Πιστωτικό γεγονός λόγω της ενεργοποίησης των CACs , έκρινε ο ISDA

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πιστωτικό γεγονός σημειώθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CADs), αποφάσισε ομόφωνα, μετά από ερώτημα που του υποβλήθηκε, ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Ως εκ τούτου ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν από όσες τράπεζες τα είχαν πουλήσει σε επενδυτές. Ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή του διεθνούς οργανισμού αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία για τα CDS στις 19 Μαρτίου.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, η καθαρή αξία των CDS είναι περίπου 3,25 δισ. δολάρια, άρα είναι απίθανο να αποτελέσουν συστημική απειλή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ISDA, που θεωρείτο αναμενόμενη, δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες συλλογικής δράσης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους. Η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας θα επιβαρύνει όσες τράπεζες είχαν πουλήσει CDS σε επενδυτές.

Στο πλαίσιο των ανησυχιών που είχαν εκφραστεί, πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, αντιτίθεντο στην αποπληρωμή των CDS, εκφράζοντας το φόβο πως αυτό ενδεχομένως να ενθάρρυνε τα στοιχήματα σε βάρος χωρών και προβλήματα, επιδεινώνοντας τελικά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

www.naftemporiki.gr

1 σχόλια:

Alexandros 10 Μαρτίου 2012 στις 1:54:00 μ.μ. EET  

Για να καταλάβω δηλαδή και πτωχεύσαμε και χρωστάμε? Πανσυμπαντική επιτυχία της κυβέρνησης όχι αστεία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP