε η γαλλική εταιρία Dassault, να προμηθευτεί η βορειοαφρικανική χώρα τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), προφανώς σε μια προσπάθεια της γαλλικής πλευράς για να ξεμπλοκαριστεί η προμήθεια των Rafale.

Η διάψευση από τη μεριά του υπουργού Άμυνας ήλθε για να καταλαγιάσει ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί από δημοσιεύματα του αραβικού Τύπου, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί εξειδικευμένα στα ζητήματα της άμυνας ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Βέβαια, το θέμα δεν έχει κλείσει, αφού ο Λίβυος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Γαλλία «είναι βασικός υποψήφιος» όταν ληφθεί η τελική απόφαση για τα μαχητικά που θα προμηθευθεί η Λιβύη. Το θέμα είχε απασχολήσει και το «defence-point.gr» σε μια εκτεταμένη παρουσίαση όπου είχε κατηγορηθεί η ελληνική πλευρά ότι δεν φρόντισε να αξιοποιήσει τις επαφές με τη μεσανατολική χώρα του Κόλπου με σκοπό να εξασφαλίσει τα υπερ-πολύτιμα στις σημερινές συνθήκες μαχητικά.

Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν ένα παράθυρο «ευκαιρίας» για την ελληνική πλευρά. Η απόκτησή των συγκεκριμένων αεροσκαφών θα επιτρέψει τη συντομότερη απόσυρση παλαιοτέρων μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία, τη μείωση της πολυτυπίας και την κάλυψη του κενού των αποσυρθέντων με σύγχρονα αεροσκάφη, για τα οποία ήδη διατίθεται η πολυδάπανη υποδομή υποστήριξης, εκπαίδευσης και συντήρησης.

Για να έχει όμως επιτυχία κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με «στρατηγική ματιά», ως υποσύνολο της συνολικότερης σχέσης που επιχειρεί να οικοδομήσει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επί τη βάσει του αμοιβαίου συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει διακρατική συμφωνία, χωρίς ενδιάμεσους, με απόλυτη τήρηση όλων των όρων διαφάνειας.

Πάνω απ’ όλα απαιτείται να αντιληφθεί η ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Και λόγω της οικονομικής κατάστασης, για αρκετό καιρό ακόμα, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για μεγάλες και πολυδάπανες προμήθειες κύριου υλικού. Σε τέτοιες καταστάσεις ρόλο παίζουν οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις που χτίζονται με τις χώρες – συμμάχους και για να όταν επιλέγει κανείς συμμάχους εισέρχεται σε μία σχέση «δούναι και λαβείν».

Φαντασία χρειάζεται και διάθεση για εξεύρεση «πολιτικών λύσεων», όχι μόνο με τα ΗΑΕ αλλά και με τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και οποιονδήποτε θα είχε τη διάθεση να βοηθήσει, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξης επωφελούς και για τα δυο μέρη συνεργασίας. Όσο καθυστερούμε ομφαλοσκοπώντας, οι επιλογές μειώνονται και σε βάθος χρόνου η στρατιωτική ισχύς της χώρας απομειώνεται τη στιγμή μάλιστα που είναι περισσότερο από όσο ποτέ αναγκαία όχι μόνο για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της αλλά και των ζωτικών της συμφερόντων που πλέον επεκτείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή

Σημ. "Εν Κρυπτώ": στην πιθανότητα απόκτησης των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ είχαμε αναφερθεί αναλυτικά εδώ. Πράγματι η πιθανή απόσυρσή τους από τα ΗΑΕ συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική πλευρά, να αποκτήσει σύγχρονα και δοκιμασμένα αεροσκάφη σε προσιτή τιμή, αντικαθιστώντας παλαιότερους τύπους σε αναλογία 1:1. Όλες οι άλλες επιλογές (συμπεριλαμβανομένης της απραξίας) οδηγούν σε συρρίκνωση...
Και μια ιδέα: γιατί δεν προσφέρει η Ελλάδα δωρεάν στη Λιβύη τα 24 Mirage F1CG που έχουν αποσυρθεί από την ΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να "κλείσει το κενό"; H λιβυκή αεροπορία έχει εμπειρία στον τύπο αυτό. Θα μπορούσε η επανενεργοποίηση και ο εκσυγχρονισμός τους να ανατεθεί σε γαλλικές εταιρείες για να είναι όλοι ευχαριστημένοι...

11 σχόλια:

Alexandros 20 Μαρτίου 2012 στις 9:47:00 μ.μ. EET  

Είναι μάλλον ιδανική ευκαιρία για να διαπραγματευτούμε την ανανέωση ου στόλου, ίσως θα μπορούσε να μπει σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και τις FREMM και τις διακρατικές σχέσεις μας με τα Εμιράτα και τη Γαλλία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας!

ΑΧΕΡΩΝ 20 Μαρτίου 2012 στις 10:18:00 μ.μ. EET  

Νομὶζω ὸτι εὶναι πολὺ νωρὶς για να ασχοληθοὺμε με το θὲμα,ὸταν τα ὶδια τα Εμιρὰτα δεν ὲχουν κὰποιο σαφὲς χρονοδιὰγραμμα.

Ανιχνευτής 20 Μαρτίου 2012 στις 10:34:00 μ.μ. EET  

εδώ δεν μπορούμε να πάρουμε τα "δωρεάν" Μ1Α1, και συζητάμε για 2000-9. Συμφωνώ είναι πρώιμη η συζήτηση. Με την ίδια "λογική" καλύτερα να πάρουμε τα F15 που μας "δίνουν" οι Αμερικάνοι.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα τίποτα δεν παίζει από τα δύο.

Ανώνυμος 21 Μαρτίου 2012 στις 1:49:00 π.μ. EET  

Τι ευρύτερο πλαίσιο?? Αυτοί πουλάνε, εμείς αγοράζουμε...αυτοί δανείζουν, εμείς χρωστάμε...παραγωγή εγχώρια σχεδόν μηδέν...οι κολόΤουρκοι μας έχουν με την πλάτη στον τοίχο...ηγέτες δεν έχουμε...τι θα γίνει που να πάρει!!!

Μanolis 21 Μαρτίου 2012 στις 8:37:00 π.μ. EET  

Σωστες σκεψεις. Βεβαια, θα μπορουσε καποιος να πει γιατι δεν εγινε καποια επαφη με τη Λιβυη για τα 24 Mirage F1CG , αφ'ότου βεβαια ο Κανταφι το γυρισε με την τρομοκρατια και σιγουρα τα α/φη του χρειαζοταν επισκευες και ανταλακτικα, ή ακομη και το περασμενο καλοκαιρι με τη νεα τους ηγεσια? Οταν λεω για ευελικτη πολιτικη και ανταλαγματα , εννοω και κατι οπως αυτο... Κατα τα αλλα, πολλα κομματια των F1 ηταν εκτεθειμενα στην Ταναγρα στη γιορτη της αεροποριας...

ΑΧΕΡΩΝ 21 Μαρτίου 2012 στις 10:27:00 π.μ. EET  

Ως προς τη στρατηγικὴ διὰσταση του πρὰγματος,με την οποὶα ο συντὰκτης του ὰρθρου θὲλει να πλαισιὼσει την περὶπτωση των Μιρὰζ,ὲχω να παρατηρὴσω ὸτι ο ανωτὲρω ὸρος χρησιμοποιεὶται συχνὰ ως εὺπεπτος,εὺηχος ευφημισμὸς για να καλὺψει το ετεροβαρὲς μὶας σχὲσεως,κατὰ την γνὼμη μου μὰλιστα,οι στρατηγικὲς σχὲσεις εὶναι κατὰ κανὸνα ετεροβαρεὶς,οὺτε ακὸμη ο Γαλλογερμανικὸς ὰξων δεν ξεφεὺγει αυτοὺ του κανὸνος.
Κοιτὰξτε τις δὺο στρατηγικὲς σχὲσεις της Τουρκὶας για να καταλὰβετε πως το εννοὼ:ΗΠΑ απὸ την μὶα, Ισραὴλ απὸ την ὰλλη.
Τρεὶς χὼρες πολὺ διαφορετικὲς ως προς τις κατατομὲς των(προφὶλ στα νεοελληνικὰ).
Ὸμως,θα πρὲπει να υπὰρχουν ιδιαιτερὸτητες της μὶας πλευρὰς που να ενδιαφὲρουν την ὰλλη,π.χ στρατηγικὸ βὰθος ὲναντι στρατιωτικὴς ανωτερὸτητος(Τουρκὶα-Iσραὴλ),ἢ ευρὺτερα στρατηγικὴ
σημασὶα ὲναντι στρατηγικὴς υποστηρὶξεως(Tουρκὶα-ΗΠΑ).
Εμεὶς τὼρα,πως μποροὺμε να συζευχθοὺμε στρατηγικὰ με τα ΗΑΕ;
Τι ὲχουμε να προσφὲρουμε ως στρατηγικὸς εταὶρος;
Αυτοὶ εννοεὶται ὸτι ὲχουν το χρὴμα.
Εμεὶς,με ποιὸ μὲσο θα αγορὰσουμε το χρὴμα τους;
Με στρατιωτικὴ ''προστασὶα'';
Με στρατηγικὸ βὰθος;
Νηφὰλια σκεπτὸμενοι,αποκλεὶουμε τα ανωτὲρω.
Ὰρα,τι μὲνει;
Επενδὺσεις.
Ναι μεν,αλλὰ...
Ὸταν εμπορεὺεσαι σε εὶδος,πρὲπει να εὶσαι σε θὲση να σταθμὶζεις σωστὰ τα ετεροειδὴ αγαθὰ,διὸτι εν εναντὶα περιπτὼσει κὰνεις ασὺμφορες συναλλαγὲς.
Παραδεὶγματος χὰριν,δεν θα ὴταν και πολὺ συμφὲρουσα συναλλαγὴ να παραχωρὴσεις το Ελληνικὸ για 68 ἢ και 168 Μιρὰζ,και ο νοὼν νοεὶτω.
Και ως Πὰρθιο βὲλος σε αυτὸ τὸ σχὸλιο,ἂν ὸντως υπὴρχε εκ μὲρους μας ενδιαφὲρον για μεταχειρισμὲνα Μιρὰζ 2000,θα το εὶχαμε δεὶξει για τα 12 α/φ του Κατὰρ,τα οποὶα εὶναι απὸ χρὸνια στον πὰγκο.

Alexandros 21 Μαρτίου 2012 στις 2:09:00 μ.μ. EET  

Aχερων έχεις απόλυτο δίκιο, αλλα η διαπραγμάτευση δε θα γίνει για τα Mirage, θα πρέπει τα Mirage απλώς να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Η Τουρκια μπορεί να πουλάει στρατηγικό βάθος, αλλα αυτό το απέκτησε αποκτώντας καλές σχέσεις με τιςΜουσουλμανικές χώρες σπάζοντας τις σχέσεις με το Israel. Όμως και η Ελλάδα έχει στρατηγικό βάθος παρότι το αποποιούνται οι πολιτικοί μας. Έχει 3 ομογένειες τις οποιες δεν τις εκμεταλλεύεται καθόλου και έχει ουσιαστικά κόψει τις σχέσεις μαζί τους. Είναι η Eurwpaikj χωρα που συνδέει την Ευρώπη με την Asia, εμείς είμαστε αυτοί δεν είναι οι Τούρκοι, οι Τούρκοι είναι Asia, έχουμε εγκαταλείψει την πολιτική στα Βαλκάνια, εμείς έπρεπε να είμαστε ο πολιτικός Συνδετικός κρίκος των Βαλκανίων με την Ευρώπη, και όχι να αφήνουμε τα Βαλκάνια έρμαιο στους Τούρκους, το ίδιο και με τον Αραβικό κόσμο και ειδικά Λιβύη και Αίγυπτο, αφήσαμε τους Τούρκους και παίζανε μπάλα μονοι τους, κόψαμε και με τους Αμερικανους χωρίς κανένα λόγο παρα μονο για λαϊκισμό, έκανε ο Καραμανλής άνοιγμα στη Russia χωρίς να κάνει κανένα προς την Αμερική, γιατί? Φερτούς κοντά, βγαίνει ο Μπρζεζίνσκι και γραφει ότι θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις Αμερικής Russias και μέσα σε 10 μέρες βγαίνουν όλοι οι Υπουργοί εξωτερικών και επαναλαμβάνουν σαν τα παπαγαλάκια, γιατί να μην έχεις το πάνω χέρι τώρα εσύ? Ελληνόφωνες στη Λιβύη στην Αίγυπτο, χρησιμοποίησε τους σαν ενωτικό κρίκο με τον Αραβικό κόσμο, Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο στρατηγικό Βάθος από την Τουρκια και ένα μεγάλο πλεονέκτημα εθνική ομοιογένεια. Η Τουρκια έχει έναν μοναδικό, ισχυρό μεν αλλα μοναδικό, κρίκο σύνδεσης, το Islam, κανένας δεν τους συμπαθεί ήταν δυνάστες της περιοχής για 500 χρονια. Η Ελλάδα είναι μεγάλη δεν είναι μικρή, απλά έχει αποκοιμηθεί κόσμος και ηγεσία μαζί, παράγουμε απαίδευτους "παρτακηδες" που ψηφίζουν απαίδευτους "παρτακηδες" που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και αυτό το κατασκεύασμα έχει ηλικία 40 χρονια, μπορεί να αλλάξει στο χέρι μας είναι, στο χέρι του καθενός, όταν ακούω και τι μπορείς να κανεις μου ανεβαίνει η πίεση 300, σαν να με τρύπας με καρφί, αυτό μας έχει καταστρέψει!

Alexandros 21 Μαρτίου 2012 στις 2:09:00 μ.μ. EET  

Λοιπόν το Κατάρ έχει χρήμα και πετρέλαια,Βελτίωσε τις συναλλαγές του με την Ευρώπη, δώσε ευνοϊκούς ορους στα λιμάνια μας για το Κατάρ, εμπορικά και ιδιωτικά,δώσε και έδαφος για επενδύσεις, εννοείται δεν θα ξεπουλήσεις για 60 αεροπλάνα όλο το Ελληνικό, αν είναι δυνατόν, σπρώξε επενδύσειs τους όχι μονο στην Αθηνα αλλα και εκτος Αθηνας, όλοι λέτε για το Ελληνικό, aριστο το Ελληνικό, αλλα υπάρχουν άπειρα μέρη για επενδύσεις και μέρη με μεγάλη στρατηγική αξια. Εκμεταλλεύσου την ανάγκη της Γαλλίας να εξάγει το αεροπλάνο και να κρατήσει τη γραμμή παραγωγής ανοικτή, διαπραγματεύσου ευνοϊκότερους ορους και για τις FREMM άλλο να συντηρείς 40 αεροπλάνα και άλλο 90 και να εξασφαλίζεις και το άλλο αεροπλάνο!

Το θέμα είναι ότι χανόμαστε σε επιτροπές και παρα επιτροπές της Βουλής και στο λάδωμα υπουργών, βουλευτών, συνεργατών, συμβουλων παρα συμβουλων, να δούμε τι θα πει ο Μάκης άμα συμφωνεί ο Βαγγέλης άμα έχει γυρίσει από το φαγητό ο Θοδώρας, να βρει τους φακέλους ο Γιώργος, κυκεώνας γραφειoκρατίας και ανοργανωσιάς.
Υπάρχει εναλλακτικό πλάνο για τα μαχητικά, για τα πλοία, άμα υπάρχει έχει καλώς ποτε να μην ασχοληθούν, υπάρχει μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιαμός, σχεδιασμός κόστους, αν υπάρχει γιατί δεν τον παρουσιάζουν? Είναι απόρρητα? Γιατί το κόστος χρήσης ενός αεροπλάνου η ενός πλοίου είναι απόρρητα? Ποιο είναι το εθνικό και στρατηγικό όφελος από το κόστος χρήσης? aλλωστε στο ΝΑΤΟ είμαστε οι γείτονες ξέρουν ποσο κοστίζουν τα ίδια έχουν, είναι απόρρητα μόνον από τον κόσμο και από κάθε οικονομικό έλεγχο, αν εκφράσεις ένα στρατηγικό πλάνο αντικατάστασης αεροσκαφών προδίδεις κάποιο σχέδιο? Όχι, όλες οι χώρες το κάνουν, απλώς η δεν υπάρχει η κάποιοι βάζουν σαν προτεραιότητα να επωφεληθούν αυτοί. Αλλα δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά από ηγεσία που βλέπει στρατιώτες να κάνουν άσκηση με φούτερ και με parallagh Mr Bean, από υπουργούς που δεν διαβάζουν μνημόνια και που σχεδιάζουν κρατικά γκέτο για λαθρομετανάστες και από υποψηφιους πρωθυπουργούς που λένε ότι είναι τιμή τους να παρουσιάζουν μνημόνια και από άλλους που δεν ξέρουν καθόλου που πάνε τα τέσσερα και για μερικούς ψήφους κάνουν συμφωνίες με "ψιλοτρελλους" η ακραίους

ΑΧΕΡΩΝ 21 Μαρτίου 2012 στις 6:46:00 μ.μ. EET  

Αλὲξανδρε
Εὶναι πρὰγματι απὲραντο το θεματολὸγιο του στρατηγικοὺ προσανατολισμοὺ μὶας χὼρας,ὸσο μικρὴ και ἂν εὶναι,ὶσως μὰλιστα γὶνεται τὸσο πολυπλοκὼτερο,ὸσο πιὸ περιορισμὲνες εὶναι οι εθνικὲς δυνατὸτητες.
Επὶ τροχὰδην τὼρα σε ὸτι αφορὰ τις κυριὼτερες επισημὰνσεις σου:
Λυπὰμαι,αλλὰ ο ρὸλλος του προξενητὴ(αυτὸ το ''φὲρτους κοντὰ'')δεν εὶναι απλὼς θὲμα προθὲσεως δικὴς σου,ὸταν ὰλλοι μοιρὰζουν τους ρὸλλους,εξ ὰλλου θα πρὲπει να ὲχεις και πρὸσωπο για να γὶνεις αποδεκτὸς ως ενδιὰμεσος,αλοιὼς,το πολὺ-πολὺ να λειτουργὴσεις ως κομιστὴς ἢ αγγελιαφὸρος κατὰ παραγγελὶαν.
Τον ὸρο του στρατηγικοὺ βὰθους ΔΕΝ τον αναφὲρω με την αεριτζὶδικη
ὲννοια που δὶνει ο Νταβοὺτογλου,αλλὰ με την επιχειρησιακὴ.Χωρὶς να εὶμαι καταρτισμὲνος,ὸταν πρὸκειται περὶ διπλωματὶας,χρησιμοποιὼ τον ὸρο στρατηγικὸ εὺρος,ἢ στρατηγικὸ ειδικὸ βὰρος.
Το Ελληνικὸ τὸ ανὲφερα ρητὼς χὰριν παραδεὶγματος,καθὼς εὶναι και χαρακτηριστικὴ περὶπτωση,και πασὶγνωστο.Τὼρα ως προς τα λιμὰνια και εν γὲνει διευκολὺνσεις,μὴπως κὰπως ὲτσι αρχὶζει το ''γὴν και ὒδωρ'';
Περὶ Βαλκανὶων,ὸποιον ανακατεὺεται με τα πὶτουρα,τον τρὼν οι κὸτες.Εὶναι εν μὲρει αποπροσανατολισμὸς για την Ελλὰδα,καιεπιπροσθὲτως,ακολουθοὺμε και εντελὼς λὰθος προσὲγγιση:τα Βαλκὰνια καταλαβαὶνουν μὸνο απὸ χειροπιαστὴ ισχὺ,ενὼ εμεὶς απλὼς δεχὸμαστε να γὶνουμε ο σὰκκος πυγμαχὶας του κὰθε βαλκανικοὺ εθνικισμοὺ,μοιρὰζοντας ωσαὺτως και φιλοδωρὴματα.
Στην εκτὶμησὴ σου ως προς την ποιὸτητα και αποτελεσματικὸτητα του πολιτικοὺ προσωπικοὺ,δεν πρὸκειται βὲβαια να διαφωνὴσω,οὺτε κι ως προς την ανεκδιὴγητη διαχεὶριση στον χὼρο της Ὰμυνας.

Alexandros 22 Μαρτίου 2012 στις 3:46:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Αχέροντα, παρότι ξεφεύγουμε λίγο από το θέμα θα ήθελα να σου απαντήσω, καταρχάς συμφωνώ ως προς το θέμα της εγκυρότητας του "προξενητή". Από εκεί και μετά όμως, οι διευκολύνσεις που μπορείς να δώσεις σε ένα κράτος σε ένα πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας θεωρώ δεν είναι γη και ύδωρ, γη και ύδωρ είναι να διαφημίζεις ότι πουλάς το 30% της ελληνικής γης και των υποδομών όσο όσο και μάλιστα σε έναν γείτονα που μοναδικό και επίσημα δηλωμένο στόχο έχει να σε κατακτήσει. Για τη Βαλκανική πολιτική,εμείς την εγκαταλείψαμε και οι Τούρκοι σε αυτό το διάστημα συνέβαλλαν στη δημιουργία 2 μουσουλμανικών κρατών και οδεύουν για τρίτο με απώτερο και τελειωτικό σκοπό το τέταρτο, το οποιο θα δημιουργήσει ένα τόξο, που θα έχει αποκόψει την Ελλάδα από τα υπόλοιπα βαλκάνια και θα την έχει περικυκλώσει με εχθρικά προς εμάς διακείμενα κράτη.

ΑΧΕΡΩΝ 23 Μαρτίου 2012 στις 9:59:00 μ.μ. EET  

Αλὲξανδρε
ὲχεις δὶκηο και ως προς το ὸτι ξεφὺγαμε κὰπως,ὸσο και ως προς το 30% προσφορὰ στους γεὶτονες,και την εγκατὰλειψη των Βαλκανὶων.
Σου υπενθυμὶζω ὸμως ὸτι εδὼ ὲχουμ ὴδη εγκαταλεὶψει την Κυπρο, εγκαταλεὶπουμε την Θρὰκη,εγκαταλεὶπουμε το Αιγαὶο,και,και,και...
Αλλὰ οι σημερινὲς συνθὴκες εὶναι,ὸπως λὲμε,ὲκτακτες,και το οὺτως ἢ ὰλλως αθλιὲστατο προτεκτορὰτο ὲχει ρὶξει το ὸποιο φὺλο συκὴς.
Εὶμαι πὰντως βὲβαιος ὸτι σὺντομα θα μας δοθεὶ και ὰλλη αφορμὴ για να ξανασυζητὴσουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP